Разстановка на силите в Сирия

Разстановка на силите

Въпреки демонстрираното единство на лидерите на Съединените щати, Великобритания и Франция, тези държави имат фундаментално различни цели и задачи в осъществената от тях военна акция срещу Сирия. Преди всичко това се отнася до Париж.

Франция

Не е тайна, че Франция е най-слабата във военно отношение страна в триумвирата. Освен това тя изобщо не е готова за провеждане на пълноценна бойна операция.

Флот

Главната ударна сила на френския военноморски флот – самолетоносачът „Шарл дьо Гол“ – е в ремонт. А без него атаката на французите срещу Сирия изглежда твърде символична. Именно на този самолетоносач се крепят действията на френския флот и палубната авиация в Средиземно море.

Край бреговете на Сирия бойно дежурство изпълнява фрегатата «Aquitaine». Бойният плавателен съд е в състояние да изстреля по Дамаск и агломерацията 16 крилати ракети.

Фрегата клас D650 "Aquitaine"

Фрегата клас D650 „Акитен“ (Aquitaine)

„Черно злато“

Френските петролни и газови компании имат подписани договори с Иран за най-малко $30 милиарда. Ето защо за Париж е изключително важно при ракетните удари да не порази не само руските военнослужещи, но и иранските. Неслучайно Еманюел Макрон побърза да обяви, че „френските ракетни удари не са насочени срещу съюзниците на сирийското правителство или конкретни личности.“ Главните мишени са химическите обекти на сирийската армия, които, общо взето, отдавна са бомбардирани или са унищожени.

Авиация

Но ако нуждите на съюзниците изискват съсредоточаването на по-голяма ударна мощ, то, както ни съобщи източник близък до френската армия, най-вероятно Париж ще изпрати към Дамаск три или четири звена изтребители „Рафал“. Изтребителите ще излетят или от своите бази във Франция, осъществявайки две дозареждания, или от бази на НАТО в Италия с едно дозареждане с гориво. Тези изтребители се очаква да увеличат ударната мощ с още 16 крилати ракети – вероятно от типа SCALP. За точността на френските ракети сирийците не трябва да се безпокоят. Известно е, че по време на войната в Либия от 100 бойни полета на френските военновъздушни сили едва 11 бяха успешни.

Френски многоцелеви изтребител от четвърто поколение "Рафал"

Френски многоцелеви изтребител от четвърто поколение „Рафал“

За сметка на това пък президентът на Франция ще набере така нужните му аплаузи в своята страна и в ЕС като цяло, където Париж възнамерява да свири първа цигулка по отношение на военните въпроси в съюза. След излизането на Лондон от ЕС това е много важно за Макрон. Лидерите на Германия и Италия, които отказаха да участват в нападението срещу Сирия, са готови всячески да съдействат в това начинание на Франция.

Великобритания

Другояче стоят нещата с Великобритания. На фона на огромните вътрешни проблеми на Лондон, свързани с излизането от ЕС и неизбежната загуба на повече от $100 милиарда, за страната не е толкова важно кого бомбардира, главното е да се намери враг и цялото внимание да се пренасочи към него.

Именно поради тази причина първо, Лондон организира тази истерика с мнимия опит за отравяне на Скрипал с нервнопаралитичен газ, а след това от нулата изфабрикува откровено фалшиви обвинения по адрес на Дамаск за използването на химически оръжия срещу сирийската опозиция.

Флот

При това желанието на Тереза ​​Май да нанесе удар по Сирия придоби наистина маниакален характер – тя дори не сметна за необходимо да обсъжда този въпрос в парламента. Британският премиер нареди двата есминци/разрушители «HMS Duncan» и «Destroyer» да се приближат до бреговете на Сирия. Всеки от бойните кораби може да изстреля по 20 крилати ракети „Томахоук“. Освен това вече е издадена заповед на най-малко две британски тактически ядрени подводници да се придвижат в зоната на планираните бойни действия. Подводниците разполагат с до петдесет крилати ракети общо.

Корабът на Нейно Кралско Величество „Дънкан”

Корабът на Нейно Кралско Величество „Дънкан” (HMS Duncan)

Авиация

Но това не е още всичко. Целият състав на британската военновъздушна база „Акротири“ в южната част на Кипър е приведен в пълна бойна готовност.

– Самолети са заели стартова позиция на пистата. Готови сме да изпълним поставените задачи. – заяви пред журналист от BBC представител от авиобазата.

Планирано е ударът да бъде извършен от авиогрупа от осем изтребителя-бомбардировачи «Panavia Tornado» (Панавиа Торнадо), които могат да изстрелят общо 60 крилати ракети и авиобомби. Прикритието ще бъде осигурено от 6 изтребителя за съпровождане.

Двуместен реактивен многоцелеви боен самолет "Панавиа Торнадо"

Двуместен реактивен многоцелеви боен самолет „Панавиа Торнадо“

Нужно е да се отбележи, че макар ударните сили на Великобритания в региона да изглеждат доста впечатляващо, всъщност те са най-уязвими за морално остарелите, но все още достатъчно боеспособни средства на противовъздушната отбрана на Сирия и бреговата отбрана.

«Panavia Tornado» принадлежат към т.нар. трето поколение бойни самолети, което означава, че сирийците доста лесно могат да ги унищожат със своите съветски комплекси тип С-200, разбира се, ако самолетите навлязат в тяхната зона на действие. Нека напомним, че преди два месеца сирийците свалиха с С-200 израелски лек изтребител F-16, който е от четвърто поколение.

Сирийските „Бастиони“

Що се отнася до британските кораби, те представляват отлична мишена за подвижните брегови ракетни комплекси «Бастион-П». Това са ракетни системи за брегова отбрана руско производство, които са на въоръжение в сирийската армия.

Два такива ракетни комплекса са в постоянна бойна готовност, дежурейки край брега между Тартус и Латакия. Всеки от тях с един залп може да изстреля до осем противокорабни ракети тип „Оникс“. Преди две години руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви следното по повод техническите характеристики на „Бастион-П“:

– Тези комплекси са в състояние да поразят, както морски, така и сухопътни цели. Съответно на разстояние 350 километра в морето и 450 километра на земята.

Очевидно е, че сирийските „бастиони“ едва ли се различават кардинално от тези, които са разгърнати в Русия. Това означава, че HMS Duncan и Destroyer, които се намират на разстояние по-малко от 100 километра от брега на Сирия, в случай на война могат да бъдат унищожени с един залп.

Брегови ракетен комплекс с противокорабни ракети "Бастион-П"

Брегови ракетен комплекс с противокорабни ракети тип „Оникс“„Бастион-П“

Съединени американски щати

Най-мощната ударна групировка от триумвирата в средиземноморския регион ще бъде разгърната от САЩ. Но именно тази страна има най-малко желание да бомбардира Сирия. Неслучайно Доналд Тръмп вече два пъти отмени речта си по повод началото на операцията.

Флот

Въпреки това той все пак нареди изпращането край Сирия на ударна група в състав самолетоносача „Хари Труман“ и седем кораба за съпровождане, между които един ракетен крайцер и шест разрушителя. Този флот разполага с повече от 300 крилати ракети „Томахоук“ общо. На борда на самолетоносача е разположено авиационно крило от 48 фронтови изтребителя F/A-18, които също са въоръжени с крилати ракети. Но aвионосната ударна група ще пристигне в Средиземно море едва в края на април.

Засега американците разполагат само с два разрушителя край бреговете на Сирия – „Доналд Кук“ и „Портър“, които разполагат с обща ударна мощ от 120 крилати ракети „Томахоук“. Впрочем в Средиземно море е постоянно базиран 6-ти флот от ВМС на САЩ в състав от самолетоносач и няколко ескортиращи го бойни кораба.

Разрушителят с с управляемо ракетно оръжие клас "Арли Бьорк"- "Доналд Кук"

Разрушителят с управляемо ракетно оръжие клас „Арли Бьорк“ – „Доналд Кук“

Авиация

В случай на военна операция Съединените щати почти със сигурност ще използват авиационните подразделения, които са разположени в авиобазата „Ел Удейд“ в Катар и евентуално авиобазата в Кувейт.

Струва си да се отбележи, че базата на американските военновъздушни сили в Катар е може би най-голямата в региона. В състава на базата са включени над 100 самолета, включително изтребители F/A-18 и F-22, както и стратегически бомбардировачи B-1 и B-52. Цялата тази авиационна част е в състояние да изстреля по Сирия над 500 крилати ракети и коректируеми авиобомби.

Американски свръхзвуков стратегически бомбардировач с изменяема стреловидност на крилете В-1 „Lancer“

Американски свръхзвуков стратегически бомбардировач с изменяема стреловидност на крилете В-1 „Lancer“

Противовъздушна отбрана на Русия в Сирия

Няма съмнение, че в случай на война първото нещо, което ще се опитат да направят САЩ и Великобритания е да унищожат сирийските „Бастиони“ и комплексите С-200 и „Панцир-С1“, резиденциите на Башар Асад, както и сирийската авиация – това са около 150 остарели изтребители МиГ -21/23/29. Макар че в последните дни всички сирийски самолети бяха предислоцирани към авиобазите, които се намират под контрола на руските части.

Всичко зависи от самообладанието на Тръмп. Няма съмнение, че в случай на удар по руски обекти, въздушно-космическите сили и противовъздушната отбрана ще са принудени да унищожат агресора. В Сирия са разгърнати три ПВО системи за далечно действие – две С-400 и една С-300В4, които имат за задача да прикриват военновъздушната база „Хмеймим“ и военноморската база „Тартус“. Общият боекомплект на тези три системи се състои от почти 370 ракети, които в рамките на три до четири часа могат да унищожат всичко във въздуха в радиус до 100 километра.

Зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие С-400

Зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие С-400

Руският флот

Но това не е всичко. Фрегатите „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Есен“, както и две подводници напуснаха военноморската база край град Тартус и навлязоха в открито море. Фрегатите са въоръжени с крилати ракети „Калибър“. Далекобойността на крилатите ракети позволяват да се атакуват, както бойните кораби на триумвирата в Средиземно море, така и военните бази в Персийския залив. Но в този случай локалната операция ще прерастне в истинска война с добре прогнозируеми последствия за целия свят.

Стражеви кораб (фрегата) проект 11356 "Адмирал Григорович"

Стражеви кораб (фрегата) проект 11356 „Адмирал Григорович“

Източник – Алексей Хазбиев, www.expert.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.