Ерата на Амазон и Алибаба едва сега започва

Очаква се купувачите да изхарчат рекордни суми през онлайн магазините в следващите няколко седмици – в Китай за „Деня на необвързаните“ на 11 ноември и в Америка и по света за „Черния петък“ в навечерието на Коледа. Онлайн търговията продължава да расте с по 20% на година от десетилетие, създавайки революция в бизнеса- от логистика до промишленост. В Америка се разгарят изключително ожесточени дебати за това накъде поема търговията на дребно, тъй като през тази година хиляди магазини затвориха, а търговията на дребно осигурява едно на всеки десет работни места там.

Джеф Безос и Джак Ма. Снимка-www.acommerce.asia

Удивително, но манията по онлайн пазаруването едва сега започва. През изминалата година приходите от онлайн търговия възлизат на едва 8,5% от приходите от търговия на дребно като цяло. В Америка този дял беше около 10%. Ефектът от онлайн търговията върху бизнеса и обществото ще бъде огромен. Не само, защото търговията на дребно осигурява много работни места и засяга много индустрии, но и защото нейните ярки символи- Джак Ма и Джеф Безос, основателите на Алибаба и Амазон, я използваха, за да създадат един нов вид конгломерат. Въпросът е, дали създаването ѝ ще стимулира конкуренцията или ще ограничи търсенето.

През последните две десетилетия Алибаба и Амазон добавят все повече услуги- от облачни услуги до интернет телевизия. Бизнесът и на двете компании ще продължи да расте, тъй като отделните потребители и компаниите най-вероятно ще продължат да използват техните платформи, а разнообразните източници на приходи и информация ще доведат до още по-голям ръст. Като резултат от това двата гиганта са в основата на всяка бизнес активност.

В Америка, седмица след седмица, Амазон демонстрира как една иновативна компания за електронна търговия може да предизвика хаос в един огромен и предвидим пазар като американския. В Китай пък Алибаба показва колко драстично една компания може да трансформира бизнеса си в една бързорастяща икономика. Те няма да завладеят всички индустрии, в които проникнат, но докато те растат малко ще се компаниите, които биха променили толкова много сектори на толкова много места.

През погледа на някои, това е много добре за конкуренцията. Сайтовете за онлайн търговия на Амазон и Алибаба понижават бариерите за навлизане на пазара на по-малките производители, осигурявайки по-опростен и евтин начин за дистрибуция на техните стоки, стигайки лесно до потенциалните им купувачи. Така локалните производители имат възможността да предизвикат мултинационалните гиганти. Крайните потребители са най-големите печеливши, тъй като могат да избират от повече и по-добри продукти.

Докато тези гигантски платформи продължават да растат ще расте и безпокойството за тяхната сила. С достъп до евтин и дългосрочен капитал, Амазон може да реализира големи инвестиции, включително в складове, изкуствен интелект, както и в други компании, като Whole Foods- верига супермаркети, която те закупиха през тази година за 13,7 милиарда долара. Тези инвестиции, в комбинация с огромната база данни за клиенти и фирми в тяхната платформа, би означавало, че конкурентите ѝ ще се борят със зъби и нокти, за да се задържат в бизнеса.

Конкурентите на Амазон има какво да научат от колегите им в Китай, които се обединяват, за да се борят с Алибаба. Tencent започна като компания за игри и мрежа за обмен на бързи съобщения (б.р. Чат програма). В момента Tencent притежават процъфтяващ бизнес с цифрови разплащания и са най-големият акционер в JD.com (б.р. Втората по големина компания за електронна търговия в Китай), най-големият конкурент на Алибаба. JD работят и с други ритейлъри и технологични компании. През август от JD обявиха, че потребителите могат да пазаруват през Baidu, водещата интернет търсачка на Китай.

Евентуалните конкуренти на Амазон могат да следват този пример, създавайки нови партньорства. Walmart (oще един от инвеститорите в JD), например, изглежда са възприели модела на JD, като предлага продуктите си чрез гласовия асистент на Google, като алтернатива на гласовия асистент на Амазон- Alexa. Facebook се стараят да улеснят потребителите при покупката на продукти, които са включени в рекламите им. А Google от своя страна, за ужас на някои защитници на неприкосновеността на личния живот, следят потребителското поведение, за да могат да помогнат на традиционните магазини да открият кои онлайн реклами дават резултат. Американските компании все още могат да наваксат изоставането от китайските си конкуренти.

Дали това ще е достатъчно, за да се гарантира конкурентност? Регулаторите трябва да са нащрек. Вероятно е да се случат повече сливания и сред производители и сред търговци в търсене на ключа за успех в конкурентните борби с Амазон. Сделки между търговци и технологични компании биха усложнили ситуацията за в бъдеще.

Дръжте под око гигантите

В антитръстовите дела американските съдилища са склонни да приемат, че новите предприемачи биха опитали да предизвикат печелившите стари играчи. Но в Америка, финансирането с набиране на рисков капитал за компании занимаващи се онлайн търговия става все по-трудно и значително намалява, отчасти това се случва, тъй като инвеститорите смятат Амазон за силно доминиращ. Ние, като медия се опитваме да докажем, че регулиращите органи би трябвало да измерят ефекта от сливанията върху контрола на информацията, както и върху пазарния дял- особено за Амазон, имайки предвид мощта и обхвата ѝ. Антитръстовите правила изглежда имат нужда от актуализация, особено сега, в ерата на Амазон.

Източник- www.economist.com

 

 

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.