Вековната мечта на чеченския народ

Интервюто е взето декември 2017 г.

Чеченският историк и писател Ризван Ибрахимов ще сподели с Yenicag.Ru за проблемите на руския Северен Кавказ, включително и Чечня, за историята на региона, за причините за кавказките конфликти и за проблема с масовата миграция от региона.

– Как се отнасяте към фашисткия девиз „Спрете да храните Кавказ“?

– Не бих отнесъл този лозунг към категорията на фашистките. По форма той прилича на съвсем нормален икономически лозунг. Всъщност защо е нужно да се храни някого, ако няма полза от него? Пазарен закон, както се казва. Друг въпрос е, че субсидирането на кавказките републики е един от митовете, които изкуствено се поддържат от федералния център.

Разпределянето на определени суми между републиките под формата на субсидии изобщо не означава, че те получават повече, отколкото взимат от тях. Просто отчитането се извършва, както на тях им отърва. Никой не храни кавказците, те се издържат сами, но за сметка на това хранят не само федералния център, но и неговите крадливи чиновници. Ето защо под този лозунг не трябва да се търси някакъв скрит икономически мотив. Освен това този призив не идва от властта, а от сили, които искат да откъснат Кавказ от Русия.

Що се отнася до моето отношение към независимостта на Кавказ от Русия, това е вековната мечта на чеченския народ. Но ако днес се провеждаше референдум за независимост и моят глас беше решаващ, аз бих гласувал против отделянето от Русия. Понастоящем се отнасям отрицателно към този призив, тъй като в този конкретен исторически период оттеглянето от Руската федерация е смъртоносно опасно за кавказките народи.

– Каква е основната причина за всички кръвопролитни войни досега в Кавказ?

– Основната причина за всички войни в Кавказ е неговото положение установено от Бога. Кавказ е сакрална част от планетата, на чиято територия се случва възкръсването на човечеството след вселенските катаклизми. Навсякъде, с изключение на постсъветското пространство, бялата раса се нарича кавказка, от което следва, че Кавказ може да се обозначи като родината на белия човек. Това е територия със специални свойства. Нашите прадеди я наричат пъпа на Земята. Чрез пъпната връв детето в утробата на майката получава всичко необходимо за неговото развитие. Чрез територията на Кавказ човечеството получава от Всевишния жизнената енергия, без която нищо живо не може да съществува.

През последните четири века между силите, които управляват този свят се води борба за овладяване на тази територия. Те смятат, че не биха могли да установят окончателен контрол над човечеството, докато не получат контрол над Кавказ и не прехвърлят в него центъра на управлението над света.

Планините на Кавказ

Планините на Кавказ

В резултат на Кавказката война на тази територия се установява Русия. Именно тя се противопоставя днес на тези сили, които са известни с названията глобалисти, ционисти. Тези сили стоят зад лозунга „Спрете да храните Кавказ“. Тези сили унищожиха Ирак, Либия, Сирия и създадоха ИДИЛ. Днес очите им са насочени към Кавказ. Разбрахте ли сега защо съм против придобиването на независимост от Русия в този момент?

На тези сили не им е нужен автохтонният етнос на Кавказ – чеченците и ингушите, които носят в своето самоназвание Нохчи името на пророка Ной. Сметките, че „Западът ще ни помогне“ са абсолютно нереалистични. Западът ни демонстрира това, когато в началото на Първата античеченска война от 1994 г. отпусна на Елцин заем в размер на $6 милиарда. Без тези пари Русия нямаше възможност да води война в Чечня. Днес ние нямаме възможност да се противопоставим на тези сили, такава мощ има единствено Русия.

В тази връзка си спомням следната сцена от филма «Чаша вода», където героят на Кирил Лавров казва: „Ако голяма държава пожелае да завладее малка страна, то тя със сигурност ще го направи. Но ако има още една голяма държава, която също желае да покори тази малка страна, тогава в тази малка държава се появява някакъв шанс да оцелее„. Днес това е шансът, който Кавказ няма право да пропусне. Нека Великите сили да се разберат помежду си и желателно е това да се случи без нашето участие.

Именно с плановете за завладяването на Кавказ са свързани такива проекти, като възраждането на митичната юдейска Хазария и създаването на Небесния Йерусалим. За непосветените ще разкрия тайната. Небе и Йерусалим са двете древни имена на Главния кавказки хребет. „Небе“ е превод на думата „Ан“. Следователно шумерското Анунаки (Ана нах) означава народа на Ану, което по същество означава просто „кавказци“.

Топонимът на Йерусалим (Урсалам) се формира от слятото писание на чеченския израз Iуьйре Са Лам – Утринна Света Гора, т.е. планината на Изгрева (Изтока). Именно Кавказките планини се явяват Библейският Изток. Точно с Кавказ са свързани най-важните събития описани в Библията. Това е основният проблем на Кавказ и съответно на народите, които го населяват, които нашите недоброжелатели обединяват с термина „лица от кавказка националност“.

– Какъв е основният проблем на Северен Кавказ, особено на националните републики, и с какво тези проблеми се отличават от проблемите в другите региони на Русия?

– Гореизложеното е главният проблем на Северен Кавказ. Останалите региони на Русия не са толкова интересни за глобалистите, своите икономически интереси там те могат да удовлетворят със съвсем мирни средства чрез инвестиции. За да завладеят Кавказ, тук те трябва да създадат междунационални конфликти, от които да се възползват. Русия действа по този начин вече стотици години. Мога да ви дам много примери – Азерско-арменският конфликт, Абхазо-грузинският конфликт и Осетино-ингушският конфликт. Всички те са инспирирани от специалните служби на СССР и до днес ние жънем техните плодове.

Историята на съвременна Русия буквално е наситена с такива примери. Разделяй и владей – този метод винаги е прилаган от Русия. Властта не би могла да започне война срещу една или друга националност без да се сдобие с подкрепата на по-голямата част от населението си. Ето защо преди началото на Втората античеченска война, специалните служби на Русия организираха бомбени атентати в редица градове, взривявайки жилищни блокове и обвинявайки чеченците за това деяние. Ето така успяха да подбудят античеченски настроения сред руснаците.

Грозни по време на войната

Грозни по време на войната

За да противопоставят чеченци срещу дагестанци, те провокираха известния поход на Шамил Басаев. С надеждата завинаги да влошат отношенията между чеченци и осетинци, те организираха превземането на училището в Беслан и убиха стотици осетински деца. Необходимо е да се отдаде дължимото на осетинските майки, които не допуснаха да бъдат измамени и ясно разобличиха главния виновник.

От тлеещите в момента огнища на междунационална конфронтация в Кавказ могат да се възползват западните държави, като разиграят Кавказката карта по сирийски вариант. В това се състои основната опасност днес.

Задачата на представителите на всички кавказки народи е да се поучат от осетинските майки и да не допуснат да бъдат измамени, като ги насъскат един срещу друг. Трябва да проумеем, че революциите и междунационалните конфликти не възникват сами по себе си. Те са инспирирани от дадени специални служби чрез тяхната пета колона. След като настървят народите един срещу друг, впоследствие те започват да действат в качеството си на миротворци, като продават оръжие и на двете страни и в крайна сметка установяват контрол над региона.

– Вчера по време на предаване в един от руските телевизионни канали ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров заяви, че просто мечтае да подаде оставка. Ако това се случи, кой може да го замени според вас, да продължи дейността му и да запази стабилността в републиката? Има ли такъв човек, освен Кадиров, който да се ползва с това общопризнато влияние в Чечня?

– Първо, не мисля, че трябва сериозно да разискваме версията за оттеглянето на Рамзан Кадиров от длъжността президент на Чеченската република. Често се случва човек да иска, но да няма възможност да го направи. Дори Рамзан Кадиров да подаде молба за напускане на поста си, Путин няма да я приеме. Твърде много е инвестирал в него Кремъл, превръщайки го от обикновен син на Ахмат-Хаджи в зрял политик и ефективен мениджър, за да позволи да напусне по собствено желание. Дори бих казал, че днес Кремъл до голяма степен е зависим от Рамзан Кадиров.

Затова е по-добре чеченците да се възползват от тази ситуация, за да решат въпросите по отношение на собственото си Възраждане, отколкото да „сменят коня в средата на реката“.

На второ място, хората казват, че святото място не може да остане пусто. Ако е необходимо, Кремъл ще „измъкне от нафталина“ друга подходяща фигура, а медиите ще му създадат необходимия образ. Тези технологии са отработени.

Днес стабилността се основава не само на авторитета на един човек. Нейната основа е мъдростта на народа, който разбира, че активното му противодействие срещу произвола на руските власти ще доведе до поредната война. Ето защо търпят. Що се отнася до лицата, които се ползват с влияние сред народа, те се появяват според необходимостта.

– Миграцията от Чечения е винаги в дневния ред на световните медии. Налице са статистически данни, че чеченците заемат първо място по численост сред мигрантите от Русия в Европа. При това мигрират цели фамилии. Естествено е това да създаде демографски проблем и ако добавим вътрешната миграция, тогава цифрите вероятно ще предизвикат тревога. Какво може да се направи, за да се спре мигрантския поток от републиката?

– Не смятам миграцията на чеченци към Европа и други региони за отрицателен фактор и не мисля, че е необходимо да се спира този поток. Той не създава никакъв демографски проблем, а напротив, решава го. Чечения е на четвърто място в Русия по отношение на гъстотата на населението, а това население се увеличава толкова бързо, че федералният център, чрез изявленията на В.В. Жириновски, предпазливо проучва реакцията на предполагаемото приемане на мерки за ограничаване на раждаемостта в кавказките републики.

Миграцията решава проблема с пренаселеността. Рамзан Кадиров дори се обърна към Д. Медведев с молба Чечня да не бъде включвана във федералната програма за безвъзмездно предоставяне на земеделски участък при раждането на дете.

От друга страна, чеченците имат какво да предложат на онези народи, сред които се заселват. Това са нашите обичаи на взаимно уважение и уважение към околните. Европа обръща внимание на това и за разлика от руските нацисти не издига лозунга „Спрете да храните Кавказ“. Освен това днес сред всички европейски народи има много потомци на кавказци, които са мигрирали там след Великия потоп. Така че ние мигрираме към наши родственици.

Самите чеченци са загрижени за миграцията на сънародниците си по друга причина. Те предполагат, че с времето новото поколение мигранти ще бъде асимилирано от приемащия ги народ и ще бъдат загубени като част от чеченския етнос. Аз не споделям подобни страхове. Практически е невъзможно да се асимилират чеченците, освен ако самите те не желаят.

През 1944 г. целият народ беше депортиран от Кавказ и пръснат в различни населени места в Казахстан и Киргизстан. В продължение на 13 години тези хора не загубиха нито езика си, нито обичаите си, а напротив, завърнаха се още по-сплотени. Онези, които останаха там също не станаха нито казахи, нито киргизи. Не виждам проблем в съвременната миграция, а само преимущество.

– Отстрани Чечня напомня на милитаризиран, наводнен с въоръжени хора регион. Къде е интелигенцията на Чечня? Според мен те останаха в сянката на страшните, въоръжени момчета и брадатите мюриди на мюфтията …

– Понякога в името на обективността е полезно да правим наблюдения не отстрани, а отвътре. В момента вие обрисувахте образ, който е създаден от медиите. В действителност въоръжените хора по улиците на Чечня не са повече, отколкото в другите субекти на Руската федерация. Това са служители на държавните структури. В републиката има немалко войници, но те са локализирани в своите казарми и само от време на време се появяват по улиците за усилване на полицията по време на празници и митинги.

От друга страна, при всяка удобна възможност Рамзан Кадиров създава чеченски въоръжени формирования в състава на силовите структури на Руската федерация. Да не прави това би било недалновидно от негова страна. На всеки 50 години нас ни въвличат във войни. Няколкото десетилетия на мирно съвместно съществуване с централната власт неизменно се трансформира в поредната агресия и тогава се налага да воюваме.

Ако днес, за сметка на руския бюджет, за сметка на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Росгвардия, е възможно да се подготвят войници, да се обучават как да боравят със съвременно въоръжение, това трябва да бъде направено.
Личното общуване с тези въоръжени деца, с редки изключения, разкрива културни, вежливи и възпитани млади хора. Именно на тях благодари М. Саакашвили за това, че предотвратиха клането на грузинското население по време на руско-грузинската война през 2008 г.

Що се отнася до брадатите мюриди (Бел.ред. В суфизма мюридите са ученици, които се намират на първата (низша) степен на посвещение и духовно самоусъвършенстване) на мюфтията, те са абсолютно безобидни хора, тяхното оръжие са проповедите. Те изпълняват множество необходими функции – извършват задължителните религиозни ритуали, независимо от времето погребват покойниците, сключват бракове, помиряват враждуващи страни.

Друго е въпросът, че в тяхната общност, както и навсякъде, се срещат недостойни представители, които използват брадата като маска, която крие истинската им вътрешна същност. Но тази същност непременно се проявява и тогава получават добре премерен силен ритник от Рамзан Кадиров.

Що се отнася до интелигенцията, ще кажа само, че тя заема своята роля в обществото. Учените изследват, писателите пишат, учителите преподават, лекарите лекуват.

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.