„Великата снежна стена“ в Япония

Планината Татеяма

Планината Татеяма се намира в югоизточната част на префектура Тояма, като често я наричат «Японските Алпи». През пролетта до планината можете да се стигне само по шосе, над което по това време на годината е надвиснало огромно количество сняг. Татеяма се смята за свещена планина и поради тази причина японците се стремят да я посетят поне веднъж в живота си. Заедно с планините Фуджи и Хаку, Татеяма спада към «Трите свещени планини». В тази посока пътуват приятелски компании, семейства и цели екскурзионни групи. През лятото я посещават много ученици.

До самата планина може да се стигне с няколко вида транспорт – автобуси, лифт и фуникулер (релсово транспортно средство).

Татеяма

Снежният коридор

По склоновете са прокарани пешеходни маршрути наречени «Снежни коридори», които са много популярни сред привържениците на здравословния начин на живот. Но пикът за туристическия поток е през периода април-май, когато пътят започва да се чисти от снега и по този начин можете да видите истинското чудо на света – снежният коридор «Татеяма-Куробе». През лятото и есента няма сняг, но за сметка на това цялата местност се покрива с живописен килим от алпийски цветя и есенна феерия от цветове.

Планината Татеяма

Тази «Велика снежна стена» е с височина до 20 метра. Коридорът се прорязва през снега с помощта на снегорини. За да може осите на снегорините да съвпаднат с оста на пътя, по протежението му са поставени специални многометрови жалони с инсталирани радиопредаватели в тях.

Едни от най-силните снеговалежи в света са именно тук в планината Татеяма. През зимата студени въздушни маси от Сибир се придвижват на юг през Японско море, където всмукват голямо количество водна пара, благодарение на което се образуват снежните облаци. Тези облаци се разполагат над Татеяма, което води до обилни снеговалежи. Снегът се натрупва в планините, а в долините между самите планини снежната покривка може да достигне 20 метра или повече.

Япония шосе

Преминаването на частни автомобили по шосето е забранено, а автобусите, които се движат са с електрически двигатели, за да не замърсяват искрящата белота на стените на снежния коридор.

Япония

Създаването на този коридор привлича огромно количество туристи не само от Япония, но и от целия свят. Страната на изгряващото слънце нагледно демонстрира как изолирани райони могат да бъдат превърнати в туристически дестинации. 

One Response

  1. dimiter март 13, 2018 Отговор

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.