Мерилин Хюсън – Богинята на войната

На 30.07.2019 г. в „Държавен вестник” е обнародван Закон за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70. Според параметрите на сделката България ще купи 8 изтребителя F-16 на стойност 2,2 милиарда лева.

Президент, CEO и председател на Съвета на директорите на американската корпорация „Локхийд Мартин”, доставяща оръжие и военни технологии на Департамента на отбраната на САЩ, е Мерилин Хюсън. Мнозина я считат за най-могъщата жена на планетата. За историята на нейния успех ще разберете от статията.

Списание „Мари Клер” (Marie Claire)

Под контрола на тази усмихната дама се намира повече огнева мощ, отколкото сред водещи военни държави. – Не бих желала полът да има определящо значение при оценката на моите постижения. – споделя Мерилин Хюсън. – В днешно време за кариерата ви не е толкова важно дали сте жена или мъж, много по-важно е възможността да получите релевантен опит. Ако една компания е готова да инвестира във вашия талант, останалото зависи единствено от вашата отдаденост и желанието да поемате отговорност.

Самата Мерилин обаче трябва да си проправи път до върха в недотам благоприятна обстановка. Дори 30-годишният ѝ стаж в «Локхийд Мартин», както и блестящата ѝ трудова характеристика не биха ѝ помогнали да заеме челното място в Съвета на директорите, ако не беше типично мъжката грешка допусната от нейния предшественик.

2016 г. Град Мелец, Полша. Мерилин Хюсън посещава най-голямата фабрика на „Локхийд Мартин“ извън пределите на САЩ. Заводът произвежда хеликоптери и самолети „Сикорски“.
Детство

Мерилин дължи на родителите си необикновено дълбокия интерес към военната тематика. Уорън Адамс се запознава с бъдещата си съпруга Мери в Канзас по време на Втората световна война. И двамата имат за цел да постъпят в армията, но военната комисия не одобрява Уорън за военна служба поради стара травма – в детството си е стъпкан от буен кон. Вместо да се отчая и да се прибере в родното си място, той постъпва в армията като волнонаемен. Мери се включва в Женския армейски корпус, където работи като медицинска сестра и едновременно с това следва фармацевтика.

Съпрузите остават в армията и след войната. Семейството номадства из цялата страна, следвайки главата на семейството – бащата, който е местен от гарнизон в гарнизон. 1963 г. заварва семейство Адамс в Аляска, където Уорън внезапно умира от сърдечен удар. Благодарение на застраховката „Живот” Мери и петте ѝ деца, на възраст между 5 и 15 години, се завръщат в Канзас, където купува къща с няколко допълнителни стаи, които смята да отдава под наем. С тази покупка парите ѝ привършват.

Вдовицата се сблъсква с познатата и в наши дни дилема: от една страна, тя трябва да работи на две места, за да издържа децата си, от друга страна се опитва да контролира поне донякъде лишените от бащина опека подрастващи деца. Тя решава проблема, постъпвайки на половин работен ден в училищния стол, където учат.

– Мама се стараеше да сме максимално подготвени за житейските изпитания, които ни предстоят. Ето защо постепенно ни научи да изпълняваме задълженията на възрастните. – пише Мерилин Хюсън години по-късно в есето си „Силата на майката“. – По-големите се грижеха за по-малките деца. Ние плащахме сметките, ние чистихме къщата, ние боядисвахме стените, ние правихме дребните наложителни ремонти. Още от 9-годишна възраст бях назначена за отговорник за купуването на продукти. Мама ми даваше 5 долара, а списъкът с покупките беше на стойност около 7 долара. Преди да излезна от вкъщи тя ми казваше: „Сигурна съм, че ще съобразиш кои от продуктите са най-наложителни и от кои може да се лишим“. Отговорността, която ни се възлагаше ни направи по-силни, по-умни, по-независими в действията и преценките си. Мама постъпваше като истински лидер: тя възпитаваше следващо поколение лидери.

Сред качествата, които Мерилин усвоява от майка си тя изтъква необходимостта да се включва в социалния живот и да принася полза на обществото. Работейки на две работи и отглеждайки пет деца, Мери намира време, за да събира дарения за благотворителни каузи, да води ученици на скаутски походи, както и да посещава църковни служби.

– Независимо какво се случваше, тя винаги запазваше надежда. – пише Мерилин. – Трудностите често превръщат хората в циници или вечно оплакващи се ревльовци, но майка ми не изпадаше в ступор при възникване на трудности, нито пък се оставяше потискащите емоции да вземат връх над нея. Тя смяташе, че ако си винаги устремен напред и с високо вдигната глава, винаги ще намериш изход във всякаква ситуация. Това също е отлично лидерско качество.

2017 г. Мерилин Хюсън развежда вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс в завод за оборудване за GPS III – глобална система за позициониране.

Семейство

Първото сериозно изпитание в младежките години на Мерилин е нейният отказ да получава стипендия по време на следването си в университета в Алабама. Студентката решава, че сама ще плаща таксите си за обучение. Очевидно майчиното възпитание започва да дава плодове: тя не вижда нищо странно в това да работи от 23:00 до 07:00 часа, да посещава лекции от 09:00 до 14:00 часа, а след това да отдели едва няколко часа за сън, преди да залегне над учебниците. – Спях само, в случай че нямах насрочена среща. – признава Мерилин. А срещите ѝ са с младеж на име Джеймс Хюсън, чиято съпруга тя става по време на аспирантурата си.

Освен с мъж, Мерилин излиза от университета и с две дипломи с техническа и икономическа специалност. Само че в началото на семейния живот ползата от тях е малка. Основният доход в семейството се осигурява от Джеймс, който открива собствена фирма във Вашингтон, докато младата му съпруга работи в държавна статистическа служба, съставяйки икономически анализи на данните за заетостта сред населението.

Четири години по-късно Мерилин решава, че е време да приключи с монотонната и еднообразна дейност. Следва поредица от интервюта за работа, като едно от тях е насрочено в офис на „Локхийд” в щата Джорджия. – На изложбения етаж забелязах военнотранспортни самолети С-130. – спомня си Хюсън. – Направиха ми голямо впечатление. За миг си помислих колко интересна е обстановката и атмосферата в сградата и как бих искала да работя в тази компания!  

Джеймс е донякъде озадачен, когато съпругата му се връща от интервюто обхваната от възбуда, споделяйки за макетите на военните самолети в сградата. Но по това време бизнесът му изпитва сериозни затруднения, така че не възразява семейството да се премести в Джорджия. Мерилин получава длъжността старши инженер в завод на „Локхийд”, заемайки се с новата си дейност с такъв ентусиазъм, че само след година и половина е повишена в супервайзър.

Скоро напрежението в семейството Хюсън се покачва. – Джеймс търсеше работа. – обяснява Мерилин. – Детето ни беше само на пет месеца и нямаше как да започна работа на пълен работен ден, ето защо искрено желаех съпругът ми да си намери някъде работа. В крайна сметка той тайно подаде CV… в „Локхийд”! Не бях никак възхитена от перспективата да работим заедно, дори бях малко ядосана, че от всички компании търсещи служители, кой знае защо Джеймс беше решил да кандидатства в моята. За щастие нашите пътища почти не се пресичаха. Моята длъжност беше ситуирана в заводските цехове, а той беше назначен в счетоводния отдел.

Кариера

Пет години по-късно Джеймс се налага да напусне работата си, тъй като съпругата му, която вече се е издигнала в кариерната стълбица до мениджър, е прехвърлена в Тексас. Озовавайки се на ново място със синове на шест и три години, Мерилин моли съпруга си за сериозна услуга. – Предложих му да си остане вкъщи поне за една година, докато децата свикнат с новата среда. – спомня си тя. – Само че нещата се развиха другояче. Работните ми задължения включваха все повече командировки и Джеймс се наложи да се превърне в професионален татко: той беше треньор на училищния футболен отбор, ръководеше скаутски отряд и водеше класове на екскурзии. Мнозина гледаха на семейството ни с известна неприязън, смятаха подобно разпределение на ролите за твърде ексцентрично и неестествено. Но ние бяхме удовлетворени.

Завод на „Локхийд“ във Форт Уърт, Тексас. Поточна линия за сглобяването на изтребители F-35.

За 35 години работа в компанията Мерилин е сменила 22 длъжности в четири от пет отдела. Като всеки опитен капитан, тя познава кораба си до последната тресчица в перилата и ако е необходимо може да замени по-голямата част от членовете на екипажа. – Никога не съм се отказвала от нови или допълнителни отговорности. – казва тя. – Но за продължителен период от време в съзнанието ми се появяваше досаден глас, който повтаряше, че се опитвам да се надскоча. Всяко ново назначение беше придружено от паника и смущаващи мисли, че не съм готова. Неувереността ми ме дърпаше назад, дори когато осъзнавах, че съм на прав път. Щях да напредвам по-бързо, ако преди това бях принудила този глас да занемее.

На 60-годишна възраст Мерилин се издига до изпълнителен директор в компанията и искрено вярва, че тази позиция ще бъде върхът в нейната кариера. През януари 2013 г. постът Главен изпълнителен директор (CEO) трябва да бъде зает от 51-годишния Крис Кубасик. Два месеца преди встъпването в новата длъжност обаче е разкрито, че семейният Кубасик дълго време ходи на работа не толкова, за да сключва договори за доставка на оръжие, а по-скоро, за да може да прекарва повече време насаме с една от подчинените си служителки. На опозорилия се Кубасик е предложено обезщетение от 3,5 милиона долара, в случай че подаде молба за освобождаването му от поста. На раздяла молят нарушилия етичния кодекс на корпорацията да вземе със себе си и своята възлюбена.

CEO

Следващата по старшинство в компанията е Мерилин Хюсън. Съветът на директорите започва да се колебае и да показва признаци на изнервеност. Причината е, че в многогодишната история на всички компании влизащи в конгломерата „Локхийд Мартин” жена никога не се е приближавала толкова близо до позицията на Главен изпълнителен директор. От друга страна, скандалът влошава репутацията на компанията в този критичен момент, когато основният ѝ клиент – правителството на САЩ, съкращава бюджета си за отбрана и понижава обема на покупките. Финансирането на иновации, както и необходимото модернизиране на оборудването са спрени поради липса на средства. „Локхийд Мартин” със затаен дъх очаква и предстоящи съкращения на персонала. Безспорно е обаче, че назначаването на CEO, който е популярен сред служителите ще намали напрежението. Освен това Мерилин няма вид на шеф, който би се възползвал сексуално от подчинените си. Замяната на неверния съпруг с уважавана и добросъвестна съпруга и майка на средна възраст определено изглежда като правилно послание към клиентите, акционерите и данъкоплатците.

Мерилин е поканена в залата по време на заседание на Съвета на директорите, изслушва официалното предложение да оглави компанията, замисля се за няколко секунди и отговаря кратко: – Готова съм.

Вашингтон, октомври 2017 г. Мерилин Хюсън и Иванка Тръмп по време на организраната от списание „Форчън“ класация за най-влиятелните жени в света.

Отнема ѝ съвсем малко време, за да потуши недоволството на съкратените служители. – Една жена сподели колко ѝ е трудно да идва на работа, осъзнавайки, че само след две седмици тя вече няма да е част от колектива. – признава Мерилин. – Така се роди идеята в отделна сграда да организираме нещо като помощен щаб. Психолози разговаряха със служителите, които бяхме принудени да съкратим, колеги от отдел „Човешки ресурси” им помагаха да напишат автобиографии и да си намерят работа. Смятам, че във всяка една командировка е нужно да се отделят час-два, за да се влезе в заводските цехове, да се поговори с работниците и да се изслуша тяхното мнение. Понякога това помага да се дефинират проблеми, които не могат да бъдат забелязани от кабинета. Истинският лидер не трябва да забравя, че в негово подчинение са живи хора, а не абстрактни субекти. Те ценят личното внимание и заслужават благодарност за труда си.

Най-успешната бизнес дама

Със същата лекота Хюсън се договаря и с президента Тръмп. Още преди встъпването си в длъжност той пише в Тиутър, че цената на суперпродукта на „Lockheed Martin” – изтребителят F-35, му се струва твърде завишена. Мерилин успява да уреди лична среща с него, по време на която с един замах на писалката потвърждава постепенното снижаване на цените до 2020 г., същевременно сключвайки най-големия отбранителен контракт в историята на САЩ. Президентът нарича новата си приятелка „най-талантливата бизнесдама в страната“ и ѝ предлага да помисли за евентуална политическа кариера. – Харесва ми това, с което се занимавам. – отговаря му Хюсън, вероятно мислейки за любимите си самолети и хеликоптери, чийто асортимент наскоро се попълва с легендарния „Sikorsky“. – Смятам да остана на този пост възможно най-дълго време.

Юли 2018 г. Белият дом. Президентът Доналд Тръмп посреща шефа на „Локхийд Мартин“ Мерилин Хюсън на фона на изтребител F-35 Lightning II. 

Като се има предвид, че бюджетът за отбрана на САЩ при управлението на Тръмп достигна рекордни нива, заплатата на Мерилин Хюсън не е толкова голяма – около 20 милиона долара годишно. Имението ѝ в Маклин, щатът Вирджиния е оборудвано с фитнес зала, асансьор и винарска изба и е оценено на 5,5 милиона долара. На 65 години тя вече може да се пенсионира, но любопитството не ѝ позволява да се оттегли. Ресурсите на компанията са необходими на Мерилин не само, за да произвежда все по-съвършени оръжия и безпилотни летателни апарати контролирани от изкуствен интелект. Тя все още не си е дала отговор за различните алтернативните източници на енергия, за възможността за колонизация на Марс и други не по-малко вълнуващи предизвикателства. На света му остава само да си поеме дълбоко въздух и да чака какво ще се случи, когато всичко това бъде изяснено.

Във всеки случай за шест години и половина Мерилин и нейната приятелка-конкурентка Фиби Новаковик от «General Dynamics» успяха да демонстрират толкова нагледно ефективността на жените в управлението на отбранителните предприятия, че днес в САЩ само една от петте топ компании в отбранителния отрасъл е под управлението на мъж. Пресата вече го кръсти „последният воин на бойното поле„. А това поле, предвид спецификата на бизнеса, най-вероятно е минирано….

.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.