Легендите «Ace of Base» – преди и сега

През 90-те години техните хитове «All That She Wants», «The Sign», «Happy Nation», «Don’t Turn Around» звучаха от всички радиостанции. Това са само част от песните на една от най-популярните европейски групи на XX век – „Ейс ъф Бейс“ (Ace of Base). Първият им албум се продава в тираж от 23 милиона диска и влиза в Книгата на Гинес, след като е признат за най-продавания дебютен диск. В началото на новото хилядолетие две от солистките напускат групата и оттогава популярността на «Ace of Base» започва да спада.

Култовата шведска група "Ейс ъф Бейс"

Култовата шведска група „Ейс ъф Бейс“.

Основаване

Групата е основана от шведските музиканти Йонас Бергрен и Улф Екберг. Първоначалното име на групата е «Kalinin Prospect» (Проспект Калинин), но когато към тях се присъединяват сестрите на Бергрен – Джени и Лин, групата променя името си на «Ace of Base». Названието на групата е игра на думи и има няколко варианта на превод. Един от тях е „козово асо“, а другият, който е по-популярен, е „асове в студиото“ (първото им звукозаписно студио се намира в мазето – от английски език basement).

Ейс ъф Бейс

Първият им сингъл „Wheel of Fortune“ не постига успех – в Швеция е възприет за прекалено обикновен и безличен. Но следващата им песен – „All That She Wants“ – заема първото място в класациите на 17 страни. Едноименният им първи албум се продава в рекорден тираж от 23 милиона копия. Още две песни от този албум – „The Sign“ и „Don’t Turn Around“ – също оглавяват първите редици на класациите. Групата става популярна не само в Европа, но и в САЩ, Русия и Азия. В Израел техен концерт през 1993 г. събира 55 хиляди души.

"Ейс ъф Бейс" е една от най-популярните шведски групи в света.

„Ейс ъф Бейс“ е една от най-популярните шведски групи в света.

Дори скандалът, който избухва през 1993 г., когато шведски вестник съобщава, че Улф Екберг е бил член на неонацистка организация, не попречва на групата да се възкачи на музикалния Олимп. Самият Улф не отрича този факт, като същевременно твърди, че никога не е бил расист. Впоследствие музикантът неохотно се връща към този епизод от своята биография: «Наистина съжалявам за това. Затворих тази глава от живота си. Не желая да говоря за този период от миналото си, той повече не ме интересува».

"Ейс ъф Бейс" са кумири на младежите от 90-те години на XX век.

„Ейс ъф Бейс“ са кумири на младежите от 90-те години на XX век.

Удивително е, но в чужбина групата «Ace of Base» винаги е била по-популярна, отколкото в родината си. В Швеция техният албум „The Sign“ е обявен за най-лошия албум на годината, докато в САЩ само за една година продава 8 милиона копия. В действителност славата има и обратна страна. През 1994 г. в дома на Джени Бергрен нахлува психически неуравновесена фенка, която успява да нанасе удар с нож на майката на певицата.

След издаването на втория албум „The Bridge“ през 1995 г. и последвалото световно турне, групата се отдава на двугодишен отдих и едва през 1997 г. се появява на концерт, който е посветен на 20-годишнината на шведската принцеса Виктория. През следващата година те издават третия си албум „Flowers„, в който главните вокални партии се изпълняват не от Лин Бергрен, а от сестра ѝ Джени. Самата певица обяснява това със заболяване на гласните струни.

В началото на новото хилядолетие популярността на «Ace of Base» започва да намалява. През 2007 г. блондинката Лин Бергрен, която се определя за лицето и гласът на групата, напуска «Ace of Base», решавайки да посвети цялото си време на семейството.

Тя и преди това озадачава феновете си с твърденията си, че никога не е искала да бъде певица. Странното ѝ поведение продължава и след 1997 г. По време на концерти тя забранява на осветителите да я позиционират в светлината на прожекторите, при заснемането на видеоклипове стои умишлено на разстояние от другите участници, а на официални снимки на групата изображението ѝ е размазано.

Лин Бергрен през 90-те години и след 2000 година.

Лин Бергрен през 90-те години и днес.

Започват да се разпространяват слухове, че след оглушителния успех на групата Лин развива фобия – тя започва да се притеснява да се явява пред хора, отказва да участва във фотосесии и снимки на видеоклипове. Според медиите певицата страда от глософобия (страх от говорене пред публика), както и страх от телевизионни камери. Останалите членове на групата отказват да коментират тази информация, изтъквайки, че тя е просто срамежлива по природа. Днес нито една медия не излиза с информация за живота на Лин Бергрен – тя си остава най-мистериозната от всички участници в «Ace of Base».

Йонас Бергрен през 90-те години и днес.

Йонас Бергрен през 90-те години и днес.

След като Лин напуска групата, триото продължава активно да гастролира: през 2007 г. те реализират няколко концерта в Русия, Естония и Литва, а през 2008 г. отново се отправят на световно турне. По време на всичките им концерти старите им хитове се радват на много по-голям успех от новите им песни.

Улф Екберг преди и сега.

Улф Екберг преди и сега.

През 2009 г. групата е напусната от втората солистка. Джени Бергрен обяснява това свое решение с желанието си да се отдаде на соло кариера. През 2010 г. на пазара излезе дебютният ѝ албум «My Story», чийто пилотен сингъл е със заглавие „Here I Am„. Днес Джени е чест гост в телевизиионни предавания, записва нови песни, а по време на участия изпълнява старите хитове на групата.

Джени Бергрен преди и сега.

Джени Бергрен преди и сега.

«Ace of Base» продължава участия, но вече в нов състав – групата се увеличава с нови две солистки. Въпреки всичко през 2013 г. обновената група «Ace of Base» се разпада.

Новият състав на групата.

Новият състав на групата.

Източник – www.kulturologia.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.