Курортите в Северна Корея

Северна Корея се счита за най-затворената държава в света, но да си закупите туристически пакет за източноазиатската страна всъщност не е много трудно. Нещо повече, за жителите на Далечния Изток да отидат в КНДР на море или ски курорт често се оказва по-евтино откъдето и да е другаде. Някои дори изпращат децата си в корейските пионерски лагери.

Хабаровският маркетолог Александър Головко решава да отиде с приятели в Северна Корея, за да разбере как стоят нещата в действителност. Той обикаля почти цялата страна, а на връщане донася със себе си и сувенир – плакат ръчна изработка изобразяващ сгромолясващ се от небето юмрук, който смачква американски танк в земята.

Плакатите бяха скъпи, но това може да се обясни с факта, че на тях са изобразени нереални шедьоври! – смята Головко. – Откакто ходих там, няколко мои приятели също пътуваха за Северна Корея и всички бяха във възторг от страната. Буквално се озоваваш на друга планета, където липсва мобилна връзка, където живеят вечно щастливи хора. Макар че много добре разбираме, че ни демонстрираха само едната страна на медала.

Следващата си почивка в КНДР Головко има желание да прекара в ски курорта Масикрен, като е склонен да похарчи за дестинацията около 100 000 рубли (Бел.ред. Понастоящем около 2 777 лева).

Планински курорт Масикрен

Масикрен е визитната картичка на режима на Ким Чен Ун. Севернокорейските власти го наричат „обект от международно значение„, което отчасти се потвърждава от неотдавнашното предложение на Южна Корея да проведе там състезания в рамките на зимната Олимпиада през следващата година (Бел.ред. XXIII-те зимни олимпийски игри се проведоха в Пьонгчан, Южна Корея от 9 до 25 февруари 2018 г.), както и от гледна точка на подобряване на отношенията между съседите.

Снимка – Reuters

Масикрен е открит зимата на 2014 г., а Ким Чен Ун се фотографира на лифта с кожена шапка. Според севернокорейската информационна агенция курортът включва около десет писти и почти 60 спортни обекта, които са били построени с „мълниеносна скорост“. Почивката ще ви излезне около сто долара на ден (за ски курорт това не е много), но съдейки по снимките на пустите писти, туристите на Масикрен все още са малко.

Почивки в курорта предлага, например, приморският туроператор „Алфа и омега“. Мениджърът на компанията Елена (не желаеше да сподели фамилията си с нас) разказва, че туризмът в КНДР не би могъл да се нарече масов – туристически пакети купуват от три до пет човека месечно, а от създаването на Масикрен само един техен клиент го е посетил.

В допълнение към плажовете и ски курортите, туроператорът предлага на клиентите си в Северна Корея голф туризъм, сватбени тържества, алпинизъм и лов, но засега желаещи все още липсват. Може би, защото мнозина се опасяват за своята безопасност. Местната журналистка Надежда Арсениева в разговор с нас си спомни как корейски граничар насочил срещу екскурзиант от туристическата група автомат, когато той се навел от прозореца на влака да направи снимка с фотоапарата си.

Ние свикнахме да получаваме добра услуга. – споделя туристката Даря Ломанова от Хабаровск. – Северна Корея се старае да я създаде, но сериозно отстъпва на другите страни. По отношение на инфраструктурата тя прилича на граничната част на Китай, освен това много от хората се притесняват от конфликта на полуострова (между КНДР и Южна Корея), както и от контрола от страна на гидовете.

Гидовете“ – това са тези, които посрещат туристите в Северна Корея, след като пресекат границата и ги придружават навсякъде. Задачата им е да следят туристите да не снимат това, което не е позволено да се снима, да не контактуват с местното население и да не се разхождат сами. Облечени са с костюми, свободно ползват руски език и се приема, че работят за корейските специални служби.

В последните години ръководството на КНДР реши да превърне страната си в център на туризма в Далечния изток. По данни на Южнокорейската агенция за насърчаване на търговията KOTRA, правителството на КНДР се стреми през 2017 г. страната да бъде посетена от един милион души, а през 2020 г. числото трябва да достигне два милиона посетители ( и това, при положение че според същия доклад през 2012 г. Северна Корея е посетена от четири хиляди и петстотин чужденци, а през 2014 г. три пъти по-малко).

В КНДР се създават условия за туризъм, защото страната се нуждае от валута. – обяснява Лариса Лизунова, ръководител на корейското направление на туристическата компания „Фрегат аеро“. И добавя: – Властите на КНДР са определили значително по-ниски цени за почивка за руснаците, отколкото за посетители от западните страни.

„Бойно братство“ и химнът на Ким Чен Ун

Червеният туризъм“ – това не включва само посещенията на китайците в историческите места на Октомврийската революция в Русия. В Далечния изток на Русия ваканцията в КНДР очаквано е доста популярна сред членовете на Комунистическата партия на Руската федерация. По думите на Наталия Кочугова, помощник на депутата от законодателното събрание на Приморски район Артьом Самсонов, в Северна Корея има дори отделни хотели за комунисти – по корейските стандарти петзвездни.

Кочугова е категорична, че КНДР е една от малкото страни, където може да се види истинската сила на идеологията. – Там хората са скромни, искрени, вярват в техния вожд, в победата над силите на злото, в идеологията Чучхе. – казва тя. – Работят неуморно, ентусиазирани са на парадите. А у нас цари бездуховна атмосфера, човек за човека е враг. Липсват ни идеи, не се гордеем със страната си.

Кочугова е убедена, че проблем със сигурността в Северна Корея няма, особено ако „не се държите като животно и не нарушавате правилата„.

Сигурна съм, че американският студент е бил инструктиран какво може да прави и какво не. – смята помощничката на депутата. – Него го осъдиха на 15 години затвор. Как така е заплатил с живота си? За какво говорите? Не е ясно какво се е случило там. А в нашите затвори какво се случва?.

(Бел.ред. Става дума за американския студент Ото Уормбиър, който посещава Северна Корея като турист. Осъден е от властите в КНДР на 15 години каторга за кражбата на пропаганден плакат от хотела. Освободен е след 17 месеца в затвора, като студентът е в състояние на кома и седмица след освобождението си издъхва в болницата в Синсинати.)

В Корея не пътуват само възрастни. Приморският отдел на Ленинския комсомол (Бел.ред. Ленински комунистически младежки съюз на Руската федерация) организира пътувания на руски деца в международния пионерски лагер „Сондовон“ в Северна Корея. Всяка година лагерът се посещава от поне една група ученици от Далечния Изток на възраст от 10 до 17 години. Руските ученици в лагера ходят с пионерски връзки.

Сондовон“ е открит през 60-те години на XX век специално за деца от страни, които са приятелски настроени към КНДР. Впоследствие, когато страната преживя икономическа криза, лагерът запада, но сега той е възстановен – и там се настаняват не само руски деца, но и ученици от Китай, Бразилия, Танзания, Пакистан, Виетнам и Нигерия. Според депутата Самсонов, който организира пътуванията до „Сондовон“, нивото на лагера по никакъв начин не отстъпва на кримския „Артек“ – има плувен басейн, стадион, аквапарк, терен за стрелба с лък, децата се водят на цирк, делфинариум, показват им селото, където се е родил Ким Ир Сен.

По думите на председателя на далекоизточния клон на организацията на ветераните „Бойно братство“ Виктор Донец в КНДР не ходят само децата на комунистите. Корейското министерство на туризма разпределя екскурзиите в различните градове в Далечния изток чрез приятелски организации (освен „Бойно братство“ това е например туристически клуб „Следотърсач“). Екскурзия може да се закупи и самостоятелно – двуседмична екскурзия струва около 40 хиляди рубли (Бел.ред. Понастоящем 1 078 лева);

За лагера може да получите информация от форума „Владмама“ (Бел.ред. Аналог на форума БГ Мама, но обхващащ град Владивосток).

Чрез „Бойно братство“ в КНДР попада и 11-годишната Ева – организацията предоставила няколко ваучери за пътувания за участниците в кръжока, в което момичето се занимавало с пеене. Родителите ѝ не били против пътуването – решили, че не трябва да изпуска шанса да види най-затворената страна в света.

Ева разказва, че те живеели отделно от корейските деца, но вечер им разрешавали да танцуват заедно. Децата си пишели бележки помежду си с помощта на преводач. Корейците се интересували, дали животът на руските деца е подобен на този в Корея? Ева отговоряла положително. Харесвало ѝ, че се стремят да показват родината си от добрата ѝ страна, допадало ѝ как са възпитани корейците. Много от корейските ученици пристигали в „Сондовон“ от интернати. Споделяли, че при тях учебната година е без ученически ваканции, а Ева останала с впечатлението, че получават добро образование.

Деца в лагера „Сондовон“. 11 август 2012 г. Снимка- Sueddeutsche Zeitung Photo / Alamy / Vida Press

Всеки ден тя, заедно с другите участници от смяната, задължително учили на корейски език три химна – на Ким Чен Ун, Ким Чен Ир и Ким Ир Сен. Като сувенири децата имали право да купят книги за живота на вождовете. На няколко приятелки на Ева, които си сушили дрехите на тераса гледаща към паметниците на вождовете, им била направена строга забележка от корейците.

В „Сондовон“ е прието всяка сутрин в 6:30 часа да се мете плаца пред паметниците на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. По този начин те демонстрират уважение към своите вождове. – споделя в блога си депутатът Артьом Самсонов. – Няма пречка и руски деца да правят това, но корейците молят да не принуждаваме никого. Предложих на учениците в моята група. В първия ден изразиха желание да метат 10 ученика от 15.

На нас като група от Централния комитет на Ленинския комунистически младежки съюз на Руската федерация ни оказаха специално внимание – дадоха ни не метли, а възглавнички и ни позволиха да изчистим самите паметници. Процедурата отне 10 минути, а възглавничките си останаха толкова чисти, колкото преди почистването. През следващите дни само две от нашите деца продължаваха да стават сутрин за почистване на паметника, затова пък се сдобиха със специално уважение от страна на корейците. На едно от тях се довериха да изнесе реч при заминаването ни от лагера.

Много мили хора

Веднъж седмично в морската гара на Владивосток пристига, обкръжен от ята чайки, стометровият ферибот Man Gyong Bong 92 – първият в Русия туристически лайнер извършващ круизи до Северна Корея. Преди това корабът пътувал между Япония и КНДР, но когато станало ясно, че корейците разработват стратегически ракетни комплекси, Япония отменила круизите.

Фериботът може да превозва до двеста пътници и до 1 500 тона товари. За първи път корабът акостира във Владивосток на 18 май 2017 г. – при това първоначално сградата на морската гара е отцепена от сътрудници на правоохранителните органи заради подозрителен пакет (по-късно се изяснило, че някой е забравил багажа си).

В момента фериботът се използва основно от севернокорейските работници, които се връщат в родината си и от сътрудници на „РасонКонТранс“ (съвместно предприятие между „Руски железници“ АД и пристанище Раджин за транспортиране на въглища от КНДР). Марина и Нина Огневи от Хабаровск са едни от първите туристи, които пътуват на кораба.

По-рано Марина следва в университет в Южна Корея, а в момента води собствен блог „Да отидем в Корея„, където дава уроци по корейски език, както и споделя информация за образователните стипендии. Тя избира да прекара морската си ваканция в Раджин, заради положителните отзиви, а и за да сравни езиците в северната и южната част на Корейския полуостров. Заедно с майка си те купуват два пакета „ол инклузив“ почивки за 30 хиляди рубли (Бел.ред. 808 лева) за седем дни. Посетили градовете Раджин и Санбон, остров Пипха – местообитание на морски котки (Бел.ред. Бозайници от семейство Ушати тюлени). Огневи остават във възторг от пътуването. Особено ги впечатляват обширността на хотелските стаи, планините и чистата морска вода.

Четох, че там има глад, но нас ни хранеха много добре. – споделя Огнева. – Мнозина говорят за политическата пропаганда, но това си беше обикновена почивка. Говоря корейски, а това обикновено не се споделя от туристите в КНДР, за да си спестят излишни подозрения в шпионаж. Написах това честно в анкетата и се притеснявах, че това няма да се възприеме добре. Но всички разговаряха с мен, опитвайки се да разберат колко задълбочено съм усвоила езика. Ако съблюдаваш правилата и не ги засегнеш по някакъв начин, тогава проблеми в Северна Корея няма да имаш. Напротив, тук хората са много мили. Водачите ни се стараеха във всичко да ни угаждат.

За някои туристи повишеното внимание от страна на корейците е само повод за задоволство. Например Александър Головко споделя, че се е почувствал като ВИП персона, тъй като, когато пристигнал в КНДР, му прикачили автомобил с шофьор и двама гида.

По думите на туристката Дария Ломанова руските туроператори подробно инструктират туристите преди заминаването, защото по-нататък те имат допир единствено с корейската страна. – Инструктират ни, че е необходимо да се обличаме с небиещи на очи дрехи, когато посещаваме мавзолей. Препоръчват ни да вземем със себе си подаръци за гидовете: за жените- козметика и парфюми, за мъжете- алкохол и цигари, но само да не са американски марки. Предупреждават ни в никакъв случай да не снимаме военни и всякакви обекти, които имат военно предназначение. – открива ни Дария.

Статуите на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир – дядото и бащата на настоящия ръководител на Северна Корея.

В брошурата, която се предоставя на клиентите от компанията „Фрегат аеро“, е посочено че самостоятелните разходки в Корея са забранени и е желателно да не питате гидовете си относно посещение на места, които не са предвидени в програмата.

– Основната препоръка за туристите е да имат ясна представа какво всъщност е Северна Корея. Не се опитвайте да разговаряте за религия. Не казвайте, че при тях положението е лошо, а у нас добро. – обяснява Ломанова. – Ние знаехме накъде сме се запътили. Внимателно слушахме за предстоящето ни пътуване. Покланяхме се пред паметниците на вождовете, поставяхме букети за 10 евро, макар че към края на екскурзията това ни дразнеше много.

Сталоун и граничарят

Мария Иванова следва магистратура в Далекоизточния федерален университет и едновременно с това работи като фризьорка. Преди три години решава да отдъхне евтино на море и решава да замине за Раджин. Групата им се насочва към граничния град Хасан в Приморския район. Туристите се качват на влака, пресичат моста и след половин час пристигат на ж.п. гарата в КНДР.

Когато Иванова минава през корейската митница, започват да претърсват вещите ѝ – скенерите не работели и куфарите се наложило да ги преглеждат ръчно. В туристическата агенция ни предупредиха предварително да не взимаме книги, вестници, списания, че не трябва да имаме никакви предмети „за възрастни“, че всяка снимка в телефона ще бъде щателно прегледана. На един от туристите му взеха вестник, с който си беше увил обувките, а на друг – комплект от картички „красивият Владивосток“ с изглед към града.

След граничната проверка групата е откарана в хотела на брега на морето. Екскурзиантите правели слънчеви бани на безлюден плаж, плували в морето, хранели се с евтини морски дарове. В страната липсвала мобилна връзка, в околностите не се забелязвали никакви промишлени обекти, плажът редовно се почиствал от водорасли и отпадъци. На Иванова ѝ изглеждало, че Северна Корея е идеалното място за почивка. Впрочем през цялото време от терасите на хотела корейците наблюдавали туристите, а зад скалите в близост до плажа открили, че районът, в който били разположени е обграден с ограда. Понякога корейците, които отговаряли за групата идвали на брега да побъбрят с туристите – били облечени в костюми и нито се къпели, нито правели слънчеви бани.

Иванова пътува за Раджин през август – в Северна Корея този период се води силен сезон. Към туристическия пакет се предлагала допълнителна опция – посещение на международната изложба за търговия Rason International Trade Exhibition (RITE) в свободната икономическа зона, в която влизал и град Раджин.

Според Иванова на изложението се продавали китайски стоки като тези, които можело да се закупят по руските пазари през 90-те години на XX век – синтетични трика в салатно зелен цвят, кожени шапки и т.н.. Пред павилионите бързо се образувала тълпа от местни жители и момичето решила, че най-накрая ще може да се разходи сама, понеже водачите им няма да забележат отсъствието ѝ в множеството. Преди да успее да завие встрани, тя се обърнала и видяла, че до нея стои гидът. – „Здрасти“- казал той на Иванова на руски. Вечерта заедно с туристите той пеел в една от хотелските стаи „Подмосковни вечери“ и „Катюша“.

– Ние осъзнавахме къде отиваме. И че няма да имаме самостоятелност. Но винаги търсихме това, което беше забранено да видим. – разказва Иванова. Веднъж на плажа видяла момченце. Рускинята имала пакетче с бонбони в нея. – Проумявах, че един контакт с него може да бъде опасен за детето. Но ми се искаше да му дам бонбони. Оставих пакета с бонбони на пясъка и отминах, сякаш просто се разхождах. – спомня си Иванова. – Момченцето веднага сграбчи пакета, промуши се през дупка в оградата и побягна.

Всички хора, които момичето среща в КНДР, убеждават туристите, че животът в страната е прекрасен, че те са щастливи и не се нуждаят от нищо. В един от дните туристите са отведени в Дома на културата на концерт, в който участват ученици на възраст от 5 до 15 години. Водачите предложили на туристите да вземат със себе си подаръци: тетрадки, играчки, сладкиши. След концерта ги качили на сцената. Децата поставяли подаръците на пода пред себе си, връщали се на мястото си и заставали мирно. Някой се опитал да ги прегърне и да се снима с тях – учениците, на чиито лица имало дебел слой грим, не се усмихнали.

При напускането на КНДР телефонът на Мария бил прегледан внимателно. Граничар намерил в него интернет мем със Силвестър Сталоун с къса момчешка подстрижка (обръсната глава с оставен малък бретон) и надпис: „Какво би било, ако той живееше в Русия“.

Кой е този? – запита граничарят на руски език.

– Актьор.

– Ти познаваш ли този човек? Та това е американски актьор! Имаш ли американски филми? Гледаш ли такива филми?

В такъв дух разговорът продължил около 40 минути. Кореецът търсил в телефона ѝ американски филми и се опитвал да изясни какви отношения има тя със Силвестър Сталоун. Когато най-накрая на туристите им разрешили да се качат във влака, граничарят влязъл при тях в купето:

Приятели, дали нямате случайно американски филми? – отново на руски се обърнал той към тях. – Толкова ми се иска да погледам.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.