Индианците Ашанинка. Част 2

Снимките са дело на Александър Фьодоров

17. Горите на племето ваорани са богати на дивеч, а индианците са прекрасни ловци. В миналото племето ваорани не са били запознати с речното плаване и не са притежавали лодки, ето защо риболовът никога не е бил приоритетно за тях занимание. За сметка на това те прекрасно се справят с опасностите на гъстата и непроходима джунгла, като с лекота преминават 20-30 километра на ден в нея. До ден днешен месото на чифтокопитните от семейство Пекари, както и други животни, формира основата на протеиновата част от менюто на племето ваорани.

Ловци от племето ваорани

Ловци от племето ваорани

18. Тапирите са рядка плячка. Бреговете на Ориноко са бедни на дивеч, така че да уловиш тапир е голям късмет за цялото племе.

Индианци от племето яномами се завръщат с добър улов

Индианци от племето яномами се завръщат с добър улов

19. Традиционният дом на Ваорани – онко: двускатен покрив покрит с палмови листа.

Типичен интериор от дома на ваорани

Типичен интериор от дома на ваорани

20. Ачиоте (Bixa orellana) е името на тропическото растение от семейство Бискови, което произлиза от езика на ацтеките. Това е най-разпространеното естествено багрило в Амазония. В миналото са го използвали само за рисунки върху тялото или за боядисване на палмови влакна. Днес растението е широко използвано като хранителен оцветител, който се изнася в различни страни по света.

"Макиаж" на дама от племето ваорани

„Макиаж“ на дама от племето ваорани

21. Чонта, или прасковена палма Bactris gasipaes , е основното растение в културата на Ваорани. От стари времена чрез реколтата от прасковената палма се преценя доколко успешна е годината. Плодовете на чонтата се варят 2-3 часа с масло и сол, като вкусът им наподобява тези на сладките картофи.

Прибиране на реколтата на плодовете от чонтата

Събиране на реколтата на плодовете от чонтата

22. Обитаващите непроходимите недра на джунглата индианци умерено се възползват от благата на цивилизацията.

Ваорани приготвят вечерята си

Ваорани приготвят вечерята си

23. Копията и череп на маймуна са част от ловните принадлежности в дома на Пенти.

В дома на ловеца Пенти

В дома на ловеца Пенти

24. Това детенце живее с родителите си в самотна колиба в горното течение на река Кононако. Най-вероятно е счупило ръката си. Пенти ще откара майката и детето с лодката си в Бамено. Оттам те ще бъдат взети на другия ден от военен хеликоптер, който ще транспортира детенцето в болница в столицата на щата.

Индианско детенце очаква съвременна медицинска помощ

Индианско детенце очаква съвременна медицинска помощ

25. По-голямата част от Ваорани спят в хамаци, направени от палмови влакна – това е традиционен занаят ръчна изработка за индианците. Влакната обикновено са с естествен или червен цвят. Боядисват ги предимно с настъргана кора от дървото Уепета и от време на време с растението Ачиоте.

Хамаци на племето ваорани

Хамаци на племето ваорани

26. Традиционна игра, която напомня на билярд. Целта на играта е да отклониш изсушените и полирани черупки извън кръга.

Една от игрите на индианските деца

Една от игрите на индианските деца

27. Това е малък тапир, чиито родители са уловени от ловците от селото. Малкият тапир е домашен любимец на децата, които обичат да си играят с него. Докато са малки, тапирите запазват ярката си, шарена разцветка. След като преминат в зряла възраст тапирите стават сиви, а теглото им достига 130 кг.

Малкият тапир е домашен любимец на яномами

Малкият тапир е домашен любимец на яномами

28. Традиционното дълбано кану на река Окамо.

Яномами на риболов

Яномами на риболов

29. Ловци от племето Яномами от Санта Барбара се завръщат с успешен лов. Племената разполагат с толкова малко храна, че трупът на елена ще бъде разделен между три села: Санта Барбара, Окамо и Лечосос. Яномами никога не пекат месото. Варят го за час и половина в обикновена вода и го ядат с бульон, добавяйки грис от маниока или маниокови питки.

Ловци от племето яномами са успели да уловят елен

Ловци от племето яномами са успели да уловят елен

30. Яномами, както и повечето други племена на Амазония, отвоюват обработваеми земеделски площи от джунглата. Те изсичат дърветата и след това опожаряват цялата площ. По този начин бедната на минерали и полезни вещества почва на джунглата става по-плодородна. За съжаление периодът на експлоатация на това поле е твърде кратък: на всеки две до три години е необходимо да се опожарява нов участък.

Деца от племето яномами се къпят в заблатено поле

Деца от племето яномами се къпят в заблатен участък

31. Индианки идват от поточе край село Ла Есмералда, разположено в горната част на река Ориноко. Въпреки размера на селото, тук няма водопроводи и се налага дрехите да се перат в малък поток край селото.

Индианки носят кошове с дрехи за пране

Индианки носят кошове с дрехи за пране

32. Планината Дуида е югоизточният аванпост на Гвианските планини, прочута със своите плоски върхове. Съществува легенда, че на повърхността на платото Дуида има езера, които са пълни с изумруди, диаманти и други скъпоценни камъни.

Склоновете на планината наистина са богати на полезни изкопаеми: няколко златни мини все още привличат в Есмералда златотърсачи от различни страни от Латинска Америка, въпреки че официално присъствието на чужденци в региона е строго ограничавано от армията на Венецуела.

Планината Дуида

Планината Дуида

Източник – www.lenta.ru

Част 1

 

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.