Италианските наемници в Донбас

Те се сражават в Украйна за парите на руския „цар“. Неонацисти и военни се вербуват в градовете на Италия и се изпращат на фронта. За това ще ви разкажем в този репортаж.

Паоло Бьондани, Джовани Тициан, списание L’Espresso (17.10.2017 г.)

Цял взвод от италиански фашисти и неонацисти воюват в първите редици срещу киевското правителство в Украйна. Чуждестранни и италиански червено-кафяви идеолози теоретизират и подкрепят антиевропейската война на проруските опълченци. Инструктор по бойни изкуства се занимава с вербовката на наемниците в италианските градове с цел изпращането им на фронта. Пенсионирани полицаи и военни оцелели от други мръсни войни. Тайнствена бизнесдама в областта на отбраната базирана някъде между Лондон и Милано. Анонимни руски спонсори финансиращи европейските крайнодесни движения. Двама вербовчика от Италия с противоположна политическа ориентация – неофашист и комунист. Всички те се обединяват в името на Путин.

Изглежда, че сякаш пресъздаваме сюжета на някакъв филм, но всички участващи герои в него са истински. Всички те се оказват в центъра на поредица от разследвания на отдела за борба с тероризма към италианските карабинери, чиято цел е разкриване на мрежите от вербовчици и бойци, които излизат от страната ни, за да се включат в опълчението на проруските сепаратисти в Донбас.

Това са италианци, които са се отправили да воюват в Източна Украйна. Територия, на която преди няколко дни се възобновиха военните действия след терористичното нападение срещу Александър Тимофеев – финансов министър на самопровъзгласената Донецка народна република, който беше сериозно ранен по време на експлозия на колата му.

Малките нацисти и скинхеди порастват

Списание L’Espresso изкара наяве първите подобни случаи, които се оказаха публично достъпни – обиски, конфискации, многобройни съобщения на самите подсъдими в интернет пространството. Ние подновихме тези разследвания, за които досега не бяха публикувани никакви материали.

Всичко започва случайно преди четири години в Лигурия (Бел.ред. Административна област в Италия). Там на стените на църквите приютяващи имигранти, както и по стените на училищата, една нощ се появяват надписи, които прославят нацизма. Преди това такива надписи се появяват в Лацио и Тоскана:

Франк не е имал Ана(Бел.ред. Става дума за „Дневникът на Ане Франк“. 13-годишното еврейско момиче загива през Втората световна война в лагера Берген-Белзен от тиф. Книгата се превръща в едно от най-известните свидетелства за зверствата на нацизма. Въпреки всичко за някои хора автентичността на мемоарите предизвиква съмнения.), „Прибке е герой(Бел.ред. Ерих Прибке – хауптщурмфюрер от СС войските. Прибке ръководи разстрела на 335 италиански мъже и момчета в Ардеатинските пещери на юг от Рим. Екзекуцията е отмъщение за убийството на 33 есесовци от италиански партизани. Ръководителят на Гестапо в Рим Херберт Каплер заповядва да се разстрелят 10 италианци на всеки убит есесовец.),Хитлер завинаги„.

В полезрението на карабинерите попадат две момчета, които са обискирани. Един от тези тийнейджъри е укрил в дома си бойни противотанкови и противовъздушни снаряди, както и над килограм химични вещества за производството на експлозиви и детонатор. Тези две момчета не са изолирана клетка: членували са в организацията CasaPound (Бел.ред. Италианско политическо движение), след това се присъединяват към Скинхедс, а оттам попадат във Forza Nuova („Нова сила“).

Разследването разкрива близките връзки между двамата младежи, техните ръководители и група от около 80 нацисти-скинхеди, разпръснати в най-малко пет града в Италия. Всички те са осъждани за престъпления свързани с прояви на расизъм, за жестоки побоища над имигранти и младежи принадлежащи към леви движения.

"Спрете миграцията- Forza Nuova" Рим, Италия.

„Спрете миграцията- Forza Nuova“ Рим, Италия. Снимка- flickr.com, Stef

Нов факт, който никога преди това не е излизал на повърхността е наличието на йерархия в тази организация. Нацистите-скинхеди живеят в различни градове, но са свързани помежду си: те са част от организация, в която издигането с даден пост се постига с насилствени действия на улицата. Колкото повече биеш, толкова по-високо напредваш в йерархията. През уикендите много от тези момчета посещават стадионите, където са част от „ултрасите“. За тях стадионът е спортната зала, където може да се поупражнят в насилие. Званията се придобиват, към тях отчаяно се стремят, но вместо военни отличителни знаци по якетата им се появяват само кръпки от ожесточените улични битки. И тези отличия се разпределят на национално ниво.

Разследванията регистрират срещи и уговорки между взвод от лигурийски скинхеди и десетина представителя на групата Дванадесет лъча от Варезе, които ежегодно организират честването на рождения ден на Хитлер, на което присъстват от 400 до 500 неонацисти от цяла Европа.

И още един невероятен факт: съществува финансов отдел, наречен Skins 4 skins, който събира пари, за да заплаща юридическите разходи на участници в движението, които попадат в съдебни неприятности. Лигурийците и тосканците поддържат интензивни връзки с миланските расисти от организацията „Закон и действие“ (Lealtà Azione), чиято популярност достига тревожни размери – тя има свои хора дори в местните властови институции. От тази черна, неясна и постоянно движеща се маса изведнъж изплува напълно непредвидено реално явление – движение наречено Партия на европейските комунитаристи (Partito comunitarista europeo), което открито подкрепя проруските бойци в Донбас.

Бившият полицай в цвят каки (Бел.ред. В цвят каки са военните униформи)

Друга следа, която води до войната в Украйна се разкрива при рутинна полицейска проверка на миланското летище „Малпенса“. Граничната полиция спира четирима италиански граждани за проверка на документите. Трима от тях са почти колеги: пенсиониран карабинер, бивш полицейски служител и действащ охранител. Пътували са по дестинацията Москва-Милано. Оказва се, че са прекарали цели четири месеца в района на Донбас, украински регион, в който от 2014 г. насам се води гражданска война между армията на Киев и сепаратистите, които получават подкрепа от Путин.

След проведените индивидуални разпити се оказва, че четиримата задържани си противоречат взаимно в много от показанията си, но се доближават в това, че са предприели пътуването в търсене на свой приятел, който може би е бил хоспитализиран в болница в Луганск – вторият най-важен проруски град в Украйна. Този приятел се нарича Андреа Палмери (Бел.ред.Октомври 2008 г. Палмери и още двама тифози са задържани от българската полиция, след като на стадион „Васил Левски“ запалват българското знаме и отправят фашистки поздрав), който е неофашист от Лука, бивш водач на „ултрасите“ в неговия град, с голям брой криминални регистрации, който постъпва като доброволец в проруското опълчение. Той беше първият, който разказа на медиите за неговата одисея там и дори даде интервюта на някои италиански журналисти.

Когато полицейските служители от летището Малпенса чуват името на Палмери у тях възникват подозрения. Те решават да претърсят куфарите на задържаните. В багажа на бившия си колега намират камуфлажни панталони с недвусмислен детайл: на нивото на дясното коляно тъканта на плата е много по-износена в сравнение с лявата страна (Бел.ред. За по-устойчиво положение за стрелба се използва стрелба от коляно). Когато доскорошният полицай е притиснат от фактите, той прави неопределено признание: – „Възможно е и да са ме снимали с оръжие в ръцете. Но се кълна, че никога не съм го използвал и никога не съм участвал в сраженията в Донбас„.

Няколко дни по-късно следователите опровергават показанията му. Те сверяват снимката от паспорта на бившия полицай, роден в Сардиния, с фотография публикувана на уеб сайта на проруското опълчение: там той е в зоната на бойните действия в камуфлажна униформа и зелена военна барета. Разследването разкрива, че четиримата предполагаеми туристи са се свързали с горепосочения италиански боец – бившият водач на нацистите-скинхеди от град Лука Андреа Палмери.

Бойни изкуства и частни агенции

Основното ниво в италианската мрежа за вербовка е експерт по бойни изкуства, който се представя, въпреки албанския си произход, за бивш руски десантчик. Официално работи в голяма юридическа компания в Милано, а също така управлява и спортна зала, където обучава младежи на руската система за специализиран ръкопашен бой. Кълне се, че се е сражавал в Чечня и се хвали, че е убил десетки терористи. Можем да потвърдим с увереност, че (поне според обвинението) спортната му зала е прикритие за набиране на млади десни екстремисти в Италия, които след това се изпращат в проруска откровено неонацистка бригада, която воюва в Донбас под знамена, на които е изобразена свастика.

В мрежата от хипотетични поддръжници на проруското опълчение трябва да добавим и няколко странни частни охранителни компании. Един италианка, която официално се води бизнес дама, притежава компания със седалище в Лондон, но чиято дейност всъщност се осъществява в Ломбардия. Според визитката компанията „се занимава с консултации, които осигуряват едно по-високо ниво на сигурност в областта на криминалистиката и международния тероризъм„. Фирмата обещава дори връзки „на ниво институционални власти„.

Профилът на компанията във Facebook се отваря със снимка на въоръжен до зъби войник в камуфлажна униформа и с изрисувани с черни ивици лице. По-нататък се виждат безкрайни „лайкове“ към постовете на Матео Салвини (Бел.ред;. Лидер на партия „Северна лига“) срещу мигрантите. С бизнеса на тази дама е свързан частен детектив, работещ в сферата на шоу-бизнеса и който се оказва в центъра на съдебен процес с необикновено обвинение: отвличане на човек, когото той разследва като се представя за сътрудник от спецслужбите.

От Либия до Донбас

Участието във военни действия в чужбина срещу заплащане е престъпление. Тази забрана е наложена от Конвенцията на ООН от 1989 г. и е ратифицирана от Италия през 1995 г. По закон такива хора се квалифицират като наемници.

Наетите лица отричат, че са частни военни и се представят, използвайки по-неопределения английски термин, за „contractors“ – „контрактници“ (Бел.ред. Контрактникът е лице, което извършва дадена работа на договорна основа. В руското значение на думата контрактник е т.нар. професионален военен, който служи в армията по договор.). Те твърдят, че са охранители, занимаващи се със законна дейност, макар и в зони на бойни действия. По тази тънка правна линия се провежда разследването на карабинерите, които идентифицират най-малко шестима италианци воюващи заедно с проруските опълченци в Украйна.

Но според киевските власти става дума за по-голяма група от хора – най-малко 25 човека. За сепаратистите тази група е доста ценна и която е ангажирана с важни служебни задължения. Както споделят сътрудниците от киевското разузнаване, италианците в проруските батальони изпълняват съществени функции на фронта, тъй като мнозина от тях имат доста добра военна подготовка. Например един от тях е бившият италиански военнослужещ Антонио Каталдо. Той е на 33 години и е роден в град Нола.

В неговия случай мотивацията не е политическа, а финансова. Военният от Кампания (Бел.ред. Град Нола се намира в административен регион Кампания) може да се похвали с участие във войната в Либия, твърди че е бил на подготовка в Русия през 2009 г., а след това и в Казахстан. Впоследствие, ако вярваме на информацията посочена в неговия профил във Facebook, преминава курсове в Панама, които са финансирани от офшорна компания, която е регистрирана в този данъчен рай.

Прокуратурата в Неапол, доколкото е известно на нашето списание, повдига обвинение в тероризъм срещу него, но след това прекратява делото. Въпреки това в мотивите на прокуратурата пише: „През 2011 г. Каталдо заминава за Либия. Там той участва срещу парично възнаграждение във военни операции на страната на войските верни на полковник Кадафи. По-късно се отправя към югоизточната част на Украйна и се присъединява към сепаратистките проруски войски„.

Ето защо за неаполитанските прокурори той не е терорист, а „най-вероятно участва в бойните действия в качеството си на наемник„. Присъствието му в Либия е разкрито, след като неизвестни лица го отвличат. След освобождаването и завръщането му в родината, благодарение на намесата на италианската дипломация, той обяснява, че е заминал за Либия като охранител. Сега в ново разследване на прокуратурата той фигурира вече като участник в друга гражданска война – отново нает за пари.

Приятел на Каталдо, който заминава заедно с него в Донбас, но бързо се прибира в Италия уточнява, че всеки чужденец рекрутнат от проруските войски получава чисто 400 евро месечно. Вероятно тази сума изглежда малка, но в Украйна тя е достатъчна, за да наемете десет апартамента. Между другото, за същата сума говори и неофашистът от град Лука Палмери в интервю за телевизионното предаване „Хиените“, макар че представя тези пари като „възстановяване на разходите“.

В неофашистките италиански кръгове, които понастоящем са източник за вербуване на наемници за украинската война, съобщават обаче за по-значителни суми: „пет хиляди евро“ за участие в първите редици и риск да се завърнеш с „куршум в корема“. Но никой така и не пояснява откъде постъпват парите за чуждестранните опълченци.

Идеологическа „червено-кафява“ смесица

Разследването на карабинерите потвърждава за идеологическата мутация, която обхваща Италия. В първоначалната политическа схема на войната в Украйна европейските неонацисти, включително и италианските неофашисти, бяха на страната на правителството и армията на Киев. Украинската легитимна власт получи открита подкрепа от европейските крайнодесни партии и движения – главно от трибуните на „ултрасите“.

Днес обаче вече проруските опълченци се явяват „национал-комунистите“, които ненавиждат имигрантите, преследват гейовете и забраняват абортите. Техният главен идеолог е Александър Дугин – теоретик на създаването на „евразийския блок“ и на една голяма националистическа, православна, антикапиталистическа и антизападна Русия. Днес дори и предполагаемите италиански вербовчици на наемници за проруските опълченци твърдят, че са ученици на този „червено-кафяв“ мислител, който открито признава за своето влияние над президента Владимир Путин.

От известно време експерти прогнозират, че „десните и левите ще се превърнат в реликва от миналия век“. В този нов сценарий се оформят съюзи между противоположни по идеи екстремистки фракции, което преди беше напълно немислимо. Подобно тайно споразумение, в името на Дугин, откриваме между двама италианци, които са обвинени в съвместна вербовка на проруски наемници, въпреки техните противоположни политически възгледи. Единият от тях е традиционалист-католик, който се присъединява към скинхедите от „Нова сила“ (Forza Nuova), а другият е лидер на крайноляво студентско движение, който крие от другарите си сътрудничеството си с неонацистите.

Активисти на италианската партия "Forza Nuova"

Активисти на италианската партия „Forza Nuova“ (Нова сила). Снимка- AP, Франко Дебернарди

Новата идеология разцепва от вътре и крайнодесните движения. Например ръководството на организацията CasaPound се обяви в подкрепа на правителството в Киев. Въпреки това в Донбас са идентифицирани представители на римската ядка на движението – например Алберто Паладино с прозвище Зипо. През 2008 г. този активист привлича към себе си вниманието на журналистите, след като участва в нападение на площад „Навона“ срещу студенти, които подкрепят левите. В момента той работи в редакцията на крайнодясното издание „Национален приоритет“.

Среща на върха в Санкт Петербург

Преминавайки на едно по-високо ниво, разследването на случая с италианските рекрутъри установява редица международни контакти между режима на Путин, европейските неонацисти и италианските неофашисти. Например през март 2015 г. десет европейски крайнодесни движения бяха поканени да вземат участие в Международния руски консервативен форум в Санкт Петербург, който се провежда под егидата на Кремъл.

Срещата е организирана от основателя на партия „Родина“, която обединява „черното крило“ на привържениците на Путин. Сред поканените бяха всички водачи на неонацистки движения от Великобритания, Германия, Швеция, България, както и командирите на две червено-кафяви бригади, които се сражават под знамената на свастиката в редовете на проруските опълченци в Украйна. За пример е достатъчно да посочим командира на прословутия батальон „Русич“ – съвсем млад човек, който в интернет е описван като безмилостен боец.

Що се отнася до Италия, на форума присъстваха лидерът на „Нова сила“ Роберто Фиоре, Лука Бертони, верният сподвижник на Салвини, който отговаря за отношенията между Ломбардия (Бел.ред. Административна област в Италия, с главен град Милано. Във водещите северни области на Италия – Ломбардия и Венето управлява „Северна лига“) и Русия, както и Ирина Осипова, живееща в Италия рускиня, която вече представи кандидатурата си за общинските избори в Рим от партията „Италиански братя“.

По време на официалните речи беше обсъден меморандум за създаването на координационен съвет на „консервативните сили“. Гостите бяха посрещани от бившия губернатор на Донбас, който пръв обяви за създаването на международни бригади от проруски милиции, в които фигурират и италианци. След завръщането си в Рим, някои от подследствените споделят в интернет, че в Санкт Петербург са се срещнали с „олигарх, приятел на Путин“, който „финансира националистически и антиглобалистически движения“ в цяла Европа. Това подозрение се поддържа и от италианските спецслужби.

За пръв път ролята на италианските бойци в Донбас, ако се доверим на съдебните документи, се разкрива от вътрешен източник. Въпросният човек от много години се познава с Каталдо от Кампания. През 2015 г. той последва съвета му и заминава за Ростов, впоследствие пресича границата, за да влезе на територията на Украйна, която се намира под контрола на проруското опълчение. Той е бил убеден, че ще работи в областта на частната охранителна дейност, но след това се оказва, че ще трябва да воюва. Закупува защитна екипировка, униформа, ръкавици и ботуши. Въпреки че не желае да се сражава, решава да прекара няколко седмици на фронта, за да може да продаде след това информацията на натовски служители. След като се завръща в Италия, той започва да разкрива тайните на новата война между Изтока и Запада.

Шпиони, разузнавачи, двойни агенти. И военни, които заемат най-загадъчното място в тази интрига. В неонацистката бригада на проруските опълченци се оказва и някой си Владимир Вербичий, родом от Молдова, който живее в Парма. Самият той споделя на италиански неофашист, с когото си говорят за премеждията му в Украйна, за притеснителни неща, които се случват зад кулисите на военните действия. Преди да замине за Донбас, където си избира бойния псевдоним „Парма“, той преминава обучение за десантчик в Емилия-Романя (Бел.ред. Административна област в Италия със столица Болоня). Въпросното обучение се провежда от италиански военнослужещи. Кои са тези хора в униформа, които са готови да превърнат младежа във военна машина за убиване? Верни служители на нашата република или…?

Владимир се увлича все повече от политиката. Смята италианската Демократическа партия за робиня на Съединените щати. Почита само един лидер, който не е нито комунист, нито фашист – това е Матео Салвини.

Източник- www.inosmi.ru

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.