15 корици на списание „Life“

Американското списание „Лайф“ е създадено през 1883 година от Джон Еймс Мичъл и Андрю Милър като издание с развлекателна тематика. През 1918 г. след смъртта на Мичъл списанието е закупено от Чарлз Гибсън за $1 млн. С годините списанието губи позиции за сметка на „Ню Йоркър“ (The New Yorker), както и сатирични издания като „Ballyhoo“ и „Hooey“.

През 1936 г. издателят Хенри Люс заплаща 92 хиляди долара за списание „Лайф“. В периода 1936-1972 г. изданието излиза като ежеседмично новинарско списание със силно изразен акцент върху фотожурналистиката.

През 1978 г. след шестгодишно прекъсване списанието отнови излиза на пазара, но вече като ежемесечно издание. През 2000 година „Life“ отново прекратява своето съществувание. В периода 2004-2007 г. списанието отново започва да излиза, но този път като седмично приложение за вестниците „Лос Анджелес Таймс“, „Маями хералд“ и „Вашингтон Поуст“.

Ще ви представим някои от емблематичните корици на списанието, което се превърна в символ на фотожурналистиката:

The Marlboro Man
Автор на снимката е Леонард Макомб заснел 39-годишният тексаски каубой Кларънс Хейли Лонг. Впоследствие образът му е използван за прочутата реклама на цигарите.
Автор на снимката е Леонард Макомб заснел 39-годишният тексаски каубой Кларънс Хейли Лонг. Впоследствие образът на каубоя е използван за прочутата реклама на цигарите.
Ърнест Хемингуей и неговото гениално произведение „Старецът и морето“
През май 1953 г. получава наградата "Пулицър" за своето произведение, а през 1954 г. Нобеловата награда за литература.
През май 1953 г. американският писател получава наградата „Пулицър“ за своето произведение, а през 1954 г. Нобеловата награда за литература.
Драмата на живота преди раждането
Автор на снимката е Ленарт Нилсън. Това е първата в историята фотография на бебе в 18 гестационна седмица в утробата на майката.
Автор на снимката е Ленарт Нилсън. Това е първата в историята фотография на бебе в 18 гестационна седмица в утробата на майката.
Една нова звезда на Холивуд и бъдеща принцеса на Монако
През 1954 г. печели наградата на Американската филмова академия „Оскар за най-добра женска роля“ за ролята си във филма „Провинциалистката“.
През 1954 г. Грейс Кели печели наградата на Американската филмова академия „Оскар за най-добра женска роля“ за ролята си във филма „Провинциалистката“.
Ливърпулската четворка
Най-популярната група в историята на музиката "Бийтълс"
Най-популярната група в историята на музиката – „Бийтълс“
Кръстникът
В актива на великия Марлон Брандо е награда "Оскар" за най-добра мъжка роля за филма "На кея" през 1954 г. и за "Кръстникът" през 1972 г.  Актьорът се отказва от втория "Оскар" поради идейни съображения.
В актива на великия Марлон Брандо е награда „Оскар“ за най-добра мъжка роля за филма „На кея“ през 1954 г. и за „Кръстникът“ през 1972 г. Актьорът се отказва от втория „Оскар“ поради идейни съображения.
Комунизмът и неговите Червени богове, вождове и марионетки
Днес общественият и икономическият строй, който се основава на социалното равенство и обществената собственост върху средствата за производство е отритнат и обречен на забвение. Но в средата на XX век постулатите на комунизма проникват във всички части на света.
Днес общественият и икономическият строй, който се основава на социалното равенство и обществената собственост върху средствата за производство е отритнат и обречен на забвение. Но през XX век постулатите на комунизма проникват във всички части на света.
Германците
Краят на най-кръвопролитната война в историята на човечеството. В очите на оцелелите се чете  ужас, болка, страх, отчаяние и примирение.
Краят на най-кръвопролитната война в историята на човечеството. В очите на оцелелите се чете ужас, болка, страх, отчаяние и примирение.
Расизмът в САЩ
Вдовицата на Медгар Евърс утешава сина си, сломения от мъка Джеймс. Медгар Евърс е афро-американски активист на движението за граждански права на чернокожите. На 12 юни 1963 г. е застрелян на прага на дома си.
Вдовицата на Медгар Евърс утешава сина си – сломения от мъка Джеймс. Медгар Евърс е афро-американски активист на движението за граждански права на чернокожите. На 12 юни 1963 г. е застрелян пред прага на дома си.
Оттеглянето от Виетнам
Войната във Виетнам е един от най-големите конфликти през втората половина на XX век, който води до милиони жертви сред виетнамците.
Войната във Виетнам е един от най-големите конфликти през втората половина на XX век. Загиват 58 хиляди американски войници, 1,3 милиона виетнамски войници и 2 милиона цивилни граждани.
Комунистическият вожд на България – Георги Димитров
Георги Димитров е министър-председател на България в периода 1946-1949 г.
Георги Димитров е министър-председател на България в периода 1946-1949 г.
Джон Кенеди-младши отдава чест пред ковчега на баща си
35-ият Президент на САЩ  Джон Фицджералд Кенеди е убит на 22 ноември 1963 г.
35-ият Президент на САЩ Джон Фицджералд Кенеди е убит на 22 ноември 1963 г.
Кремацията на Неру
Джавахарлал Неру, един от най-видните политически дейци в света, е  първият министър-председател на независима Индия - 15 август 1947 г.
Джавахарлал Неру, един от най-видните политически дейци в света, е първият министър-председател на независима Индия – 15 август 1947 г.
Кралицата на поп-музиката Мадона
живот е въплъщение на американската мечта. Луиз Вероника Чиконе е символ на сексуалната революция през XX век.
Историята на нейния живот е въплъщение на американската мечта. Луиз Вероника Чиконе е символ на сексуалната революция през XX век.
Нашето индианско наследство
Индианските резервати в САЩ са около 300. Територията им е 2,3% от общата площ на страната. Населението в резерватите възлиза на 4,9 млн. души.
Индианските резервати в САЩ са около 300. Територията им е 2,3% от общата площ на страната. Населението в резерватите възлиза на 4,9 млн. души.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.