Най-добрите ски курорти в света

Повечето класации обикновено се правят от хора, които са разположени в някоя редакция и въз основа на техните предпочитания или на хората около тях. Е, това е една класация, която я правят самите почиващи по курортите. Класацията е направена на база броя разглеждания на пътеводителите на 100 световни курорта. Пътеводители, които са качени на сайта на вестник „Телеграф“, а анализираният период обхваща времето от ноември 2016 до април 2017 г.
Ето и топ 20 на курортите, но в обратен ред, за да засилим вашето нетърпение в очакване на първенеца.

20. Лех ам Алберг, Австрия

Лех ам Алберг, Австрия

Малко са курортите, които имат по-луксозен имидж от Лех. Принцеса Даяна е била една от най-редовните му посетители в миналото. Други популярни гости са кралските семейства на Йордания и Холандия, както и принцесата на Монако Каролин. Лех е много повече от австрийския отговор на комфорта, който предлага например швейцарският Сейнт Мориц.

Всяка година в Лех пада двойно повече сняг от някои от френските му конкуренти, въпреки че средната надморска височина на курорта е от скромните 1450 м. Свързан към пистите на дори по-снежния „Варт-Шрьокен”, от 2013 г. той ще бъде свързан и със „Сейнт Антон” чрез четири нови лифта.

През лятото може да се развличате с туристически преходи в планината и с каране на планински велосипед. Към местните забележителности се отнася църквата „Свети Николас“ (XV век), която е в готически стил. Луксозни хотели, бляскави магазини, уютни кафенета и отлични ресторанти съблазняват богатите туристи.

19. Банско, България

Снимка – Галина Искакова

Банско е старинен град, разположен в долината на живописния Национален парк „Пирин“. Курортът се изстреля в 21-ви век чрез изграждане на модерни лифтове по неговите склонове, както и чрез строежа на много нови хотели за настаняване на туристи много, от които в близост до новия кабинков лифт, който осигурява достъп до склоновете на планината.

Курортът се превърна в изключително популярно място сред британските скиори благодарение на доброто съотношение между цена и качество спрямо западноевропейските курорти. Това е едно прекрасно място, където да започнете да се учите да карате ски.

18. Кортина Д’Ампецо, Италия

Кортина Д'Ампецо, Италия

Известен със състезанията, които се провеждат в него Кортина домакинства Зимните олимпийски игри през 1956 г. (Зимните олимпийски игри през 1944 г. е трябвало да се проведат точно в този курорт, но заради Втората световна война са отменени). Тук има сериозни традиции по отношение на карането на ски – курортът притежава 70 писти с обща площ от 82 км., които се обслужват от 36 лифта.

Това е и най-стилния курорт, където много хора отдават по-голямо значение на обяда си или на разходките рано вечер с цел пазаруване, отколкото на снежните спортове. В резултат от това, напливът по пистите е слаб. Без опашки, без тълпи от хора, снегът по пистите рядко е изстърган от голям скиорски трафик,а пейзажът е забележителен.

В курорта преобладават ресторанти с италианска, австрийска и средиземноморска кухня – тук може да се насладите на паста и пица във всякакви вариации, както и на разкошни вина. В Кортина е силно проявено италианското движение „Slow Food“ (Бел.ред. „Слоу фуд“ – бавна храна: Движението е основано е през 1986 г. от Карло Петрини с цел запазване на местните гастрономически традиции). В курорта е невъзможно да откриете ресторанти за бързо хранене, а в дори и най-скромното бистро се поддържа много високо ниво на обслужване.

17. Цермат, Швейцария

Цермат, Швейцария

Най-известният швейцарски курорт е събирателен за всяко едно алпийско клише – от гледките, които разкрива най красивата планина, през връх Матерхорн – 4 478 метра височина, до неговите тесни улички по продължението на билата, на които се намират невероятни оживени хижи.

Като ски дестинация Цермат се нарежда на едно ниво с най-добрите курорти в света. Тук има сняг от края на ноември до края на април, което го превръща в добър избор в началото и края на сезона. Курортът е отворен през цялата година, като дори и през лятото е запълнен с туристи. В Цермат е забранено придвижването с автомобили, освен ако не притежавате електроавтомобил. На разположение на туристите има шейни, които могат да ви откарат до всяка точка и зиме, и лете. Истинска забележителност на Цермат са планинските ресторанти, където ще ви предложат такива ястия, които ще бъдат истинска наслада за сетивата ви.

16. Авориаз, Франция

Авориаз, Франция

Сгушен на гигантска наклонена скална тераса, само на няколко километра от по-ниско разположения и отдавна създаден курорт Морзин, Авориаз е може би най-добре замисленият от многото създадени ски курорти във Франция през 60-те на XX век.

Едно голямо предимство е, че курортът е слънчев, въпреки че повечето съседни склонове са сенчести. Намира се на основното трасе от лифтове в ски зоната „Порт дьо Солей” – най-голямата ски зона в света с общо 650 км писти, която обхваща 14 курорта от двете страни на френско-швейцарската граница.

Курортът е изцяло пешеходен и навсякъде може да се отиде със ски, защото улиците са ски писти. Автомобилите са забранени и са заменени с шейни теглени от коне. По традиция курортът Авориаз е домакин на множество събития, най-известните от тях са: „Ski and Music World„, „Cabaret Week„, „Avonaz Jazz up Festival“ и т.н. Курортът е известен и със своите програми по време на Коледа и Нова година. В тези дни ви очакват много фойерверки, снежни карнавали, дегустации, празнични менюта в ресторантите. Всяка седмица тук се провежда цвето-музикално шоу.

15. Кицбюел, Австрия

Кицбюел, Австрия

Чувайки Кицбюел, в съзнанието ви неминуемо изниква ски зоната „Ханенкам” – най-трудното и страшно спускане от Световната купа. Но в действителност, ако оставим настрана тази луда писта, Кицбюел изобилства от множество по-лесни писти, които изглеждат безкрайни. Средновековен център за добив на сребро, заобиколен от високи и мощни средновековни крепостни стени и изящно боядисани стенописи, Кицбюел определено заслужава репутацията на най-красивия ски град в Европа.

Тук се намират едни от най-добрите писти в света, които са истински рай за сноубордистите, разкошни хотели и ресторанти, които предлагат на посетителите си изтънчени и вкусни ястия, множество музеи, както и замъците „Лебенберг”, „Мюнихау” и „Капс”.

14. Курмайор, Италия

Курмайор, Италия

Това прекрасно старо населено място е разположено в подножието на Монблан, точно под входа на тунела, който свързва Шамони във Франция и Курмайор в Италия. Има ограничен брой писти за ски, но много предизвикателни за сметка на това, превъзходни ресторанти и много добри възможности за нощен живот. Хапването и забавленията са много добра алтернатива на ски пистите.

В Курмайор се гордеят с качеството на гастрономията си, както и с присъствието на отличения със звезди Мишлен – шеф Хестън Блументал, който пристига всяка година, за да бъде домакин на събитието „Планинско ски гурме преживяване”, което се провежда ежегодно. Казват, че Курмайор е толкова живописен, че често го изобразяват на коледните италиански картички. Заобиколен от величествени планини, с тихо сипещ се сняг, осветен от меките светлини на многобройните кафенета и барове, този курорт е наистина като свят от приказките.

13. Двете Алпи, Франция

Двете Алпи

В ски курорта „Двете Алпи“ винаги има сериозна снежна покривка, като карането на сноуборд или ски по пистите е възможно в голяма част от годината. Курортът отваря врати още в средата на юни до края на август и още веднъж за половин работна седмица през октомври, преди да подкарат лифтовете за зимата от края на ноември до късния април. Именно там през октомври се провежда „World Snowboard Exhibition” – събитието с най-големи традиции в областта на сноуборда.

Като добавим към това и едни от най-добрите условия за нощен живот – с десетки традиционни и пиано барове, пъбове и нощни клубове плюс прекрасното селище Веноск, което е достъпно чрез кабинков лифт, но не и чрез писта, е очевидно защо „Двете Алпи“ е твърд фаворит на британците.

12. Майерхофен, Австрия

Майерхофен, Австрия

В продължение на десетилетия Майерхофен е бил един от най-популярните курорти в Алпите за британците – за сноуборд или ски. Тук ще се сблъскате с типичните après-купони през деня след ски спускане и с шарения нощен живот, на който да се насладите или ужасите – според нагласата.

Курортът се посещава от над 100 години, а за местните да демонстрират своята гостоприемност се е превърнало в начин на живот. Ски зоната има 134 км. писти и 53 лифта – и репутация на място с добра снежна покривка, осигуряваща и дълъг ски сезон, като пистите са най-вече между 1650м. и 2500 м. надморска височина.

11. Межев, Франция

Межев, Франция

Шикозният Межев е построен като отговор на конкуренцията, от страна на Швейцария с техния Сейнт Мориц и все още запазва своя блестящ имидж и чар. Курортът създава атмосфера на истинско алпийско село, с голям средновековен площад и църква от XIII век, манастир и стара кула. Посетителите обикновено са заможни французи, които идват тук за една комплексна почивка. Пистите са прекрасни, но това, с което превъзхожда другите курорти е прекрасната гледка към Монблан от голяма част от пистите.

Межев е въплъщение на знаменитото френско „l’arte de vivre” (изкуството да живееш). Межев не е имитация, а истинско аристократично градче с тесни улички, уютен център и симпатични дървени шалета (хижи в алпийски стил), които са построени в стила на старите савойски ферми.

10. Червиния, Италия

Червиния, Италия

Една от най-снежните италиански дестинации, Червиния ви осигурява достъп до 360 км. писти, които споделя със съседа си Цермат отвъд швейцарската граница. Отсядайки тук, имате възможност да се насладите на една от най-добрите ски зони в света само за част от парите, което би ви струвало това в по-скъпата швейцарска част. Дори да не стигнете до Цермат, Червиния и свързаното с курорта селище Валтурнанш осигуряват прекрасни условия за зимен спорт, благодарение на лекия наклон на привидно безкрайните склонове.

Истинската зима с много сняг и яркото слънце, големият брой разнообразни хотели и ресторанти правят Червиния привлекателно място. Освен всичко друго, самият град е много красив и комфортен, разходката из неговите улици ще ви донесе допълнително удоволствие.

9. Тине, Франция

Тине, Франция

Комбинацията от завидна снежна покривка, разнообразие от впечатляващи терени и сезон, който продължава през по-голямата част от годината, прави Тине една от най-надеждните зимни дестинации във Франция. Този скъпоценен камък от сняг предлага чудесни условия от октомври до май, като курортът е отворен в продължение на шест седмици и през лятото, благодарение на своята много добра надморска височина и ледникови склонове.

Курортът споделя 300 километра писти със съседния Вал д’Изер, с който е свързан , а преходът между тях е много плавен и удобен. Курортът Тине е разделен на три основни центъра – Тине ле Лак, Лаваше и Вал Кларе. Разположени са около езера и са свързани помежду си с модерни лифтови съоръжения. Освен това Тине е синоним на уютни кафенета, атрактивни дискотеки и луксозни ресторанти.

8. Мерибел, Франция

Мерибел, Франция

Има много причини да обичате Мерибел, най-малкото заради красивата си архитектура в стила на алпийските дървени хижи (тип шалета), но и заради живописните горски пейзажи и приятелската атмосфера на селището. Но основната причина е централната му позиция във френската ски зона „Ле Троа Вале”. На изток са курортите Куршевел и Ла Таня, а на запад – Вал Торенс. Заедно с Мерибел те се обединяват, за да създадат една от най-големите свързани ски зони в света, с повече от 600 км писти.

Мерибел разполага и със собствен бар на самата писта „Folie Douce„, който предлага незабравими ски партита, докато все още сте във вашите ски обувки. През 1992 г. в Мерибел се провеждат част от състезанията от зимните Олимпийските игри.

7. Куршевел, Франция

Крушевел, Франция

Любимият баровски курорт Куршевел също осигурява достъп до най-голямата свързана ски зона в света. Поради северното изложение на много от пистите в Куршевел, снегът тук обикновено е един от най-добрите в цялата ски зона на „Ле Троа Вале”.

Самият курорт предлага условия, които са подходящи за всички – от начинаещи до експерти. Всъщност много туристи никога не чувстват нуждата да напуснат долината Куршевел, въпреки че останалата част от ски зоната си заслужава също да се опознае.

6. Вербие, Швейцария

Вербие е основният курорт в най-голямата ски зона в Швейцария –  „Четирите Долини”. Благодарение на комбинацията от слънчево и живописно разположение, покоряваща местност и оживен нощен живот, курортът отдавна привлича млади хора с желание да спортуват. Достъпът до 400-те км. писти е осигурен от близо 100 лифта.

Тук се намират някои от най-добре подсигурените с лифт инфраструктура писти в Алпите. Пистите са добре заснежени, а пейзажите са спиращи дъха. От върха на ски зоната – Монт Форт, с надморска височина 3,330 м – гледката достига до Матерхорн и Монблан. Вербие е един от най-оживените швейцарски курорти – баровете и нощните клубове са препълнени с туристи, най-вече британци.

5. Морзин, Франция

Морзин, Франция

Освен че е ски курорт, Морзин е истински малък алпийски град, в който кипи целогодишно живот, който се простира далеч извън карането на ски из планините, които го заобикалят. Морзин си остава главен град на най-голямата ски зона в света „Порт дьо Солей”, която се простира на 650 километра и е чудесно място за почивка, особено за тези, които имат семейства.

Курортът предлага множество разнообразни занимания, каране на ски и сноуборд, включително гмуркане под ледовете на езеро, турове в близки природни местности, разходки с моторна шейна, спускане с шейни, ски-преходи и пазаруване. Има и ледена пързалка на световно ниво и голям плувен басейн. В Морзин е забранен строежа на сгради по-високи от местната църква, което позволява да се съхрани историческия облик на Морзин.

4. Ле-з-Арк, Франция

Ле-з-Арк, Франция

Ле-з-Арк е разположен в самото сърце на долината Тарантез във Френските Алпи. Свързан с Ла План през долината чрез двуетажен кабинков лифт, Ле-з-Арк предлага 425 километра писти, които можете да използвате, ако купите пълен пакет лифт карта. Тази огромна ски зона предлага разнообразие от терени, но е специализирана в дълги, широки, добре поддържани червени писти за плавно спускане (Бел.ред. “Зелена” е пистата за начинаещи скиори, “синя” – лека писта, а “червена” – средна или трудна за каране). В Ле-з-Арк предлагат множество варианти за настаняване с различно ниво на обслужване.

3. Вал д’Изер, Франция

Вал д'Изер, Франция

Повече от всякъде другаде по света британците пристигат във Вал д’Изер, за да упражняват любимите си зимни спортове всяка година, което е разбираемо. Както теренът, така и градът допринасят за прекрасния ски курорт. Свързан е с Тине, образувайки ски зона с размери от 300 км. писти и 94 лифта.

Френският курорт предлага страхотен терен за ски, писти за всеки – от напълно начинаещи до опитни любители на „пудрата”. Неговият дълъг сезон обхваща периода от края на ноември до първата седмица на май. Добавете към това лудите планински партита, докато още сте на пистите, с любезното съдействие на „Folie Douce“ (верига заведения) – и вие имате всичко на света в този курорт.

2. Шамони , Франция

Шамони , Франция

Шамони е един от най-старите ски курорти в Европа и Франция. Именно Шамони бе домакин на първата Зимна олимпиада през 1924 г. и оттогава се доказва като основен център на планинското каране на ски. Тази стръмна долина, богата на ледници, под корона от островърхи скалисти кули е мястото, където се срещат сноубордизмът и алпинизмът.

Ски инструктори и планински водачи идват тук, за да се упражняват и всеки запален скиор и сноубордист го поставя в списъка си, за да види как ще се справи с предизвикателството на това, което в Шамони наричат просто „le grand ski„. Да, тук има и писти за начинаещи и и за скиори на средно ниво, но истинската тръпка е за напредналите скиори, които търсят истинско предизвикателство. Един от най-добрите курорти за фрирайдери.

1. Сейнт Антон, Австрия

Сейнт Антон, Австрия

Не е изненадващо, че този курорт известен по целия свят с дивите си партита след цял ден спускане, със заведенията си по пистите (après) и дори въпреки високата трудност на трасетата си е номер едно. Често поставян в първите пет курорта на Алпите, Сейнт Антон се намира в австрийския район Арлберг, един от най-снежните райони на Европа. Разполага с 340 километра писти, 200 километра маршрути извън пистите и над 55 квадратни километра предизвикателен терен извън пистите.

Освен това може да се похвали с високоефективна инфраструктура от лифтове и прекрасен град, изобилстващ от стилни хотели, хижи и ресторанти. А, когато дойде време за забавление около пистите, няма по-добро място от прословутите барове на Сейнт Антон – „MooserWirt“ (многократно обявяван за най-добрия ски бар в света) и „Krazy Kanguruh“… В Сейнт Антон има около 80 ресторанта – основно тиролска кухня, но предлага и дивеч и 10 нощни клубове. Почти всички четири и пет звездни хотели предлагат спа услуги – басейн, джакузи, сауна, солариум.

Източник – www.telegraph.co.uk

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.