Да пътешестваш в Израел

Руско-израелският блогър Александър Лапшин споделя своя опит за пътешествията си в Израел и по света. Te ще ви костват минимални разходи, но за сметка на това ще ви доставят максимален комфорт.

Лапшин

Александър Лапшин става известен в целия свят, след като на 16.12.2016 г. е задържан в Минск по искане на Азербайджан. Оказва се, че блогърът е включен в „черен списък“ от Азербайджан след негово посещение в Нагорни Карабах, което не е било съгласувано с азербайджанските власти. Беларус екстрадира Лапшин в Азербайджан, а на 20.07.2017 г. той е осъден на 3 години затвор с общ режим. На 11.09.2017 г. президентът на Азербайджан подписва указ за помилването на Лапшин, след което е освободен.

– Александър, споделихте, че сте посетили почти всички страни по света и то с минимални финансови разходи. Как възникна идеята да пътешествате по света?

– Много отдавна започнах да мечтая да странствам, още когато майка ми ми четеше древногръцките митове за аргонавтите. След това, когато се научих да чета, изгълтах на един дъх всички романи на Жул Верн, Джек Лондон и други писатели.

Още в първи клас знаех наизуст столиците на всички държави. Първата страна, която посетих беше Румъния. Това се случи през 1990 г. Именно чрез Румъния (както и Унгария) повечето еврейски семейства напускаха СССР на път за бленувания Израел. Причината беше, че по това време липсваха директни авиолинии, които да свързват СССР и Израел.

– До този момент колко страни сте посетили? Да не би да сте си поставили за цел да обходите всички държави по света?

– Досега съм пребивавал в 122 страни, а след две седмици списъкът ще нарастне до 125 страни. Към него ще добавя Кабо Верде, Мавритания и Мали. Към самото „колекциониране на страни“ се отнасям по-скоро с ирония, тъй като държавните граници и визите са абстрактни неща, измислени са от хората и при това често без всякаква логика.

– Кое ви вдъхновява, когато избирате нова точка от картата?

– Направлението на пътуването се определя от три фактора: финансови възможности в дадения момент от времето, настроението, както и от това, дали има други спътници.

Понякога решението да тръгна идва спонтанно, след като получа рекламен бюлетин от някоя авиокомпания с предложение за евтини билети – да речем за Мадагаскар за $399. В други случаи започвам да планирам много преди самото пътуване и един или два месеца преди заминаването вече се виждам как се разхождам по улиците на Хавана или Сингапур. Но също така спонтанно плановете могат да се изменят, ако изневиделица се появи още по-интересна идея.

– Обмисляте ли предварително маршрута и нощувките или решавате всичко на място?

– Може да ви изглежда, че тези, които обикалят света с раница на гърба си, едни такива измачкани, небръснати аскети със скъсани маратонки биха се съгласили да пренощуват зад всеки един храст. Да, такива хора са немалко, но повечето, включително и аз, ценят до голяма степен комфорта.

Винаги знам къде ще прекарам нощта, къде ще обядвам, както и къде и в кой час ще взема резервираната от мен кола под наем. Опитвам се да предвидя възможните форсмажорни обстоятелства и да имам алтернативен вариант. Ето защо, обикновено, резервирам хотел предварително, както правя и със самолетните билети и другите видове транспорт.

-Четейки вашите статии в блога ми се струва, че, сякаш, повествованието се води от професор по история или експерт по политическите науки. Постовете са изпълнени с исторически факти, дати, като често прилагате и карти на въпросното място, за което пишете. Откъде се сдобивате с информацията?

– Опасявам се, че съм далеч от равнището на един професор по история или политолог. На любителско ниво винаги съм се интересувал от събитията, които се случват около нас, от традициите и обичаите, произхода на конфликти и религиозните спорове. За щастие понастоящем всемогъщият интернет ви позволява за броени минути да намерите отговори на всички интересуващи ви въпроси.

– Според вас какво може да предложи Израел на туристите?

– Без съмнение Израел е една от най-интересните страни в света в контекста на комбинацията от неповторими природни забележителности и исторически паметници – и всичко това на толкова малка територия. Добавете към това отличните пътища, добре обмислената инфраструктура за активен отдих и развлечения и в резултат получаваме отлична дестинация за всеки един човек. Една визита до Израел ще ви достави незабравими впечатления, независимо дали сте сам, само с една раница или със семейството и децата си.

Йерусалим

Йерусалим

– Оказва се, че израелският туризъм го очаква интересно бъдеще?

– Въпросът за бъдещето на израелския туризъм не е толкова ясен за мен, колкото, да речем, природните красоти и историческите паметници. Страната остава заложник на продължаващия конфликт с арабския свят, което плаши милиони потенциални туристи.

Вторият проблем са изключително високите цени, особено в израелските хотели. Според мен Израел е достоен кандидат за тройката най-скъпи за туризъм държави в света – Швейцария, Норвегия и Съединените щати.

Третият фактор е ниското ниво на качеството на обслужване, което на някои места напомня на отношението към клиентите в бившия СССР. За голямо съжаление значителна част от туристите посетили Израел веднъж никога повече няма да се върнат.

Мисля, че властите трябва да се погрижат за появата на конкуренция, защото само този фактор ще доведе до по-високо качество и по-ниски цени. Един прост пример: в Тел Авив хотелите са три пъти по-малко, отколкото в сравнително непопулярните дестинации като Братислава или Белград, а площта на трите града е съпоставима.

– Забелязвам една закономерност. Има страни, които израелците посещават масово, такива като Тайланд, Индия, Германия, а има туристически дестинации, в които да срещнеш „наши“ е голяма рядкост. Според вас на какво се дължи този факт?

– Бих разделил отговора на въпроса ви на две части. Първо, поради високите цени за почивка в самия Израел, голяма част от нашите съграждани предпочитат да почиват в чужбина. Новите авиолинии, които се разкриват в Израел определят и популярността на ваканционните дестинации. Днес, когато купувате билети няколко месеца преди полета, можете да платите до $100 за двупосочен билет за страни като Германия, Чехия, Унгария, Швейцария, Кипър, Гърция, Турция, Италия.

Що се отнася до по-екзотичните дестинации като Индия и Тайланд, те са по-търсени сред младите хора, които отиват там за по-дълъг период от време.

На второ място, нашият народ е доста консервативен и е много трудно да го накараш да изпробва нови направления за отдих, дори ако изглеждат видимо атрактивни и по-евтини. Давам ви и пример, защо израелците летят масово до Родос и Крит, но пренебрегват прекрасната Малта?

Напълно игнорират много по-завладяващите Канарски острови или португалската Мадейра за сметка на традиционните почивки в Барселона и испанското крайбрежие на Средиземно море.

Що се отнася до Африка, израелците традиционно пътуват на сафари в Кения и Танзания, неглижирайки много по-богатия животински свят на Южна Африка, Намибия и Ботсвана. Дори и по отношение на цивилизоваността и сигурността, последните три страни са много по-спокойни.

– Често пътувате до съвършено необикновени места. Ще ви призная нещо, живея тук вече повече от десет години, но все още не зная къде е нудисткият плаж. Сигурна съм, че такъв плаж съществува! Може би вие знаете къде е той и как да го намеря?

– Ще ви открия, че не съм фен на нудизма, но знам няколко такива места. Единият се намира срещу кибуца „Дор“ в северната част на страната, вторият е част от плажа Тел Барух, срещу летището Сде Дов в Тел Авив, третият е Калия, най-северният плаж на Мъртво море. Но е възможно да има и други!

Плажът Тел Барух

Плажът Тел Барух

– Благодаря ви за информацията! Много ми се иска да споделите с нашите читатели трите най-живописни места в Израел, които си заслужава да се посетят и където няма да ни отведе екскурзоводът.

– Обичам маршрута по дефилето на потока Гилбон (Бел.ред. Познат е и като Ейтан или Джелабун) в Голанските възвишения, който включва поредица от великолепни водопади, включително и най-високият в Израел, чиято височина достига 50 метра.

Прелестен е маршрутът по дефилето на река Прат в Юдейската пустиня до манастира „Свети Георги“.

Изсеченият в скалите манастир "Свети Георги Хозевит"

Изсеченият в скалите манастир „Свети Георги Хозевит“

Също така ми харесва едно сравнително малко познато направление в северозападната част на пустинята Негев. Поставяме началото с посещение на древния град Шивта, след това продължаваме до границата с Египет в Ницана, където може да видите развалините на старата турска жп гара и египетския град Ел Ауджа. Оттам се отправяме на юг по протежението на границата до едно от най-странните населени места в Израел – Азуз. В това селце, което повече напомня декорация от филма „Междузвездни войни“, живеят едни от най-креативните хора, които познавам.

– А съществува ли „черен списък“? Места, които е по-добре да избягваме?

– Трябва да внимавате при посещението на Юдея и Самария (Бел.ред. Западният бряг на река Йордан), където ситуацията може да бъде непредсказуема. Не говоря за черен списък, а за необходимост да планирате пътуванията до там по-сериозно, отколкото на друго място.

– Има ли страни по света, които според вас приличат или по някакъв начин са сходни на Израел в културен аспект?

– Гърция, Кипър, Южна Италия. Абсолютно еднакви са!

Източник – www.beinisrael.com

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.