Вертиго. Как да се справим с това страдание?

Информацията представена в статията е с опознавателен характер. Материалите в статията нямат за цел да подбуждат и не препоръчват самостоятелно лечение. Само квалифициран лекар може да постави диагноза и да даде препоръки за лечение въз основа на индивидуалните характеристики на конкретния пациент.

Анкетата

Според изследване, проведено през 2017 г. от фармацевтичната компания “Abbot”, разпространението на световъртеж сред хората е на много високо ниво. Мнозинството (67,5%) от анкетираните в проучването на „Abbott“ признават за различни здравословни проблеми, като във всеки четвърти случай се констатира световъртеж. Половината от респондентите споделят, че са имали възрастни роднини, които са страдали от виене на свят.

Повечето от анкетираните, които изпитват пристъпи на световъртеж не търсят никаква информация за състоянието си и не се консултират с лекар, който би могъл да облекчи положението им. Едва един на всеки четирима от тези, които страдат от световъртеж, се обръщат към лекар и по-специално към невролог. За ефективното лечение на световъртеж се изисква комплексно изследване при терапевт, оториноларинголог и ендокринолог. При всеки пети случай пациентите, които се обръщат към лекар, признават за облекчаване на симптомите, но не и тяхното отстраняване; в 15% от случаите лечението не довежда до никакви резултати. Само 10% от анкетираните потвърждават, че лечението, което им е назначено от лекар е премахнало световъртежа.

Обикновено един пациент е нужно да се консултира най-малко с 4 различни специалисти, преди те да успеят да диагностицират истинската причина за възникването на вертиго.

Виене на свят

Вертиго е един от най-разпространените симптоми, като диагностицирането на причините за неговата поява е изключително трудно. От друга страна, пристъпите на световъртеж не бива да бъдат пренебрегвани, тъй като появата на този симптом намалява качеството на човешкия живот. Още при първата поява на световъртеж задължително се консултирайте с вашия личен лекар.

Световъртежът или вертиго е резултат от сложен процес във вестибуларния апарат, който е отговорен за равновесието и ориентацията на тялото в пространството. Всяка една промяна в този механизъм води до различни последици.

Вертиго може да бъде причинено от редица патологични процеси, които водят до дисбаланс на системата, която контролира зрението, равновесието, тактилните и болезнените усещания, както и положението на тялото. Според медицинската теория световъртежът може да се прояви в повече от 80 заболявания.

Физиологичен световъртеж

Много хора, дори и физически здрави, в определени ситуации са изпитвали световъртеж, например, при физическо и умствено изтощение, глад, пътно неразположение, страх от височини, силен стрес. Тези състояния причиняват раздразване на вестибуларния апарат, и в този случай това се нарича физиологичен световъртеж.

Патологични разновидности

Към патологичните разновидности на световъртеж (при липса на видими дразнещи фактори) се включват нарушения на дейността на следните органи и системи:

вестибуларен апарат;
мозъчен ствол;
мозъчна кора;
малък мозък;
слухов нерв;

Нарушаването на аференцията (намаляване на слуха, зрение) също се отнася към патологичното вертиго. Но в 20% от всички случаи на вертиго причините за появата са няколко и за лечение на състоянието се изисква комплексен подход.

Заболявания, които провокират вертиго:

Болестта на Мениер;
възпалителен процес на вътрешното ухо;
вестибуларен невронит;
посттравматичен синдром;
баротравма;
Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж;
поражение на вестибуларния нерв;
холестеатом;
анемия;
поражение на структурите на задната черепна кост;
пароксизмални състояния;
заболявания на гръбначния стълб, например, остеохондроза и др.

Лечение на световъртеж

Методите за лечение на вертиго могат да включват медикаментозна и физическа терапия, когнитивно-поведенческа терапия и дори хирургическа намеса. Понякога се прилагат комбинирани подходи. Важно е да запомните, че лечението се назначава в съответствие със симптомите, които се наблюдават при пациента. Лечението на вертиго зависи и от неговите причини. Специалните вестибуларни упражнения могат да бъдат полезни при пациенти със световъртеж, помагайки им да упражняват контрол над своето състояние в ежедневието им.

Първа помощ и консервативно лечение при световъртеж

Пациентът трябва да бъде поставен на хоризонтална повърхност, така че да не падне. Да се осигури приток на кислород, като се разкопчае връхната му дреха или непосредствено да се освободи гръдния кош от дрехи. Помага приемът на 7-10 капки разтвор на атропин (0,1%). За облекчаване на нервното напрежение, което причинява световъртеж, лекарите препоръчват употребата на седативни средства, например, седуксен (бел.ред. Диазепам) (0,5 мг.). Също така помага приемът на тинктура от валериан или дяволска уста.

Не бива да се пренебрегват повтарящите се пристъпи на световъртеж, понеже по този начин организмът сигнализира за сериозен здравословен проблем. След диагнозата лекарят предписва цялостно лечение, което може да включва приемът на транквиланти, антихистамини, лекарства за нормализиране на функциите на вестибуларния апарат и отстраняване на гаденето. Във всеки един отделен случай терапията е строго индивидуална.

Лечението на вертиго с народни средства

Да се излекувате от световъртеж в домашни условия е доста трудно, защото пациентът не може самостоятелно да определи причината за това разстройство. Народните методи помагат само при комплексна терапия и изискват съгласуването им с лекуващия ви лекар.

Гинко билоба

Растението нормализира мозъчното кръвообращение и подобрява състоянието на мрежата от кръвоносни съдове в главния мозък. Най-често се назначава прием на биологично активни добавки, които включват прах от гинко билоба.

ДжинджифилДжинджифил

 

Настойка на корен от джинджифил с мед помага за облекчаване на симптомите на световъртеж. Една супена лъжица от дребно нарязан корен се запарва в еднолитров термос за 6-7 часа (може дори за една нощ) и се пие 2-3 чаши на ден вместо чай. Прибавете към напитката и мед.

Сокотерапия

Народните лечители препоръчват да се консумира на гладно пресни сокове от моркови и червено цвекло (100 мл. моркови и 50 мл. цвекло всяка сутрин). Сокът от нар, както пресен, така и консервиран, помага за подобряване на състава на кръвта и нормализира работата на кръвотворните органи. Ако световъртежът е причинен от анемия, тогава сокът от нар трябва да бъде включен в ежедневната диета на пациента.

Мента, маточина, липов цвят, съцветие на ливадна детелина

Редовният прием на чай от тези растения благоприятства нормализирането на състоянието на нервната система. Особено полезно е да се пие настойката след пристъп на световъртеж, за да се успокои и подобри цялостното самочувствие. Една супена лъжица от изсушената билка се залива с чаша вряща вода, запарва се 10-12 минути, прецежда се и се пие преди обед и вечеря.

 

Обикновен риган

Обикновен риганНастойка от изсушени стъбла от риган помага за облекчаване на състоянието при вертиго. 2 супени лъжици от растението се запарват в половинлитров термос и престоява 12 часа (една нощ), прецежда се и се приема по половин чаша четири пъти на ден. Курсът на лечение е до 21 дни, след което е необходимо прекъсване. Риганът е противопоказен при бременност и някои хронични заболявания.

Морски водорасли

В аптеките се продава прах от сушени водорасли или биологично активни добавки на базата на тях. Редовният прием на морски водорасли насища организма с йод и фосфор, които са необходими за нормалното функциониране на ендокринната система (щитовидната жлеза). Приемането на препарати от морски водорасли и редовното хранене с прясно, изсушено или консервирано морско зеле/ламинария, като добавка към основната ви храна ще позволи да се минимизират до минимум проблемите с вестибуларния апарат.

Глог

Спиртна настойка от глог (продава се в аптеките) се предписва за външна употреба като допълнително средство при масаж на главата. Масажирайте слепоочията, областта на тила, както и темето 1-2 пъти на ден.

Чесън

Яжте 2-3 скилидки чесън заедно с храната всеки ден. Чесънът ефективно намалява нивото на опасния холестерол в кръвта, има антихипертензивен ефект, притежава хипотензивно действие и качествено се грижи за здравето на вашите кръвоносни съдове.

Мед

Взимайте 1 супена лъжица мед заедно с чаша топла вода или пълномаслено мляко преди лягане. Това приятно лекарство помага да се отпуснете след натоварен ден и подобрява качеството на нощния отдих.

Успехът на лечението на световъртеж директно зависи от правилно избраната терапия. Следвайте всички препоръки на лекаря, водете здравословен начин на живот, хранете се правилно, спортувайте и често излизайте на свеж въздух. Спазвайки тези съвети болестта непременно ще отстъпи. Бъдете здрави!

Източник- www.narod-lekar.ru

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.