Китайските инвеститори в Етиопия

15.09.2017 г. Адис Абеба, Етиопия;

Шери Джанг, генерален мениджър на фабриката за обувки „Huajin“, е енергична и жизнена дама, която е от новата вълна китайски инвеститори в Африка. Тя е изпълнена с решимост да увеличи работните места в Етиопия за квалифицираните млади хора.

През следващите пет години нейната компания, която се намира в Източната индустриална зона на етиопската столица Адис Абеба, ще открие 100 000 работни места за местните жители.

– „В момента имаме 4 200 служители, а през следващата година очакваме да увеличим броя до 6 000“ – споделя Шери с агенция „Ксинхуа“ по време на неотдавнашното си посещение в завода. – „Планът ни е да увеличим работната ръка до 100 000 човека през следващите пет години„, добавя тя.

Етиопия, източноафриканска държава с население от 102 милиона човека, има по-нисък размер на безработица от съседа си Кения (45 милиона жители) според Индекса на човешкото развитие от 2017 г. на Програмата за Развитие на ООН. Съотношението в равнището на безработица в двете страни е показателно. Процентът на безработни към цялото население в трудоспособна възраст в Кения е 39,1% спрямо 21,6% в Етиопия. Много е вероятно инвестициите на компанията „Хуаджин“ да увеличат тази разлика.

Китайското предприятие, което произвежда обувки, стартира своята дейност през 2012 г. Продукцията се изнася изключително за Съединените щати, но самите суровини за производството, включително и кожата, се осигуряват от местни доставчици.

Китайска фабрика в ЕтиопияСамите работници минават предварително обучение преди да бъдат разпределени да отговарят за конкретни дейности от производството, които варират от залепване до опаковане на обувките готови за пазара.

Освен обучение относно производствения процес, работниците преминават курс по базисен китайски език за преодоляване на езиковите и комуникационните бариери, както и обучение относно фирмената култура, което цели безпроблемното приобщаване на служителите в работната среда на фирмата.

Ние сме много заинтересовани от предоставянето на технологични и професионални умения на етиопските работници, така че те да се превърнат в завършени професионални кадри“ – споделя Шери Джанг.

Във фабриката е осигурена столова, както и професионални готвачи, които никога не пропускат да приготвят „инджера„, популярният етиопски плосък хляб, направен от ферментирало брашно от теф.

Китайската компания е планирала да генерира годишни приходи от 30 милиона щатски долара.

Фактически създаването на китайската компания „Хуаджин“ е резултат от споразумение постигнато в рамките на Форума за сътрудничество между Китай и Африка (FOCAC). Финансовият партньор на предприятието за обувки е Китайско-африканският фонд за развитие, който беше създаден с резолюция на FOCAC. Идеята на Форумът за сътрудничество между Китай и Африка е да предоставя ноу-хау на африканските страни за развитие на индустриализацията на територията на съответните държави.

– „FOCAC предоставя възможности за партньорство на китайските инвестиции в африканските страни. Въпреки това е важно да се постави акцент върху нарастването на технологичния потенциал на младите хора, така че те да могат да се реализират като предприемачи“ – заявява Гедион Джалата, програмен мениджър на афро-китайската платформа за диалог.

Мулугета Тирунех от Етиопската инвестиционна комисия, който е мениджър на Източната индустриална зона, заявява че гъсто населената страна има предимството на евтината работна ръка, което е атрактивен стимул за инвеститорите. Той също така твърди, че инвестиционното законодателство на страната осигурява атрактивни преимущества за инвеститорите. Стимули които създават изключително благоприятна среда за външната бизнес общност.

Чуждестранните инвеститори могат да инвестират самoстоятелно или в партньорство с местните си колеги в райони, коит са отворени за преки чуждестранни инвестиции. Няма никакви ограничения за дяловото участие при инвестиции в съвместни предприятия“ – заявява Тируне.

Той добавя, че чуждестранните инвеститори са освободени и от заплащане на мита върху внасяните средства за производство, строителните материали и резервните части на стойност до 15 на сто от стойността на внасяните стоки.

В своя отчет „Глобални икономически перспективи“ Световната банка разглежда Етиопия като една от най-бързорастящите икономики за 2017 г. Международната финансова организация по прогнозира, че икономиката на африканската страна ще нарасне с 8,3 процента при подкрепа на инфраструктурното й развитие.

Източник – www.xinhuanet.com

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.