Египетските музеи

Скулптурен музей Адам Хенейн

Скулптурен музей Адам Хенейн
Музеят Адам Хенейн, който отвори врати на 18 януари 2014 г., разположен в районa Ал-Харания в Кайро, излага 4 000 произведения на изкуството от всички периоди в 60-годишната кариера на художника. Израснал в семейството на занаятчии занимаващи се с обработката на метал, склупторът Адам Хенейн развива интерес към скулптурирането още в ранна възраст- той изработва глинена статуя на Рамзес II едва на осемгодишна възраст.

По време на дейността си, Хенейн работи с всичко- от глина и гранит до дърво и бронз, улавяйки същността на естествените форми и използвайки най-простите линии. Хенейн изразява универсални сюжети служейки си с комбинация от мотиви заимствани от природата и египетската култура. Макар че наследството заема централно място в мирогледа на Хенейн, неговата изразност остава абстрактна чрез използването на основни цветове, прости линии и форми, дори и да се отнася до най-сложните от съвременните проблеми.

Музей на земеделието

Музей на земеделието

Подразделя се на:

Музей на древното селско стопанство

Музеят излага всичко свързано с растенията, както и от откритите древни останки при археологическите разкопки до сечивата и инструментите използвани в ранното селско стопанство.

Музей по естествена история

Етнографските експонати на приземния етаж изобразяват живота на едно египетско село. Моделите на жителите носещи традиционно облекло и използващи всекидневни предмети, включително и музикални инструменти, се опитват да пресъздадат селската общност в Египет.

Музей на науката

От видовете зърна, които са засаждани до това как се мели зърното, експозициите показват методите на древното земеделие употребявано в Египет. Там са включени плавателни съдове, които някога са плавали по река Нил, отбиващи се в населените места, за да мелят ожънатото зърно във вятърните мелници на Александрия.

Музей Ахмед Шауки

Музей Ахмед Шауки
Къщата на Ахмед Шауки, поет-лауреат на Египет и виден националист, в момента е музей ознаменуващ неговото житейско творчество. В градината се намира копие на бронзовата статуя на поета (оригиналът е в Рим) от египетския скулптор Гамал Ал-Сигини. Първият етаж съдържа библиотеката на Шауки, читалня и рецепция. На горния етаж са спалните и кабинета на поета, които позволяват на посетителя да се запознае с всекидневния живот на твореца.

Музей на операта в Кайро

Музей на операта в Кайро

Колекцията е изложена в главната зала на музея на операта, така че може да се види, ако присъствате на представление там. По време на антракта, си струва да се разходите из трите зали посветени на представленията поставяни през последните 130 години.

Вечерните рокли обличани преди сто години напомнят за изисканото време, когато посещението на опера е било официално събитие. Изложбата е отворена по време на представленията, както и през целия ден, с работно време като на билетния център. По време на представление входът е свободен.

Коптски музей

Коптски музей
Коптският музей е разположен сред руините на римската крепост Вавилон в Маср ел-Кадима- Коптският Кайро – район, който е изпълнен с Коптски църкви и параклиси, включващ прочутата Висяща коптска църква и коптската православна църква „Света Варвара“. Коптският музей се състои от две главни помещения: старата част, която е създадена от Смека Паша и нова сграда, състояща се от два етажа- открита е през 2006 г. след основен ремонт и възстановителен период.

Музеят излага около 1 600 реликви събрани от различни региони в Египет, датиращи от различни векове от Коптската история на Египет. Смята се, че Коптският музей представлява всестранна илюстрация на Коптската история на Египет. Из целия музей са разположени зони за почивка със седящи места, а навън в чайната градина се сервират леки закуски.

Египетски музей

Египетски музей

Египетският музей, с над 120 000 експоната, обхваща най-голямата колекция от предмети на древноегипетското изкуство в света. Тъй като музеят е огромен, би било добре да се планира предварително кои експонати или зали желаете да посетите. Двучасовата визита е вероятно границата, която повечето посетители могат да понесат.

Египетски текстилен музей

Египетски текстилен музей

Единствен по рода си в Близкия изток, музеят представя текстилни изделия от древния Египет, както и от Римския, Коптския и Ислямския период на Египет. Въпреки че колекциите са предимно посветени на текстилните образци, са представени редица статуетки от историята на фараонския Египет. След като посетителите преминат през фараонските експонати и погребални одежди, покрови и декоративни тъкани прибавят, с изненадваща вещина, допълнителен нюанс и детайлност имайки предвид рудиментарните инструменти по това време. Картината преминава към прелестно бродирани коптски туники и плочките, които украсяват Кааба в Мека. Това е малък музей, но си струва да бъде посетен от всеки, който има афинитет към тъкачеството и платовете.

 Керамичен музей

Керамичен музей

Този керамичен център включва работилница и изложбена зала, които показват керамични изделия с необичайни форми и полировка.

Музей на ентомологичното дружество

Експонатите са изложени на втория етаж. През деня може да бъде разглеждана само колекцията от птици. Вечер залата с насекомите също е отворена за посетители.

Музей Гамал Абдел Насър

Музей Гамал Абдел Насър

Двуетажната резиденция принадлежаща на бившия египетски президент Гамал Абдел Насър вече посреща посетители в новия си вид на музей. В Кайро, район Маншет ел-Бакри, музеят от 1300 квадратни метра разполага с обширна градина и три различни части за посетители. Първата се състои от самата къща и стаите, включително работния кабинет на Насър, дневната и спалните на горния етаж. Второто отделение на музея включва исторически материали, които съхраняват детайлите за изключително важна част от египетската модерна история. Третият раздел излага личните вещи на Насър, както и даровете от държавни глави, частни лица и институции. Абдел Насър е емблематична фигура в Арабския свят, вторият египетски президент- управлявал от 1956 г. до смъртта си през 1970 г.

Музей Гайер-Андерсън

Музей Гайер-Андерсън

Лесно е да се комбинира посещение до музея с обиколка на джамията Ибн Тулун. Нищо не е толкова привлекателно, колкото къща с история, нещо което съвършено се демонстрира от музея Гайер-Андерсън, който се слави с изумителна история и ценни антики.

Сградата Гайер-Андерсън е била притежавана от Гайер-Андерсън паша (бел.ред. Британски офицер, който в периода 1930-1940 г. е служител от британската квота на египетска държавна служба), колекционер на произведения на изкуството, който се влюбва в египетската история и култура. Музеят, който се намира редом до джамията Ахмед Ибн Тулун, се състои от две забележителни сгради. Няколко филма са заснети в музея, включително и „Шпионинът, който ме обичаше“ от поредицата за Джеймс Бонд. Посещението в музея е като пътуване назад във времето.

Музей Махмуд Мохтар

Музей Махмуд Мохтар

Архитект на музея е Рамзес Уасеф, почитател на скулптора Махмуд Мохтар. Повечето от творенията на Мохтар се съхраняват в музея, но образци на негови скулптори могат да бъдат видяни отвъд стените на музея: „Египетско пробуждане“ е разположена пред Каирския университет, статуята Саад Заглул (бел.ред. Египетски политик, министър-председател на Египет през 1924 г.) е с лице към моста Каср ал-Нил на остров Гезира, „Нилската булка“ е част от колекцията на Музея на модерното изкуство.

Дворецът-музей „Маниал“

Дворецът-музей "Маниал"

Дворецът ал-Маниал, на остров Рода, е една от оригиналните, малко познати, но задължителни за посещение атракции в египетската столица. Дворецът Маниал е построен от принц Мохамед Али Тауфик (1875-1955 г.), чичо на крал Фарук, в периода 1899-1922 г. Проектира го в стил, който интегрира европейските Арт Нуво и Рококо, включвайки редица традиционни ислямски архитектурни стилове- Отомански, Мавритански, Персийски, сътворявайки по този начин вдъхновяващи комбинации от пространствен дизайн, архитектурни и интериорни декорации. В музея се съхранява обширното му изкуство, мебели, дрехи, сребро, произведения на изкуството и средновековни ръкописи датиращи от Средновековието. Керамичните плочки в предверието и джамията са изработени от арменския керамик Давид Оханесян.

Дворецът, обзавеждането и колекцията на принца са дарени през 1955 г. на Върховния съвет на античните ценности. Състои се от антре, златна зала, часовникова кула, джамия, тронна зала, резиденция и градина. Тук се намира и кралската ловна хижа принадлежаща на крал Фарук, която е превърната в музей.

Музей Мохамед Абдел Уахаб

Музей Мохамед Абдел Уахаб

Музеят може би ще бъде най-добре оценен от любителите на музиката. Състои се от няколко зали, една от които с експонати събрани в две изложби. Едната изложба е свързана с детството и обучението на Абдел Уахаб, неговите първи стъпки в света на изкуството и музиката, контактите му с Арабския музикален институт, филмите му и наградите, които получава.

Другата изложба представя спалнята му, работния кабинет, колекция от любимите му мебели и други лични вещи, включително любимия му Уд- струнен музикален инструмент с къса шия и крушовидна форма от типа на лютнята. Абдел Уахаб, който е прочут с брилянтното изпълнение с уд, композира близо 1 000 романтични балади и изпява в кариерата си стотици песни допълнително.

Музей на съвременното египетско изкуство

Музей на съвременното египетско изкуство

Музеят се състои от три етажа с произведения от съвременното египетско изкуство. На партера са изложени скулптури от различни поколения ваятели, включително Махмуд Мохтар и Салех Реда. Освен това са показани и творби на художници от 50-те години на миналия век, като Рагеб Аяд, Мохамед Наги, Сейф Уанли, Абдел Хади ал-Газар и Хамед Нада.

Музей на ислямското изкуство

Музей на ислямското изкуство

Музеят на ислямското изкуство е считан за един от най-внушителния в света с неговата изключителна колекция от произведения от дърво, гипсови, метални, керамични, текстилни, стъклени и кристални изделия обхващащи всички периоди от целия ислямски свят. Музеят се помещава в двуетажна сграда, като на първия етаж са изложени 4 400 артефакта в 25 галерии. Колекцията включва редки ръкописи на Корана с калиграфия написана със сребърно мастило и изящна орнаментика.

Музей Мохамед Наги

Музей Мохамед Наги

Къщата на Мохамед Наги, закътана на разстояние от натоварения Булевард на пирамидите, е преобразувана в музей, който излага неговите картини и вещи. Роден в Александрия, Наги получава диплома по право от Университета в Лион, Франция, изучава живопис в Академията за изящни изкуства във Флоренция, Италия, в периода 1910-1914 г. Среща се с Клод Моне и заминава за Франция да следва с него. Наги умира в ателието си през 1956 г., министърът на културата преустройва дома му в музей през 1968 г.

Национален музей на египетската цивилизация

Национален музей на египетската цивилизация

Гледайки към езерото Айн ал-Сира, в сърцето на първата ислямска столица на Египет Ал-Фустат е разположен Националният музей на египетската цивилизация, който е с пирамидален покрив.

Изложени са 150 000 експонати от големите музеи в Египет: Египетският, Ислямският и Коптският музеи в Кайро, Гръко-римският музей и Националният музей на Александрия, както и Музей Луксор. Петте основни области, които са предмет на експозиции са река Нил, ръкописи, занаяти, общности и религия. Посетителите могат да преминат през различни епохи от Египетската история, започвайки с праисторията и продължавайки с Фараонския, Коптския, Ислямския и съвременен периоди.

Постоянната изложба започва с царуването на Фараона Мени- основател на първата династия. Мисията на музея е да представи Египетската цивилизация- един от основните извори на световната цивилизация- като многослоен кумулативен продукт от взаимодействието на египетския народ в историята. Музеят дава всеобхватна представа за Египетската цивилизация от праисторията до днес, използва мултидисциплинарен тематичен подход предназначен да подчертае египетското материално и нематериално наследство. Основната цел на музея е да „сподели познание“, да се свърже със заобикалящото египетско общество и да предложи на международните посетители по-съдържателна и дълбока представа за значението на египетската култура през вековете.

Пощенски музей

Музеят се намира на площад Ал-Атаба в централната част на Кайро, на втория етаж на Централна поща. Музеят е създаден през февруари 1934 г. и е открит през януари 1940 г. Ръководството на пощите развива и разширява музея като оригинално свидетелство за развитието на пощенските услуги в Египет през годините. Съдържа колекция от артефакти, снимки и документи, които демонстрират начина, по който са се осъществявали пощенските пратки в Египет през вековете.

Площта на музея е 543 квадратни метра и съдържа повече от 1 254 експоната разпределени в 10 различни секции, които са: историческа, секция за пощенски принадлежности, пощенски марки, пощенски здания, транспорт, униформи, карти и статистика, въздушна поща, конференции и чуждестранна поща.
Пощенските услуги съществуват в Египет от периода на т. нар. Старо и Средно царство.

Музей на полицията

Музеят е разположен в една от най-популярните туристически атракции в Кайро Цитаделата на Саладин. Фактически сградата на музея се помещава във военен затвор в крепостта. Открит е през 1984 г. от бившия египетски президент Хосни Мубарак. Музеят е малък и макар че е интересен не отнема много време при посещение. Експонатите обхващат всичко свързано с полицията, престъпленията и престъпниците.

Национален военен музей

Национален военен музей

Разположен е в Цитаделата на Саладин. При навлизане на територията на музея ви посреща статуя на един от историческите египетски военни герои Ибрахим паша, син на Мохамад Али (осиновен), който се счита за един от основателите на съвременен Египет. Музеят хроникира и прославя египетската военна история.

Музей Таха Хусейн

Музей Таха Хусейн

Добре е да посетите къщата на Таха Хусейн- велик мислител и пионер на просвещението. В началото ви посреща бюст на великия интелектуалец скулптуриран от Фарук Ибрахим. В стаите са изложени личните вещи на Хусейн и семейството му, мебели, картини и книги.

Музей Ум Кулсум

Сграда в османски стил, която почита паметта на легендарната и най-обичана египетска певица- Ум Кулсум. Музеят излага не само личните вещи на певицата, но и аудио-визуална библиотека с прекрасните изпълнения на музикалната дива.

Музей на стъкленото изкуство

Музей на стъкленото изкуство

Небиеща на очи желязна врата със синя табела от стъкло обозначава Музеят на стъкленото изкуство в Сакара (бел.ред. Най-ранните известни египетски пирамиди са открити в Сакара , селище северозападно от Мемфис). Кой би си представил, че в такава скромна, провинциална сграда би могло да се съхранява толкова забележителна колекция от стъклени произведения. Музеят бързо се превръща във важна спирка сред многобройните атракции по пътя за Сакара. Тук е представена една от най-забележителните колекции от стъклени скулптури в Близкия Изток. Скулптурите са необикновени със своята прозрачност, елегантност и красиво преливане на цветовете. Експозицията на музея включва 500 стъклени творби.

Музей на зоологията

Музей на зоологията

В допълнение към многобройните животни в зоопарка в Гиза има и музей, създаден през 1914 г., в който са изложени колекции с останки от животни. Състои се от три големи зали демонстриращи птици, влечуги, риби, животни, както и скелети.

Източник- www.weekly.ahram.org.eg

Статията е от архива на www.worldrubric.com

 

 

 

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.