Гладоморът – част от съветското „прочистване“ на Украйна

Информационна агенция «Курсор», Израел

Законопроектът на Акрам Хасон, депутат в Кнесета от коалиционната партия „Кулан“, за признаването на Гладомора за целенасочен геноцид на съветските палачи срещу народа на Украйна предизвика бурна реакция от страна на Москва. Русия заплаши Израел с „тежки последици“ (което е груба намеса във вътрешните работи на еврейската държава).

Гореща дискусия предизвика публикацията по тази тема и в израелските рускоезични медии, включително и в «Курсор». В рамките на три часа след появата на статията в нашия сайт, тя беше прочетена от над три хиляди души, а повече от 100 направиха коментар. В тази връзка редакцията счете за необходимо да подготви историческа справка по тази тема.

Еврейската интелигенция

Целта на тази статия е да покаже, че изкуственият глад е само един от методите за разправа над народа на Украйна, който е съчетан с унищожаването на най-добрите представители на националните култури на тази страна, включително и еврейската. Например през 1938 г. в Харков е арестуван и разстрелян 68-годишният „враг на народа“ Бенцион Фрадкин, чиято „вина“ е била в това, че „подклажда националистически настроения“ със стиховете си на иврит.

Изтъкнатият еврейски поет Хаим Ленски (1905-1943 г.) също е репресиран от съветските власти. Поетът загива в съветски концентрационен лагер в Сибир, както и мнозина други заточеници. „Пролетарските“ еврейски писатели и театрални деятели, които пишат и творят на разрешения по съветско време идиш са разстреляни в подземията на Лубянка през 1952 г.

Гладоморът

Въпреки това украинският народ и украинската култура понасят най-големите загуби в периода на болшевисткия режим. Исторически факти свидетелстват, че Гладоморът е целенасочен геноцид срещу украинската нация в периода 1932-1933 г., който освен това е придружен и от духовен геноцид – унищожават се най-изтъкнатите дейци на украинската култура. Обширни материали описващи физическата разправа над народа на Украйна са публикувани в мемориалния интернет портал «История на Гладомора».

Изкуственият глад и съпровождащите го масови репресии са необходими на ръководството на Съветския съюз, за да умиротвори украинците, да довърши окончателно украинската съпротива срещу режима, както и да спре опитите за създаване на самостоятелна, независима от Москва украинска държава.

През 2006 г. с украинския закон „Относно Гладомора от 1932-1933 г. в Украйна” Гладоморът официално е признат за геноцид над украинския народ. През 2010 г. с решение на Апелативния съд в Киев се доказа геноцидния характер на Гладомора: замисълът на Сталин, Молотов, Каганович, Постишев, Чубар, Хатаевич и Косиор да унищожат част от украинската нация.

1933 г. Украйна, Харков. Снимка- Уикипедия

1933 г. Украйна, Харков. Снимка – Уикипедия

В периода 1932-1933 година са убити повече от 7 милиона души на територията на Украинска ССР и 3 милиона украинци извън нея – в регионите, които в миналото са заселени от украинци: Кубан, Северен Кавказ, Долно Поволжие и Казахстан.

„Законът за петте класа“

В началото на 30-те години на миналия век политиката на колективизация в Украйна претърпява крах. Селяните масово започват да напускат колхозите и да си взимат обратно своето имущество: добитък, селскостопански инвентар и зърно. В опит да опази колхозите и колхозното имущество на 7.08.1932 г. съветският режим приема репресивен закон, който е наречен от народа „закон за петте класа„.

С постановлението на Централния изпълнителен комитет и Съветът на народните комисари на СССР – „За охраната на имуществото на държавните предприятия, колхозите и кооперациите и за укрепване на обществената (социалистическа) собственост“ колхозната собственост се приравнява с държавна собственост. За присвояването на държавна собственост са предвидени жестоки наказания.

Според този закон за най-малкото присвояване на остатъци от реколтата на полето гладните селяни са осъждани на разстрел или на лишаване от свобода за 10 години плюс конфискация на имуществото. Дефакто законът забранява правото на хората да притежават собствена храна. С този декрет са организирани специални отряди, които конфискуват зърното от населението. Това изземване се съпровожда с терор, физически и морални изстъпления над хората.

1932 г. Украйна. Изземване на скрито в земята зърно.

1932 г. Украйна. Изземване на скрито в земята зърно.

Кремъл създава такива условия за живот, които предполагат унищожаването на част от украинската нация, като напълно отнемат всички хранителни продукти. С постановление на ВКП(б) – Всесъюзна комунистическа партия (болшевики) и на Съвета на народните комисари на СССР от 22 януари 1933 г., подписано от Сталин и Молотов, украинците са закрепостени на териториите, в които гладът цари повсеместно. Забранени са т.нар. „пътувания за хляб“ от територията на Украинска ССР и Кубан .

Към нито един друг административен регион на СССР или република не е приложена такава мярка. Сталинският режим отрича съществуването на глада в Украйна и аргументирайки се с това, отказва помощта, която предлагат многобройните неправителствени организации – по-специално задграничните украински общности и Международният Червен кръст.

През пролетта на 1933 г. смъртността в Украйна придобива катастрофални мащаби. Пикът на Гладомора е през юни. През този месец умират от мъченическа смърт 28 хиляди души на денонощие, във всеки един час 1 168 души, във всяка една минута загиват по 20 украинци.

„Разстреляното Възраждане“

През есента на 1937 г. сталинските екзекутори разстрелват украинския културен, научен и политически елит в карелската местност „Сандармох“ – в украинската история е познато като „Разстреляното Възраждане“. Разстреляни са (т.нар. „Соловецки етап“) 1 116 лагерници. Сред тях са Лес Курбас, Микола Кулиш, Валериян Пидмогилний, Григорий Епик, Микола Зеров и много други бележити деятели на украинската култура и наука.

Първият етап от разстрелите започва на 27 октомври и продължава с прекъсвания до 4 ноември. Сред обречените на смърт граждани на СССР са и 290 украинци. Най-голям брой екзекуции са извършени през първите дни на ноември. На 3 ноември са разстреляни 134 души – в разстрелните списъци са обозначени като „украински буржоазни националисти“. По този начин само за един ден е унищожен цветът на украинската нация.

Репресиите срещу евреите

Както е известно масовите репресии срещу евреите в СССР започват през януари 1953 г. (с така нареченото дело срещу лекарите). В Москва и в различни градове на страната евреите са бити по улиците, насилствено сваляни от обществения транспорт, уволнявани от работа и изключвани от университетите. Масовата депортация (с последващо унищожение) на евреите в Сибир и Далечния Изток („за да се избегне по-нататъшното нарастване на инцидентите с насилие“) е насрочена за март 1953 г. Смъртта на „бащата на народите“ – Сталин (изпада в безсъзнание в нощта на Пурим – 1 март) проваля тези планове.

Източник – www.inosmi.ru

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.