Илън Мъск – нереалният мечтател

Всички знаем, че колонизирането на Марс е заветната мечта на Илън Мъск. В най-скоро време той възнамерява да реализира една друга своя идея, от която също може да ти секне дъха. Компанията на Мъск „СпейсЕкс“ (SpaceX) ще изгради система за глобален достъп до Интернет чрез мрежа от спътници.

В началото на февруари целият свят обсъждаше изстрелването на свръхтежката ракета Фалкън Хеви (Falcon Heavy). Милиони хора гледаха онлайн излъчването на изстрелването на ракетата в орбитата на Земята, постваха снимки в социалните мрежи и качваха мемета с червения електромобил на Илън Мъск, летящ в открития космос.

Какво се крие зад всички тези действия? „СпейсЕкс“ работи вече 16 години – до каква степен се приближи компанията за този период от време към лелеяната цел за колонизирането на Марс и ще се случи ли то въобще? Какви са последствията, които могат да се очакват от успешния пуск на Фалкън Хеви и защо интернет доставчиците трябва да се опасяват от космическата програма на „СпейсЕкс“ ще разберете от статията.

Илън Мъск – нереалният мечтател

През 2002 г. 34-годишният предприемач и инженер Илън Мъск оповести фантастична идея – младият бизнесмен изяви желание да пресели човечеството на други планети. Става дума за проекта „Оазис на Марс“. За да се осъществи тази идея е необходимо да се прехвърлят огромно количество земни ресурси в космоса, а транспортирането на един килограм товар отвъд орбитата на Земята може да струва повече от $10 000.

Илон Мъск

За да реши този проблем, Мъск създава Space Explorations Technology Corporation или SpaceX (СпейсЕкс) – компания, чиято цел е да направи полетите в космоса в пъти по-евтини и по-продуктивни. Без да търси инвеститори, футуристът влага собствени $100 млн. в развитието на компанията.

– „Длъжни сме да осъществим тази епохална крачка, за да намалим цената на излизане в космоса. Искам да превърна човечеството в цивилизация, която изследва космическото пространство”, обявява Илън в интервю за „Ню Йорк Таймс“.

След неуспешни опити, три неуспешни пускове на ракети и огромно количество извършена работа, на 28 септември 2008 г. „СпейсЕкс“ изстрелва успешно първата си ракета – Фалкън-1 (Falcon 1). Това обстоятелство осигурява на компанията многомилиардни договори с Пентагона, правителствата на други държави и много частни компании. И няма как да е другояче, при условие че стартирането на аналогична ракета като Фалкън-1, по това време, струва около $30 милиона, докато изстрелването на продукта на „СпейсЕкс“ струва само $7 милиона.

Фалкън Хеви

Със следващите си творения Фалкън-5 (Falcon 5) и Фалкън-9 (Falcon 9) „СпейсЕкс“ най-накрая достигна до венеца на аерокосмическата индустрия на човечеството към днешна дата – това е свръхтежката ракета Фалкън Хеви, която бе изстреляна на 6.02.2018 г. и изненада дори самия си създател.

– „По дяволите, това нещо лети” – възкликва Мъск, след като се увери, че ракетата се откъсва от земята.

Илон Мъск

Днес Фалкън Хеви е единствената ракета, която е способна да изведе до ниската околоземна орбита около 64 тона полезен товар. За сравнение най-мощните в момента ракети-носители са руската „Протон-М“, американската „Делта IV (Delta-IV Heavy) и европейската „Ариана 5“ (Ariane-5), които могат да изведат до ниската околоземна орбита между 21 и 25 тона товар. Да не забравяме, че стартирането на частната Фалкън Хеви е в пъти по-евтино от нейните конкуренти, които се финансират от правителствени програми.

Но най-същественото отличие на „СпейсЕкс“ от всички други компании е, че степените на ракетите могат да се върнат обратно на земята. (Бел.ред. Става дума за т.нар. Многостепенна ракета, която се състои от две или повече механично свързани ракети, които се наричат степени.) С това решение екипът на Илон Мъск разрешава два проблема – урежда усложнението със замърсяването с космически отломки на околоземната орбита и създава възможност за повторно използване на степените, което в пъти съкращава стойността на новите програми за изстрелване на ракети.

С фееричното изстрелване на ракетата, излъчено като телевизионно шоу в целия свят, мнозина забравиха, че „СпейсЕкс“ не само направи стъпка към колонизирането на Марс и развитието на космическия туризъм, но и се приближи до още една цел.

За полети до Марс ще е необходим кораб от следващо поколение – BFR- проект, който Мъск представи миналата година. Именно междинната Фалкън Хеви трябва да допринесе за осъществяването на тази идея.

Спътниковият интернет от „СпейсЕкс“

Според редица експерти, истинската цел на Фалкън Хеви е създаването на напълно нов глобален бизнес в областта на Интернет комуникациите. „СпейсЕкс“ възнамерява да създаде космически интернет, който да бъде доставян на цялото човечество от орбитата.

През ноември 2016 г. „СпейсЕкс“ се обърна към Федералната комисия по комуникации на САЩ с искане за разрешение за привеждане в действие на „негеостационарна орбитална спътникова система във фиксирана спътникова служба“. Което ще рече да изстрелват сателити за разпространение на интернет в орбита.

Първите спътници за разпространение на Интернет бяха изстреляни в космоса още на 17 февруари 2018 г. До 2024 г. компанията на Илън Мъск възнамерява да изведе в космоса 4 425 подобни космически сателити.

Сателити

Според организацията „Unity of Concerned Scientists“, в момента в земната орбита има 1 738 опериращи спътници и около три хиляди нефункциониращи спътници. По този начин скоро ще имаме чисто нов, по-голям от всякога, спътников пояс в околоземната орбита. Единствената разлика е, че „СпейсЕкс“ ще извежда своите спътници в диапазона 1110 – 1350 км. надземно ниво, докато традиционните геостационарни сателити обикновено се намират на 35 000 км. височина. Това е необходимо, за да се осигури високо ниво на сигнала, скорост на връзката и минимално ниво на закъснение.

Според думите на Мъск, интернет ще бъде достъпен във всяка точка на земното кълбо. Самият достъп до интернет ще бъде безплатен, но потребителят ще се нуждае от терминал, който ще струва от $100 до $300.

– „4,3 милиарда души, което е 59% от населението на планетата, нямат достъп до интернет”, аргументира Мъск своя проект. – „И около 90% от тази цифра се пада на развиващите се страни”.
Несъмнено интернет за бедните е не само просветителска мисия, но и епичен по мащабите си бизнес.

Печалбата

В статия на „Уолстрийт Джърнъл“ има прогноза, че до 2025 г. този сектор в портфолиото на „СпейсЕкс“ ще носи $30 млрд. годишна печалба. За да се ориентираме в цифрите, една от най-големите телекомуникационни компании „Комкаст“ (Comcast), предоставяща високоскоростни интернет услуги, спечели само $12 милиарда долара за 2015 г.

Въпреки твърденията на Илън Мъск, че приходите от сателитите ще бъдат пренасочени към проекта по преместването на човечеството на Марс, идеята за колонизирането на червената планета все още изглежда доста условна.

Свръхчовекът

Освен това дори и при успешно завършване на проекта за „космически интернет“ към 2024 г. американският изобретател ще бъде вече на 54 години. Ще успее ли Илън и за в бъдеще да остане този свръхчовек, който ден и нощ преодолява всевъзможни трудности и непрекъснато стартира всичко отначало в името на една фантастична цел? Може само да се надяваме.

Феновете на Мъск, а след изстрелването на Фалкън Хеви те са вече милиони, са уверени, че той завинаги ще запази свръхчовешките си способности. И Марс е съвсем реална цел.

Но каквото и да се случи, глобалният интернет, който ще бъде достъпен във всяка точка на планетата, ще бъде реализиран своевременно. И неговото въздействие върху развитието на цивилизацията все още предстои да бъде оценено.

Източник – www.nv.ua

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.