Какво постигнаха ракетните удари в Сирия?

Андрю Рот, Питър Бомонт – вестник «Гардиън» (The Guardian), Великобритания

Американските, британските и френските реактивни самолети, които бяха вдигнати във въздуха от британската база «Акротири» в Кипър, от Франция, от самолетоносачи в Средиземно море и от евентуално други бази в Близкия Изток, не посмяха да се доближат до руските и сирийските системи за противовъздушна отбрана.

Крилатите ракети

Крилатите ракети, които бяха изстреляни от американските тежки бомбардировачи B1-B „Лансър“, френските изтребители „Рафал“ и британските изтребители GR4 „Торнадо“ (Panavia Tornado), както и от кораби в Средиземно море, са сред най-съвременните в света. Тяхната далекобойност е стотици километри, като те са специално проектирани да бъдат изстрелвани от далечно разстояние. Идеята е летателното средство, от което са изстрелвани ракетите, да не бъде засечено от сирийските зенитно-ракетни комплекси, които са основно от съветската епоха. Освен това те летят по небалистична траектория на свръхниска височина, следвайки релефа на терена, за да избегнат засичането от радар.

Крилата ракета "Томахоук"

Крилата ракета „Томахоук“

Само за 45 минути съюзниците изстреляха ракети за общо $50 милиона. Но въпросът доколко ефективни бяха тези удари нанесени в ранната съботна сутрин на 14 април с цел унищожаването на химическите оръжия на режима Асад остава открит. Също така непотвърдени остават и изявленията на руски военни, които твърдят, че сирийските правителствени войски са успели да свалят 71 от повече от над 100 изстреляни ракети.

Междувременно Пентагонът отрече тази информация, настоявайки че нито една ракета на съюзниците не е била прихваната. Министерство на отбраната на САЩ нарече тези удари „точни, съкрушителни и ефективни“. Според него съюзниците са успели успешно да поразят всички цели.

Изстреляните ракети представляват едни от най-съвършените ракети в арсенала на Съединените щати, Великобритания и Франция, като сред тях са и американските крилати ракети JASSM, които, според някои източници, са били използвани за първи път в реални бойни условия.

Постановка

Като демонстрация на военна мощ тези удари бяха предварително разработен мизансцен (Франция призна, че съюзниците са предупредили предварително за готвещите се удари Русия и съответно Сирия), а освен това и изключително ограничени по обхват. В резултат на това повечето от основните обекти на сирийските правителствени сили останаха незасегнати.

Британският премиер Тереза Мей призна това, наричайки ударите „ограничени и таргетирани“ (Бел.ред. точкови). Те нямат за цел свалянето на Асад или предприемането на по-мащабна интервенция.

Руските военнослужещи – особено онези, които носят бойно дежурство във военноморската база в Тартус, където са разположени модерните зенитно-ракетни комплекси С-400 – бяха предупредени за подготвяните въздушни удари. Руснаците засякоха атакуващите ракети, но не задействаха зенитните си системи, за да ги свалят.

Тази задача трябваше да бъде осъществена от сирийските системи за противовъздушна отбрана, най-модерната от които е руският зенитен ракетно-артилерийски комплекс «Панцир-С1». Според някои съобщения е възможно Русия да е усъвършенствала „Панцир-С1“ преди да предаде ПВО системата на сирийската армия.

Генерал-лейтенант Сергей Рудской

Руският военнослужещ, който обяви прихващането на толкова голям брой атакуващи ракети е генерал-лейтенант Сергей Рудской – началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб. Той подчерта, че в резултат на ударите на западните съюзници загинали хора няма, както и че на военните съоръжения на сирийския режим са нанесени минимални щети.

Въпреки че Рудской добави, че Москва е привела старите сирийски системи за противовъздушна отбрана в отлично състояние, твърденията на руснаците за успеха на сирийската ПВО все още изглеждат неправдоподобни.

Сред обектите, които бяха подложени на удари беше район Барзех, разположен близо до Дамаск, където според западното разузнаване се произвежда химическо оръжие. Ударите бяха нанесени и срещу обекти разположени до град Хомс, където според някои сведения са разположени складове с химическо оръжие.

Независимо от факта, че в Сирия е прилагано многократно химическо оръжие, броят на смъртните случаи причинени от химически атаки е само малка част от общия брой жертви в тази война. Жертви, които загиват включително и заради употребата на такива оръжия с неизбирателен характер, като варелни бомби.

Башар Асад

Сега основният въпрос не е какви щети нанесоха ударите на западните съюзници по останалите запаси от химически оръжия на сирийския режим, а каква е бъдещата стратегия на Асад в тази война.

Веднага след ударите Асад заяви, че той възнамерява да продължи борбата срещу фракциите, които се противопоставят на легитимната власт. Струва си да се припомни, че след по-ограничената атака от страна на американците през април 2017 г., която имаше за цел да спре Асад от по-нататъшно използване на химическо оръжие, сирийските войски продължиха периодично да използват хлор и вероятно други химически вещества. Асад обеща да продължи „да се бори и да смаже тероризма“ във всички краища на страната си.

Заканата

Не по-малко сериозна, макар и по-завоалирана, заплаха прозвуча в събота сутринта на 14 април. Москва предупреди, че ще преразгледа своето решение за евентуални доставки на доста по-модерните зенитно-ракетни комплекси С-300 в Сирия и други държави. Руският президент Владимир Путин се съгласи да отложи доставките на тези системи след преговори с лидерите на ЕС през 2013 г.

Зенитно-ракетен комплекс С-300

Зенитно-ракетен комплекс С-300

Въпреки че доставките на С-300 за Сирия едва ли ще имат отрицателни последици за американската армия, разгръщането им може значително да увеличи рисковете за израелските изтребители, които доскоро нанасяха удари по обекти в Сирия с относителна безнаказаност.

– С оглед на това, което се случи, считаме за възможно да се върнем към преразглеждането на този въпрос – и не само по отношение на Сирия, но и спрямо други държави. – обяви Рудской.

Всичко това ни отвежда към най-важната неизвестна в ситуацията възникнала след ударите, а именно към въпроса какви ще бъдат дългосрочните последици в този неспокоен регион на фона на нарастващата интензивност на прокси конфликти и стремителното увеличаване на военния потенциал.

Изпитателният полигон

Сирия

Тези удари на западната коалиция за пореден път демонстрираха, че въпреки огромните хуманитарни щети причинени от войната в Сирия, тази страна се превърна в изпитателен полигон за най-новите оръжейни системи на Русия и САЩ.

Тръмп и Путин провеждат някаква своеобразна словесна надпревара във въоръжаването, в която Путин се хвали със своите свръхзвукови ракети и високоскоростни подводници, които представи малко преди президентските избори в Русия.

Освен това по-рано тази година Русия прехвърли в Сирия своя най-съвършен изтребител – перспективният руски многофункционален изтребител от пето поколение Су-57.

Засега е ясно само едно: кървавата война в Сирия ще продължи и ще се усложнява още повече, отколкото преди. А нейните основни жертви ще си останат сирийските мирни граждани.

Изпълнени с шум и ярост – противно на твърденията на Доналд Тръмп за „изпълнената мисия“ – тези удари, вероятно, няма да променят нищо в хода на сирийската война.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.