“Клонка Давидова“ и касапницата в Уейко

Трагедията в Уейко се превръща в един от най-големите и най-кръвопролитни провали на американските специални служби в историята на САЩ. Танкове, хеликоптери и стотици въоръжени мъже атакуват сектантите, но въпреки това обсадата на ранчото „Планината Кармел“ и крепостта „Клонка Давидова“ продължава 51 дни и отнема живота на повече от 90 души.

Забравете за измислените сектанти от видеоиграта Far Cry 5. В следващата статия ще ви разкажем за това как недалновидността на властите и упоритостта на религиозните фанатици предизвикват истински Армагедон в местност край малко градче в щата Тексас.

„Клонка Давидова“ и българинът Виктор Хутев

Сектата „Клонка Давидова“ се появява през 1934 г., след като се отделя от Църквата на адвентистите от седмия ден. Година по-късно нейният основател Виктор Хутев (бел.ред. Български имигрант в САЩ) решава, че паството трябва да се засели на място, което е отдалечено от големия град и от влиянието на адвентистите. Ето защо на малък хълм, недалеч от тексаския град Уейко, общността построява малко селище. Сектантите го нарекли „Планината Кармел“ в чест на старозаветната планина Кармел.

Давидианците вярвали, че много скоро ще се състои второто пришествие на Иисус Христос, след което хората ги очаквали Страшният съд и Армагедон. Под ръководството на „пророка“ Хутев, който тълкува библейските текстове в тъмни краски, десетки сектанти ежедневно се въодушевявали от обсебващите проповеди за предстоящата смърт и живот след нея. Освен това общността се занимавала със земеделска работа на полето и строеж на сгради за нови адепти.

Знамето на сектата "Клонка Давидова"

Знамето на сектата „Клонка Давидова“

Фамилията Роудън

През 1959 г., когато Хутев умира, ексцентричната му вдовица твърдо заявява, че Краят на света ще бъде на 22 април. Паството  разпродава цялото си имущество и смирено започва да чака желания изход. Но когато утрото на 23-ти април настъпва, а Христос така и не се появява, настава всеобщо разочарование и съпругата на Хутев е изгонена от общността.

След това „Клонка Давидова“ се оглавява от Бенджамин Роудън, а след смъртта му през 1978 г. „пастирската тояга“ преминава в съпругата му Луизе. За адептите на сектата настават тежки времена – в медиите се тиражират нелицеприятни публикации, полицейските проверки стават все по-чести, което от своя страна води до отлив на нови хора в сектата.

Само за няколко години всичко ще се промени – с появата на харизматичния Дейвид Кореш, „Клонка Давидова“ ще се превърне в дисциплинирана паравоенна фракция въоръжена с различни модификации огнестрелно оръжие и експлозиви. Точно тогава настъпва истинският Армагедон.

Дуелът на двама психопати – Как Дейвид Кореш взима властта в сектата

В детството си Вернон Хоуел (който един ден ще промени името си на „Дейвид Кореш“) не се отличава с особени таланти. Връстниците му се присмиват над него, безмилостно го унижават и непрестанно го обиждат, че е умствено изостанал. „Верни“, както го наричат съучениците му, страдал от дислексия – разстройство, което затруднява способността за четене и писане.

Дейвид Кореш

Дейвид Кореш

Майка му, която го ражда едва на 14-годишна възраст, е по-заета с търсенето на нови ухажори, отколкото с образованието на сина си. С възпитанието на момчето е ангажирана възрастна жена, която така и не успява да помогне на момчето да преодолее вроденото нарушение.

Вернон, който е оставен на самотек, скоро се отказва от училище и започва да пътува из страната като номад. Естествено, от начинанието не произлиза нищо добро, все пак реалният  свят не е като в книгата „Приключенията на Том Сойер“. По време на тийнейджърските си скитосвания той успява да забремени 15-годишна девойка, но божественото откровение стига до него през 1982 г., когато Хоуъл се присъединява към сектантската общност „Клонка Давидова“.

Точно по това време сектантските редици са обхванати от разединение. Техният водач, 65-годишната Луиза Роудън, търси приемник, тъй като е била убедена, че собственият й син по никакъв начин не е подходящ за тази роля.

Според слуховете, които се разпространявали сред сектантите, Вернон Хоуъл успява да я съблазни, с което се обяснява факта, че Роудън предлага на него да оглави движението. Именно тогава Хоуъл се превръща в Дейвид Кореш и започва да проповядва собствено учение за Седемте печата.

Дейвид Кореш тълкува Библията на свои последователи

Дейвид Кореш тълкува Библията на свои последователи

Джордж Роудън

На Джордж, синът на Роудън, никак не му допада подобно споразумение, затова той своевременно се опитва да поеме юздите на общността, в резултат на което комуната се разпада. Хората, които подкрепят Роудън, прогонват Кореш, но харизматичният новодошъл успява да привлече със себе си немалко поддръжници.

Вбесеният Джордж не може да понесе такова развитие на нещата и решава да организира ловка машинация. Той откопава трупа на една от сектантките и призова Дейвид на дуел: този, който съживи починалата, ще оглави общността.

Кореш се отказва от налудничавия дуел и съобщава за ексхумацията на трупа на властите. Те, между другото, не повдигат обвинения срещу Роудън, като се аргументират с липсата на улики. В търсенето на доказателства за ексхумацията на трупа, Кореш заедно със свои поддръжници прониква през нощта в лагера на Роудън. Шпионите са разкрити, завързва се престрелка и само пристигналите своевременно полицаи успяват да потушат страстите.

Джордж Роудън

Джордж Роудън

Изпадналият в ярост Роудън започва да допуска непоправими грешки. Отначало се разкрещява на съдебните пристави, заплашвайки да ги зарази със СПИН, ако освободят Кореш. Когато всички обвинения от от подсъдимия са свалени, Роудън съвсем освирепява. Липсва му опит, който да му помогне да придобие авторитет в сектата и тази безпомощност го изважда извън релси.

Докато един ден сектант на име Веймън Едеър обявява на всеослушание, че той е истинският месия – Бог му го е съобщил. Джордж Роудън, който вече е бил напълно изгубил контрол над себе си, взима брадвата и убива несретника. След това Роудън е въдворен в психиатрична болница.

Божият Агнец

Заради неплащане на данъци сектантското имение „Планината Кармел“ е обявено на търг. Кореш събира необходимата сума и го купува. Най-накрая той става пълноправен лидер на „Клонка Давидова“ със своя собствената резиденция.

Ранчото "Планината Кармел"

Ранчото „Планината Кармел“

Харизматичният Дейвид Кореш, който започва да се нарича „Агнецът Божий“, успява да увлече след себе си сектантите. Неговите проповеди напълно убеждават давидианците в божествения произход на новия лидер, което води до безпрекословно подчинение.

Кореш убеждава паството си не само в това, че всички жени в комуната са длъжни да му се отдават (включително 10-15-годишни девойки, към които той изпитва особена страст), но и че американските власти са най-големите безбожници и врагове, за чието идване те трябва много много внимателно да се подготвят.

В селището е въведена строга дисциплина. Специално внимание се отделя не само на стрелковата и физическата подготовка, но и на психологическото обучение. Кореш принуждава хората да гледат отново и отново филмите „Пълно бойно снаряжение“ и „Взвод“, които е трябвало да внушат омраза към силовите служби и военщината.

Давидианците, които започват да бъдат наблюдавани от специалните служби, с нетърпение очаквали бъдещото стълкновение с властите. За тях това щяло да бъде Армагедон – последната битка между доброто и злото.

Инцидентът в Руби Ридж

Малко преди схватката в Уйеко се случва инцидент, който предизвика серия от събития, които подкопават доверието на американците във властите и провокира една от най-страшните катастрофи в историята на САЩ.

В средата на 80-те години на 20-ти век ФБР започва да проявява интерес към личността на Ранди Уивър, бивша „зелена барета“, която се премества да живее със семейството си в горска хижа в района на Руби Ридж. В началото на 90-те Федералното бюро за разследване заподозрява Уивър във връзки с екстремистката организация „Арийски нации“ и започва подготовката на секретна операция.

Във ФБР постъпва сигнал, че от дома на заподозряния бивш военнослужещ е открита стрелба по хеликоптер на телевизия, която е получила преди това информация за бившата зелена барета. ФБР светкавично стратира операция по неутрализирането на стрелеца. За това какво се е случило по време на нападението е трудно да се каже, тъй като показанията на всички участници драстично се разминават.

В резултат на започналата престрелка е убит синът на Уивър, а зелената барета се барикадира в собствената си къща. Служителите на ФБР са инструктирани да заловят Ранди Уивър жив, но помежду си решават да не рискуват живота си и да стрелят, ако е необходимо на месо. Куршум на снайперист вместо да неутрализира баретата, застига невинната съпруга на Уивър и я убива на място. В крайна сметка след продължителна обсада Ранди Уивър се предава, а впоследствие е признат за невинен и е изплатено финансово обезщетение на него и дъщерите му.

Случаят с Ранди Уивър предизвиква сериозен отзвук в медиите и американския народ. Неоправданата жестокост на ФБР, показана от телевизионните екрани, се възприема от хората като заплаха за личната им сигурност. Ето защо, когато идва реда на Дейвид Кореш,  обществеността изключително внимателно наблюдава действията на правоохранителните органи в Уейко. Този път федералните не може да допуснат грешки, в противен случай ще полетят главите на министри и висши чиновници.

Протестите край Руби Ридж

Протести заради случая с Ранди Уивър

Клането в Уейко

Военната подготовка, която се провежда в „Планината Кармел“, привлича вниманието на съседите – на територията на сектантите все по често се чуват изстрели и експлозии. През юли 1992 г. агенти от „Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и взривни вещества“ започват да получават сигнали, че „Клонка Давидова“ се занимава с нелегална търговия с оръжие.

На агентa Дейви Агилера е възложено да провери сигнала. Той е бил добре запознат с дейността на общността – в края на седемдесетте години сектантите се сдобиват с официални документи, които им дават правото законно да препродават огнестрелни оръжия. Това се явява напълно легален източник на доходи за сектата, така че Агилера изобщо не се обезпокоява и просто се обажда по телефона на Кореш.

По време на разговора служителят от федералната служба е поканен да посети „Планината Кармел“ и да провери лично оръжията, но Агилера отклонява предложението. Местният шериф, с който се свърза агентът, също предлага да посетят общността, но Агилера отхвърля и това предложение. Той просто не е искал да си губи времето.

Независимо от това процедурата изисква Агилера, поне за протокола, да разговаря с членовете на „Клонка Давидова“. След проведените разговори се оказва, че никой не знае нищо за нелегални оръжия. Затова пък за „божественото“ съжителство на водача на сектата с малолетни момичета, давидианците говорели с екстаз и възторг – те са толкова малки, а какъв късмет имат да „общуват“ със „Синът Божи“!

Федералното бюро за разследване

Тук вече ФБР е трябвало да се намесят. Събраните доказателства са били достатъчни, за да получат разрешение да стартират тайно наблюдение на „Планината Кармел“, но организацията е проведена изключително лошо.

Осем агенти се настаняват в къща срещу ранчото, което се обитава от сектантите от „Клонка Давидова”.  Пред съседите си те се представят за студенти, с което веднага се издават – осемте здравеняка изобщо не изглеждали на младежи посещаващи университетските аудитории. Освен това те не разполагали със стандартна снимка на Кореш и снимали всеки, който им попадне пред обектива.

Разбира се, съобразителните сектанти по никакъв начин не показвали, че са разконспирирали агентите на ФБР. От друга страна, направените снимки са били достатъчни федералното бюро за разследване да получи заповед за обиск на „Планината Кармел” и за ареста на Кореш. По-късно се установява, че Агилера прави грубата грешка да приеме, че легално притежаваното от сектата оръжие е нелегално, което фактически означава, че той умишлено фалшифицира резултатите от наблюдението. Смъртта на десетки хора можеше и да се избегне.

Операция „Showtime“

Операцията под името „Showtime“ е насрочена за 28 февруари 1993 г. Решено е „Планината Кармел” да се щурмува, за да могат да се извършат обиски. Първоначалният вариант, който се състои в това да подмамят Дейвид Кореш извън ранчото е отхвърлена.

76 агенти на Бюрото, 3 хеликоптера и внедрени хора в сектата – по всичко изглеждало, че силите са били достатъчно за провеждане на мълниеносно нападение срещу ранчото и за бързо неутрализиране на съпротивата. Оперативният щаб обаче допуска изтичане на информация. Всички медии са знаели за предстоящата сутрешна атака и своевременно се подготвят за отразяване на операцията от самото място.

В гората, недалеч от ранчото на сектантите, се лутал в очакване на екшъна телевизионен журналист. Съзирайки на една от горските пътеки местен жител, журналистът го запитва в коя посока трябва да се насочи, за да стигне до „Планината Кармел”. След като получава отговор, журналистът предупреждава мъжа, че е по-добре да не обикаля в този район днес, тъй като федералните подготвят щурм срещу ранчото. Оказва се, че местният жител е бил член на „Клонка Давидова“, който веднага се втурнал към комуната, за да предупреди своите.

По това време Робърт Родригес, агент от Бюрото под прикритие, посещава ранчото и Кореш, уж за да поговорят, но истинската задача е да се ориентира в обстановката в ранчото. Предупреден вече за нападението, Кореш е бил доста развълнуван, но не загубва присъствие на духа. Той пуска Родригес в ранчото, а след като го отпраща заповядва на давидианците да се въоръжат  и да се подготвят за най-лошото.

Провалът

Независимо от факта, че не е било възможно да се разчита на ефекта на изненадата, оперативният щаб решава да не отменя операцията – за това че сектантите се били укрепили на позиции със сериозна огнева мощ те изобщо и не знаели. Пристигайки в „Планината Кармел”, служителите от ФБР просто почукват на вратата. Кореш им отваря и ги пита каква е причината за посещението им. След като агентите му връчват заповед за арест, той побягва към къщата. Оперативниците започват да крещят лидерът на сектата да се предаде, в отговор те са обсипани с град от куршуми. Хеликоптерите, които имали за задача да отвлекат вниманието на сектантите, също са обстреляни и са принудени да се върнат в базата си.

Опитът за щурм се проваля – 4 специални агенти са убити, докато се опитват да проникнат в ранчото, 16 са сериозно ранени. Загубите на давидианците са петима убити, а Дейвид Кореш е ранен в китката и в таза. Атаката обезкуражава и двете страни – започват дълги преговори, които да позволят на ФБР да изнесе ранените си оперативни служители от територията на ранчото. Преговорите приключват следобед – Кореш позволява на федералната служба да си прибере ранените от полесражението.

В операцията срещу сектата "Клонка Давидова" се включват и механ

В операцията срещу сектата „Клонка Давидова“ се включват и механизирани военни части

Огненият Армагедон

След това започва продължителна обсада, която продължава 51 дни. Ричард Роджърс, който преди това ръководи неуспешната атака срещу Руби Ридж, решава да упражни психологически натиск върху давидианците. Заповядва на булдозери да унищожат околните постройки и автомобили и с помощта на високоговорители пуска пронизително котешко мяукане, което има за цел да извади извън релси сектантите. Също така са прекъснати водо- и газоснабдяването.

В резултат на преговори от ранчото са извадени 19 деца, впоследствие още 11 души напускат сградата и са арестувани веднага.

На 52-ия ден от обсадата търпението на властите се изчерпва и ранчото е атакувано от танкове, които започват да разрушават ранчото. Изстреляни са снаряди със сълзотворен газ, в резултат на което избухва пожар. От огнения ад успяват да се измъкнат само девет сектанти.

В този ден в огнените пламъци загиват около 90 души, включително и кърмачета.

Източник – www.disgustingmen.com

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.