Да се напиеш в Саудитска Арабия

Всеки знае, че консумацията на алкохол е против правилата на Исляма, но може ли все пак да пиете алкохол в Саудитска Арабия?

Разказът на един европеец работещ в кралството

Когато за пръв кацнах в Риад преди няколко години, очаквах да водя живот на трезвеник, но само 20 минути след като бях настанен в новия си дом, вече седях край басейн с голяма група експати (Бел.ред. Експат е английски термин, който е съкращение от думата expatriate означаваща „пребиваване извън родината“. Преди са определяли за експатриати тези хора, които задълго, а понякога и завинаги, са принудени да напуснат страната, чиито граждани се явяват те. Понякога дори са им отнемали гражданството. Понастоящем думата експат е жаргонно название на чуждестранни специалисти, които реализират трудовия си потенциал извън собствената си страна), напивайки се жестоко с местно пиво наречено сидик или накратко сид.

Сидик

Тази напитка всъщност е предимно чист алкохол добита от ферментирал захарен сироп, който след това е дестилиран. Резултатът е много силен (чист медицински спирт) алкохол и повечето хора разреждат едно шише сидик три-четири пъти, за да получат по-пивко питие. Това означава, че с едно шише концентрат може да получите три или четири бутилки сид преди дори да се осмелите да го смесите с кола.

Повечето от по-големите жилищни комплекси имат подобие на бар, но това, което се сервира там е предимно домашно произведен алкохол, който всъщност е или лека бира, която е преминала отново процес на ферментация, за да ѝ се добави алкохолен градус, или пък вино направено от обикновен плодов сок, който може да се открие във всеки супермаркет и също минало процес на ферментация.

Да си направите алкохол всъщност е много лесно, единственото което трябва да извършите е да добавите малко мая (готварската мая е подходяща) към бутилка безалкохолна бира или бутилка плодов сок с малко добавена захар и го оставяте за няколко дни да ферментира. Резултатът е собствено производство алкохол.

Алкохолът е незаконен

Забраната за алкохол е толкова стриктна, че дори няма да успеете да откриете от любимата си вода за уста „Листерин“, тъй като съдържа алкохол. В кралство Саудитска Арабия не може да закупите открито алкохол под каквато и да е форма, което не означава обаче, че не можете да се сдобиете с него!

Внасяне на алкохол в Саудитска Арабия

Не правете глупости! Контрабандата на алкохол ще ви докара сериозни неприятности – дълъг престой в затвора и загуба на работното си място. Въобще не си струва риска, може да си закупите алкохол – просто попитайте колегите си. След няколко седмици престой се сдобих с достатъчно контакти, за да си купя почти всякакъв вид алкохол, който желая – само не се опитвайте да купувате от саудитци или други араби.

Домашно приготвеният алкохол в Саудитска Арабия

Много експати и саудитци си правят собствена бира и вино. Процесът действително е толкова елементарен, колкото и описаното по-горе. Количеството, което произвеждат обаче е по-голямо от една бутилка. Галоните, които купуваме за диспенсърите за вода са идеални за съдове, в които да се произвежда алкохол, който да е достатъчен за едно малко празненство. Целият процес може да отнеме повече от месец, за да ферментира цялото съдържание, сместа да се утаи, така че маята да се наслои на дъното преди да налеете съдържанието в отделни бутилки.

Човек може лесно да разпознае „пивоварите“ в супермаркета. Техните колички за пазаруване обикновено преливат от кутии плодов сок, стекове безалкохолна бира и големи пакети със захар. Плодовият сок, който се продава в стъклени бутилки е идеален, въпреки че е малко по-скъп, но пък бутилките могат да се използват за готовата алкохолна напитка след това.

Вкусът

Резултатът при приготовлението на домашен алкохол може и да е непредвиден, особено ако не сте успели да стерилизирате добри съдовете, които използвате. Вкусът може да варира в големи граници, в зависимост от количеството захар, което е добавено или от качеството на бирата или сока, който е използван за основа. Аз самият добавям сок от ябълки и праскови към сока от грозде, който влагам, тъй като намирам, че това подобрява крайния вкус. Опитвал съм да ползвам за основа и някои бири с различни плодови аромати, но не го препоръчвам.

Аз лично, като един виден купонджия, винаги гледам да имам на разположение 4 или 5 от тези галони – всеки в различна фаза на ферментация. Но това може да е много рисковано, тъй като ако ви хванат ще ви набедят за разпространител и бихте имали много малки шансове да избегнете затвора. Никога не продавайте алкохол, просто не си заслужава риска! Имайте предвид, че при ферментация се отделя миризма и едва ли бихте искали това във вашия дом, освен ако нямате някоя баня, която не ползвате, за да ги сложите там (както аз правя у дома) или пък в неизползваема спалня.

Как да си купите истински алкохол в Саудитска Арабия

Може да откриете и фабричен алкохол. Всъщност един от баровете в жилищен комплекс в Рияд, който посещавам понякога, е зареден само и единствено с Джак Даниелс, водка Смирнов, както и местният фаворит Джони Уокър (Черен етикет). По-трудно е да намерите бира, но въпреки това, ако имате късмет може да откриете, естествено ако сте готови да платите цената. Бутилка от купешки алкохол може да ви струва над 1 000 риала (или почти 300 долара), въпреки че може и да се намерят по-изгодни оферти, ако сте търпеливи.

Саудитите и алкохолът

Снимка- bbc.com

Докато много саудити следват стриктно своята религия, мнозина други имат у дома си нещо по-силно от лимонада. Много от моите саудитски приятели, с които общувам редовно, разполагат с уиски и друг вид алкохол у дома си и им се е случвало да отидат на работа буквално пияни! Ако искате да видите истинското отношение на саудитите към алкохола, просто трябва да преминете границата с Бахрейн през уикенда и ще се сблъскате с четири или петчасови задръствания от саудити на границата, които са тръгнали на лов за жени и пиене в многобройните барове на територията на Бахрейн. Ако не ви се седи с часове в колата ви, докато минете границата, просто вземете полет до Дубай за купон през уикенда, но резервирайте предварително.

Как да си купиш сидик

Сид е чист спирт, който е минал процес на ферментация и дестилация и затова е рискована неговата употреба. Лошо дестилираният сидик съдържа химикали като метанол, който може да ви доведе до загуба на зрение или дори да ви убие. Затова бъдете много внимателни от кого купувате. Ако купувате сид го проверете. Сложете малко количество от него в чаена лъжичка и го запалете със запалка. Би трябвало да гори със син пламък, като в лъжицата не би трябвало да остане нищо. Ако цветът на пламъка е жълт или още по-лошо зелен, тогава не го пийте, а направо го излейте в мивката. Не си заслужава да си рискувате живота за едно питие!

Ако ви хванат с алкохол в Саудитска Арабия

Снимка- arabnews.com

Никога не пътувайте с алкохол във вас или в колата ви, тъй като има много места за полицейска проверка, а и саудитските шофьори са луди – пътни инциденти се случват често и се налага да чакате полицаите да дойдат. Ако някога ми се случеше да съм на парти извън комплекса или далече от моя апартамент, когато живеех извън комплекса, ползвах саудитски приятел, който да пренесе алкохола.

Ако саудитец е хванат с алкохол, най-лошото, което може да се случи е да му го вземат и да бъде бит по китките. Ако вие бъдете спрян с кола с алкохол или ще трябва да платите много голяма сума пари на полицаите, които са ви спрели, или ще трябва да прекарате остатъка от престоя си в Саудитска Арабия в „лукса“ на една от техните адски дупки в затвора. Запомнете едно – затворът в Саудитска Арабия е за наказание, не за поправяне!

Шофиране в пияно състояние в Саудитска Арабия

Няма закон за шофиране в нетрезво състояние, тъй като пиенето е забранено все пак!  Да кажем следното, ако ви хванат да шофирате в нетрезво състояние сте го загазили изключително много. Трябва да сте напълно трезвен и в абсолютен контрол на всичките ви сетива, за да шофирате в Саудитска Арабия. Не карайте пил!

Източник – www.livinginsaudiarabia.org

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.