Как се прави бизнес с руснаците

Торбен Расмусен- вестник „Randers Amtsavis“, Дания

Компанията “Pindstrup Mossebrug” е основана през 1905 г. в град Пиндструп и от десетилетия е специализирана в нарязането на торфени блокове за отопление на помещения. През 60-те години на миналия век, след като търсенето на торф намалява, компанията се преориентира към производство на торфени субстрати за нуждите на селското стопанство и паралелно започва да създава дъщерни дружества в други страни. „Пиндструп“ ООД е регистрирана в село Заплюсе, Псковска област, Русия. Изборът е обусловен от близостта на уникалното торфено находище до селището.

Датският управител на „Пиндструп“ ООД споделя тайните на успеха на компанията, след като тя стартира своята дейност в Русия.

През последните години няколко датски компании успяха значително да разширят дейността си в Русия. Как успяват да правят бизнес в тази затворена и консервативна държава? Представител на „Pindstrup Mossebrug“, чието седалище се намира в Източен Ютланд, ще ни отведе зад кулисите и ще ни покаже бизнес културата на руснаците отвътре.

Шаблоните

Изключително затворено общество, мачизъм и корупция. Такъв вид предразсъдъци за руснаците доминират сред датчаните, а и в останалата част от света. Доколко тези стереотипи съответстват на реалността и как се развиват бизнес идеи и предприемачество в Русия?

Компанията „Pindstrup Mossebrug“, производител на субстрати (торфени продукти за селското стопанство), осъществява дейност в Русия от 2013 г. насам. Успях да разговарям с управителя на фирмата Ян Аструп, който беше любезен да покаже на нашите читатели Русия в една необичайна светлина.

„Стартирахме нашата дейност в Русия малко преди да избухне кризата в Крим. Ако погледнем назад, можем да кажем, че моментът беше много удобен: пазарът беше балансиран, налице беше политическа стабилност, благодарение на което успяхме да установим контакти с руски партньори. Макар това да ни отне повече време, отколкото очаквахме“ – обяснява Аструп.

„Ние, датчаните, сме по природа прагматици и в работата сме научени да се ръководим от здравия разум. В Русия този подход не винаги работи. Тук повече се придържат към формалностите, полагайки грижи да изпълняват предписаните процедури детайлно и изчерпателно. Ако не се съобразите с тази практика ще претърпите неуспех. Отне ни много време да свикнем с тази особеност“ – продължава той.

Различната бизнес култура

Ако попитате управителя на „Pindstrup Mossebrug“ кое отличава в най-голяма степен руснаците от датчаните, той ще ви отговори: „бизнес културата“.

„В Русия бизнес се прави по други правила. Тук има повече контрол, йерархичност и бюрокрация, за които трябва да се подготвяш отделно. Всичко трябва да бъде протоколирано до най-малките подробности. Например, когато издавате разходен ордер, трябва да се уточни дори колко гориво остава в резервоарите на тракторите: половин резервоар, една четвърт, или пълен резервоар“, казва Аструп.

Добив на торф

Добив на торф

Изгодната придобивка

За да придобие конкурентно предимство на пазара, „Pindstrup Mossebrug“ се принуждава да закупи руска компания. Това позволило по-бързо и по-добре да се адаптират към условията на местния пазар. По-голямата част от служителите са руснаци, ето защо работата в такива условия не е нещо ново за тях. Въпреки това Аструп твърди, че компанията възнамерява постепенно да въведе датската корпоративна култура.

„Субординацията при руснаците е доста по-развита отколкото при датчаните. Ако вие сте мениджър на фирмата, тогава вие сте отговорни за всичко. Имате много повече власт, отколкото в Дания, а служителите ви се подчиняват безпрекословно“, споделя Аструп и обяснява:“

Опитваме се бавно, но уверено да създадем собствена система за управление, която нарекохме „пиндструповска“. Но това изисква време и предпазливост. Като цяло, ние датчаните, поне на мен така ми изглежда, по-лесно възприемаме промените и по-леко се адаптираме към тях. Базирайки се на видяното, смело мога да кажа, че някакъв вид реорганизация и трансформация изважда от релси руснаците“.

Съвети

На моя въпрос, какъв съвет би могъл да даде на колегите си, които обмислят, дали да започнат бизнес в Русия, Аструп отговори без да се замисля.

„Задължително е да намерите партньор, който да говори руски и да е вникнал в руската култура. Ние, например, имахме датски адвокат, който говореше руски език. Много добре беше запознат с руските обичаи, знаеше как да се държи, какво е допустимо и какво не бива да се прави в руското общество. Неговите разяснения ни помогнаха много да се ориентираме в културните различия между руснаците и датчаните. Без неговите съвети ние не бихме успели“, – признава откровено Аструп.

Резюмирайки гореописаното, можем да заявим, че нашият стереотипен образ на заклетите стари съветски врагове в известен смисъл съответства на действителността. Същевременно твърде много факти доказват, че бизнес етиката на руснаците и датчаните не се различава толкова много и те много лесно могат да се съвместят.

Източник- www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.