Интервю с Чарлийз Терон

Носителката на „Оскар“, актрисата Чарлийз Терон се съгласи да отдели част от скъпоценното си време, за да даде едно искрено и откровено интервю за списание HELLO! В него тя ни довери какво мисли за тежестта от майчинството на екрана и в живота, за излишните килограми и за страха като двигател на творческия прогрес. Да не забравяме и новия ѝ филм „Тъли“, който вече излезе на големите екрани.

По думите на Чарлийз Терон, тя знае, че нищо не знае – особено, когато става дума за деца:

След като се появи синът ми (през 2012 г. тя осинови момче от Южна Африка), често си задавах въпроса: „Аз ли съм единствената майка, която не знае какво да прави, когато става дума за отглеждане на деца?“

Милионите хонорари, статуетката „Оскар“ върху шкафа и дори житейската школа не успяха да ѝ спестят притеснението и суматохата, която всеки един родител изпитва. Но за това Терон частично обвинява и самото общество:

В нашия свят все още е налице стигма по отношение на майчинството: всички си затварят очите пред това, през което преминава жената по време на бременността си и при отглеждането и възпитанието на децата. Според тях ти трябва да знаеш всичко и да умееш всичко още от самото си раждане.

Ролята ѝ във филма „Тъли“, чиято премиера в българските кина беше през май месец, е личен кръстоносен поход срещу равнодушието. Героинята на Терон е 40-годишната Марло, майка на три деца, която страда от депресия. В неподдържаната и занемарена пълна жена трудно може да разпознаете Чарлийз, коятото се наложи да напълнее специално за този филм.

„Режисьорът Джейсън Райтман ми изпрати сценария точно навреме – започва актрисата интервюто. – Тъкмо бях настанила в отделна детска стая шестмесечната ми дъщеря Огъст (през 2015 г. Терон осиновява второ дете ), бях престанала да се препирам със сина си и вече не се чувствах като зомби. И изведнъж получавам сценарий, който пресъздава точно това, през което бях вече минала. Така ми искаше да се обадя на Джейсън и да му се развикам: „Ти какво, подиграваш ли се с мен?!“

Защо се съгласихте?

Щом видях, че филмът засяга и тематиката свързана с тежката следродилна депресия, веднага реших: Ще участвам във филма. Много от моите приятелки са се сблъсквали с това афективно разстройство. Освен това не съм виждала филми, които толкова правдиво да представят проблемите на майчинството. Подобно на всички хора и аз съм свикнала с тези очарователни филми, в които героинята е щастлива и безгрижна майка, която успява във всичко, което предприеме. Та и аз самата съм имала такива роли на супермайка. Но това не е истинският живот и е време хората да спрат да се заблуждават.

Ако няма филми с подобна тематика, тогава на какво разчитахте, когато се подготвяхте за тази роля?

Обикновено не следя работата на моите колеги: Страхувам се да не попадна в капана на чуждите представи за това как трябва или не трябва да бъде пресъздадена една роля. Вместо това обсъждахме с Джейсън опита ми по време на моето майчинство, истории на наши приятели или такива, които и двамата сме чували някъде.

Терон е осиновила две дечица: шестгодишният Джаксън Чарлийз е осиновен в Южна Африка, а двегодишната Огъст е осиновена в Щатите. Актрисата насърчава свободата на самоизразяване в децата си и затова позволява на сина си да носи рокли.

Терон е осиновила две дечица: шестгодишният Джаксън Чарлийз е осиновен в Южна Африка, а двегодишната Огъст е осиновена в Щатите. Актрисата насърчава свободата на самоизразяване в децата си и затова позволява на сина си да носи рокли.

В „Тъли“ вие сте просто неузнаваема. Предполагам, че ви е било доста трудно, дори само ако засегнем физическата ви външност?

В един момент Джейсън просто ми обяви: „Ще трябва да понадебелееш.“ А аз си помислих: „По дяволите, знаех си!“ (Смее се). Тогава тъкмо бях завършила снимките в екшън филма „Атомна блондинка“ и бях, поне така предполагам, в най-добрата си физическа форма за целия си живот. Изгарях от желание да му отговоря: „А може ли да изчакаме с филма до лятото, докато не облека поне веднъж новите си бански?“

Но уви – трябваше да премина през всички тези изтощителни процедури, които вече ми бяха познати от снимките на филма „Чудовище“, в който напълнях с 14 килограма. Макар че тогава ми беше по-лесно.

Този път тази моя „диета“ ме докара до истинско психическо разстройство. Представете си да се тъпчете с полуфабрикати, захарни изделия и по цели 12 кутийки от кола дневно. Новият хранителен режим ми отне всички сили и енергия. От друга страна, именно това ужасно състояние, в което бях изпаднала ми помогна да предам по-добре преживяванията на героинята.

Във филма "Тъли" героинята на Терон преживява цялото "очарование" от ежедневието на една многодетна майка- хиперактивни деца, множество грижи и постоянно недоспиване.

Във филма „Тъли“ героинята на Терон преживява цялото „очарование“ от ежедневието на една многодетна майка- хиперактивни деца, множество грижи и постоянно недоспиване.

Колко килограма се наложи да напълнеете?

Над 20 килограма. На снимачната площадка между самите дубли ми носеха гигантска купа с юфка, а през нощите на нощното шкафче винаги стоеше чиния макарони със сирене – събудиш се и веднага започваш да се тъпчиш с въглехидрати. Накрая тялото престана да ми се подчинява и се превърнах в ненаситна лакомница.

Споменахте филма „Чудовище“. Дали успехът на тази лента не ви вдъхнови да се подложите отново на подобно изпитание?

Не, ще повторя, че не обичам при избор на бъдещи проекти да подхождам с мисълта: „Какъв неочакван ход да предприема сега?“ В края на краищата или прибавяш един куп килограми към талията си, или една прекрасна сутрин се обаждаш на режисьора на „Лудият Макс“ Джордж Милър и му казваш: „Съгласна съм да си обръсна главата за по голяма достоверност. Имаш ли нещо против?“ (Смее се.) (бел.ред. Чарлийз Терон обръсва косата си за снимките на филма „Лудият Макс: Път на яростта“.)

На помощ на героинята на Чарлийз идва бавачка, която да ѝ помага през нощта. Една "модерна Мери Попинз", чието име дава и заглавието на филма – Тъли. Ролята се играе от американската актриса Макензи Дейвис.

На помощ на героинята на Чарлийз идва бавачка, която да ѝ помага през нощта. Една „модерна Мери Попинз“, чието име дава и заглавието на филма – Тъли. Ролята се играе от американската актриса Макензи Дейвис.

Винаги ли сте уверена в решенията, които взимате?

О, никога и в нищо не съм сигурна! Само да си въобразите, че знаете всичко за този бизнес и моментално ще бъдете наказани. Така че на снимачната площадка аз съм едно истинско кълбо от нерви. Но като цяло паниката е нещо, което ми помага. В зоната на комфорт обикновено се отпускам, а страхът и несигурността ме карат да съм по-смела.

Как реагираха зрителите на филма?

Някои жени реагираха така, сякаш за първи път чуват за подобни проблеми, а мъжете – с огромна изненада. Дори онези, чиито съпруги са имали такива нервни сривове, признаваха, че са нямали представа какво са изпитвали нежните им половинки. Представяте ли си, мой познат гинеколог сподели с мен: „Аз самият работя в тази област, но не съм мислел, че моята съпруга е можела да изживее нещо подобно“. Не очаквах такава искреност и много се радвам, когато срещна толкова откровени хора. Чудесно е, когато един мъж е способен да осъзнае – а и да изпита – толкова дълбоки чувства.

"Като много други майки, и аз греша, а понякога и се ядосам на децата си. Но никога не съжалявам, че ги имам"

„Като много други майки, и аз греша, а понякога и се ядосвам на децата си. Но никога не съжалявам, че ги имам“

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.