На море в Африка. Част 1

Континентът

Африка е вторият по големина континент в света след Азия. На територията на материка са разположени 53 държави, в които живеят около 700 млн. души – около 15% от населението на света. На изток бреговете на континента се омиват в Индийския океан и Червено море, на запад в Атлантическия океан, а на север в Средиземно море.

Климат

Африка е най-горещият континент на Земята, което е обусловено от географското му положение. Континентът е разположен в четири климатични пояса: екваториален, субекваториален, тропически и субтропичен. Именно тук е измерена най-високата температура в света от +58°С в Либийската пустиня (част от Сахара). 39% от територията на Африка се заема от пустини. И въпреки това средномесечните температури през лятото са около 20-25°С.

Африка е изключително интересен, доста перспективен и същевременно най-слабо развитият туристически регион в света. Следните фактори могат да бъдат разграничени, които благоприятстват развитието на туризма на този континент:

 • Близостта до Европа и Азия;
 • Топлото време и изобилието на слънчеви лъчи целогодишно;
 • Наличието по крайбрежните райони на Африка на прекрасни плажове, на базата на които могат да бъдат създадени впечатляващи морски курорти;
 • Разнообразна екзотична природа. Флората и фауната на Африка поразява със своето многообразие и разновидности на редки и екзотични видове животни и растения. Тук са разположени множество национални паркове и резервати.

Следните причини могат да бъат посочени, които сдържат развитието на туризма в Африка:

 • Ниското икономическо развитие на мнозинството от африканските страни;
 • Слаборазвитата туристическа инфраструктура и транспортна мрежа;
 • Нестабилното вътрешнополитическо положение в редица страни от континента;
 • Отсъствието на развит вътрешен туризъм, който би благоприятствал международния;
 • Някои райони на континента се характеризират с неблагоприятни климатични условия (екстремни горещини, сухи ветрове, дълги периоди на обилни валежи).

За една част от българите са познати следните туристически дестинации в Африка – Египет, Тунис, Мароко и донякъде Сейшелските острови, Кения, Танзания (Занзибар), ЮАР, остров Мавриций. От географска гледна точка островните групи влизащи в Макаронезия принадлежат към шелфа на африканския континент. Това са Азорските острови (Португалия), остров Мадейра (Португалия), Канарските острови (Испания) и др. Тези архипелази са част от Европейския съюз, така че няма да бъдат разглеждани от нас. В статията ще се опитаме да разширим кръгозора относно непознатите перспективи за неповторима и уникална почивка на Черния континент.

Остров Мадагаскар
Остров Мадагаскар

Как да стигнем до Африка

Най-близкият транспортен транзитен център до София, от който се изпълняват директни пътнически полети от и до африкански държави е Истанбул. До турския мегаполис може да стигнете с редовните линии на «България Ер» и «Търкиш Еърлайнс». Удобна трансферна връзка до летищата в Африка представлява и «Hamad International Airport», разположено в Доха (Катар). «Катар Еъруейз» осъществява четири пъти седмично полети от София до Доха. Вариант за пътуване до Африка е и чрез прекачване в някое от международните летища «Схипхол (Амстердам), «Хийтроу» (Лондон), «Шарл дьо Гол» (Париж).

Твърди се, че Черния континент е люлката на човечеството. Ето защо не е изненадващо, че рано или късно всички пътешественици, за които ол инклузив офертите са скучна и архаична форма за отдих, насочват неизчерпаемата си енергия към тайнствения и загадъчен материк, разположен на юг от Европа. Тук те ще срещнат планини и водопади, лъвове и слонове, пустини и екваториални гори, а плажните ивици в Африка изумяват с многообразието си дори и опитни туристи.

Съвети

 • Това че сте с бяла кожа е напълно достатъчно за жителите на африканския континент, за да ви възприемат за заможна и състоятелна особа. Ако цената на даден продукт е една за местните, то за чужденците от богата Европа, тя ще е няколко пъти по-висока. Ето защо винаги се пазарете, но с такт и умение. Да вземеш повече пари от белия си е нещо като национален спорт.
 • Винаги носете със себе се слънцезащитен крем, както и купешка бутилирана вода. В Африка може да изгорите от слънцето дори и на сянка, що се отнася до водата, единствената държава в Африка, където можете да пиете вода от централната водопреносна мрежа е ЮАР.
 • Африканците са изключително дружелюбни и сърдечни към европейските туристи, понякога тази приветливост дори идва малко повече на резервираните европейци. Във всички случаи общителността, която проявяват към вас не бива да ви притеснява, но и вие не злоупотребявайте с тяхното простодушие, стигащо до наивност (и отново ще повторим, че за африканците белият господин е богаташ, който разпуска в екзотична Африка).
 • Африканците са щастливи хора. Определено жизненият стандарт не влияе на отношението им към щастието. Затова не се учудвайте, че пеят, танцуват, не бързат и се усмихват – просто се наслаждават на всеки един миг от настоящето.
Сиера Леоне, Западна Африка.
 • Когато правите снимки, винаги искайте разрешение, за да не попаднете в неловка ситуация.
 • Въпреки че с английски език ще се оправите почти навсякъде, добре би било да носите и българско-френски разговорник. Колониална Франция има доста силни позиции на Черния континент.
 • Не яжте улична храна (с изключение на добре измити плодове)!
 • Въпреки че Африка е най-бедният континент в света, трябва да знате, че цените за транспорт, кафе, храна и жилище са съпоставими с европейските.

Острови Зелени нос

Добре разработена дестинация за отдих е и райският архипелаг Кабо Верде, който се намира на 600 км. от западното крайбрежие на Африка. Република Кабо Верде се състои от 8 малки и 10 големи острови. Столицата Прая е разположена на остров Сантяго. Официалният език на островната държава е португалски, а 90% от населението (мулати, потомци на европейски колонисти и африканци) са католици. На островите Сантяго и Сал действат две международни летища (най-лесният вариант за транспорт е през Португалия с авиокомпания «ТАР»). Самото време е топло, а климатът е мек. Най-студените месеци са февруари и март, като стълбът на термометъра тогава не пада под +21°C, съответно най-топлият месец е септември с +29,4°C.

Местното население е изключително радушно и приветливо. Техните песни (основно на Боб Марли) могат да бъдат чути през цялата нощ из многобройните малки барове, в които отпиват от местната бира или ром. В случай че търсите луксозна и впечатляваща почивка, тогава Островите Зелени нос не са за вас. Да, ще бъдете възхитени от естествените, недокоснати от човешка ръка, плажове, но тук не ще откриете лукса и комфорта на 5- или 6-звездните хотели. За сметка на това Кабо Верде предлага перфектни условия за дайвинг – подводни пещери, коралови рифове, екзотични обитатели на океана, потънали кораби (Островите Боавища, Сантяго, Сал, Санта Лусия. 35 евро ще ви струва билетът, за да се придвижите от остров на остров.). Остров Сал е световната столица за кайтсърфисти.

Плаж Санта Моника, остров Боавища.

Освен това може да наемете велосипед и да обиколите острова, на който се намирате, наслаждавайки се на местната португалска кухня (обядът в крайбрежно ресторантче ще ви струва 10-15 евро). В случай че не знаете португалски език, английският или френският също ще ви свършат работа. Любителите на риболова могат да бъдат сигурни, че ще уловят невиждани за нашите ширини морски обитатели, а освен това местните ще ви предложат и да качите адреналина в кръвта си, спускайки се със сноуборд от множеството действащи и неактивни вулкани. Специални екопътеки ви водят до вулканичните склонове, засипани с вулканична пепел, а финалът на шеметното спускане са пясъците на брега на Атлантическия океан.

Най-високата точка на Кабо Верде – вулканът Фого.

Основната маса туристи са британци и немци, а относно безопасността Кабо Верде е наистина сигурна дестинация.

Цени

На Кабо Верде ще си отядете на морски продукти. Дори националното им ястие качупа (яхния от бобови растения, царевица, картофи) се приготвя с риба (но се срещат и варианти с месо). Килограм прясна риба на пазара ще ви струва 4 евро.

Закуска в уютен ресторант ще ви струва 6 евро на човек – това включва фреш, омлет, кафе, йогурт с плодове и препечени филийки с масло.

За престой до 30 дни не е необходима виза за български граждани. Не се изискват специални имунизации.

Сейшелските острови

Сейшелите са разположени в Индийския океан и се състоят от 115 острова, от които само 33 са обитаеми, а само 3 острова са с развита туристическа инфраструктура – Мае, Праслин, Ла Диг. Международното летище на Сейшелските острови е разположено на остров Мае (площ 155 кв. км.), където се намира и столицата Виктория («Търкиш Еърлайнс» имат редовна линия до Сейшелите, както и до Кабо Верде). Официални езици са френският и английският, както и креолският (на основата на френски език).

Най-сниманият плаж в света – Anse de Source d’Argent, остров Ла Диг.

Средногодишната температура е +26-27 °C. Определено може да кажем, че тук цари вечно лято. Кокосовите палми са навсякъде, а кокосовите орехи се валят по земята, така както ябълките и крушите са окапали през есента в селските дворове. Главният символ на Сейшелите е т.нар. сейшелски орех. Наричат го и двоен кокос (по форма наподобява човешки задни части), «орех на любовта», морски кокос (причината е, че плодовете на надвесените над водната шир палми понякога пътешестват стотици километри из необятния океан.). Тежи около 25 кг., а дължината му е около половина метър.

Срещат се твърдения, че мнозинството от плажовете на Сейшелите не са подходящи за къпане. Причината са камъните, както на плажовете, така и под водата, коралите, водораслите и огромните вълни. Най-популярният и купонджийски плаж се счита «Beau Vallon», разположен на остров Мае – плажът е пясъчен, без камъни. В случай че предпочитате водната повърхност да е спокойна като езеро, тогава се насочете към разположеният в залив (затова няма и вълни) плаж «Port Launay». Все пак бъдете внимателни – плажът е част от курорта «Constance Ephelia Resort», където цените са високи дори за заможния британец или немец.

Може би най-добрият плаж на остров Мае е «Anse Intandance», част от луксозния курорт «Banyan Tree Seychelles». Снимките на Сейшелските острови, качвани в Инстаграм, са именно от този плаж – бял пясък, палми и лазурен океан. Местните жители предпочитат плажа «Anse Forbans», разположен на източното крайбрежие на остров Мае. Тук отново може да се насладите на бял пясък, кристално чиста вода, палми и пълно отсъствие на вълни. Между плажовете на остров Мае може да се придвижвате с автобус, такси или кола под наем. Кола под наем ще ви струва 50 евро за денонощие. Движението е в лявата пътна лента, а ограничението на скоростта на повечето пътища на острова  е 40 км/ч.

Плаж «Anse Intandance», остров Мае.

На плажа бъдете внимателни за местните раци. Безопасни са, но са буквално навсякъде. Освен това са толкова натрапчиви, колкото и гълъбите по софийските сокаци. Една от туристическите атракции е посещение на местната ферма за перли, както и огромните костенурки , с които може да се снимате.

Цени

Ресторантите определено са скъпи. Например закуска за двама, която се състои от омлет с прясно изцеден сок ще ви струва $50. След като се приберат от улов, местните рибари приготвят край плажа риба на грил. В този случай риба с гарнитура от ориз ще ви струва $5 на човек. Сок от манго или папая ще ви струва $2, докато бутилка ледена бира скача до $4-5.

За престой до 90 дни не е необходима виза за български граждани. Не се изискват специални имунизации.

Мадагаскар

Островната държава с площ от 587 040 кв. км. е разположена в западната част на Индийския океан. Състои се от едноименния остров и няколко малки острова край източното крайбрежие на Африка. Официални езици са малгашкият (австронезийското езиково семейство) и френският, но и английският език ще ви свърши работа. Почти половината от населението изповядва  традиционната мадагаскарска религия, основана на почитането на предците, 45% от населението са християни (католици и протестанти), мюсюлманите (сунити) са около 7%. «Ер Франс» осъществява директни полети до Република Мадагаскар.

Средните температури от януари до февруари са 25 °C; от март до април –  30 °C; от май до юли – от 20 до 25 °C; от август до септември – 15 ° C; от октомври до ноември – от 20 до 25 ° C; декември – 30 °C. От декември до март източните и северните райони на Мадагаскар са подложени на мощни бури и циклони. Сезонът на дъждовете е от ноември до март, а сухият сезон е от април до октомври. Средногодишната температура на крайбрежната вода е 26 °C.

Цялото крайбрежие на Мадагаскар е осеяно с тихи лагуни с плажове от бял пясък, обкръжени с коралови рифове с приказен подводен свят. По отношение на туризма най-развито е западното крайбрежие на острова, на източното крайбрежие е по-голяма вероятността да се появят акули. Най-популярният плажен курорт на Мадагаскар се намира на остров Нози Бе.

Плажът на остров Нози Бе.

Именно лагуните (малък водоем, отделен от морето с тясна ивица наносен слой пясък или коралови рифове) са безопасните места за къпане в океана. В останалите места често се срещат акули, а в устията на реките и в мангровите гори (Вечнозелени гори, които виреят в приливно-отливната ивица на морските крайбрежия) се срещат доста опасни влечуги. Животинският и растителният свят на острова е уникален, неслучайно островът е наричан Осмият континент.

Местната кухня е съчетание между традициите на малайската и африканска кухня. Тук може да опитате блюдо от антилопа, срещат се и множество френски ресторанти. Набляга се на месото (от крава зебу), ориза и лютите подправки, а десертите неизменно са подправени обилно с ванилия. Все пак Мадагаскар е най-големият производител на ванилия в света. Населението е изключително бедно, но същевременно гостоприемно и отзивчиво. Но внимавайте – на острова гъмжи от забрани (табута), фактически всяко отделно селце има наложени своеобразни табута, така че е добре да се информирате предварително.

Плажът на курортното градче Ифати, Мадагаскар.
Цени

Фаст фуд за 1 човек – $1 (не препоръчваме този вариант);

Обяд за двама души в обикновен ресторант – $10/12;

Ананас (от пазара) – $0.4;

Банани (1 кг., от пазара) – $0,3;

Ако можете да си позволите $300 (за двама души), тогава се възползвайте от организираните на острова пътешествия с яхта до популациите на гърбатите китове. На борда на яхтата ще ви сложат слушалки, а във водата пускат специален микрофон, с който ще можете да чуете езика на китовете. Гледката на огромните туловища, които изскачат изцяло от водата, след което плясват във водната шир, образувайки облак от пръски, е незабравима и определено си заслужава. Задължително е и посещението (с водач!) на местните джунгли, направете си снимки под огромните боабаби, а лемурите са толкова разпространени, колкото и котките в България.

За да посетят острова, българските граждани се нуждаят от виза, която се издава от посолството на Република Мадагаскар в Москва. Виза се издава и на самото летище в столицата Антананариво. Не се изискват специални имунизации.

ЮАР

Република Южна Африка е разположена в южната част на африканския континент, като бреговете ѝ се мият от Атлантическия и Индийския океан. Авиокомпания «България Ер» изпълнява полети (с прекачване) до Йоханесбург. В случай че пътувате за Кейп Таун, Дърбан, Порт Елизабет, Блумфонтейн е по-добре да се насочите към услугите на «Търкиш Еърлайнс».

ЮАР е съчетание между екзотика и първобитност, космополитна атмосфера и блясък. Тук туристите са привлечени от националните паркове и резервати, прекрасните пейзажи и духът на дивата природа, които се редуват със съвременни курорти с невероятно обслужване.

Тук можете да отдъхнете на секващи дъха плажове, заобиколени от коралови рифове и масивни планински вериги. Визитната картичка на ЮАР са националните ѝ паркове, сред които се открояват национален парк «Крюгер» и природен резерват «Нос Добра надежда». Резерватът «Крюгер» се простира на площ от 2 млн. хектара, като навлизайки на територията на парка, туристите се обзалагат кой ще види първи едновременно «Голямата петорка» – лъв, леопард, слон, носорог, бивол. Освен «Голямата петорка» в резервата «Нос Добра надежда» може да видите и пингвини. Освен това бреговата линия в парка «Нос Добра надежда» е осеяна с прекрасни плажни ивици, сред които не може да не споменем белите пясъчни плажове «Клифтън», «Виктория», както и «Лландудно». Заслужават внимание и курортите в Кейптаун и Дърбан, където може да се настаните, както в 5-звездни хотели, така и в евтини хостели.

Плаж Лландудно. Кейптаун, ЮАР.

ЮАР заема едно от първите места в света по количеството на слънчеви дни. 7 месеца в годината тук постоянно грее слънце! Тропическото лято започва в началото на декември и продължава до март месец, но горещината е умерена, а нощите са прохладни.  

Все пак не забравяйте, че водата в Атлантическия океан на западното крайбрежие на ЮАР си е студеничка за българските разбирания +20 °C – причината е студеното Бенгалско течение. По-добре е да се насочите към южноафриканския бряг на Индийския океан, където температурата на водата през лятото е +24 °C, а зимата +20 °C – причината е топлото Мозамбикско течение. Ето защо, ако търсите плажен отдих в ЮАР, околностите на Дърбан, където водата е най-топла, ще задоволят всичките ви изисквания. Високият сезон е от 20 декември до 5 януари, тогава цените са най-високи.

Плажът на град Дърбан.
Цени     

Обяд за двама души в ресторант със средно високи цени в Кейптаун (най-безопасният град в ЮАР) или Йоханесбург ще ви струва около 20 евро. Може да пробвате блюдо от биволско месо или от влечуги.

Стая в тризвезден хотел ще ви струва около 33 евро, докато хостел може да откриете и за 9 евро.

Фаст фуд – 1,5 евро.

За да посетят Република Южна Африка, българските граждани се нуждаят от виза, която се издава от посолството на ЮАР (Консулска служба) в София, ул. „Шипка” 7.

Занзибар (Танзания)

Полуавтономна област Занзибар е архипелаг от 75 острова в Индийския океан, разположен на 30 км. източно от африканското крайбрежие. Най-големите острови са Пемба, Мафия и Унгуджа, останалите 72 островчета са доста по малки. Мнозинството от туристите избират за своята почивка Унгуджа, където е разположена и столицата Стоун Таун. Директни полети до Занзибар се извършват от «Търкиш Еърлайнс» (Истанбул-Занзибар) и «Катар Еъруейз» (Доха-Занзибар). Официален език е суахили, но повечето от местните знаят и английски език. Населението на Занзибар изповядва ислям, така че не е препоръчително да се разхождате по бански извън плажа.

Тъй като архипелагът е разположен близо до екватора, нивото на UV индекса (интензивността на ултравиолетовото (UV) лъчение на слънцето на определено място в определен ден) е доста високо – 12. Ето защо дори да се настаните на шезлонга в 8 часа сутринта или след 18 часа вечерта, е необходимо да използвате постоянно слънцезащитен крем.

Плажът Нунгви, Занзибар.

Ако искате да се насладите на красотата на Индийския океан, на райски плажове с бял и ситен като пудра пясък, тогава Занзибар е точното място. Трябва да знаете, че на денонощие в Занзибар се наблюдават 2 пъти приливи и отливи. Това означава, че на източното крайбрежие, където входът е по-полегат, водата се дръпва от плажа на почти един километър, докато на север и запад – само на 50 метра. Но максималната разлика в нивото на водата може да бъде до 5 метра. Ето защо внимавайте, когато се разхождате по океанския бряг – водата нахлува доста бързо. В рецепцията на хотела ви ще ви дадат разписание с точно време на приливите  и отливите. Поради тази причина ви препоръчваме да ползвате плажовете Нунгви и Кендва (северно и северозападно крайбрежие) – приливите и отливите не са толкова силни, водата е кристалночиста и дълбока, вълни липсват.

И все пак най-красивите плажове са Чвака и Паже, които се намират на източното крайбрежие. Само че при отлив няма да е много приятно да вървите около километър под знойното африканско слънце, слаломирайки между морските таралежи осеяни по дъното, а да не забравяме и опасността при прилив, когато водата настъпва доста бързо. Южното крайбрежие и плажът Макундучи не се препоръчват на туристите, тъй като районът е гъстонаселен с множество гета. Столицата Стоун Таун се намира на западното крайбрежие, където плажовете са мръсни и без нужната туристическа инфраструктура.

Плаж Кендва, Занзибар.

Пикът на сезона е в периода януари-февруари, а температурата на въздуха е +32 °С ( на водата е +28 °С). Като че ли най-подходящи за почивка са месеците от юни до октомври, денем температурата е+30 °С, на водата +26 °С, без проливни дъждове.

Кола под наем ще ви струва $30, още $10 се налага да заплатите за разрешение да шофирате, т.нар. permit. Движението е в лявата пътна лента, а бензинът струва около долар за литър. Имайте предвид, че местните катаджии спират всички бели шофьори, опитвайки се да си изкарат рушвет, дори без нарушение. Може да си наемете шофьор-водач, което ще ви струва $60, не забравяйте и да се пазарите.

Цени

Голям ананас – $2,5;

Сок от захарна тръстика и лайм – $2;

Връзка банани (6-7) – $0,9;

1 кг. маракуя – $2,2;

Супа от омар (в ресторант) – $3;

Баракуда на грил (в ресторант) – $7;

Пиле с ориз (в ресторант) – $6;

Общо взето обяд за двама ще ви струва около $25, при това персоналът е приветлив и гостоприемен, стараейки се да ви угоди с каквото може.

За да посетят Обединена република Танзания, българските граждани се нуждаят от виза, която се издава от посолството на африканската държава в Берлин. Заявлението за виза може да се подаде лично или с препоръчана поща, като в плика се поставя сумата, съответно чекът. Съществува възможност и за подаване на заявление и получаване на виза на международните летища на Танзания ( Дар ес Салаам, Килиманджаро и Занзибар). Поради често сменящите се правила за издаване на визи на международните летища на Танзания, за предпочитане е да се подават заявления за визи чрез посолството на Танзания в Берлин.  Изисква се имунизация срещу жълта треска.

Очаквайте Част 2;

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.