Гражданската война в Йемен

Огуз Челиккол – вестник „Хюриет“

Гражданската война в Йемен продължава вече 4 години. Кървавият конфликт избухна през 2015 г.

В тази война станахме свидетели на пряката намеса на Саудитска Арабия и нейните съюзници. Всъщност борбата за Йемен се води между Саудитска Арабия и Иран. И двете страни се възползват от местни фракции опитвайки се  да установят контрол над стратегически важния Йемен.

Арабските протести

Корените на гражданската война в Йемен датират от „Арабската пролет“, която засегна и тази страна. Вследствие на протестите избухнаха масови улични безредици, които бяха насочени срещу режима на Али Абдула Салех. Резултатите от арабската пролет в Йемен не се отличаваха от другите арабски държави като Сирия и Либия.

В резултат на уличното недоволство, което започна в Йемен и което прерастна в сцени на жестоко насилие, в началото на 2012 г., след 22-годишно управление на страната (в условията на деспотичен режим), Салех бе принуден да подаде оставка. Йеменският президент бе ранен по време на въоръжено нападение срещу президентската резиденция, след което той напусна поста си и замина в Саудитска Арабия за лечение. Този, който замени Салех на президентския пост беше неговият заместник Абд Рабу Мансур Хади.

Хуситите

Гражданската война в Йемен започна, след като хуситите, които са последователи на зайдизма (който се смята за едно от разклоненията на шиизма) и представляващи най-голямото малцинство в страната, вдигнаха въстание в северната част на Йемен. Хуситите влязоха в стълкновение със сунитските племена, впоследствие успяха да овладеят йеменската столица и установиха контрол над значителна част от страната. Когато хуситите завзеха столицата Сана, президентът Мансур Хади беше поставен под домашен арест, откъдето успя да избяга в Аден (важно пристанище в южната част на страната).

26 март 2018 г. Сана, Йемен. Митинг на хуситите срещу авиоударите нанасяни от ВВС на Саудитска Арабия

26 март 2018 г. Сана, Йемен. Митинг на хуситите срещу авиоударите нанасяни от ВВС на Саудитска Арабия.

Външната намеса

След като хуситите предприеха опити да превземат град Аден и в предградията на пристанищния град избухнаха сблъсъци със силите на президента Мансур Хади, Саудитска Арабия се намеси директно в гражданската война в Йемен. Мащабната намеса на Рияд (включително и на съюзниците на кралството) чрез въздушните удари предотврати попадането под контрола на хуситите на целия Йемен, но гражданската война между хуситите и силите на президента Мансур Хади продължи и се ожесточава все повече.

Днес в Йемен функционират две правителства: на хуситите и това на президента Мансур Хади. Правителството на президента Мансур Хади е признато от международната общност и представлява Йемен в ООН. Мансур Хади е непосредствено подкрепян от Саудитска Арабия и нейните съюзници. От своя страна, на всички е известно, че зад хуситите стои Иран. Саудитска Арабия твърди, че Иран, освен с политическа и финансова подкрепа, подпомага хуситите с оръжия и боеприпаси. Според арабското кралство ракетите, които се изстрелват към Саудитска Арабия от районите, които са контролирани от хуситите също се доставят от Иран.

Йемен очевидно се превръща в съществена конфликтна зона в рамките на противопоставянето между Саудитска Арабия и Иран. Тази конфронтация между двете държави се разпростира върху целия Близък Изток. Във военновъздушните сили, които бяха сформирани от Саудитска Арабия с цел директна намеса в гражданската война в Йемен, участват и много арабски страни – Египет, Мароко, Судан, Бахрейн. ОАЕ е другата държава в региона, която заедно със Саудитска Арабия пряко се намесва във войната в Йемен. Освен това САЩ осигуряват логистична подкрепа за Саудитска Арабия в този конфликт.

Стратегическото местоположение

Йемен е арабска държава с площ 528 000 км² и с население от 27 милиона души. Йемен не може да се похвали с природни ресурси като нефт и природен газ – това е една бедна страна разположена в богатия Арабски полуостров. Но географското положение на Йемен, разположен на входа на Червено море, идвайки откъм Индийския океан, придава на тази страна голямо стратегическо значение (по отношение на контрола над международните морски пътища). За Саудитска Арабия Йемен, с който кралството има обща дълга граница на юг, има още по-голямо значение. Очевидно е, че разпространението на иранското влияние върху този планински регион, който е разположен на юг от Саудитска Арабия, се възприема от Рияд като сериозен проблем свързан със сигурността на арабската монархия.

Йемен

Фактът, че не толкова отдавна армейски части на ОАЕ се опитаха да отнемат йеменския остров Сокотра, който е разположен на входа на Червено море и който при това се контролира от силите на президента Мансур Хади, подкрепян от Саудитска Арабия, нагледно демонстрира стратегическото значение на Йемен. То е особено важно за страните от Персийския залив и улеснява проумяването на причините за текущия конфликт в Йемен.

Племенното разделение

За Йемен, както и много други страни от арабския свят, е характерна социалната стратификация на населението. Племенното разделение на страната също играе важна роля в социалния и политическия живот на Йемен. Известно е, че в миналото това племенно деление се явява важен фактор при разделянето на страната на Северен Йемен и Южен Йемен. До 1990 г. Йемен си остава разделен на северна и южна част.  През 1990 г. страната се обединява, като до 2012 г. е управлявана от режима на Али Абдула Салех.

Днес тази разделена, смесена мазхабна (Бел.ред. Мазхаб е школа от шариатското право в Исляма. Според някои възгледи днес се наброяват 6 мазхаба) и племенна структура на Йемен е основната причина за гражданската война в страната. Голяма част от населението са сунити, а хуситите-зайдити според някои оценки са около 25% от населението на Йемен.

Докато войната между подкрепяните от Иран хусити и поддържаните от Саудитска Арабия (и нейните съюзници) сунитски сили на президента Хади не престава, в южната част на страната започва да набира сила ново сепаратистко движение. Трябва да се отбележи, че тези сепаратистки (племенни) сили, които имат за цел повторното разделяне на Йемен на южна и северна част, се подкрепят от ОАЕ.

Вътрешнополитическата борба

Гражданската война в Йемен, наред със сунитско-шиитското разделение в страната, от самото начало служи като повод за възникването на разнородни съюзи, които са обусловени от вътрешната политика.

Али Абдула Салех (сунит), който беше принуден да напусне президентския пост в резултат  на безредиците предизвикани от Арабската пролет, след завръщането си в Йемен от Саудитска Арабия, където той се лекуваше, започна активно да си сътрудничи с хуситите. По този начин силите на Салех фактически взеха страната на хуситите в гражданската война в Йемен. Фактът, че бившият президент Али Абдула Салех, който както се предполагаше е близък до Саудитска Арабия (и САЩ), застава на страната на поддържаните от Иран хусити, беше изтълкувано като ситуация предизвикана от вътрешнополитическата борба. Миналата година Салех беше убит от хуситите, след като те го заподозряха, че иска да премине на страната на сунитите и да напусне Сана.

В един по-късен етап в гражданската война в Йемен се намесиха и поддръжници на групировката „Ал Кайда“. Разделението и въоръжените сблъсъци в страната придобиха още по-мащабен и ожесточен характер. Известно е, че въоръжените групи свързани с „Ал Кайда“ са проявявали активност в Йемен и по-рано, още преди гражданската война.

Хуманитарната криза

Кръвопролитният конфликт в Йемен и пряката намеса на външни сили в нея предизвикаха мащабна хуманитарна криза в страната. В арабската страна се отбелязва взрив на епидемични заболявания, преди всичко на епидемия от холера. Хуманитарната криза в Йемен засегна най-незащитената част от обществото – жените и децата. Източници на ООН отправят сериозни предупреждения за последиците, които тази хуманитарна криза ще има за населението на Йемен.

Никакви признаци не се забелязват, че гражданската война в Йемен скоро ще приключи. В момента военните операции предприети от частите на президента Хади (с активната подкрепа на Саудитска Арабия от въздуха) целят овладяването на пристанищния град Ходейда, който е под контрола на хуситите.

Пристанище Ходейда

Град Ходейда, разположен на брега на Червено море, е най-важното пристанище, което се контролира от хуситите. Предполага се, че именно от това пристанище постъпва в страната значителна част от оръжията и боеприпасите за хуситите. Ако пристанищният град Ходейда премине в ръцете на президента Хади, това ще доведе до сериозен проблем за хуситите, както и ще повиши значително натиска върху Сана, който е в ръцете на тези шиитски сили.

От друга страна, ООН и международните хуманитарни организации обръщат внимание на факта, че пристанището Ходейда осигурява регулярния приток в страната на хранителни продукти и лекарства. Разпространението на военните действия, които в момента са особено интензивни в района на летището на града, неизбежно ще се отрази негативно на дейността по оказване на хуманитарна помощ в Йемен.

Международната общност все по-често предупреждава, че хуманитарните мисии в Йемен (които и сега не са достатъчни), може да се окажат под заплаха заради сблъсъците в района на Ходейда, от което положението на цивилното население ще се влоши още повече.

Практически реализирането на такива предложения като предаването на пристанище Ходейда под контрола на ООН и възобновяването на доставките с хуманитарна помощ за страната е изключително трудно в настоящите условия.

Ракетните обстрели срещу Кралство Саудитска Арабия

От своя страна, в отговор на директното вмешателство на Саудитска Арабия в гражданската война в Йемен, хуситите извършват ракетни атаки по Саудитска Арабия от районите, които са под техен контрол. В отделни случаи ракетите успяват да засегнат дори столицата Рияд. По-рано тази седмица саудитските власти съобщиха за унищожаването на две ракети в небето над Рияд.

Военновъздушните сили на Саудитска Арабия подлагат на интензивни бомбардировки хуситските части

Военновъздушните сили на Саудитска Арабия подлагат на интензивни бомбардировки хуситските части

Официални лица от Саудитска Арабия заявиха, че по-голямата част от изстреляните от хуситите ракети са били унищожени във въздуха. В същото време е очевидно, че тези ракетни нападения предизвикват безпокойството на Саудитска Арабия и представляват проблем за нея. Саудитите твърдят, че хуситите са снабдявани с ракети от Иран и според тях именно ислямската република е отговорна за ракетните обстрели.

Етнорелигиозното разделение на Близкия Изток

Съвършено очевидно е, че гражданската война, която бушува в момента и която има за цел контрола над Йемен е съществена част от саудитско-иранския конфликт, който се разпростира на територията на целия Близък Изток. Конфликтът между Рияд и Техеран премина в много страни от Близкия Изток. Сирия, Ирак, Бахрейн и Ливан са страните от арабския свят, където тази конфронтация придобива особено силни измерения (без да броим, разбира се, Йемен).

В тези страни (както и в Йемен) шиитите представляват значителна част от населението, а в Ирак и Бахрейн – те са мнозинство. Отчитайки тези обстоятелства, както Техеран, така и Рияд все повече са обвинявани, че използват етнорелигиозното разделение на региона за осъществяване на свои цели във външната си политика.

От друга страна, е видно че в конфликта между Саудитска Арабия и Иран, който набира скорост в Близкия Изток, активно се включва Израел (друга регионална сила) и САЩ (глобална сила). САЩ, начело с Тръмп, непрестанно подлага на словесни атаки и критики Иран, докато Русия, въпреки някои проблеми в отношенията си с Иран, продължава да подкрепя шиитската държава.

Същевременно ЕС, който въпреки натиска и принудата от страна на Вашингтон, подхожда към този въпрос повече от икономическа гледна точка без особено желание да заеме ясна позиция в противопоставянето Техеран-Рияд.

 

 

 

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.