На пазар в Истанбул. Част 1

Истанбул е не само съкровищница на древни забележителности и архитектурни шедьоври от различни епохи. Най-големият от градовете на Турция без преувеличение е определен за рай за любителите на шопинга. Може да обикаляте цял ден из магазините на Истанбул, но отново и отново ще се удивлявате от разнообразието от елегантни търговски центрове, магазини, бутици, чийто асортимент би задоволил всички вкусове.

Истанбул е град на контрастите. На рафтовете на магазините мирно съседстват, както продукти на най-известните световни марки, така и продукция местно турско производство, чието качество често не отстъпва от качеството на чуждестранните продукти, но в същото време е в пъти по-евтино.

Не може да не отбележим факта, че много световни брандове имат собствено производство на територията на Турция, т.е. в Истанбул можете да закупите оригинални продукти на най-достъпни цени.

Къде и какво да купим

Квартал «Османбей»: текстил и дрехи

Квартал Османбей

Квартал „Османбей“

Този квартал е един от най-известните в града по отношение на продажбата на дрехи и текстил. Този район може да се нарече може би най-популярният и търсен сред шопинг маниаците от целия свят, които идват в Истанбул.

Огромно е изобилието от дамско, мъжко и детско облекло от световно известни марки, уникални изделия на турски дизайнери, както и висококачествени и евтини продукти на местни фабрики.

В «Османбей» можете да намерите всичко, което ви е нужно – от дрехи и обувки до битова техника, гаджети, всякакъв вид потребителска електроника, сувенири, играчки и т.н. Посетителите имат възможност да закупят стоки по поръчка: сръчни и изкусни майстори от многобройните магазинчета охотно изпълняват всякакви желания на клиентите, при това много качествено и добросъвестно. Всъщност това градско пространство е по-скоро обединен търговски център, удобно разположен в самото сърце на мегаполиса.

В Османбей има и голям пазар, който се нарича Османбей чаршия. Във  вътрешността на пазара са разположени не само малки закусвални и хранителни магазини, но и интернет кафенета, магазини за дрехи и т.н.

Квартал «Лалели»: покупки на едро

Квартал "Лалели"

Квартал „Лалели“

Мнозина смятат квартал „Лалели“ за едно от най-добрите места за пазаруване в Истанбул. И наистина: този квартал може да се нарече рай за съвременните контета и за дамите, които държат на визията си. Местните магазинчета и бутици се специализират основно в продажбата на дрехи, обувки и аксесоари за възрастни и деца. Често клиентите идват тук, за да се сдобият с красиво кожено палто или стилно манто (шлифер) изработено от естествена кожа.

Но трябва да имате предвид, че много от магазините и бутиците в този квартал продават продуктите си само на едро, въпреки че понякога търговците се съгласяват да продават и на дребно. Това не означава, че в Лалели няма магазини на дребно – просто попитайте предварително.

Ако не сте склонни да прекарате излишно време в търсенето на магазини продаващи на дребно, тогава е по-добре да изберете моловете или да отидете в квартал «Османбей».

Квартал «Зейтинбурну»: кожени изделия

Квартал "Зейтенбурну"

Квартал „Зейтенбурну“

Този квартал има статут на промишлена зона, но същевременно ежедневно привлича хиляди туристи, които искат да се насладят на пазаруването в Истанбул. Причината е, че в «Зейтинбурну» са концентрирани огромен брой фабрични производства.

В тази част на Истанбул с удоволствие се стичат ценителите на кожата. Текстилните фабрики, специализирани в производството на дрехи, са разпръснати из целия район. «Зейтинбурну» е доста обширен и е проблематично да го обходите дори и за един ден. Но не ви е и нужно. Асортиментът,  който се произвежда в многобройните фабрики е наличен и в местните магазини.

Тук пазарлъкът няма да е успешен – просто надценката за отделните артикули е минимална. Качествено и елегантно кожено палто може да бъде закупено не само в магазина, но и да поръчате директно в някоя от фабриките – по индивидуални мерки и дизайн. Изготвянето на продукта отнема не повече от 3 дни, а купувачът може да бъде сигурен, че поръчката ще отговоря на всички изисквания, които е поставил.

Квартал „Зейтинбурну“ има няколко недостатъка: първо, той е твърде голям, и второ, той е неудобно разположен – трудно е да стигнете до това място. Но ако сте достатъчно търпеливи и сте готови да пожертвате няколко часа от ценното ви време, за да се сдобиете с наистина стилни и висококачествени дрехи на добра цена, тогава се възползвайте от обществения транспорт. Ако сте в центъра на Истанбул е препоръчително да вземете метрото, ако сте в по-периферните части на мегаполиса може да ползвате автобусите и трамваите. Например, ако се намирате в «Лалели» най-удобно е да вземете трамвай. Освен това винаги можете да поръчате и такси, но тази услуга ще ви струва по-скъпо.

В «Зейтинбурну» е разположен и голям аутлет – търговски център „Оливиум“ (Olivium outlet), където ще откриете магазини за дрехи, домакински уреди, стоки за дома, козметика и др.

Мол "Оливиум"

Аутлет „Оливиум“

Квартал «Мертер»: официални рокли и дънково облекло

Тези, които искат да се насладят на пазаруването в Истанбул и в същото време да спестят пари, трябва да посетят квартал „Мертер“. Разбира се, продуктовата гама тук не е толкова голяма, но всички продукти са с високо качество и на достъпна цена. С особена популярност се ползват дънковите облекла и дрехи, както и стилните и модерни официални рокли. Всички текстилни изделия, които са продавани в магазините, се произвеждат в заводи разположени в самия квартал и с право се определят като най-добрите в страната!

Може да закупите красиви тоалети не само за възрастните, но и за най-малките дами и господа. Надценката за стоките, както и в «Лалели», е малка. Като цяло можем да кажем, че в този квартал е много по-изгодно и по-удобно да закупите стока на дребно, отколкото в «Лалели».

Квартал «Нишанташъ»: брандови дрехи

Квартал "Нишанташъ"

Квартал „Нишанташъ“

Този истанбулски квартал с право се нарича турският Милано. Клиентите идват тук за скъпи и маркови стоки. Чести гости на „Нишанташъ“ са богати и влиятелни хора: бизнесмени, политици, известни личности. Улиците в района са изпълнени с предимно маркови бутици с продукти произведени в Европа, но трябва да се отбележи, че цените са много по-високи, отколкото в самата Европа. Разбира се, да се отправите на пазар в „Нишанташъ“ си струва, ако цените луксозните вещи. Но и тези, които не могат да си позволят скъпоструващи покупки със сигурност ще изпитат удоволствие от една приятна разходка в този красив и благоустроен квартал.

„Нишанташъ“ е известен с многобройните си магазини за бижута. Тук можете да закупите уникални и изключителни бижута от благородни метали и скъпоценни камъни. Асортиментът в търговските обекти е не по-малък от този на Египетския пазар или на Капалъ Чарши.

Шопинг на булевард „Истиклял“

Булевард "Истиклял"

Булевард „Истиклял“

Това е известната на всички пешеходна, многолюдна улица, чието начало води от площад „Таксим“ до квартал „Галата“. Дължината на булеварда е 1,5 км. Тук винаги има много туристи, а освен това е любимо място и на местната младеж — все пак цялото протежение на булеварда е осеяно с безброй кафенета, ресторанти, заведения за бързо хранене, както и изобилие от магазинчета и дюкяни. Тук можете да закупите не само сувенири и аксесоари, но също така и дрехи, обувки, чанти, козметика, турски сладкиши и др.

Бутиците на улица „Багдад Джадеси“

улица "Багдад Джадеси"

Улица „Багдад Джадеси“

Териториално тази истанбулска улица е разположена в азиатската част на турския метрополис. Това е не само красива озеленена улица, на която ще ви е приятно да се разходите (ако се спуснете по нея ще стигнете до крайбрежната улица „Бостанджи“ (Bostanci Sahil)), но и още едно привлекателно място за пазаруване.

По протежение на „Багдад Джадеси”, от двете страни на улицата са разположени скъпи и маркови бутици, предлагащи различни брандове: Louis Vuitton, Zara, Nine West, Mango, LTB, Mavi, Yargici, Tommy Hilfiger и много други. Ако се уморите от дългите преходи по магазините, може да отдъхнете в някои от уютните ресторанти и кафенета, където имате възможност да опитате както местна, така и европейска кухня.

В малките улички, които пресичат „Багдад Джадеси” има множество магазинчета, които със сигурност ще ви допаднат. Освен това тук се намира и търговски център „Boyner“ (среден по размер). На първия етаж на мола са разположени магазини за козметични продукти, на останалите за обувки и дрехи.

Квартал «Фатих»: Пазарът на антики Хорхор

Пазарът на антики Хорхор

Пазарът на антики Хорхор

За да стигнете до този известен пазар в Истанбул, трябва да отидете в квартал „Фатих“ и да слезете на трамвайната спирка „Аксарай“. Хорхор е огромен закрит пазар. В сградата с височина 5 етажа има над 200 магазинчета.

Повечето от магазините се специализират в продажбата на антики: картини, мебели, посуда, статуетки, книги и др. Тук можете да се възползвате от услугите на реставратори, които бързо и качествено ще ремонтират мебелите ви или ще обновят избеляла картина.

Пазарът „Хорхор“ е отворен всеки ден. От понеделник до събота посетителите могат да се насладят на пазаруването на антики от 10:00 до 18:00 часа, а в неделя работният ден на търговците е от 12:00 до 17:00 часа.

Част 2;

Източник – www.moystambul.ru

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.