Нищетата в Нигерия

Нигерия е най-многолюдната африканска страна – 194 млн. души (2015 г.) и е на 7-мо място в света по население. В Нигерия живеят повече от 250 етнически групи, като християнството и ислямът са двете основни религии. За сравнение през 1987 г., населението на Нигерия е било 109 милиона души, от които 57 % живеят в градове и 43 % в селските райони. Налице е ясно изразена миграция към селските райони, където хората намират препитание, за да оцелеят.

През 2014 г. Нигерия, водещ износител на нефт в Африка, става най-голямата африканска икономика, изпреварвайки Република Южна Африка по размера на БВП – $ 405 милиарда за 2016 година. За сравнение БВП на България за 2016 г. е $ 52,4 милиарда. Нигерия е показателен пример за това как една богата на ресурси страна осигурява нисък стандарт на живот на гражданите си. Разликата между богатите и бедните е като връх Еверест и пловдивско тепе – средна класа практически отсъства.

Нигерия заема 8-мо място по добив на нефт в света (2,5 млн. барела на ден) и 1-во място – в Африка. През март 2005 г. нефтените запаси на Нигерия възлизат на 35 млн. барела. Според оценките на експертите нигерийският нефт се отличава с високо качество, което обуславя търсенето му на световния пазар.

В днешния фоторепортаж обаче ще ви представим нищетата и бедността в тази толкова богата на традиции и древни ритуали страна.

1. Нечистота

Мръсотия

В Нигерия определено е много мръсно. Дори в самата столица по улиците е пълно с отпадъци и боклуци. Бедняшките квартали представляват едно огромно бунище.

2. Прекъсвания на електрозахранването и водата

Нигерия

В много жилищни квартали редовно прекъсват подаването на ток и вода. Някои от жителите дори се снабдяват с автономни електрогенератори. В някои квартали изобщо няма електричество, а водопроводната мрежа е несбъдната мечта на цели поколения.

3. Лошо качество на медицинските услуги
Нигерия

Снимка: Jesus Serrano Redondo, icrc.org

Системата за здравеопазване не е добре развита в страната. Тук, разбира се, има учебни заведения, които подготвят лекари, но завършващите специалисти са нищожно малко. Повече или по-малко задоволителна медицинска помощ може да се получи само в платените частни клиники, които са недостъпни за основната част от населението на страната. Дори и в тях нивото на медицинските услуги е по-ниско, отколкото в Европа.

4. СПИН и други инфекции

Нигерия

3% от населението на Нигерия е инфектирано с ХИВ, и по този показател страната се нарежда на едно от първите места в света. Голям брой от заразените са деца. Освен това тук са разпространени и малария, хепатит, менингит, коремен тиф, чревни инфекции. Всичко това е следствие на непросветеността на населението и липсата на хигиенни навици. На всеки хиляда бебета умират около 90, при мъжете средната продължителност на живота е 46 години, а при жените – 48. Едва 3% от нигерийците доживяват до шестдесет години.

5. Безработица

Нигерия

В страната перспективата да си намериш работа е доста малка. Жените работят основно в търговията, както и на плантациите за фъстъци, какао и плодове. Други са заети в шивашката промишленост или туризма. Мъжете, ако имат късмет, започват работа в минната или петролната индустрия или в заводите за преработка на риба. 

6. Класата на бедните
Момче се придвижва с лодка в квартал Макоко в Лагос. Макоко е наричан "Африканската Венеция", тъй като целия квартал е над вода. Снимка: Мохамед Елшани

Момче се придвижва с лодка в квартал Макоко в Лагос. Макоко е наричан „Африканската Венеция“, тъй като кварталът е разположен над вода. Снимка: Мохамед Елшани

Въпреки че Нигерия е богата на петрол, злато и други полезни изкопаеми, това не се отразява на благосъстоянието на населението. Повече от 70% от жителите живеят под прага на бедността. Така наречената средна класа – е само 3 % от общото население, а заможните нигерийци са още по-малко.

7. Образователни проблеми

Нигерия

В Нигерия началното образование е безплатно. Има университети, библиотеки и дори собствена Академия на науките, но все пак образованието далеч не е достъпно за всички. Почти една трета от нигерийците са неграмотни. 

8. Въоръжени конфликти
Нигерийски бежанки. Снимка: Jesus Serrano Redondo icrc.org

Нигерийски бежанки. Снимка: Jesus Serrano Redondo icrc.org

В африканската държава периодично избухват вътрешни въоръжени конфликти на политическа и религиозна основа. В някои райони на страната действа терористичната групировка „Боко Харам“. През 2015 г. радикални бойци от групировката опустошиха 16 села и градове в северната част на страната. Във всеки един момент всеки един гражданин на Нигерия може да бъде лишен от своя дом и да се превърне в бежанец в собствената си страна.

9. Наводнения

Нигерия

Във връзка с изменението на климата на континента, в Нигерия, както и в други африкански страни, често се случват природни бедствия. Освен от сушата, населението страда и от наводнения, които всеки път отнемат десетки животи и разрушават стотици жилища.

10. Престъпност
Нигерия

Снимка: Jesus Serrano Redondo icrc.org

Нивото на престъпността е много високо. Ако имаш пари в портфейла си, по-добре да не го демонстрираш на околните. И туристите, и обикновените граждани могат да се окажат жертва на престъпление. А жените изобщо не е препоръчително да се разхождат из града, ако не са придружавани от някого.

11. Отвличания
Майки се молят децата им да се върнат. Снимка: buzzfeed.com

Майки се молят децата им да се завърнат живи и здрави. Снимка: buzzfeed.com

Нигерия е една от страните, където отвличането на хора за откуп се е превърнало в бизнес. След получаване на исканата сума отвлеченият се завръща при близките си. Но това е най-безобидният вариант. Нещата стават страшни, когато в тези престъпни деяния се намесят „Боко Харам“. Терористите отвличат десетки момичета и деца, много от които изчезват безследно, а властта е безпомощна в повечето случаи.

12. Зной и пек
Понякога в града е невъзможно дори да се диша. Снимка: George Osodi

Понякога в града е невъзможно дори да се диша. Снимка: George Osodi

В сухия сезон, който продължава близо шест месеца, температурите много често достигат 38-39 градуса на сянка. Когато от страна на Сахара задуха сухият прашен вятър, става особено непоносимо. А ако към това добавите градската воня, която особено се усеща в Лагос…

13. Трафик

 

Задръстванията са ежедневно явление в май-големия нигерийски град Лагос.

Задръстванията са ежедневни в най-големия нигерийски град Лагос.

Пътищата са в много лошо състояние. В по-големите градове – например, в Лагос, многочасовите задръствания са често срещано явление. Светофари няма, а водачите шофират без да спазват елементарни правила за движение. В резултат всяка година в пътнотранспортни произшествия  умират от 8 до 10 хиляди души.

14. Мръсен въздух

Нигерия

Нигерия е индустриална държава, която, освен петрол, изнася каменни въглища, химични продукти, каучук. Неминуемо е този вид индустрия да не окаже влияние върху околната среда. В големите градове положението се усложнява и от моторните превозни средства.

15. Плажовете като обществена тоалетна
Типичен нигерийски плаж.

Типичен нигерийски плаж.

Независимо че част от територията на страната се мие от водите на Гвинейския залив, тук няма подходящи места за плажуване. Наличните плажове са силно замърсени. Голямата част от населението използва крайбрежните зони като обществена тоалетна. 

Източник – www.kulturologia.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.