Най-големите самолетоносачи в света

WirtschaftsWoche Heute, Германия

Самолетоносачите – това са истински гиганти и флагмани на флотата. Серията американски самолетоносачи клас „Нимиц“, такива като „Карл Винсън“ са най-големите военни кораби в света. Силовата им установка се състои от два ядрени реактора и четири парни турбини. Реакторните и турбинните отсеци се редуват от носа към кърмата по следния начин: реактор-турбина, реактор-турбина. Всеки отсек е отделен един от друг с водонепроницаеми прегради и междинни отсеци. Подобно разположение гарантира запазването на работоспособността на силовата установка, в случай че отделен отсек бъде поразен от попадение на неприятелско оръжие или бъде наводнен.

1. САЩ: „Карл Винсън“

Снимка- flickr.com

Снимка- flickr.com

Серията американски самолетоносачи клас „Нимиц“, като „Карл Винсън“ са най-големите военни кораби в света. Силовата им установка се състои от два ядрени реактора и четири парни турбини. Числеността на екипажа е до 6 300 човека. Последният кораб от този клас струва $6,3 млрд.

Месечните оперативни разходи за самолетоносач от този клас възлизат на приблизително $13 млн. Този клас кораби могат да функционират почти неограничено във времето (Бел.ред. Заради ядрените реактори), а срокът за експлоатация е разчетен за 50 години. Десет кораба клас „Нимиц“ съставят американският флот от самолетоносачи.

2. Русия: „Адмирал Кузнецов“

Самолетоносач "Адмирал Кузнецов"

„Адмирал Кузнецов“ е единственият самолетоносач от руския военноморски флот и понастоящем най-големият кораб от този клас, който не е построен в САЩ. Обслужва 28 самолета и 24 хеликоптера. „Адмирал Кузнецов“ е единственият самолетоносач в света, който има правото да плава в Черно море.

 (Бел.ред. Конвенцията Монтрьо налага забрана за преминаване на самолетоносачи през проливите Босфор и Дарданели. Тъй като „Адмирал Кузнецов“ се строи в град Николаев, СССР  (днес в Украйна) се приема, че корабът ще може да бъде използван само във водите на Черно море. Поради тази причина самолетоносачът се въоръжава и с ракетно въоръжение. Така официалното название на руския кораб е Тежък авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов“)

Влиза в състава на Северния флот. Въведен в експлоатация през 1991 г., дължина 306 метра, широчина 71 метра.

3. Индия: „Викрамадитя“

Самолетоносач "Викрамадитя"

Русия продаде на Индия своя самолетоносач „Адмирал Горшков“ за 2,2 млрд. евро. До 2012 г. корабът е преоборудван в Русия в съответствие с изискванията на индийския флот и през 2013 г. е въведен в експлоатация под името „Викрамадитя“. Корабът пристига в определеното индийско пристанище в щата Карнатака през януари 2014 г. след почти шестседмичен преход.
Корабът принадлежи към клас „Киев“, като до средата на 90-те години е на служба във военноморския флот на СССР и Руската федерация.

4. Франция: „Шарл дьо Гол“

Самолетоносач "Шарл дьо Гол"

„Шарл дьо Гол“ е единственият самолетоносач извън американския флот, който се задвижва от ядрена силова установка. Това е флагманът на френския флот. Самолетоносачът е най-големият кораб във френския флот, но е относително малък в сравнение със самолетоносачите, които са на въоръжение в американския флот: 261 метра дължина, широчина почти 65 метра и височина 75 метра.

В авиогрупата, разположена на самолетоносача, влизат 40 самолета. Може да развива максимална скорост от 27 възела (50 км/час). Базиран е във военноморската база в Тулон.

5. Италия: „Джузепе Гарибалди“

Самолетоносач "Джузепе Гарибалди"

Флагманският кораб на италианския флот се казва „Джузепе Гарибалди“. Въведен е в състава на флота през 1985 г. и е предназначен за противолодъчна охрана на конвои. Дължина на полетна палуба – 173 метра, широчина – 28 метра. Излитането на самолетите се осъществява от предната палуба, която е от трамплинен тип с ъгъл на повдигане 6,5 градуса.

Максимална скорост от 29,5 възела (54 км/час), Екипаж- 825 човека, авиация- 16 хеликоптера SH-3D Sea King или 10 самолети с вертикално излитане AV-8B Harrier II и един брой хеликоптер Sea King.

6. Китай: „Ляонин“ (клас „Адмирал Кузнецов“)

Снимка- AP, Xinhua, Zha Chunming

Снимка- AP, Xinhua, Zha Chunming

Проект 1143.5, който НАТО характеризира като клас „Адмирал Кузнецов“, е класът самолетоносачи на съветския и руския флот. През 2000 г. недовършеният самолетоносач е продаден на Китай от Украйна, която го наследява от бившия СССР. След двегодишен период на военно оборудване и модернизиране корабът е приет на въоръжение. Това е първият самолетоносач на Военноморския флот на Китайската народна република. Предполага се, че общите разходи на Китай за самолетоносача възлизат на $2,4 млрд., от които $500 млн. са изразходени за процеса на преоборудване.

ел.ред. Украинският авиационен кръстосвач „Варяг“ е купен през 1998 г. от Китай за $25 млн. Официалният мотив за сделката е превръщането на кораба в плаващо казино. Корабът е отбуксиран в Китай и преоборудван в самолетоносач. Самата операция по закупуването и транспортирането на кораба е достойна за увековечаване в шпионски роман. Преплетени са много пари, тайни служби, корупция, жени и алкохол – както във филмите с агента на Нейно Величество).

7. Германия: „Граф Цепелин“

Граф Цепелин

Снимка- Уикипедия

Единственият някога построен немски самолетоносач. Пуснат на вода през 1938 г., но така и никога не е завършен. След като на 26 януари 1943 г. Хитлер заповядва да изведат от експлоатация всички големи военни кораби, на 2 февруари 1943 г. строителството на самолетоносача е замразено. Особеностите на клас „Граф Цепелин“ е наличието на мощен катапулт. Другите страни или не са разполагали с катапулт на своите самолетоносачи, или катапултът е бил с ниска мощност.

8. Великобритания: „Ocean“ (L12)

Самолетоносач "Океан"

„Ocean“ (L12) е първият кораб от новото поколение десантни кораби – предаден е на въоръжение на британския флот през 1998 г. Официално се отнася към клас хеликоптероносец, но може да се използва и като самолетоносач за вертикално излитащи самолети. Разходите на Великобритания за кораба са $300 млн. Като цяло на кораба могат да се базират до 22 хеликоптера.

9. Испания: „Хуан Карлос I“

Самолетоносач "Хуан Карлос"

Снимка- flickr.com

Флагманският кораб на испанския флот се нарича „Хуан Карлос I“. Многофункционалният кораб може да се използва и като самолетоносач, и като десантен кораб. Дължината на полетната палуба е 202 метра, а в носовата част е разположен трамплин. „Хуан Карлос“ разполага с шест полоси за кацане на самолетите, като на палубата могата да се поберат 20 самолети. „Хуан Карлос“, чиято водоизместимост е 27 000 тона е най-големият кораб в историята на испанската армада.

10. Австралия: „Клас Канбера“

Снимка- AFP, Уилям Уест

Снимка- AFP, Уилям Уест

Клас „Канбера“ е първият от двата десантни вертолетоносни кораби-док (Бел.ред. Корабите-докове разполагат с отсек потопяем док, на който са разположени десантни катери, на които може да са натоварят подразделения морска пехота), които са на въоръжение в Кралския австралийски военноморски флот. Корпусът на кораба е същият като на „Хуан Карлос“ – поръчката за австралийския кораб е спечелена от испанска фирма. Разходите на Австралия възлизат на 3 млрд. австралийски долара. „Канбера“ е предадена в експлоатация през 2014 г. Вторият вертолетоносец „Аделаида“ е въведен в експлоатация на 4.12.2015 г., като отново е построен от испанската компания „Навантия“.

11. Тайланд: „Чакри Нарубет“

"Чакри Нарубет"

„Чакри Нарубет“ е многофункционален самолетоносач на тайландския флот. Корабът е построен в периода 1994-1997 г. от корабостроителницата „Басан“ Испания (Бел.ред. Собственост на „Навантия“). Подобен е на испанския самолетоносач „Принцът на Астурия“, но като цяло е по-малък. Оборудван е с най-съвременни комуникационни и разузнавателни системи. Може да се използва като самолетоносач, както и като хеликоптероносец. Освен това „Чакри Нарубет“ изпълнява и задачи с репрезентативен характер, доколкото на борда кралското семейство разполага с каюти.

Източник- www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.