Град в града- бразилските фавели

Град в града

След като в Бразилия официално забраняват робството през 1888 г., вече бившите африкански роби се установяват, обособени в отделни общности, в Рио де Жанейро – тогава столица на Бразилия. Постепенно обаче биват изтласкани в покрайнините, където създават градове в града- така наречените фавели. През 30-те и 40-те години на 20-ти век започва масова миграция към големите градове, като хората без финансова възможност се установят в крайните части на градовете.

Емблематични са фавелите в: Рио де Жанейро, Сао Пауло, Ресифе, Бело Оризонте. Днес само в Рио де Жанейро броят на фавелите се оценява на 1000. Те са дом на 1,5 милиона души или близо 24% от населението на града. Повечето от домовете в тези квартали нямат достъп до елементарни комунални услуги. До много от домакинствата не достигат водоснабдяване и канализация, тъй като голяма част от постройките са нелегални. Липсата на контрол осигурява подходящи условия на различни групировки за развитие на наркотрафик и наркоразпространение. След дълги години на бездействие правителствата и местните власти опитват да проведат различни програми за подобряване на условията в тези места, но много често те претърпяват крах.

Условията за живот във фавелите са нехигиенични

Условията за живот във фавелите са нехигиенични. Снимка- Марио Тама, Getty Images

Инциденти във фавелите

Наред със своите плажове и фестивали, Бразилия привлича все повече туристи и със своите екскурзии из по-гостоприемните си фавели. Безопасни ли са те обаче?
През 2017 г. британска поданичка пострада при стрелба след като със семейството си се отклонили от маршрута си и навлезли във фавела.

Новината за стрелбата по британското семейство изпраща тревожни сигнали към туристическата индустрия в Бразилия. През последните години бразилските власти положиха огромни усилия, за да изчистят имиджа на страната преди Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г. Но силите за сигурност, които бяха ангажирани с безопасността на туристите по време на Игрите, отдавна ги няма и този случай ни напомня, че някои части от страната си остават опасни за посетители.

Британката беше ранена след два изстрела в корема, докато заедно със съпруга си и трите им деца минавали през фавелата Ангра дос Рейс. Официалната версия е, че са търсели вода. Ангра се намира на брега срещу популярния остров Илха Гранде, част от бразилското изумрудено крайбрежие, на юг от Рио де Жанейро.Това е и мястото, откъдето потеглят фериботите за острова.

Властите съобщават, че преди да открият огън по тях, група хора се приближават към колата на семейството и ги предупреждават да си тръгнат. Говорител на полицията твърди, че езиковата бариера е причината да се стигне до нещастния инцидент, тъй като туристите не са разбрали предупреждението. Жената е приета в болница и оцелява.

Бразилски специални полицейски части във фавела

Бразилски специални полицейски части във фавела. Снимка- www.telegraph.co.uk

През 2015 г. бразилска пенсионерка беше застреляна пред съпруга ѝ след като следвали навигацията на телефона си, за да стигнат до Нитерой, предградие на Рио Де Жанейро, но вместо това се озовали в контролираната от банди фавела Карамухо.

Безопасно ли е да шофирате сами в Бразилия?

Със своите големи разстояния, които трябва да пропътувате и безкрайното си крайбрежие, което може да опознаете, много туристи с приключенски дух се изкушават да наемат кола в Бразилия. Това обаче не се препоръчва от повечето опитни туроператори. Не е препоръчително да шофирате сами в нито един от по-големите бразилски градове, особено ако не можете да говорите и четете на португалски, най-вече заради възможността да се загубите.

Препоръчително за всички, които пътуват в Бразилия е да се придържат към предварително планирани индивидуални маршрути, като могат да се организират и професионални екскурзоводи, които да ви покажат основните забележителности.

Безопасни места, където може да шофирате сами в Латинска Америка са Аржентина, чилийската част на Патагония, където има малко на брой пътища и алтернативните начини за транспорт са или ограничени, или много скъпи.

Доколко безопасни са туристическите посещения на фавелите?

Организираните туристически посещения на фавелите са безопасният начин, за да се посетят някои от по-гостоприемните за туристите фавели и да получите впечатление от начина на живот там.

Полицейски бронирани машини във фавела

Полицейски бронирани машини във фавела. Снимка- AP.

Най-често тези посещения се случват във фавелата Видигал или в Росиня- най-голямата фавела в Бразилия, намираща се на хълм с невероятна гледка. И в двете фавели правителството се намеси с крути мерки, за да сведе криминогенната обстановка до приемливо ниво. Въпреки това е препоръчително да не се ходи там без организиран гид.

Дори по време на организирано посещение, трябва да сте много внимателни с правенето на снимки. Експертите предупреждават, че местните, които имат връзки с банди за разпространение на наркотици, могат да приемат вашите действия за полицейска акция или да се притеснят, че ще бъдат идентифицирани.

Проект за умиротворяване на фавелите

Правителството създава специални полицейски подразделения Unidade de Policia Pacificadora (Отряди на миротворческата полиция), чиито части са разположени в няколко от фавелите в Рио де Жанейро. Т.нар. проект за умиротворяване на фавелите е свързан с операция по възвръщане на териториите на фавелите, които се намират под контрола на криминалните групировки, свързани с трафик на наркотици, оръжие и хора към юрисдикцията на държавата. Военна полиция с поддръжката на армейски части обхващат фавелата и осъществяват прочистване от криминални елементи.

След това във фавелите навлизат Отрядите на миротворческата полиция, които имат за цел да подготвят условията за появата на образователни институции (училища, детски градини), здравни институции (поликлиники, болници), финансови институции (банки), общински служби по почистване. Разликата е, че ако преди полицията е нахлувала във фавелите за провеждане на краткосрочни операции, то след реализиране на проекта за умиротворяване на фавелите полицията навлиза в гетата завинаги. Главната цел е да се заеме територия, а не да се убиват или арестуват колкото се може повече бандити.

На някои места това проработи по отношение на сигурността, но въпреки това фавелите са непредсказуемо опасни зони имайки предвид нивото на насилие в тях и сериозното натоварване на полицейските ресурси.

Какво да направите, ако случайно попаднете във фавела?

Ако все пак по погрешка попаднете във фавела е препоръчително да свалите прозорците на вашата кола, така че да могат местните да ви идентифицират лесно и да разберат, че не носите заплаха за тях. Наркотрафикантите там най-много се притесняват от конкурентни банди и от полицията. Известно е дори, че избягват конфликти с туристи, тъй като това би привлякло нежелано внимание към тях.

Статията е част от архива на www.worldrubric.com

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.