Карлос Роа за Световното първенство 2018

Вратарят, който спаси две дузпи на английския отбор по време на Световното първенство във Франция през 1998 г., разказва какво очаква от предстоящото Световно първенство в Русия и как ще се представи Аржентина.

Рамиро Барейро, вестник «Ел Паис» (Испания)

Аржентинец, който не яде месо е доста необичайно явление. Но в контекста на целия, изпълнен с драматични моменти, живот на Карлос Роа, роден в Санта Фе през 1969 г. и с прякор «Марулята», това е една от най-незначителните подробности за него. На осминафиналите на Световното първенство през 1998 г. във Франция той отрази две дузпи и изпрати преждевременно английския тим на острова. Два пъти прекратява футболната си кариера: първият път, за да се подготви за края на света (Бел.ред. Става член на Църквата на адвентистите от седмия ден), а вторият – за да се пребори с коварно раково заболяване. В момента тренира вратарите на „Чивас Гуадалахара“ в Мексико. Карлос Роа беше така любезен да проведе телефонен разговор с «Ел Паис», в който беседваме за футбола – основната страст в неговия живот.

– Какво се случи на 30 юни 1998 г. след разгрома над Англия?

– Веселбата беше грандиозна. След мача английските фенове плачеха и преживяваха много тежко загубата. После видяхме по телевизията какво се случва в нашата страна и това завинаги се запечата в паметта ми.

Карлос Роа никога няма да забрави 1998 г. Само за няколко месеца той спаси дузпи на Ривалдо, Джовани и Фиго. Въпреки това футболните тимове, за които той играе – „Майорка“ и Националният отбор по футбол на Аржентина – напуснаха футболните терени с празни ръце. Моментът на слава беше заменен с доброволно оттегляне от спорта. Карло Роа напълно изуми собственика на клуба „Майорка“ Антонио Асенсио, когато му постави следния ултиматум: – Ако не ми промените договора съгласно моите изисквания, ще напусна футбола. – бяха думите на Роа, които той спази, въпреки че договорът му изтичаше едва след две години.

Оттеглянето му от футбола не е обикновен каприз. Карлос Анхел Роа, който само година преди това отнема Световната купа от ръцете на англичаните, става адвентист от седмия ден и посвещава съботите на Бога. Просто вярата му не може да се съвместява с футболната му кариера. Вратарят няма право да играе в съботните мачове или да прилага каквито и да е форми на насилие.

Това не е по християнски. – обясняваше той с Библия в ръка в интервю за чилийска телевизия. – Какво са десет милиона долара. Бог няма цена. – отговоряше той на проявяващите желание футболни клубове да го закупят, включително и на «Манчестър Юнайтед».

В крайна сметка през 2002 г. той се завръща отново във футбола, като подписва договор с «Албасете», но отново е принуден да окачи вратарските си ръкавици на пирона заради рак на тестисите. През 2005 г., след като преборва болестта, се завръща в Аржентина, за да играе за «Олимпо», където вече окончателно приключва с кариерата си на футболист.

Карлос Роа

– Първото ви оттегляне от спорта повлия ли на вашите резултати впоследствие?

– Не. Оттеглянето беше по чисто лични причини. Когато се взима подобно решение, трябва добре да се обмисли бъдещето. Тогава с мен се случиха много неща, които нямаха връзка с футбола, но това ми позволи да се замисля над себе си. Мнозина не разбраха или не приеха моето напускане на футбола. Вероятно това са тези, които подкрепят някого само в моменти на радост и слава.

– Днес е събота. Какво остана от религиозния Карлос Роа?

– Все още продължавам да размишлявам над екзистенциални въпроси от битието, но вече съм далеч от религиозността. Както и преди съм спокоен и живея така, както съвестта ми диктува. Всеки ден се опитвам да стана по-добър, а какво ще стане в бъдеще – Бог ще реши. Един ден всеки ще застане пред него и ще отговаря за деянията си. Всичко зависи от нас самите. И все още съм вегетарианец.

– Заедно със Серхио Гойкоечея и Серхио Ромеро сте фаворизирана група аржентински вратари, които са успели да спасят дузпи на Световни първенства.

– Да бъдеш част от националния отбор си е достатъчна мотивация сама по себе си. Днес Аржентина разполага с мнозина млади вратари, всеки от които има своите качества, така че можем да бъдем спокойни за бъдещето.

– Какво означава за един футболист да играе на Световно първенство?

– Участието на Световно първенство е кулминационен момент в кариерата на всеки един футболист. Когато правите първите стъпки във футбола, мечтаете да играете в най-добрия отбор, да печелите и да влезете в националния отбор. Бях в привилегировано положение, тъй като попаднах в аржентинския национален отбор на Световното първенство във Франция с най-добрите играчи по онова време. За мен това беше огромна чест.

– Има ли шанс Аржентина на предстоящото първенство в Русия?

– Би било чудесно да спечелят първенството. Това е върхът, който може да бъде достигнат от отбора начело с новия треньор Хорхе Сампаоли. Целият аржентински народ мечтае момчетата да стигнат поне на финал. Надявам се, че нашият тим няма да допусне загуба, ще стигне до финала, а играчите ни ще демонстрират спокойствие и самоувереност.

– Какво ви е мнението по повод влиянието, което оказват парите при определянето на домакините за световните първенства?

– Световните първенства също са бизнес. Най-правилно би било те да се провеждат в страните, които са спечелили първенството. Във всеки случай надявам се, че предстоящото Световно първенство в Русия ще бъде успешно организирано, спокойно и без инциденти и футболните изпълнения ще бъдат единствената тема за разговор.

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.