Илон Мъск и как той промени света

Наричат го Тони Старк на реалния свят (Тони Старк е персонаж на «Марвел Комикс», на базата на който е създадена хитовата фантастична кинопоредица «Железният човек»), достоен наследник на Бил Гейтс и Стив Джобс, обединени в едно цяло. Предприемач, натрупал богатството си от интернет стартъпи, той се превръща във визионер, стремящ се да постигне по-доброто бъдеще за човечеството. Зле ориентирайки се в онлайн банкирането, ракетостроенето и електромобилите, Илон Мъск стъпка по стъпка навлиза в нови отрасли с увереността, че той знае по-добре от другите от какво имат нужда клиентите. И се оказва, че той наистина знае!

Африканското детство

Илон Мъск е роден на 28 юни 1971 г. в столицата на Южна Африка – Претория. Баща му Ерол е успешен инженер от уважавано семейство. Майката Майе стартира кариерата си като модел, а впоследствие се налага и като преуспяващ диетолог. Илон е първото дете в семейството. След това се появяват брат му Кимбъл и сестра му Тоска (бъдещ режисьор и продуцент). Въпреки че родителите на Илон се познават още от деца, а Ерол в продължение на много години ухажва Майе, бракът им не е щастлив. Когато Илон навършва седем години, двойката се развежда.

Първоначално децата остават при майка си, но впоследствие Илон се премества да живее при баща си. Както самият той по-късно си спомня, майка му остава и с трите си деца, докато баща му, без обичайната глъчка и врява на домочадието си, изглеждал самотен и тъжен. Скоро и Кимбъл се мести да живее при баща си. Впоследствие братята не веднъж подлагат на съмнение решението си: Ерол се оказва строг и взискателен и на децата им е трудно да се придържат към неговите изисквания. Независимо от това Ерол дава добро образование на синовете си, внушавайки им любов към точните науки.

Физиката представлява отлична система за разсъждения. Оформяйте в съзнанието си идеи, докато не откриете истинската им същност и именно в този момент започнете да създавате. (Илон Мъск)

Илон се е отличавал от другите деца. Той е по-умен от връстниците си и не споделя интереса им към спорта и развлеченията. Момчето често се „изключва“ от външния свят, потъвайки в мисли. Съучениците му го тормозят и Мъск сменя няколко училища, но така и никъде не успява да намери истински приятели.

Илон Мъск с майка си Майе.

Проблемите в училище, както и у дома, водят до това, че още от най-ранна възраст Мъск търси убежище в книгите. В юношеството си той чете романите на Верн, Азимов, Хайнлайн и Толкин. «Фондацията» (Айзък Айзимов) и «Луната е наставница сурова» (Робърт Хайнлайн) пробуждат интереса му към космоса, а романът на Дъглас Адамс «Пътеводител на галактическия стопаджия» му помога да се справи с кризата на идентичността, когато е на 14 г. Оттогава Мъск се ръководи от принципа «Главното е да задавате правилните въпроси».

Второто увлечение на Мъск са компютрите. Едва докосвайки се до това чудо на технологиите, той моли баща си за първия си компютър – «Commodore VIC-20», модел, популярен в началото на осемдесетте години с цели пет килобайта памет. Мъск сам овладява програмирането и още на дванадесетгодишна възраст пише кода на видеоиграта «Blastar», която продава на едно от местните списания за петстотин долара.

Илон Мъск (крайният вдясно) с брат си Кимбъл (в средата) и баща си Ерол (крайният вляво).

Макар че Ерол купува на сина си компютър, самият той е скептичен към хобито на Илон, смятайки компютрите за твърде скъпи играчки. Желанието му е Илон да стане инженер като него. Липсата на подкрепа и перспективи кара Илон да се замисли за евентуална миграция. Той мечтае за Америка – страната с неограничени възможности, в която се налагат умните и находчивите хора. Възползвайки се от факта, че майка му е родом от Канада, Мъск получава канадско гражданство и на 17-годишна възраст заминава да покори Америка.

Ако се върнем няколко века назад в миналото, ще се окаже, че всичко, което се приема за даденост днес, тогава се е считало за магия. Да разговаряш с хора на другия край на света, да им изпращаш изображения, да летиш, преодолявайки огромни разстояния или да получаваш, бувкално като оракул, достъп до огромни масиви с данни – всичко това в миналото би изглеждало като магьосничество. Така че изобретението си е един вид магия. А кой не би искал да стане магьосник? (Илон Мъск)

Американската мечта: Zip2

Първоначално на Мъск не му е никак лесно в Канада. Първите години Илон постоянно се мести от град на град, занимавайки се с неквалифициран труд, докато не се установява във ферма, принадлежаща на негови роднини. Скоро Майе и Кимбъл също се преместват в Канада. Илон постъпва в университета Куинс в провинция Онтарио, където продължава да учи програмиране. Според него той е избрал Куинс, защото по-голямата част от студентите са момичета. Идеята му напълно доказва правотата си – в университета Илон се запознава с бъдещата си съпруга Жюстин.

След дипломирането си Мъск записва магистърска програма по физика и икономика в Пенсилванския университет. По това време той вече живо се интересува от космоса, алтернативната енергия и интернет стартъпите. След Пенсилвания Мъск заминава за Станфордския университет (Калифорния) с намерението да придобие докторска степен, но два дни по-късно захвърля учението и заедно с брат си стартират първия си бизнес в Силициевата долина.

В средата на деветдесетте години акциите на интернет компаниите се покачват неотклонно и Мъск не може да остане настрана. Илон е осенен от идеята да създаде Zip2 – цифров аналог на «Жълтите страници» (Yellow Pages), който ще позволи, както той се изразява, всеки човек във всеки един район на Сан Франциско да намери най-близката пицария и да разбере как да стигне до нея.

В началото братята Мъск се сблъскват със сериозен проблем: никой не желае да инвестира пари в тяхното начинание. Повечето компании все още нямат представа защо е нужно да имат собствен уебсайт и какво е значението на рекламата в Интернет. На помощ на братята се притичва баща им, който им изпраща двадесет и осем хиляди долара. Те стигат само, за да наемат малък офис, мебели и необходимите такси за фирмата. Първите три месеца Илон и Кимбъл живеят в офиса: те не разполагат със средства да наемат жилище.

Илон Мъск и брат му Кимбъл.

Братята разделят задълженията си: Илон почти не напуска офиса, опитвайки се през цялото време да подобри продуктите, докато Кимбъл търси клиенти. Отначало той просто обикаля кварталите, предлагайки услугите си на фризьорски салони, автокъщи, ресторанти и магазини. В крайна сметка успява да предизвика интерес. «Zip2» става разпознаваема, компанията намира инвеститори и нещата започват да се получават.

Новите акционери обаче подлагат на съмнение способностите на младия предприемач да управлява собственото си начинание и канят по-опитния мениджър Рич Соркин. Соркин решава да акцентира по друг начин на продукта: «Zip2» започва да се предлага основно като софтуер, предназначен за вестници, а самият Мъск е насочен към дейността, свързана с потребителските услуги. Мъск се опитва да измести Соркин и да заеме неговото място, но Съветът на директорите не подкрепя Илон.

Мъск не вижда смисъл да продължава битката. Крупната компания «Compac» придобива «Zip2» за $307 милиона, от които 22 милиона се падат на Илон. На двадесет и седем години той е вече милионер. Разбира се, той харчи част от парите за апартамент и луксозен автомобил, но по-големия дял от тях заделя за нов проект.

Ако притежавате милиони долари, това променя начина ви на живот – тези, които твърдят друго, нагло лъжат. Вече няма нужда да работя за оцеляването си. Но аз бачкам всеки ден, дори и през уикендите, и не съм си позволил почивка години наред. (Илон Мъск)

X.com и PayPal

Дейността над проекта «Zip2» дава на Илон ценен урок. Той придобива увереност в себе си и от свенлив програмист се превръща в уверен бизнесмен. Но най-важният извод е, че Мъск осъзнава, че вече не бива да губи контрол над своите проекти. След продажбата на «Zip2» той е привлечен от индустрията, в която циркулират огромни суми пари и в която множеството съществуващи проблеми могат да бъдат отстранени с помощта на Интернет. Става дума за банковия сектор, който по онова време е тромав, неудобен, недалновиден и неосъзнаващ възможностите на дигиталната ера.

Изразходвайки собствени 12 милиона долара, Илон създава първата в историята онлайн банкова услуга с порнографското име X.com. Мъск не се смущава, че много технологии се налага да бъдат измислени от нулата. Той е уверен, че ще извърши революция в банковия сектор и неговата убеденост привлича към неговия проект не само инвеститори, но и множество клиенти. Възможността за превеждане на пари с няколко кликвания на мишката без попълване на пространни платежни нареждания привлича към услугата двеста хиляди души в рамките само на няколко месеца.

Скоро «X.com» се сдобива и с първия си сериозен конкурент в лицето на също толкова младия и амбициозен стартъп «Confinity», който е ръководен от Макс Левчин и Питър Тийл. Компаниите «X.com» и «Confinity» хвърлят множество усилия, както и финансови средства в дуел помежду си, докато не стигат до извода, че ще е по-лесно да обединят усилията си. Най-голям акционер и управител на новата компания става Илон Мъск, който обаче така и не се научава да изгражда хармония с околните. Скоро между Илон, от една страна, и Левчин и Тийл, от друга страна, започват неразбирателства. Причината е името на обединената компания – на всички им допада името «PayPal», предложено от основателите на «Confinity», докато единствено Мъск държи на «X.com».

Питър Тийл (вляво) и Илон Мъск

Вследствие на този конфликт Тийл напуска компанията, а Левчин започва да заплашва, че ще го последва. Не липсват и технически проблеми: сървърите не успяват да се справят с големия приток на клиенти, а в софтуера са открити бъгове които биха могли да доведат до санкции. В компанията назрява недоволство от действията на Мъск. Възползвайки се от отсъствието на Илон, който най-накрая сключва брак с Жюстин и отива на сватбено пътешествие, бордът на директорите го отстранява от поста му и назначава Питър Тийл на негово място.

Първата съпруга на Илон Мъск – канадската писателка Жюстин Уилсън.

Мъск прекъсва медения си месец и се опитва да си възвърне позицията, но скоро се отказва, осъзнавайки, че Левчин и Тийл наистина знаят какво правят. Той остава акционер в компанията и продължи да инвестира в нея. Когато най-големият интернет аукцион «eBay» изявява намерение да закупи «PayPal», всички членове на борда на директорите са на мнение, че сделката е изгодна, но Мъск препоръчва да се прояви търпение и нещата да се протакат. Накрая, след поредица от откази, през юни 2002 г. «eBay» предлага $1,5 милиарда за «PayPal». Като най-голям акционер Мъск получава $250 милиона от сделката.

Историята на «X.com» се отразява двояко на репутацията на Мъск. От една страна, той си създава славата на гений, който изгражда уникални продукти от нулата. От друга страна, той отново демонстрира неумение да комуникира с партньорите си в това бизнес начинание, освен това допуска редица грешки в управлението на компанията. Някои твърдят, че ако Илон е останал начело на борда на директорите още няколко месеца, компанията я е очаквала неминуем крах. Други възразяват на това, изказвайки мнението, че той не е разполагал с достатъчно време. Според тях, макар че много от идеите на Мъск на пръв поглед изглеждат абсурдни, времето доказва неговата правота.

Перспективата да се излежавам на плажа през по-голямата част от живота ми звучи като истински кошмар, като най-лошото нещо, което би могло да ми се случи. Вероятно щях да полудея и да започна да приемам тежки наркотици. (Илон Мъск)

SpaceX и Tesla Motors

През декември 2000 г. Мъск, вече приел факта, че е свален от поста Главен изпълнителен директор на «PayPal», възобновява медения си месец. По време на пътешествието той се заразява с опасна форма на малария и едва не загива. Отнема му шест месеца, за да се възстанови напълно – през това време Илон отслабва с двадесет килограма.

Малко преди продажбата на «PayPal» Илон и Жюстин се сдобиват с първата си рожба. Но щастието на родителите е краткотрайно – детето почива от така наречения синдром на внезапната детска смърт. Мъск се справя с мъката по типичния си начин – той потъва в изнурителна и нескончаема работа. По-късно колегите му си спомнят, че понякога трудностите в работата предизвикват сълзи в Илон, но загубата на първото си дете той изстрадва в безмълвие. Мъск не обича да излага на показ личния си живот.

Окончателно убеден във вредата от ваканциите, Мъск се завръща на работа. Тъй като влиянието му в «PayPal» е намаляло, Илон си спомня за своето детско увлечение към космоса. Мъск чувства, че светът е загубил вяра в по-доброто бъдеще и желанието му е да вдъхнови човечеството за нови постижения.

В началото плановете на Мъск са доста наивни – той възнамерява да закупи стара руска балистична ракета и да я използва за изпращането на космически кораб до Марс. Проектът обаче е неуспешен – Мъск не постига съгласие относно цената с продавачите. Именно тогава на Илон му хрумва идеята да произвежда малки, икономични ракети, които са в състояние да завладеят пазара за търговски орбитални транспортни услуги чрез ниската стойност на изстрелване на ракетите.

По това време Мъск не разбира нищо от ракетостроене. Той няма ясна представа за мащаба на работа и затова определя твърде оптимистични срокове за проектите, които е било невъзможно да се спазват. Критиците често упрекват Мъск в лъжи, но Илон искрено вярва в думите си и работи неуморно, за да ги претвори в реалност. Той очаква същото отношение и от служителите си, така че хората, които не са готови да блъскат от дванадесет до шестнадесет часа в денонощието, не остават дълго с Мъск.

През юни 2002 г. той основава Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX). В началото Мъск смята да произвежда само двигатели, а останалите части да закупува от външни доставчици. Но бързо се убеждава, че приемливо качество може да се постигне само ако е под негов контрол.

Производствен цех на SpaceX. Град Хоторн, Калифорния.

Успоредно с това Мъск проявява отношение и към електрическите автомобили. Този интерес е продиктуван от негово запознанство с двама души – първо, Илон се запознава с талантливия инженер Джефри Стробел, който работи върху икономична батерия за електромобил, а след това пътищата му се пресичат с Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг, основателите на «Tesla Motors», чиято мисия е да създадат електромобил от ново поколение. Мъск се влюбва в тяхната идея и инвестира $7 милиона в «Tesla», превръщайки се в най-големия акционер в компанията. В същото време оперативното управление на фирмата остава в ръцете на Еберхард и Тарпенинг.

Първите два прототипа на Tesla Roadster са посрещнати с ентусиазъм, вследствие на което в компанията започват да пристигат първите поръчки. Но опитът за преминаване от единичен тип производство към серийно почти довежда до крах.

Мъск финансира и двете компании от собствения си джоб и скоро се оказва на ръба на фалита. Средствата по банковите сметки на Мъск се стопяват, а работата по първата ракета SpaceX Falcon 1 по график изостава с четири години. Първите три изстрелвания на Falcon 1 завършват с неуспех. Поредицата от неуспехи при старт на космически ракети не са рядкост в космическата индустрия, но «SpaceX» не може да си позволи такъв лукс. В крайна сметка инженерите коригират всички дефекти и четвъртото стартиране минава успешно, но за пето изстрелване пари вече няма.

НАСА споделя един глупав принцип, според който грешките са недопустими. В моята компания провалът е възможен вариант. Ако нещо не се повреди, значи вие не сте достатъчно изобретателни. (Илон Мъск)

При «Тесла» нещата са дори още по-зле. Контрагентите непрекъснато прекъсват доставките на части, разходите нарастват, а обществеността започва да губи търпение. Според оптимистичните прогнози себестойността на един автомобил е $170-200 хиляди, а «Тесла» планира да продава Roadster за $85 хиляди. Мъск се разочарова от ръководството на Еберхард и го отстранява. От своя страна, Мартин преживява много тежко уволнението си и започва кампания в медиите срещу Мъск. Отношенията между двамата остават напрегнати, но по-късно Еберхард признава, че без Мъск «Тесла» би фалирала още в самото начало.

Tesla Roadster, произвеждан от 2008 до 2012 г.

Тежки времена настъпват в живота на Илон. Никой не вярва сериозно в успеха на неговите начинания, а постоянните неуспехи на «Спейс Екс» и «Тесла» не допринасят за укрепването на репутацията му. Слуховете за финансови проблеми на компаниите му стигат и до пресата.

Личният му живот също претърпява неуспех. За Илон семейството винаги стои на второ място след работата. Въпреки че Илон и Жюстин се познават от много години и заедно отглеждат пет деца, тя винаги е чувствала, че за съпруга си тя е един вид аксесоар. Бракът им е разстроен и Илон подава молба за развод. Самият Мъск се отнася към бракоразводния процес като към бизнес проект и в резултат постига максимално приемлив за себе си резултат. Пресата изразява недоумението си защо мултимилионерът влиза в спор с майката на петте му деца за размера на обезщетението. Но Илон не може да си позволи излишни разходи.

През декември 2008 г. Мъск изчерпва финансовите си средства. В случай че до януари Илон не намери необходимите капитали, «Тесла» би могла да бъде обявена в несъстоятелност, а на служителите на «SpaceX» няма да могат да им изплатят месечните възнаграждения. Мъск преценя, че ще се наложи да пожертва една от компаниите, за да спаси другата, но не може да направи окончателен избор.

Да се ​​създаде компания е доста трудно начинание. Моят приятел Бил Лий веднъж сподели, че разработването на стартъп е като да се надвесиш над пропаст, дъвчейки стъкло. Ето защо трябва да сте наясно, че процесът ще бъде много мъчителен. Това е по-сложно, отколкото да се хванете на работа с добра заплата, а вероятността да загубите парите си и парите на приятелите си е доста голяма. И това е елементарна статистика. Така че, ако не се страхувате от изнурителен труд и повишени рискове, тогава откриването на собствена фирма е добра идея. Ако не сте готов да поемете угрозите, тогава предприемчивостта ви ще е израз на неразумност, което ще доведе единствено до психическо дебалансиране. Трябва да сте силно мотивирани, за да осъществите намеренията си. В противен случай просто ще си причините нещастие. (Илон Мъск)

Пробивът

Буквално в последния момент Мъск успява да намери пари. Той инвестира остатъка от личните си спестявания в «Тесла», убеждавайки инвеститорите да повярват в него още веднъж. А със «SpaceX» той просто има късмет. В продължение на години Мъск се опитва да убеди НАСА, че неговата компания може да стане фирма-изпълнител при транспортирането на товари в орбита. На 23 декември 2008 г. американската космическата агенция подписва със «SpaceX» контракт за дванадесет полета до Международната космическа станция на стойност $1,5 милиарда.

В този момент начинанията на Мъск започват да се реализират с пълен капацитет – от човека, който дълги години обещава и отново обещава, той се превръща в човека, който започва да изпълнява. Днес «SpaceX» може да се похвали с няколко рекорда, а Мъск определено няма намерение да се задоволява с постигнатото.

«Тесла» също се справя добре. Tesla Roadster се продава доста добре, но в истински хит се превръща представеният през 2012 г. модел S, който е определен като «iPhone на колела». Дори самата дистрибуция е изградена по бизнес модела на «Apple» – «Tesla» продава автомобилите чрез интернет, както и специални точки на продажба, разположени в големи търговски центрове. Собствениците на автомобили Tesla практически не се нуждаят от годишно сервизно обслужване. Освен това софтуерните програми се инсталират и актуализират дистанционно чрез интернет, а на всяка станция за зареждане на «Tesla» собствениците могат да зареждат автомобилите си безплатно. В случай че пътникът бърза, се предлага платена услуга за бърза замяна на „паднала” батерия със заредена. Освен автомобили «Tesla» произвежда и батерии за електромобили на други компании, вследствие на което постъпленията от продажбите на батерии превишават тези на автомобилите.

Дори в случай на зомби апокалипсис, вие отново ще можете да пътувате благодарение на глобалната мрежа за зареждане Tesla Supercharger. (Илон Мъск)

С успех може да похвали и още едно начинание на Мъск – това е компанията «SolarCity», създадена от Илон и неговите братовчеди. «SolarCity» е един от най-големите доставчици на слънчева енергия в САЩ, миналата година стойността на нейните активи е оценена на $7 милиарда.

Впрочем животът на Маска не може да се нарече безгрижен. Той заявява, че си поставя три цели: да осигури на човечеството екологично чист транспорт и източници на енергия и да помогне за изграждането на колонии в други планети. Илон мечтае да приключи житейския си път на Марс. И ако първите две задачи са близо до осъществяване, то за постигането на третата мечта Мъск трябва да измине все още много път.

Мъск смята за основна задача на «SpaceX» покоряването на други планети от Слънчевата система. Той планира да започне с Марс. Космическият кораб Dragon V2, който е разработван от «SpaceX» за нуждите на НАСА, в идеалния случай трябва да послужи като основа за полети до Червената планета, но амбициите на Мъск се простират далеч отвъд космическите полети. Неотдавна магнатът припомни, че за да се създадат колонии на Марс, планетата трябва да бъде тераформирана. За целта Мъск предлага да се използва… термоядрено оръжие. Според неговите изчисления експлозията на две термоядрени бомби в атмосферата в района на полюсите на Марс ще предизвика реакция на затопляне на планетата и в крайна сметка ще я превърне в по-благоприятно място за хората.

През 2009 г. Мъск разкритикува проектът за високоскоростна железопътна линия, която трябва да свързва Сан Франциско и Лос Анджелис. Той заяви, че това ще бъде най-скъпото трасе в света. Като алтернатива Мъск предлага проектирането на високоскоростен вакуумен влак Hyperloop, задвижван със слънчеви панели. Hyperloop представлява огромен надземен тръбопровод, през който пътнически и товарни капсули се придвижват със скорост над хиляда километра в час.

С «Хиперлуп» разстоянието между София и Варна ще отнема около 25 минути.

Мъск пресмята, че «Хиперлуп» ще струва няколко пъти по-евтино, самите капсули ще се движат на кратки интервали, а за изминаване на разстоянието (614 км.) между двата града ще са нужни едва тридесет минути. Самият Мъск обаче няма намерение да се занимава с изграждането на този тръбопровод и затова планира да публикува чертежите на проекта в публичното пространство. Вече редица компании са изразили готовност да въплътят визията на Илон в реалността.

Нрав

Въпреки всичките си успехи, Мъск често е критикуван. Пресата пресмята, че от основаването си «SpaceX», «Tesla» и «SolarCity» са получили общо $5 милиарда държавни поръчки, субсидии и данъчни облекчения. Предприемачът е обвиняван, че без помощта на американското правителство не би постигнал нищо.

Но макар и със съдействието на държавата, Мъск постига това, което преди това никой не успява. И едва ли би могъл да осъществи идеите си, ако не притежава прословутата си твърдост на характера. Негови познати признават, че Мъск е строг и понякога жесток към служителите и партньорите си. Той напълно пренебрегва чувствата на другите хора. Независимо от това служителите на «SpaceX» и «Tesla» са предани на своя шеф, признавайки, че макар и да е непоправима гадина в комуникацията, той знае какво иска и умее да заразява околните с оптимизъм. Илон не понася оправдания, извинения и забавяния, но когато възникнат трудности, първи се притича на помощ.

Работната седмица на Мъск надхвърля сто часа. Той всъщност живее в офиса си, постоянно сновейки с личния си самолет между различните офиси на компаниите му, за да спести време. Стреми се да бъде запознат с всички проблеми на подчинените си и за него е напълно нормално да отговори на имейл от служителите си в рамките на половин час, та дори ако е изпратен късно през нощта.

Идеите на Илон Мъск изглеждат безумни, но отново и отново той се оказва прав – просто обществото не смогва да върви в крак с концепциите му. В един друг свят Илон Мъск би бил идеален за ролята на злодея в поредния филм за Джеймс Бонд, но страстта му към науката, космоса и фантастиката възпрепятстват да бъде възприеман като безпринципен бизнесмен. Той си остава визионер, загрижен за по-доброто бъдеще на цялото човечество, и живеещ в една епоха, в която най-ярките умове мислят единствено как да постнат повече снимки на домашните си любимци в социалните мрежи.

Обичам да участвам в проекти, които променят света. Интернетът направи точно това, а Космосът вероятно ще видоизмени нашия свят изцяло. Ако човечеството успее да излезе извън пределите на Земята, очевидно е, че там се крие неговото бъдеще. (Илон Мъск)

В нашето цинично и пресметливо време, в което живеем, са останали малко подобни идейни мечтатели. Ето защо на човек му се иска да стисне палци за Илон Мъск и да вярва, че той ще успее във всичките си начинания.

Източник – www.mirf.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.