Как се прави бизнес с руснаците

Торбен Расмусен – вестник «Randers Amtsavis», Дания

Компанията «Pindstrup Mossebrug» е основана през 1905 г. в град Пиндструп и от десетилетия е специализирана в нарязването на торфени блокове за отопление на помещения. През 60-те години на миналия век, след като търсенето на торф намалява, компанията се преориентира към производство на торфени субстрати за нуждите на селското стопанство и паралелно започва да създава дъщерни дружества в други страни.

«Пиндструп» ООД е регистрирана в село Заплюсе, Псковска област, Русия. Изборът е обусловен от близостта на уникалното торфено находище до селището. Датският управител на «Пиндструп» ООД ще сподели тайните на успеха на компанията, след като тя стартира своята дейност в Русия.

През последните години няколко датски компании успяха значително да разширят дейността си в Русия. Как успяват да правят бизнес в тази затворена и консервативна държава? Представител на „Pindstrup Mossebrug“, чието седалище се намира в Източен Ютланд, ще ни отведе зад кулисите и ще ни покаже бизнес културата на руснаците отвътре.

Шаблоните

Изключително затворено общество, мачизъм и корупция. Такъв вид предразсъдъци за руснаците доминират сред датчаните, а и в останалата част от света. Доколко тези стереотипи съответстват на реалността и как се развиват бизнес идеи и предприемачество в Русия?

Компанията «Pindstrup Mossebrug», производител на субстрати (торфени продукти за селското стопанство), осъществява дейност в Русия от 2013 г. насам. Успях да разговарям с управителя на фирмата Ян Аструп, който беше любезен да покаже на нашите читатели Русия в една необичайна светлина.

– Стартирахме нашата дейност в Русия малко преди да избухне кризата в Крим. Ако погледнем назад, можем да кажем, че моментът беше много удобен: пазарът беше балансиран, налице беше политическа стабилност, благодарение на което успяхме да установим контакти с руски партньори. Макар това да ни отне повече време, отколкото очаквахме. – обяснява Аструп.

– Ние, датчаните, сме по природа прагматици и в работата сме научени да се ръководим от здравия разум. В Русия този подход не винаги работи. Тук повече се придържат към формалностите, полагайки грижи да изпълняват предписаните процедури детайлно и изчерпателно. Ако не се съобразите с тази практика, ще претърпите неуспех. Отне ни много време да свикнем с тази особеност. – продължава той.

Различната бизнес култура

Ако попитате управителя на «Pindstrup Mossebrug» кое отличава в най-голяма степен руснаците от датчаните, той ще ви отговори: «бизнес културата».

– В Русия бизнес се прави по други правила. Тук има повече контрол, йерархичност и бюрокрация, за които трябва да се подготвяш отделно. Всичко трябва да бъде протоколирано до най-малките подробности. Например, когато издавате разходен ордер, трябва да се уточни дори колко гориво остава в резервоарите на тракторите: половин резервоар, една четвърт, или пълен резервоар. – споделя Аструп.

Добив на торф

Добив на торф

Изгодната придобивка

За да придобие конкурентно предимство на пазара, «Pindstrup Mossebrug» се принуждава да закупи местна руска компания. Това позволило по-бързо и по-добре да се адаптират към условията на местния пазар. По-голямата част от служителите са руснаци, ето защо работата в такива условия не е нещо ново за тях. Въпреки това Аструп твърди, че компанията възнамерява постепенно да въведе датската корпоративна култура.

– Субординацията при руснаците е доста по-развита отколкото при датчаните. Ако вие сте мениджър на фирмата, тогава вие сте отговорни за всичко. Имате много повече власт, отколкото в Дания, а служителите ви се подчиняват безпрекословно. – споделя Аструп и обяснява:

– Опитваме се бавно, но уверено да създадем собствена система за управление, която нарекохме „пиндструповска“. Но това изисква време и предпазливост. Като цяло, ние датчаните, поне на мен така ми изглежда, по-лесно възприемаме промените и по-леко се адаптираме към тях. Базирайки се на видяното, смело мога да кажа, че някакъв вид реорганизация и трансформация изважда от релси руснаците.

Съвети

На моя въпрос какъв съвет би могъл да даде на колегите си, които обмислят дали да започнат бизнес в Русия Аструп отговори без да се замисля:

– Задължително е да намерите партньор, който да говори руски и да е вникнал в руската култура. Ние, например, имахме датски адвокат, който говореше руски език. Много добре беше запознат с руските обичаи, знаеше как да се държи, какво е допустимо и какво не бива да се прави в руското общество. Неговите разяснения ни помогнаха много да се ориентираме в културните различия между руснаците и датчаните. Без неговите съвети ние не бихме успели. – признава откровено Аструп.

Резюмирайки гореописаното, можем да заявим, че нашият стереотипен образ на заклетите стари съветски врагове в известен смисъл съответства на действителността. Същевременно твърде много факти доказват, че бизнес етиката на руснаците и датчаните не се различава толкова много и те много лесно могат да се съвместят.

Източник – www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.