Колко струва животът в Прага?

В рамките на две десетилетия столицата на Чешката република Прага се превърна в един от най-посещаваните европейски градове. Всяка година чешката държавна туристическа агенция «Czcech Tourism» отчита поредното рекордно количество чуждестранни туристи посетили Чехия.

През 2017 г. общият брой туристически посещения на  чужденци в Чешката република е 10 160 468 души. Техният брой е с 9,2% повече спрямо 2016 г. За сравнение през 2017 г. общият брой туристически посещения на  чужденци в България е 8 882 747, чийто брой е с 7,6% повече спрямо 2016 г.

Основната група туристи посещаващи Чехия са от Германия, на второ и трето място съответно са словаците и поляците. Интересното е, че неизменно расте туристическият поток от азиатски страни като Китай, Индия, Южна Корея и Тайван. В Прага живеят 1,3 милиона души, от които 165 хиляди са чужденци. От статията ще научите колко струва животът в чешката столица.

Доходи

Минимална работна заплата (от 2019 г.) – 515 евро (13 350 крони);

Нисък доход – 700 евро (18 144 чешки крони);

Средна работна заплата – 1 131 евро (29 320 чешки крони);

Висок доход – над 1 800 евро (46 675 чешки крони).

Наем на жилище

Наемите на жилища в Прага са сравнително ниски – от 9 хиляди крони (347 евро) за апартамент тип студио в периферната част на столицата, който е в близост до метрото и до 35 хиляди крони (1350 евро) за просторен тристаен апартамент с високи тавани в центъра.

Обикновено апартаментите се отдават под наем в добро състояние, с функционална кухня и ремонтирана баня. Комуналните услуги (около 100 евро) биха могли да бъдат включени в наема, но практиката е да се заплащат отделно.

Може да ползвате следните сайтове: www.sreality.cz/enwww.bezrealitky.cz/ (само на чешки език)

Градски транспорт

Системата на обществения транспорт в Прага е впечатляваща. В града функционира обширна мрежа от метро, трамваи, автобуси, фериботи (река Вълтава е важна част от транспортната мрежа на чешката столица) и дори фуникулери, тъй като Прага е разположена на няколко хълма.

Общинските власти в Прага активно развиват общественият воден транспорт като най-икономичният и екологичен начин на придвижване между бреговете на Вълтава.

Общинските власти в Прага активно развиват обществения воден транспорт като най-икономичният и екологичен начин на придвижване между бреговете на Вълтава.

Билетът, който ви позволява да ползвате всички гореизброени транспортни средства в рамките на един час и тридесет минути, ще ви струва 1,20 евро или 32 крони. Има билет и за половин час, който струва 0,93 евро (24 крони). Неперсонализирана месечна абонаментна карта за всички линии струва 25 евро (670 крони). Децата до 15 години и възрастните над 65 години ползват безплатно обществения транспорт. В Прага от много години работи система за плащане на билета за градския транспорт чрез SMS.

Медицинска застраховка

В Чехия е въведено задължително здравно осигуряване. Всяко физическо лице прехвърля в осигурителен фонд 13,5% от своя доход (4,5% се заплаща от служителя, 9% от работодателя).

(За 2018 г. в България разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60:40, както следва:  3,2 на сто за сметка на осигуреното лице; 4,8 на сто за сметка на осигуряващия;)

При средна работна заплата от 1100 евро вноската за здравно осигуряване възлиза на 140-150 евро (от които 49 евро се изплащат от служителя), децата се осигуряват безплатно.

Продукти

В Прага може да откриете хранителни магазини от британската верига «Tesco», холандската «Albert», няколко големи немски вериги (Kaufland, Lidl, Billa), както и много други големи и малки местни хранителни магазини. Чехите обичат да подчертават патриотизма си, купувайки продукти местно производство, дори и да се продават в чуждите вериги.

Разходите на семейство от трима души за храна възлизат на 70-80 евро седмично, което не е много по-малко, отколкото в съседна Германия. Но цените в ресторантите са по-евтини. Основното правило, което трябва да се спазва е да не се храните в ресторантите посещавани от  туристите на Староместкия площад, а да се разходите до малките и уютни ресторантчета в периферната част на центъра, където можете да хапнете и пийнете за 10-15 евро.

Староместкият площад от птичи поглед.

Староместкият площад от птичи поглед.

Развлечения

Билет за добро място в пражкия Народен театър ще ви струва 900 крони (34 евро), цената за студенти е 100 крони (3,86 евро). Билетът за кино струва от три до пет евро на човек, малко повече ще ви струва, ако посетите музей.

Това не пречи обаче да се насладите на Прага безплатно от хълма Петрин или от Кралската градина, съчетавайки гледката с бутилка моравско бяло вино. През пролетта и лятото в чешката столица се провеждат музикални фестивали, концерти и представления на открито, някои от които могат да се посетят безплатно.

Изглед към Прага от хълма Петрин.

Изглед към Прага от хълма Петрин.

Услуги

Месечната абонаментна карта за фитнес клуб струва около 30 евро. Дамска прическа във фризьорски салон ще ви струва 500-800 крони (19-31 евро), маникюр с гел покритие – 10-20 евро. Ако искате да ви излезне по-евтино, се насочете към виетнамските салони за красота, където ще ви предложат маникюр за 7-10 евро. Виетнамската диаспора в Прага е доста голяма. Виетнамците държат магазини, в които продават  всякакви джунджурии – от евтини цигари до конци, маратонки, коприненени халати и зелен чай.

Детските градини в Чешката република са безплатни, нужно е обаче да заплатите храната на децата (22 евро на месец) и да дарявате малка сума (20-30 евро на месец) за материали за рисуване, моделиране, играчки, както и за билети за театри. Цената за частна детска градина, в която са включени уроци по английски език или балет, или в която методиката на преподаване е по системата Монтесори, е около 500 евро на месец.

Храната в училищните столове струва 23 евро на ученик или 600 крони. Разходите за обучение в частно английско езиково училище са 1000 евро на месец. Различните извънкласни дейности ще ви струват 10-25 евро на месец (танци, спорт, изобразително изкуство).

Един от отличителните белези на Прага е възможността да се разхождате пеша по живописните улички от замъка Вишехрад до Пражката крепост (Пражки замък) и от хълма Петрин до квартал Винохради. Освен това историческият център на Прага е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.