Защо Великобритания проявява твърдост срещу Русия

Британският журналист и радиоводещ Сева Новгородцев за случая „Скрипал“, русофобията в Англия и интелекта на Борис Джонсън.

Владимир Полупанов, вестник „Аргументи и факти“

Владимир Полупанов: – Твърдите, че за гражданите на Великобритания законът е над всичко. Дори ако ваш приятел е извършил престъпление, не бива да се опитвате да го прикривате. В така наречения случай «Скрипал» толкова бързо бяха направени заключения от инцидента (още преди официалното разследване да се произнесе), че неволно възниква въпросът: доколко законно е да се обвинява Русия още преди следствието да се е произнесло?

Сева Новгородцев: – Вижте, след отравянето на Литвиненко, Великобритания „игра по правилата”. Бяха събрани подробни данни за прехвърлянето на радиоактивния полоний 210, беше изпратена призовка за разпит на г-н Луговой, който имаше безспорно отношение към случая. Веднага след това Луговой буквално за един час стана депутат в Думата, което ще рече неприкосновено лице. Самото дело се проточи вече няколко години и едва наскоро бяха подновени опитите за обществено разследване.

Аферата «Скрипал» отново удари по болното място. В тихия град Солсбъри, където градската катедрала е на почти хиляда години, където всичко е изпълнено с покой и дълголетна традиция, изведнъж няколко десетки хора се оказаха в болницата със симптоми на отравяне с боен газ.

Бяха отровени бивш служител на ГРУ и неговата дъщеря. Сегашният премиер Тереза Мей, която заемаше длъжността министър на вътрешните работи по времето на смъртта на Литвиненко, несъмнено си извлече горчиви поуки от този случай и сега, по очевидни причини, не желае да прави същите грешки. А и самото основание за подобни действия е изключително сериозно: използването на чуждестранно химическо оръжие на територията на суверенна държава.

– Британските власти твърдят, че Русия има мотив да убие Скрипал, макар че това е доста спорно заключение. Говорейки на езика на тайните служби, той вече е бил „изхабен”. Не е имало никакъв смисъл да го убиват (особено в навечерието на президентските избори). Но дори и да е имало мотив, заедно с него беше отровена и дъщеря му, която също е руски гражданин. Ако в Англия законът се почита, защо тогава руските следствени органи не се допускат до разследването?

– Да се проумее израза „не е имало никакъв смисъл да го убиват” в британския контекст на педантичното върховенство на закона е абсолютно невъзможно.

– В руските медии се разпространява версията, че е възможно самите британци  да са отровили Скрипал. На 7 мили от мястото на покушението – в Портън Даун все още действа секретна химическа лаборатория. Смятате ли, че тази версия е достоверна?

– Това е нещо, което аз наричам „феномен на прехвърлянето”. В Русия и капитализмът не беше изграден според теорията на Адам Смит, а по модел, с който КГБ ни плашеше много години.

– Вашите политици и държавници си позволяват груби изявления: „Русия трябва да отстъпи и да млъкне” и т.н. Защо в развито общество като британското политиците си позволяват да правят подобни изявления?

– Съжалявам, но използването на множествено число в случая е некоректно. Само един човек си позволи подобно заявление – министърът на отбраната (Бел.ред. Изявление на британския военен министър Уилям Гавинсън).

– Но британският външен министър Борис Джонсън също наговори доста неблагоразумни неща по отношение на тази история. Руските медии го представят като абсолютно карикатурен и абсурден персонаж. Такъв ли е в действителност той?

– Несъмнено Борис Джонсън е ексцентрична личност. Изучавал е древна класика (владее латински език), работил е като журналист, известен е като публицист с хаплив език, майстор на метафората. Беше кмет на Лондон, а в кметството ходеше с велосипед. Професионалният навик да се изразява образно може би го поставя в неудобно положение като заемащ позицията дипломат номер 1. Знаете, че дипломатът никога не казва това, което мисли и никога не мисли това, което казва. Както казва другарят Сталин: „Искреният дипломат е суха вода и дървено желязо”. Но аз наистина харесвам Борис Джонсън именно заради неговата искреност.

Кметът на мегаполиса Лондон (в периода 2008-2016 г.) се придвижва до работното си място на колело.

Кметът на мегаполиса Лондон (в периода 2008-2016 г.) се придвижва до работното си място на колело.

– Неотдавна моя позната беше в Белгия, където в един от баровете се запознава с млади и по всяка вероятност не много образовани американки от Тексас. В протеклия разговор с моята позната американките „изведнъж” разбират, че Англия се намира в Европа. Те са били сигурни, че тя е в Америка. За жалост това не е шега или измислица. Може би това е така, защото Англия (Великобритания – нека да приемем по-широкия термин) е американски сателит и не провежда независима политика. Как изглежда това отвътре в самия остров?

– Исторически погледнато Англия е владетел на колониите в Новия свят, където по-късно се създават и Съединените щати. Ето защо в САЩ държавният език е английски, а устройството е парламентарна демокрация, както и в Англия. В културните среди добрият английски акцент все още е на особена почит. Но днес съставната част на американския народ не са само имигрантите от англосаксонските страни на Европа, ето защо историческата връзка поизбледня.

Що се отнася до „плодовете на просвещението” в американските училища, то нивото на невежеството там, както изглежда е смайващо. Но все пак не се заблуждавайте. Жителите на Съединените щати може би не знаят това, което европейците знаят, но за сметка на това знаят факти, за които ние и представа си нямаме. Освен това американките от Тексас не са толкова неточни. Англия се намира в Америка, само че се нарича Нова Англия. Това е регион в североизточната част на САЩ, обхващащ щатите Кънектикът, Мейн, Масачузетс, Ню Хемпшир, Род Айлънд, Върмонт. Тук през 1620 г. пристигат пилигримите от Англия и създават колонията в Плимут.

Сред „обикновените американци” е много силен патриотичният патос. В много крайградски къщи са монтирани пилони, върху които се развяват звездно-раираните флагове. Стопанинът на дома издига знамето всяка сутрин, а вечер го сваля, което е израз на неговата гордост. А и как да не се гордее? Почти всички световни постижения — от атомната бомба до Фейсбук, от джаза до рап музиката, от дънките до мобилните телефони, от бродуейските мюзикъли до холивудските филми — са се появили в Америка.

Великобритания разполага с мощна, многовековна политическа система. Демократичната система понякога дава толкова неочаквани резултати, че е невъзможно да се предвиди обективно това. Ще ви дам и пример: Уинстън Чърчил, който оглавява страната по време на критичното противопоставяне с Хитлер (в периода 1939-1941 година) и по времето, когато Англия остана сама, не беше преизбран след победата през 1945 г. – народът изненадващо гласува за незабележимия лейбърист Клемент Атли. Чърчил пристига в Потсдам, където съобщава за резултатите от изборите на Рузвелт и Сталин, който въобще не може да проумее подобно развитие на нещата.

Така че разговорите за липсата на независимост на Обединеното кралство са безсмислени. Политическата активност сред населението е твърде развита.

– Колко силни са русофобските настроения в британското общество днес? И с какво според вас са свързани те? Дали това не е някаква лична неприязън към Путин? Или русофобията е насочена към всичко руско?

– Най-презрителната постъпка за един англичанин е да пререди чакащи на опашка хора. It’s not fair. Това е несправедливо, не е честно. Докато за част от руснаците това е признак на доблест и геройство. Английският кодекс на поведение е лична скромност, услужливост, вежливост, уважение към личното пространство. Огледайте се, погледнете своите съграждани, послушайте, помислете. Нужно ли е да продължавам?

– Твърдите, че много от скъпите недвижими имоти в Лондон се купуват от руснаците, а в британските банки се съхраняват значително количество „руски” пари. В момента съществува сериозен риск кранчето да бъде спряно. Вече е издадена заповед за конфискация на руски имоти със „съмнителен произход”. Имали ли са намерение британските власти преди случая със Скрипал да реализират всичко това?

– Понятието за „власт“ тук има многоизмерно, крехко значение. Банките не се подчиняват директно на правителството, по-висшестоящата инстанция не може да контролира по-нисшестоящата чрез укази. Аз се сблъсках с това много пъти в Би Би Си. „Законността на произхода на капитала” също е хлъзгаво понятие. Руснаците разполагат със специалисти, които са в състояние така да изманипулират международната система, че никога няма да може да се ориентирате. Т.е. отново стигаме до това, което казах: истински юнак, той ги прецака всички!

– Тереза Май помоли страните от ЕС да проявят солидарност изгонвайки руски дипломати. Много европейски държави и Съединените щати демонстрираха исканата солидарност. Но самата Великобритания се оттегля от ЕС. Къде е логиката на всичко това? И защо всъщност се случи Брексит?

– Според моите наблюдения Великобритания напуска Европейския съюз, защото провинциалните брити доведоха полските водопроводчици и румънските аргати. Тези хора нямат елементарно възпитание. Лапат сандвичи в метрото и зяпат жените. Разбира се, че всички британци ще искат да се спасят от всичко това. Но всичко излезе не така, както ни се искаше.

– Как мислите, доколко болезнено се изживява случаят «Скрипал» от нашите хора, които живеят в Лондон?

– Мисля, че съвсем скоро те няма да се гордеят с това, че са руснаци.

Източник – www.aif.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.