Павел Дуров – създателят на руския Facebook

Степан Кравченко, Нур Ал Али и Илия Хренников – „Блумбърг“

Приложение устойчиво на  хакерска атака беше оценено на $5 млрд., само че то съвсем не се продава, независимо от цената.

  • Павел Дуров и неговият комуникатор с криптирани съобщения отвориха офис в Дубай
  • Основателят на „Телеграм“ напуска Русия с $300млн. и 2000 биткойна

Павел Дуров  обича да се прави на недостъпен, въпреки циркулиращата негова полугола снимка в „Tinder“ (приложение за запознанства), където той неотдавна си е направил регистрация.

– „Не съм дошъл тук да търся някаква сериозна връзка, да не говорим за несериозна такава” – предупреждава руският защитник на личните данни потенциалните си партньорки  в Дубай, където най-накрая се опитва да се установи, след като странстваше по света три години. – „Просто се занимавам с приложението и моя бизнес” – добавя той.

33-годишният Дуров обръща изключително много внимание на технологиите, след като през 2014 г. е принуден да продаде своя дял в най-голямата руска социална мрежа „ВКонтакте“ на приближен до Кремъл милиардер. Програмата за изпращане на кодирани съобщения, върху която работи сега – „Телеграм“ и която той определя като устойчива на хакерски атаки вече има около 180 млн. потребители. Само в  Иран те са 40 млн. души, освен това продължава да привлича по половин милион нови потребители с всеки изминал ден.

Заедно с по-големия си брат Николай, който е брилянтен математик и програмист, успяват да конфигурират своето приложение, докато се местят от страна в страна, бягайки от агенти на разузнавателни стуктури и правоохранителни органи като например ФБР. Дуров твърди, че тези органи са се опитали да подкупят един от неговите разработчици в Сан Франциско. Местоположението на техните сървъри се пази в тайна, както и много от имената на техните служители, някои от които са техни приятели милионери.

– „Тук ми харесва” – признава Дуров, докато похапва от своята паеля с морски дарове, която е поръчал в „Siddharta”, ресторант с изглед към пристанището, недалеч от новия му офис на 23-ия етаж в небостъргач в Дубай Медия Сити. – „Развиват се бързо, като същински стартъп са”.

Асанж и Сноудън

Облечен с черна фанелка и дънки, гражданинът на Санкт Петербург споделя с нас, че планира да оповести „нещо голямо“ през предстоящата година. Въпреки че напуска своята родина с около $300 млн. от продажбата на „ВКонтакте“, както и 2000 биткойна, той не води разточителен начин на живот по основателни причини.

Това е така най-малко заради връзките му с двама от най-влиятелните противници на американското правителство: Джулиан Асанж и Едуард Сноудън. Основателят на Уикилийкс потвърди сигурността на криптиращата технология, която стои зад приложението Телеграм. Освен това Дуров предложи работа на служителя на Агенцията за национална сигурност на САЩ, след като той кацна в Москва през 2013 г.

Другата причина е Иран и тяхното неотдавнашно обвинение срещу Дуров в задочно престъпление, свързано с популярността на Телеграм сред терористите, трафикантите на хора и педофилите. Дуров изглежда необезпокоен от натиска, дори от страна на държава, която все още призовава за убийството на писател (Бел.ред. Става дума за Салман Рушди и романът му „Сатанински строфи“) заради книга написана преди три десетилетия.

– „Мотивира ме любопитството” – признава Дуров. – „Изключително интересно е менажирането на най-популярната социална медийна платформа в страна като Иран”.

Със забраната на Twitter и Facebook на Telegram се пада 40% от интернет трафика в Иран, данните са на TechRasa – ирански сайт опериращ в областта на технологичните и стартъп новините. И това са данни изнесени, след като местните мобилни оператори убеждават властите да забранят кодираната функция за гласови обаждания, която Дуров пусна през април. Телеграм, която е с отворен код и работи, както на телефони, така и на компютри осигурява достъп до 500 000 фарси канала, където потребители могат да споделят всякакъв вид съдържание, което може да се вижда от други потребители безплатно.

Приложението Телеграм

При приложението „Telegram“ не се налага потребителите да си знаят телефонните номера, за да комуникират, а просто трябва да имат профилното име на другия потребител. Хиляди хора използващи различни операционни системи могат да използват сигурен собствен чат и да споделят голям набор от информация, което е една от причините приложението да се превърне в инструмент на джихадистите от Ислямска държава. Дуров споделя, че развиват функция за търсене, която би помогнала за премахването на екстремистко съдържание, но личните данни винаги ще си останат „неприкосновени“.

Доживотна гаранция

Другото, от което Дуров не се интересува е печалбата. Той възприема „Телеграм“ като вид благотворителност, от която ще започне да изкарва пари в началото на следващата година, но само толкова, колкото да се рефинансира развитието на приложението. И за разлика от по-ранното си творение – „ВКонтакте„, което ще бъде подлагано на политически натиск от страна на Кремъл, докато централата на онлайн социалната мрежа се намира в Русия, Дуров твърди че „Телеграм“ не може да бъде купено на никаква цена.

И докато основателите на по-големите му конкуренти като „WhatsApp“ и „Skype“ в крайна сметка продадоха компаниите си, Дуров смята да продължи да отказва оферти за продажбата на „Телеграм“, както постъпва и досега, отказвайки оферти от едни от най-големите компании в Силиконовата долина. Не споделя кои са тези евентуални купувачи, но очертава техните оферти в диапазона между 3 и 5 млрд. долара.

– „Дори за 20 млрд. долара не се продава” – заявява той. – „Давам доживотна гаранция, че няма да продам приложението”.

Когато Facebook купуват „WhatsApp“ през 2014 г., те плащат по 40$ за потребител. Това може лесно да ни помогне да оценим стойността на Телеграм смята Александър Венгранович, технически анализатор в инвестиционната компания „Otkritie Capital“ в Москва. Но все пак не може да се прави директно сравнение, защото „Телеграм“ се превръща все повече в социално-медийна платформа, тъй като пазарът на приложенията за трансфер на съобщения вече е прекалено наситен казва той.

Биткойн и данъци

Що се отнася до късмета му, няма признаци Дуров да е подлагал на риск благосъстоянието си, с изключение на няколко стратегически придобивания на други компании. Признава, че когато е закупил биткойните си преди около четири години е платил за тях по $750 на биткойн. Стойността на биткойн портфейла е скочила от $1,5 млн. до повече от $35 млн. Също така инвестира и в Сейнт Китс и Невис. Целта е да придобие гражданство в тази карибска страна.

Интернет магнатът споделя, че е оптимист за биткойна, защото според него това е „цифрово злато“. Управлението на едно от най-популярните приложения за изпращане на текстови съобщения, казва той, е особено стимулиращо, когато нещо „съвършено непредсказуемо“ се случва – „както в момента, когато цялата блокчейн и криптовалутна общност преминават към използването на Телеграм“.

Павел Дуров

Дуров споделя, че е избрал Дубай отчасти заради неговата зона освободена от данъци, която допада също толкова на неговата философия за ненамеса в частната инициатива, колкото и на резултата на финансовия му баланс накрая.

– „Въпрос на приниципи е” – казва той. – „Много от хората в западния свят нямат представа колко много се ограничават техните възможности от данъците. В крайна сметка може да се наложи да платиш половината от дохода си във вид на данъци, което всъщност означава, че 180 дни в годината ти работиш за държавата. Мисля, че мога да намеря по-добри начини, за да използвам парите, които изкарвам в полза на обществото”.

Но има и една неприятна страна- трябва да живееш в държава, която е социално и религиозно консервативна. Такава, каквато е ОАЕ признава Дуров.

– „Ако бях гей, например, би било доста по-трудно за мен тук” – казва той. – „Или ако бях зависим от алкохола, или ако бях любител на свинското месо„.

Той е човек на противоречията. Споделя своя снимка гол до кръста в „Tinder“, а в същото време отказва да бъде сниман за тази статия, канейки репортерите в новия си офис, само за да промени своето решение малко по-късно.

Държавата, която те следи

От една страна, Дуров е роден в Съветския съюз, от друга страна е част от поколението родено в залеза на комунизма. Той се превърна в герой за много руснаци от поколението Y, когато се подигра с ФСБ (Федерална служба за сигурност), които през 2011 г. изискаха личните данни на потребителите на „ВКонтакте“. Това се случи, след като опозиционните лидери използваха социалната мрежа, за да организират най-големите протести срещу 18-годишното управление на Владимир Путин.

Отговорът, който Дуров даде на наследника на КГБ беше публикуването, през своя профил в Туитър, на снимка на куче от породата Немско овчарско куче, което е изплезило език и носи качулка.

Но Дуров, който е бил толкова млад, че дори е нямал право да гласува, когато  Путин започва своето управление, избягва да говори за политика, включително и за хакерския пробив на изборите в САЩ. Споделя, че няма представа дали зад  атаките срещу демократите в САЩ стои Русия, но който и да е, със сигурност не се е нуждаел от държавен спонсор.

– „Аз можех да направя това, когато бях на 12” – казва той. – „Не е никак трудно”.

Това, което смята, че трябва да бъде разкритикувано обаче са политически решения от сорта на тези „изключително глупави закони, които дават основание на руското правителство за все по-големи права за следене“, казва той.  Въпреки всичко последното нещо, което иска е да го определят за дисидент.

Всъщност сме свидетели на забележителна ирония, на която Дуров искрено се наслаждава: Една от най-потайните групи на планетата, антуражът на Путин в Кремъл, не само използва неговата  кодирана мрежа, но и я хвали публично, макар и с известен оттенък на предупреждение.

– „Телеграм е много удобна програма” – признава прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, написвайки това в самото приложение. – „Ние използваме този месинджър за обществена информация, а не за лична. Интернет никога няма да бъде напълно защитен”.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.