Жените в Япония – твърде уморени за любов

Докато японското общество и медии продължават да увещават, даже едва ли не да умоляват дамите да продължат с търсенето на своите брачни половинки, е изумително как 60% от тези, които са в активна за брак възраст казват, че не се интересуват от любовни връзки. Това са данни изнесени от японския сайт за запознанства cocolini.jp.

Причината

Те просто са прекалено уморени от работа правят заключение от сайта. Колкото и тъжно да звучи изглежда, че жените в Япония също се присъединяват към редиците на капналите от умора мъже, които са депресирани от рутината в работата. По-конкретно жените изглежда са уморени от самите взаимоотношения на работното място и избягват да излизат на случайни срещи, тъй като те са се превърнали в синоним на стрес.

Снимка- Крис Гладис/ Flickr

Снимка – Крис Гладис/ Flickr

Дори в моментите, в които са успели да съберат сили, за да излязат, една на всеки четири признава, че е заспала по време на срещата. Цялостното усещане на нежния пол за любовните рандевута е, че ефектът от тях е надценен, че напрежението от срещите е твърде високо и в крайна сметка без никакъв задоволителен краен резултат.

Защо да си губят времето със срещи с непознати, когато можете да гледате риалити предаването „Къщата с Терасата” по пижама или да ползвате приложения тип любовен калкулатор, или пък да слушате кадифените гласове на актьорите Такуми Сайто или Сота Фукуши, които ти помагат да се отпуснеш след тежкия работен ден. Това е начинът, който японските жени избират, за да прекарат свободното си време.

Дали японките са се отказали от любовта? Деликатното „да, донякъде” изглежда е отговорът на този въпрос. Макар че това може би наистина е така, това не означава, че те са се отказали от брака. Въпреки че нямат време да изживеят своята изпепеляваща любов, удивителните 80% отговарят на анкетата на cocoloni.jp, че искат да намерят съпруг и да създадат дом и потомство. Основната им потребност е стабилност, предшествана от бляскава сватба, на която да се възхитят множество от потребителите на Instagram.

От «Lovely Media», друг сайт за срещи, твърдят че все по-голям брой жени не са склонни да си губят времето със срещи, които не водят до никакъв резултат. Тези жени осъзнават, че колкото повече време отделят за рандевута и опознавателни срещи, толкова по-големи са рисковете за тях, тъй като времето неумолимо тече, а с напредването на възрастта рисковите фактори при евентуална  бременност се увеличават. Именно затова много жени прибягват до помощта на метода на сватосването – уреждането на брак чрез познати, роднини, приятели, влагайки усилията си именно в това, което оценяват като сериозен проект за живота си.

Интересно е, че цифрите при мъжете сочат точно обратното. 60% от участвалите в проучването казват, че не се интересуват от брак, но 80% от тях искат да имат приятелка. Тези мъже гледат на брака много предпазливо, осъзнавайки, че „да си под чехъл“ включва много допълнителни усложнения и отговорности, които те не са готови да поемат. С брака ще им се наложи да променят начина си на живот, а и ще ги удари в скъпоценния им разполагаем доход.

Изглежда, че в съзнанието на младите мъже и жени в Япония понятията за брак и любов вече са се обособили като две отделни представи. За разлика от настоящето време, по времето на икономическия балон в Япония в края на 80-те години се появява феноменът известен като „само любовта има значение„. Авторът Харуки Мураками успява да го пресъздаде в своя най-продаван роман „Норвежка гора”, призовавайки младите японци да се впуснат в любовта без значение какво ще се получи.

В онези дни 60-70% от младите хора между 20 и 30 годишна възраст години са били обвързани – по данни на „Националния институт по населението„. Днес хората на тази възраст, които са обвързани са малцинство.

Несъмнено най-добре е да се промени нагласата към отношенията на работното място преди жените в цялата страна да почнат да разчитат на сватосването. По-краткото работно време, гарантираните парични обезщетения за майчинство и отпуск по бащинство, както и по-малкото забрани на работното място ще накарат жените да започнат да мислят за любов.

Дотогава обаче комбинацията от пижамата и дивана си остават неустоимата алтернатива.

Източник – www.japantimes.co.jp

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.