Животът в Северна Корея. Част 3

Част 2

11 важни инструкции и препоръки при посещение в Северна Корея

Какво трябва да знаем, когато посещаваме Северна Корея? На какво придават значение и какво препоръчват туристическите агенции? Какви са правилата за пребиваване в страната? Подбрах 11 съществени и интересни неща, на които трябва да обърнете внимание, ако смятате да посетите Северна Корея.

1. Може да се внасят обективи с фокусно разстояние до 250 мм. Възможно е да минете границата и с обективи до 400 мм, но всичко зависи от конкретния граничен офицер на границата.

2. Северна Корея облекчи правилата за внасянето на мобилни телефони и смартфони. В момента е позволено да ги вземете с вас. Все пак трябва да знаете, че SIM картите няма да функционират, след като преминете границата.

3. Няма никакви проблеми да влезете в КНДР с лаптоп, таблет, iPod или видеокамера. Трябва обаче да имате предвид, че те могат да бъдат проверени от митническите служители. Необходимо е да се убедите, че в тях липсват статии и електронни книги с критично съдържание към режима в Северна Корея, както и порнография.

Лаптоп

4. По време на престоя ви в Северна Корея е забранено дори да се опитвате да разменяте чуждестранна валута за севернокорейски вони. Опитът да се изнесе местна валута от страната се приравнява на престъпление.

1000 севернокорейски вона се обменят за 1,82 лв.

1000 севернокорейски вона се обменят за 1,82 лв.

5. Когато посещавате Двореца на Слънцето (Мавзолеят на севернокорейските лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир), е необходимо да спазвате дрескода. Мъжете трябва да са облечени с панталони (не дънки) и риза с яка. Жените: ръцете и краката трябва да бъдат закрити. Не се допускат маратонки.

Севернокорейци

6. Нужно е да се отнасяте с уважение към гидовете и да се въздържат от открита критика срещу севернокорейския режим. Дискусията е допустима, но настойчивата критика не е добре дошла: тя няма да промени мнението на севернокорейците, докато вас може и да ви депортират.

Севернокорейски гид

7. Ако желаете да подарите подаръци на гидовете (жест, който ще бъде оценен подобаващо преди началото на екскурзията), препоръчваме ви да вземете цигари Marlboro или алкохол за мъжете гидове и крем за лице или козметика, парфюм, шоколад за жените екскурзоводи.

Севернокорейски гидове

8. Забранено е внасянето на южнокорейска литература, религиозни книги, порнографски материали, както и пътеводителят за Северна Корея „Lonely Planet“ или филми като „Интервю“ (бел.ред. Става дума за филмът на режисьорското дуо Сет Роугън и Евън Голдбърг. Лентата предизвиква политически скандал, тъй като осмива лидера на Северна Корея – Ким Чен Ун).

9. Препоръчително е да вземете с вас (за лична консумация) пресни плодове и шоколад. Десерти не се сервират в ресторантите на Северна Корея, а за някои туристи местната кухня може да се окаже твърде безвкусна и еднообразна.

Севернокорейска храна

10. Не напускайте хотела без гидовете, нито се опитвайте да напуснете групата по време на някоя от обиколките. Позволено е да се разхождате вътре в хотела, на първия или най-горния етаж, както и на собствения етаж. Не използвайте външните пожарни стълби. Нарушаването на тези правила може да се превърне в сериозен проблем за туриста, а и за гида, който е пряко отговорен за екскурзианта.

Хотел в Северна Корея

11. Туристическите агенции ще ви помолят да не публикувате никакви материали в блоговете или социалните мрежи без предварителна проверка. Негативните статии създават проблеми на местните гидове в Северна Корея. Най-малкото, с което може да се измъкнат е да си загубят работата.

Част 4

Източник- www.gavailer.livejournal.com

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.