На пазар в „Капалъ Чарши“

Ако мечтаете да видите истински ориенталски пазар такъв, какъвто е описан в сборника „Приказки на Шехерезада“, е достатъчно да посетите най-известния пазар в Истанбул. Местното му име е „Капалъ Чарши” (от турски език означава буквално „Покрит пазар”), така е известен и в България, но в света е прочут под името „Гранд Базар”. През 2014 г. пазарът заема лидерска позиция в света сред най-посещаемите от туристите места – 91 250 000 туристи.

Разположение

Намира се в самия център на града – старата част на Истанбул, в район „Баязид”, близо до храма-музей „Света София“ (Ая София) и Синята джамия (Джамията „Султан Ахмед”).

За да се ориентирате, ползвайте този линк с карта на Истанбул – https://www.google.com/maps/place/Grand+Bazaar/@41.0106848,28.9658794,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14cab99162d70527:0x64c8680b5ac198ab!8m2!3d41.0106848!4d28.9680681.

Адрес: Kapalıçaşı Esnafları Derneği Kalpakçılar Cad. Sorguçlu Han No: 22 Kapalıçarşı Beyazıt İstanbul. Телефон +90 (212) 519-12-48, уеб сайт: www.kapalicarsi.com.tr/tr/.

Как да стигна

Градски транспорт – най-добре е да вземете скоростния трамвай Т1 (местните го наричат и метро) до спирките „Beyazit Kapali Carsi” (Баязид) или „Чемберлиташ” (пазарът е разположен между тези спирки).  

Трамвай-Т1

От спирките Laleli-Üniversite” (Университетът „Лалели“) или „Sirkeci” (Сиркеджи) също може да стигнете, но ще трябва да вървите около 15 минути. Стойността на билета е 3 турски лири (около 0,90 лв.), като интервалът на движение е на всеки 5 минути.

Метро – Трябва да слезете на спирка „Аксарай” (Aksaray). Това е транспортният хъб в истанбулския район „Фатих”, така че няма как да се заблудите. От спирка „Аксарай” ще са ви нужни около 15 минути пешком, за да стигнете до „Гранд Базар”.

Работно време – от 9 до 19 часа; Почивен ден – неделя, както и официалните празници.

Общо описание

„Капалъ Чарши” е огромен лабиринт с оловен покрив, всевъзможни куполи и множество улички. Атмосферата на Изтока се носи във въздуха и разхождайки се из „Капалъ Чарши”, неминуемо ще се насладите на неговия дух, старинни улички и ослепителни магазинчета.

Пазарът представлява своеобразен град с площ от над 30 000 квадратни метра. Включва около 5000 магазина, шейсет улици, две джамии, фонтани и чешми, хамами, около четиридесет хотели, както и училища, болница, полицейски участък, ресторанти и кафенета, че дори и гробище.

Всеки ден „Капалъ Чарши” се посещава от най-малко четвърт милион посетители, понякога тази цифра достига почти половин милион. В самия пазар се влиза през общо 18 врати (входа). 9 от тях: Баязид (Beyazıt), Фесчилер (Feschiler), Сахафлар (Sahaflar), Кюркчюлер (Kyurkchyuler), Нуросмание (Nuruosmaniye), Махмуд паша (Mahmutpasha), Мерджан (Mercan), Таджирджилер (Tadzhirdzhiler )и Оруджулер (Orudzhuler) са основни. Входовете „Баязид” и „Нуросмание” са главни (над тях има надпис „Бог е милостив към този, който се посвещава на търговията„).

Капалъ Чарши

Ако не искате да се загубите, непременно запомнете през кой вход сте влезли.

Асортимент

Капалъ Чарши

Подправки и сушени плодове, антикварни предмети, обувки, чехли, захарни и сладкарски изделия, източни сладости, кожа, кожени изделия, облекло, чанти, плат и текстилни изделия, злато и сребро, бижута, монети, килими, сувенири, картини, книги, чай, кафе, керамични, бронзови и стъклени изделия и много други.

Структура

Улиците в пазара често са наименовани с названията на занаятите или стоките, които са представени в конкретното място от пазара. Ориентирайки се по този признак, можете бързо да намерите продуктите, които търсите: бижута и златни гривни – на улицата на ювелирите (Kalpakcılar Caddesi), злато – на Kuyumcular Carsısı, мебели – на Divrikli Caddesi, килими – Sahaflar Caddesi, кожени облекла – на Perdahçılar Caddesi, наргилета, антики, текстил, обувки, чехли и т.н. – също ще откриете в едноименните улици;

Съвети

На турските пазари е прието да се пазарите! Ако сте комуникативни, дружелюбни и приятелски настроени, със сигурност ще получите отстъпка! Опитните продавачи безгрешно определят националността на хората посещаващи пазара. С всеки един представител на дадена страна местните жители имат ясно разработени и с годините изпитани начини на общуване. Във всеки случай продавачът няма да бъде на загуба, дори ако ви продаде желаната от вас тениска 3 пъти по-евтино от посочената цена. Така че се пазарете, но не преминавайте границата.

Продавачите често ще ви канят в магазина си, за да разгледате стоката им. Дори ще проговорят и на български език. В този случай ще ви е много трудно да си тръгнете без да купите нещо – просто търговецът ще ви демонстрира многообразието на асортимента си, ще ви разкаже за произхода и за различните преимущества на дадена стока, буквално ще ви залее с всевъзможна информация.

Цените на стоките в турски лири са много по-ниски, отколкото в друга валута. Затова обменете валута предварително. В самия пазар има обменни бюра, в които ще ви дадат изгоден обменен курс, но изисква късмет и търпение да ги откриете.

За пореден път ще ви напомним – пазаренето на „Капалъ Чарши” е превърнато в ритуал, който може да достави удоволствие и на двете страни в процеса на покупка. Винаги се пазарете, тъй като цените в „Гранд Базар” са надценени, понякога дори 2-3 пъти.

Не проявявайте заинтересованост към конкретен продукт, защото в „Капалъ Чарши” работят истински професионалисти и виртуози в търговията, които имат солидни познания по психология. Забележат ли, че сте харесали определен продукт ще ви е по-трудно да „свалите“ от цената.

Не се учудвайте, ако продавачът ви почерпи с турско кафе или чай. Турските търговци знаят как да ви вземат парите. Но ако съумеете да „направите т.нар. мохабет” (да проведете интересен разговор) с търговеца, тогава ще може да се похвалите с добра отстъпка впоследствие.

чай

Ако не ви е приятно да се пазарите и разполагате с достатъчно време, се насочете към други райони (пазари) в Истанбул. Със сигурност там цените ще са по-ниски. Но никога и никъде не бихте получили подобно удоволствие от процеса на покупка, както на „Капалъ Чарши”. Атмосферата на Ориента от книгите и филмите се е врастнала във всеки метър от огромния пазар.

Направете следния експеримент. Влезте в даден магазин и се насочете към някоя безполезна дрънкулка. Обърнете се към продавача и определете за джунджурията някаква смехотворно и абсурдно ниска цена. В този момент ще станете свидетел на незабравимо представление от страна на продавача. Не, никой няма да ви нагруби и изгони – в Турция знаят как да отмъкнат парите и на нахакани клиенти. В резултат на представлението е много вероятно да си тръгнете с две чанти с непредвидени покупки. Интересното е, че напускайки търговския обект във вас няма да се таи никакво чувство на възмущение или гняв, а по-скоро задушевно усещане дължащо се на сърдечната комуникация, както и задоволство от наблюдаването на високопрофесионалния труд на продавача.

Ако не желаете да закупите нищо, след като сте влезли в даден търговски обект, по никакъв начин не бива да се притеснявате от това – никой няма да ви се обиди, това е част от играта.

Правила за поведение

Ако имате нужда от информация, трябва да запомните, че жена може да се обръща с молба за помощ само към жена, а мъж само към мъж. Например, ако туристка попита турчин как да стигне до дадена туристическа забележителност, това може да се приеме като някакъв вид заигравка от нейна страна, което може да доведе до нежелани ситуации. Същото е, ако турист се обърне към туркиня с молба за информация.

Не е прието да се обръщате към турчин само по име, той може да го приеме като оскърбление и неуважение. Задължително прибавяйте към името на човека и приставката „бей” – господин. Например Хайрула бей. Ако се обръщате към дама, тогава прибавете към името ѝ „ханъм” – Хатидже ханъм.

Към вас турците могат да използват приставката „ефенди”, което означава „господин”. Това е стандартното обръщение на обслужващия персонал.

В ресторантите и кафенетата е прието да се оставя бакшиш, който е 5% от общата сума. Ако сте доволни от обслужването, никой няма да ви се разсърди, ако оставите и повече.

Истанбул ресторант

На обществени места не е прието да се пият алкохолни напитки. Ако искате да си разквасите гърлото с кенче бира, по-добре не рискувайте. Турските полицаи не са като българските – първо бият и после питат.

Не снимайте местни жители без да сте искали тяхното разрешение!

Не забравяйте, че Турция е мюсюлманска страна и нравите са доста по-строги, отколкото у нас. Например околните не биха погледнали с добро око на демонстрирането на чувства – прегръдки, целувки, дори и да сте семейна двойка.

Турците са изключително гостоприемна нация и се отнасят към всички чужденци с почит и уважение, така че спазването на тези дребни правила със сигурност ще допринесат за положителните емоции от вашето пътуване в Истанбул.

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.