Дуров – създателят на руския Facebook

Степан Кравченко, Нур Ал Али и Илия Хренников- „Блумбърг“

Приложение устойчиво на  хакерска атака е оценено на $5 млрд., но съвсем не се продава, на каквато и да е било цена.

  • Павел Дуров и неговият комуникатор с криптирани съобщения отвориха офис в Дубай
  • Основателят на „Телеграм“ напуска Русия с $300млн. и 2000 биткойна

 

Павел Дуров  обича да се прави на недостъпен, въпреки неговата полугола снимка в ‘’Tinder’’(приложение за запознанства), където той неотдавна си е направил регистрация.

– „Не търся никаква сериозна връзка, нито пък несериозна тук“- предупреждава руският защитник на личните данни, потенциалните си партньорки  в Дубай, където най-накрая се опитва да се установи след като странстваше по света три години. – „Просто си играя с приложението“ -добавя той.

33-годишният Дуров обръща изключително много внимание на технологиите, след като през 2014 г. е принуден да продаде своя дял в най-голямата руска социална мрежа „ВКонтакте“ на приближен до Кремъл милиардер. Програмата за изпращане на кодирани съобщения, върху която работи сега- „Телеграм“, и която той определя като устойчива на хакерски атаки вече има около 180 млн. потребители, като само в  Иран са 40 млн., освен това продължава да привлича по половин милион нови потребители с всеки изминал ден.

Заедно с по-големия си брат Николай, който е брилянтен математик и програмист, успяват да конфигурират своето приложение, докато се местят от страна в страна, бягайки от агенти на разузнавателни стуктури и правоохранителни органи, като например ФБР. Дуров твърди, че тези органи са се опитали да подкупят един от неговите разработчици в Сан Франциско. Местоположението на техните сървъри се пази в тайна, както и много от имената на техните служители, някои от които са техни приятели милионери.

– „Тук ми харесва“ -признава Дуров, докато похапва от своята паеля с морски дарове, която е поръчал в „Siddharta”, ресторант с изглед към пристанището, недалеч от новия му офис на 23-ия етаж в небостъргач в Дубай Медия Сити. – „Развиват се бързо, като същински стартъп са“.

Асанж и Сноудън

Облечен с черна фанелка и дънки, гражданинът на Санкт Петербург споделя с нас, че планира да оповести „нещо голямо“ през предстоящата година. Въпреки че напуска своята родина с около $300 млн. от продажбата на „ВКонтакте“, както и 2000 биткойна, той не води разточителен начин на живот по основателни причини.

По начало, най-малко заради връзките му с двама от най-влиятелните противници на американското правителство: Джулиан Асанж и Едуард Сноудън. Основателят на Уикилийкс потвърди сигурността на криптиращата технология, която стои зад приложението Телеграм. Освен това Дуров предложи работа на служителя на Агенцията за национална сигурност на САЩ, след като той кацна в Москва през 2013 г.

Разбира се и заради Иран и тяхното неотдавнашно обвинение срещу Дуров в задочно престъпление, свързано с популярността на Телеграм сред терористите, трафикантите на хора и педофилите. Дуров изглежда необезпокоен от натиска, дори от страна на държава, която все още призовава за убийството на писател (бел.ред. Става дума за Салман Рушди и романът му „Сатанински строфи“) заради книга написана преди три десетилетия.

– „Мотивира ме любопитството“ -казва Дуров-  „Изключително интересно е  да се види какво е да се управлява най-популярната социална медийна платформа в страна като Иран.“

Със забраната на Twitter и Facebook, на Telegram се пада 40% от интернет трафика в Иран, данните са на TechRasa- ирански сайт опериращ в областта на технологичните и стартъп новините. И това са данни изнесени, след като местните мобилни оператори убеждават властите да забранят кодираната функция за гласови обаждания, която Дуров пусна през април. Телеграм, която е с отворен код и работи, както на телефони, така и на компютри, осигурява достъп до 500 000 фарси канала, където потребители могат да споделят всякакъв вид съдържание, което може да се вижда от други потребители безплатно.

Приложението Телеграм

При Telegram не се налага потребителите да си знаят телефонните номера, за да комуникират, а просто трябва да имат профилното име на другия потребител. Хиляди хора, използващи различни операционни системи могат да използват сигурен собствен чат и да споделят голям набор от информация, което е една от причините приложението да се превърне в инструмент на джихадистите от Ислямска държава. Дуров споделя, че развиват функция за търсене, която би помогнала за премахването на екстремистко съдържание, но личните данни винаги ще си останат „неприкосновени“.

Доживотна гаранция

Друго нещо, от което Дуров не се интересува е печалбата. Той възприема „Телеграм“, като вид благотворителност, от която ще започне да изкарва пари в началото на следващата година, но само толкова, колкото да се рефинансира развитието на приложението. И за разлика от по-ранното си творение- „ВКонтакте“, което ще бъде подлагано на политически натиск от страна на Кремъл, докато то се намира в Русия, Дуров твърди че „Телеграм“ не може да бъде купено на никаква цена .

И докато основателите на по-големите му конкуренти като WhatsApp и Skype в крайна сметка продадоха компаниите си, Дуров смята да продължи да отказва оферти за продажбата на „Телеграм“, както постъпва и досега, отказвайки оферти от едни от най-големите компании в Силиконовата долина. Не споделя кои са тези евентуални купувачи, но очертава техните оферти в диапазона между 3 и 5 млрд. долара.

– „Дори за 20 млрд. долара, не се продава“ -заявява той- „Давам доживотна гаранция“.

Когато Facebook купуват WhatsApp през 2014 г., те плащат по 40$ за потребител, което може лесно да ни помогне да оценим стойността на Телеграм, според Александър Венгранович, технически анализатор в инвестиционната компания „Otkritie Capital“ в Москва. Но все пак не може да се прави директно сравнение, защото „Телеграм“ се превръща все повече в социално-медийна платформа, тъй като пазарът на приложенията за трансфер на съобщения вече е прекалено наситен, казва той.

Биткойн и данъци

Що се отнася до късмета му, няма индикации Дуров да е подлагал на риск благосъстоянието си, с изключение на няколко стратегически придобивания на други компании. Признава, че когато е закупил биткойните си преди около четири години е платил за тях по $750 на биткойн. Стойността на биткойн портфейла е скочила от $1,5 млн. до повече от $35 млн. Също така инвестира и в Сейнт Китс и Невис, за да придобие гражданство в тази карибска страна.

Интернет магнатът споделя, че е оптимист за биткойна, защото според него това е „цирово злато“. Управлението на едно от най-популярните приложения за изпращане на текстови съобщения, казва той, е особено стимулиращо, когато нещо „съвършено непредсказуемо“ се случва- „както и в момента, когато цялата блокчейн и криптовалутна общност преминават към използването на Телеграм“.

Павел Дуров

Дуров споделя, че е избрал Дубай отчасти заради неговата зона освободена от данъци, която допада също толкова на неговата философия за ненамеса в частната инициатива, колкото и на резултата на финансовия му баланс накрая.

– „Въпрос на приниципи е“ -казва той. -„Много от хората в западния свят нямат представа колко много данъците ограничават техните възможности. В крайна сметка може да се наложи да платиш половината от дохода си във вид на данъци, което всъщност означава, че 180 дни в годината ти работиш за държавата. Мисля, че мога да намеря по-добри начини, за да използвам парите, които изкарвам в полза на обществото“.

Но има и една неприятна страна, да живееш в държава, толкова социално и религиозно консервативна, колкото е ОАЕ, признава Дуров.

– „Ако бях гей, например, би било доста по-трудно за мен тук“- казва той. – „Или, ако имах нуждата да пия алкохол през цялото време- или да ям свинско месо“.

Той е човек на противоречията. Споделя своя снимка гол до кръста в Tinder, а в същото време отказва да бъде сниман за тази статия, канейки репортерите в новия си офис, само за да промени своето решение малко по-късно.

Следящата държава

Дуров е роден от една страна в Съветския съюз, от друга страна е част от поколението родено в залеза на комунизма, идва на бял свят  през 1984 г.- това са два реални и измислени символа на злото в лицето на държава, която те следи непрекъснато. Той се превърна в герой за много руснаци от поколението Y, когато се подигра с ФСБ (Федерална служба за сигурност), които изискаха личните данни на потребителите  на „ВКонтакте“ през 2011 г., след като опозиционните лидери използваха мрежата, за да организират най-големите протести  срещу 18-годишното управление на Владимир Путин.

Той отговори на наследника на КГБ, като публикува през своя профил в Туитър снимка на куче от породата Немско овчарско куче, което е изплезило език и носи качулка. Но Дуров е бил толкова млад, че дори нямал право да гласува, когато  Путин започва своето управление. Той избягва да говори за политика, включително и за хакерския пробив на изборите в САЩ . Споделя, че няма представа, дали зад  атаките срещу демократите в САЩ стои Русия, но който и да е, със сигурност не се е нуждаел от държавен спонсор.

– „Аз можех да направя това, когато бях на 12“ -казва той. – „Не е никак трудно“.

Но това, което смята, че трябва да бъде разкритикувано обаче са политически решения от сорта на тези „изключително глупави закони“, които дават основание на руското правителство за все по-големи права за следене, казва той.  Въпреки всичко, последното нещо, което иска е да го определят за дисидент.

Всъщност сме свидетели на забележителна ирония, на която Дуров се наслаждава: Една от най-потайните групи на планетата, антуражът на Путин в Кремъл, не само използва неговата  кодирана мрежа, но я и хвали публично, макар и с известен оттенък на предупреждение.

-„Телеграм е много удобна програма“- признава прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, написвайки това в самото приложение. -„Ние използваме този месинджър за обществена информация, а не за лична. Интернет никога няма да бъде напълно защитен“.

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.