Интервю с Първата дама на САЩ – Мелания Тръмп

Африка, 12 октомври 2018 г. Телевизия „АВС”. 

Те са се разположили един срещу друг, далеч от Вашингтон и строгите предписания на протокола. Няма го нито президента, нито неговия екип, липсват представителите на вашингтонския истаблишмънт, както и обичайната тълпа от журналисти. Около тях са разположени само няколко камери и великолепната природа на Африка. Той е Том Ламас – репортер на телевизия „ABC”, който я съпровожда по време на нейната петдневна обиколка в Африка. Тя е първата дама на САЩ Мелания Тръмп, която прие да даде това интервю. Както самият журналист отбелязва, без никакви „предварителни условия”.

Том Ламас и Мелания Тръмп
Том Ламас и Мелания Тръмп

По време на настоящия мандат на съпруга ѝ се промениха много неща – не само в политически аспект, но и в собствения ѝ живот. Избухнаха немалко скандали, но въпреки многобройните призиви от страна на американците да изрази своето мнение, Мелания отговоря само с мълчание. Сега тя възнамерява да разкаже всичко – от нейната гледна точка.

Това интервю е излъчено по американския телевизионен канал „ABC” на 12-ти октомври в 10 часа местно време.

За статута на Първата дама

Том Ламас: Завършете фразата: „Мелания Тръмп – …“.

Мелания Тръмп: О, доста неща бих добавила. Майка. Съпруга. Дъщеря. Сестра. Приятелка. Първа дама на САЩ. Внимателна. Състрадателна. Силна. Независима. Прецизна към детайлите. И винаги вярна на себе си.

Г-жо Тръмп, най-напред, ако обичате отговорете: когато погледнете очарователния пейзаж тук край нас, в Кения, откривате ли вътре в себе си, че именно в това се състои привлекателността на това да бъдеш Първа дама?

Определено това е един от бонусите. Но най-много ме вдъхновява това, че мога да пътувам из целия свят, да общувам с различни хора и да им помагам, доколкото съм в състояние.

Кое в статута на Първата дама ви изненада най-много?

Много се разстройвам, когато благотворителни организации и фондове, с които бих искала да взаимодействам, отказват да си сътрудничат с мен заради действията на президентската администрация. Струва ми се, че по този начин те правят избор в полза на политиката, а не в помощ на нуждаещите се.

Бихте ли дали пример?

Няма да го направя. Те си знаят кого имам предвид.

Кое е най-сложното във вашата работа?

Понякога е трудно да се разбере, че съм принудена да жертвам личния си живот и неприкосновеност. Сякаш се намирам под микроскоп. Нямам възможност никъде да отида свободно.

Мелания Тръмп
Дайте пример от какво сте се лишили. Нещо, което сте правили преди това, а днес не можете. Да речем от ежедневието ви.

Ами, преди можех да отида там, където искам. Във всеки един момент можех да се отправя натам, накъдето ми хрумне. Днес това е една обременителна процедура.

Знаете ли, че първата ни Първа дама Марта Вашингтон веднъж заявява, че статутът на Първата дама понякога наподобява на положението на политически затворник. Съгласни ли сте с нейното съждение?

Не, чак като политически затворник не се чувствам. Не, всичко ми допада. Някой ден всичко това ще свърши. А и днес живеем в по-специфични времена.

За живота в столицата

За периода, в който живеете в Белия дом кое е най-ужасното нещо, което прочетохте за себе си в пресата?

Всички тези писания, че не се чувствам щастлива в Белия дом. Че дори не живея в него.

Да. Спомням си, че един вестник беше публикувал подобна статия.

Точно така. Че се чувствам потисната в брачния живот, че съм откъсната от семейството си. Толкова много глупости бяха написали. Дори не знам откъде да започна.

Разгледах ваши снимки от профила ви в „Туитър”. Те са от периода, когато живеехте в Ню Йорк и все още не бяхте Първа дама. Когато погледнете тази жена, чувствате ли някаква разлика между нея и тази жена, която седи срещу мен сега?

Няма никаква разлика.

Мелания Тръмп в офиса си в „Кулата на Тръмп“.
Мелания Тръмп в офиса си в „Кулата на Тръмп“.
Никаква?

Да. Аз съм вярна на себе си. И искам да изживея един живот, който е изпълнен със смисъл. Това е най-важното за мен. Знам кои са моите приоритети. И това е основният ми фокус.

Разглеждали ли сте скоро тези снимки. Какво мислите за тях?

Интересни са ми.

Вие обичате Ню Йорк и начина си на живот в „Кулата на Тръмп”. Преместването ви във Вашингтон беше принудително. Успяхте ли да намерите приятели тук?

Продължавам да общувам с всички мои приятели. Винаги предпочитам качеството пред количеството. Имам малък кръг от приятели и поддържам редовно връзка с тях – по телефона или чрез съобщения.

Не мислите ли, че Вашингтон е място, където не може да съществува искрено приятелство и не можете да се доверите на хората?

Да, понякога е полезно човек да бъде по-внимателен.

Ще си позволя да приведа една известна максима за живота във Вашингтон. Когато дойдеш във Вашингтон…

Да. „Ако искаш да намериш приятел във Вашингтон, си купи куче”.

За тормоза в Мрежата

Прочетох вашата реч за кампанията „Бъди най-добър” (Ве Best). В нея подчертавате, че възрастните трябва да дават пример на децата си, когато става дума за „Бъди най-добър” и социалните мрежи. Притеснява ли ви, че всъщност самият ваш съпруг предприема поредица от атаки в „Туитър”?

Не винаги одобрявам това, което той публикува. Но действията му са негови действия. И аз винаги му казвам това. Знам, че ще бъда критикувана за това, че се занимавам с проблема на кибербулинга (Бел.ред. Кибертормоз, малтретиране в киберпространството) и открито говоря за него. Но това няма да ми попречи да направя това, което мисля, че е правилно.

Съпругът ви някога настоявал ли е да не се занимавате с проблемите свързани с интернет тормоза?

Никога. Да, самият той общува доста рязко в „Туитър”, но все пак той осъзнава, че искам да помогна на следващото поколение, на децата.

Какво толкова се е случило с вас в Интернет, с какво сте се сблъскали, че предприехте тази компания?

Мога само да кажа, че аз съм най-оклеветяваният човек на света.

Мелания Тръмп
Така ли мислите?

Аз съм една от тези, които са подложени на кибертормоз. Ако можете да видите какво пишат за мен. Знаете ли, понякога хората се страхуват да кажат нещо в лицето и се скрият зад клавиатурите си. Именно в това виждам опасността. Затова се ангажирах във възпитаването на правилната култура на онлайн поведение в името на следващото поколение. Не всички са безчувствени и не всеки може да понесе интернет помията. Това е сериозен проблем – както в САЩ, така и в целия свят.

За миграционната политика на Тръмп

Родителите ви станаха граждани на САЩ чрез имиграция, кандидатствайки по програмата за събиране на семейство. Вашият съпруг определя това като „верижна миграция“, заявявайки ясно, че иска да сложи край на това явление. Каква е вашата позицията?

Вярвам в политиката на съпруга си, тъй като според мен трябва да бъдем много внимателни с онези, които допускаме в страната, за да не ни навредят по някакъв начин.

Но смятате ли, че хората имат право да доведат родителите си в САЩ?

Да, разбира се. Но ние сме длъжни да ги проверяваме, трябва да знаем кои са те.

Разговаряли ли сте със съпруга си за това?

Естествено.

И какво мисли той?

Съгласен е с мен.

Мелания Тръмп
Звучи така, сякаш всичко, което съпругът ви изговаря публично или в „Туитър” кардинално се различава от личните ви разговори. Как се съчетава това?

Не споделям подобно съждение. Мисля, че той вярва в това, в което и аз. Що се отнася до „верижната миграция” – той не възнамерява да прекъсне напълно този процес. Просто се налага да проучим тези хора, за да сме сигурни, че те вярват в нашата система.

Когато администрацията на вашия съпруг започна да провежда политиката на разделяне на мигрантските семейства на границата, кое се превърна в отправна точка за вас, след което си казахте: „Трябва да се намеся“.

Видях всичко това в новините и веднага отреагирах.

Видяхте ли децата в клетките? По нашата телевизия излъчихме интервюта с майки, които ридаеха, че не са виждали децата си в продължение на 8 месеца.

Разделянето на семействата на мигранти на границата е факт. Видях как родителите се разделят с децата си и за мен това беше неприемливо. Сърцето ми се късаше. Изложих публично своята позиция и се отправих веднага към границата.

Какво видяхте на самата граница?

Срещнах се с граничните служители и се уверих, че работата им е изключително отговорна. Помолих ги да изразят своето мнение какво мога да направя самата аз за възстановяването на единството на тези семейства.

Имате ли какво да кажете на семействата, които все още са разделени? Има стотици такива деца – и те все още не могат да се срещнат със своите родители. Какво бихте им казали?

Ще им кажа, че трябва да останат силни. Скоро всичко ще се оправи. Просто е нужно да се произнесе и съдебната система.

Знаете ли, в края на краищата всичко това се случи заради политиката на вашия съпруг – имам предвид политиката на „нулева толерантност“. Това разделение беше насилствено. Има ли нещо в тази политика, с което вие лично не сте съгласна?

Аз не бях съгласна с това и му го казах. Бях смаяна от това, което се случваше. Заявих му, че всичко това не е приемливо. Но и той самият чувстваше това.

За якето

Мелания Тръмп
Да поговорим за прословутото яке… Защо го облякохте?

Знаете ли винаги си задавам въпроса: ако не бях облякла въпросното яке, щях ли да привлека толкова много внимание (Бел.ред. При посещението си на задържани на границата с Тексас деца на мигранти Мелания Тръмп носи яке, на чийто гръб стои надписа:” Изобщо не ми пука, а на теб?”)? Разбира се, не го носех, за да изразя някакво отношение спрямо разделените деца. Надписът беше предназначен за всички хора и леви медии, които постоянно ме критикуват. Исках да им покажа, че наистина не ме интересуват. Могат да критикуват и да говорят всичко каквото искат. Но това няма да ми попречи да правя това, което мисля, че е правилно.

И все пак какво ви накара да го облечете? Първо посетихте децата, а след това облякохте якето.

Не бях с якето, когато разговарях с децата. След посещението ми на границата го свалих, тъй като се уверих как пресата изпадна в бяс заради него.

Вашите сътрудници дори излязоха с изявление след този инцидент, в което се казва, че вашето яке е просто част от облеклото. Нямаше ли послание в тези думи на гърба на якето?

Определен смисъл имаше. И той е, че бих предпочела медиите да се фокусират върху това, което правя, на моите инициативи, а не върху това какво обличам.

За движенито #MeToo и за сексуалния тормоз

(Бел.ред. #MeToo – популярен хаштаг, който през октомври 2017 г. се разпространи светкавично в социалните мрежи. Хаштагът получи разпространение в резултат на скандала и обвиненията срещу кинопродуцента Харви Уайнстийн в сексуално насилие и тормоз.)

Могат ли жените от #MeToo да разчитат на вашата подкрепа?

Жените винаги ще имат моята поддръжка. Считам, че и жените, и мъжете трябва да бъдат чути. Отношението към всички, независимо от техния пол, трябва да е идентично.

Какво е отношението ви към движението #MeToo? Вярвате ли в него? Поддържате ли го?

Подкрепям жените: те наистина трябва да бъдат чути. Трябва да ги подкрепим. Но не само тях, мъжете също.

Когато казвате това, някои хора може да си помислят или по-скоро дори да интерпретират думите ви погрешно. Например вие не поддържате изцяло #MeToo, тъй като смятате, че това движение е отишло твърде далеч. Това така ли е? Действително ли #MeToo отиде твърде далеч?

В определен смисъл, да.

Мелания Тръмп
Можете ли да дадете пример?

Например, когато някой е обвиняван в подобни неща… Не е правилно, когато хората обвиняват някого с думите „Ти си виновен от самото начало”. Не приемам това за коректно.

Наскоро вашият доведен син (Бел.ред. Доналд Тръмп-младши) заяви, че в светлината на всичко това, той се опасява повече за синовете си, отколкото за дъщерите си. Съпругът ви се съгласи. А вие?

Мисля, че трябва да се безпокоим за всички. Не само за момчетата или момичетата. За всички.

Смятате ли, че обсъждането на тази тема със собствения ви син ще бъде лесно?

Възпитавам сина си да уважава околните и да носи отговорност за действията си. Вече разговарях с него по този въпрос. Той вече е на 12 години и половина. Мисля, че това е много важно, тъй като светът се промени толкова много.

Смятате ли, че мъжете обвинени в сексуални престъпления и тормоз са били осъдени несправедливо?

Съдът трябва да разполага с наистина солидни доказателства. Когато обвинявате някого, трябва да докажете това.

Някой, който чуе думите ви, може да каже нещо от сорта на: „Как смеете, г-жо Тръмп? Вие сте длъжна да подкрепяте жените”.  Какво ще отговарите на това?

Аз подкрепям жените. Но доказателствата са много важни. Не може просто да решиш изведнъж и да кажеш: „Знаете ли, веднъж бях подложена на сексуален тормоз“ или „Ти ми причини ужасни неща“, защото понякога медиите, отразявайки подобни истории отиват твърде далеч. А всичко това може да не е вярно. Неправилно е да се подхожда по този начин.

За обвиненията срещу Тръмп в сексуален тормоз

(На въпрос за обвиненията в сексуален тормоз срещу съпруга ѝ) Всичко това е лъжа. И както казах, всички подобни случаи трябва да се решават в съда.

Съгласихте се на това интервю, и това ви прави чест, без каквито и да е предварителни уговорки, знаейки, че ще ви бъдат зададени неудобни въпроси. Вие не сте първата Първа дама, на която се налага да се сблъска с обвинения в изневяра по отношение на съпруга си. Това подлага ли на изпитание вашия брак?

Тези слухове въобще не ме притесняват и по никакъв начин не се фокусирам върху тях. Аз съм майка и Първа дама на САЩ. Много по-важни неща са приоритет за мен. Осъзнавам, че хората и медиите обичат да спекулират по тази тема и да разпространяват различни слухове. Същевременно разбирам, че клюките са това, което помага на вестниците и списанията да продават тиража си и да привличат рекламодатели. За съжаление, това е реалността, в която живеем.

20 януари 2017 г. По време на инаугурацията на президента на САЩ. /John Angelillo-Pool/Getty Images
Все пак не се ли засягате?

Медиите често спекулират. Действително, това не винаги е приятно. Но аз знам какво е правилно и какво не. Кое е истина и кое не.

Мнозина, когато гледат това интервю, вероятно ще се изненадат как се справяте с всичко това. Трябва да има някакъв баланс. Какво се крие в сърцето ви? Как преодолявате тези изпитания?

Аз съм силен човек и много добре знам кои са моите приоритети.

Единственият път, когато вашите сътрудници излязоха с коментар беше, когато Руди Джулиани (Бел.ред. Съветник на президента, 2 мандата кмет на Ню Йорк) изрази от ваше име мнение относно обвиненията на Сторми Даниелс (Бел.ред. Порноактриса, която твърди, че е имала сексуална афера с Тръмп) по адрес на вашия съпруг. Той заяви: „Тя вярва на съпруга си и знае, че това не е истина”. Точно ли е изявлението му?

Никога не съм разговаряла с господин Джулиани.

Според вас каква е причината да обяви това?

Нямам представа. По-добре питайте него.

По време на скандала със записите на „Access Hollywood“ (Бел.ред. Видео, в което кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп похотливо разговаря за жени) съпругът ви се извини във ваше присъствие. Откакто се преместихте в Белия дом, той извинявал ли е се пред вас за нещо друго?

Да, извинявал се е .

Бихте ли ни казали за какво?

Знаете ли, аз осъзнавам изцяло отговорността на Първата дама. Но аз съм и съпруга, и майка. Затова бих предпочела да се въздържа.

За политическото влияние на мъжа си

Съпругът ви отдавна искаше да съкрати финансирането на Американската агенция за международно развитие. Съгласни ли сте с това негово решение?

Засега те само обмислят тази възможност. Агенцията помага на други страни в областта на насърчаването на устойчивия икономически растеж и създаването на нови работни места и всичко това отнема много време. Все още се налага да им помагаме, но тепърва ще се преценя по-нататъшната дейност. Засега този въпрос остава открит.

Какво ще разкажете на вашия съпруг за дейността на Агенцията тук в Африка?

Ще му опиша това, което видях и което узнах.

С Първата дама на Франция Бриджит Макрон.
С Първата дама на Франция Бриджит Макрон.
Един от най-близките приятели на съпруга ви веднъж призна пред списание „Венити Феър“ (Vanity Fair) следното: „Единственият, който има 100-процентово влияние върху Доналд – е Мелания”. Вярно ли е това твърдение?

О, ако беше така… Споделям с него своето мнение и му давам искрени съвети. Но в крайна сметка той прави всичко така, както реши.

Източници в Белия дом споделиха с нас, че вие се явявате един вид посредник. Твърдят, че именно вие го напътствате на кого може да се довери и на кого не. Вярно ли е това?

Да, аз му давам честни съвети.

Той заема своята длъжност  вече две години. Взима ли в екипа си хора, които вие не препоръчвате?

Да.

Споделяте ли с него своето мнение?

Да.

И как реагира той?

Някои хора вече не са част от неговия екип.

Мислите ли, че все още има хора в администрацията, на които не трябва да се вярва?

Да.

И те все още са част от тази администрация?

Да.

Според вас как съпругът ви си изпълнява задълженията на президент, след като знаете, че в част от неговия екип има подобни хора?

Управлението на държавата става все по-трудно. Винаги трябва да пазите гърба си.

За преизбирането на съпруга ѝ за втори мандат

Най-вероятно вашият съпруг ще се кандидатира за втори мандат. Как виждате перспективата да прекарате следващите шест години в Белия дом (Бел.ред. 2 години остатък от настоящия мандат и 4 години втори мандат)?

Вярвам, че съпругът ми върши колосален обем от работа за благоденствието на нашата нация. И искам американският народ да живее възможно най-добре. Така че каквото и да е решението на моя съпруг, аз ще го подкрепя.

Но очаквате ли той да се кандидатира за втори мандат?

Наслаждавам се на това, което се случва сега. Харесва ми да живея във Вашингтон. Чувствам се приятно в Белия дом.

В Белия дом. По време на Коледните празници.
В Белия дом. По време на Коледните празници.

Вместо епилог

Споменахте, че бракът ви е все така устойчив, както и преди. Обичате ли съпруга си?

Да, брачният ни живот е стабилен. Медиите постоянно измислят нещо, но всичко това са клюки и невярна информация.

Знаейки сега какви са задълженията на Първата дама, какъв съвет бихте си дали на 20 януари 2017 г. (Бел.ред. Доналд Тръмп встъпва в длъжност на 20 януари 2017 г.)?

Да се вслушвам във вътрешния си глас, така както винаги съм го правила. Винаги си задавам въпроса какви са моите приоритети. Какво искам да реализирам. Какво е добро за нашите деца, за мен, за моя съпруг. И след това предприемам конкретните стъпки.

Госпожо Тръмп, благодаря ви.

Благодаря ви и аз.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.