Британските обвинения мобилизират руския народ

Катрин Хиле, вестник „Файненшъл таймс“ (Financial Times)

Кремъл използва конфронтацията със Запада, за да активизира страната преди президентските избори.

Когато водещата от руския държавен телевизионен канал Олга Скабеева завършваше своето токшоу „60 минути“ във вторник вечерта, тя направи кратко, но важно заключение: „Ние не се страхуваме от санкции, ние имаме ракети!”. Думите ѝ изглежда са отражение на възмущението и откритото предизвикателство във връзка с мерките, които Великобритания предприе, за да накаже Русия за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал. За покушението срещу бившия служител на Главното разузнавателно управление на Русия е използвано рядко нервно-паралитично вещество произвеждано доколкото знаем, единствено в Съветския съюз.

Оскърблението

Руски държавни служители, депутати и анализатори окачествяват обвинението на британското правителство като оскърбление и заплаха, както и като доказателство, че Русия е длъжна да бъде силна и единна пред лицето на враждебния западен свят, който има за цел да я унищожи.

Тази конфронтация с Обединеното кралство, която се случва само няколко дни преди насрочените за неделя избори, в които се очаква Путин да спечели убедителна победа, се използва от правителството и официалните средства за масова информация за осигуряване на още по-голяма подкрепа за агресивната политика на Русия и нейните амбиции на Велика сила, която притежава ядрени оръжия.

Речта

Преди две седмици в своето ежегодно обръщение към Федералното събрание господин Путин заяви, че Русия е разработила ново поколение оръжейни системи за масово унищожение, които той определи като неуловими за системата за противоракетна отбрана на САЩ.

Речта му разочарова много руснаци, които се надяваха, че той ще съсредоточи вниманието си върху икономическите реформи по време на новия си президентски мандат. В допълнение, изказването му шокира мнозина чуждестранни наблюдатели, които са на мнение, че тази демонстрация на ядрени оръжия са знак за нова надпревара във въоръжаването със Съединените щати. Но сега, когато страната им отново е в състояние на конфронтация със Запада, малцина от руснаците се осмеляват да поставят под въпрос войнствената реторика на Путин.

Ултиматумът

Тази седмица Мария Захарова, енергичният говорител на Министерството на външните работи, намекна, че ултиматумът на госпожа Мей по адрес на Москва и нейното изискване да се дадат обяснения за нападението с нервно-паралитичен газ представлява военна и дори ядрена заплаха.

Мария Захарова

– На всички трябва да е ясно, че след това, което каза Президентът (в посланието си до Федералното събрание), никой не може да отиде в парламента на своята страна и да заяви: „Давам 24 часа на Русия”. – подчерта тя. – Става дума за Лондон, която е столица на ядрена държава. Осъзнават ли те на кого дават 24 часа?.

Много руснаци споделят това възмущение. „Ето затова подкрепяме нашия президент”, признава Антон Зайцев, на около 30 години, който работи в Москва като охранител. „Той си има своите слабости, но президентът е прав, когато се отнася сериозно към сигурността на страната. Днес те подготвят нови санкции срещу Русия. Тези, които налагат тези санкции нямат никакво право да го правят. Великобритания, ти за каква се мислиш?”.

Според Валентина, която работи като секретарка до самото си пенсиониране и която отказва да сподели фамилията си, именно западните страни са тези, които разпалват войните и е задължение на Русия да се защити от тях. „Ние сме миролюбива нация. Никой не е страдал така от войните, както нашият народ. Ние, хората от моето поколение, преди винаги сме призовавали: Само да няма война! Разбрахте ли защо са ни нужни ядрените оръжия – за да сме сигурни, че никой никога няма да ни нападне отново”.

Загриженост

Традиционно войната провокира най-сериозно безпокойство сред руснаците. В резултат на Втората световна война Съветският съюз губи повече от 20 милиона души, като почти всяко семейство е засегнато от войната. Съветската пропаганда експлоатира ужасите на тази война, за да намали недоволството сред народа от стагниращата икономика. Дълбоко вкоренената тревога се съживи отново след нахлуването на Москва в Крим, след намесата на Русия във войната в Източна Украйна, а в края на 2015 г. към всичко това се прибави и военната кампания в Сирия.

Според руските социолози, хората смятат, че страната е в състояние на необявена конфронтация със Запада и по-конкретно със САЩ. Последното проучване по тази тема е от миналия септември и е проведено от Център „Левада“ – единствената независима социологическа агенция за проучване на общественото мнение (Бел.ред. Септември 2016 г. руското Министерство на правосъдието включи независимия аналитичен център „Левада” в списъка на т.нар. „чуждестранни агенти“). Изследването показва, че една пета от анкетираните изпитват постоянна тревога от евентуална нова световна война. Някои руски анализатори са на мнение, че в последно време подобен род страхове започват да намаляват.

Нагласите

– След освобождението на Алепо от Русия, след обрата в Сирийската война и след като «Ислямска държава» започна да се разпада вследствие на руските удари, констатирахме снижаване на нивото на тревога сред населението. – подчертава Валерий Фьодоров, директор на сътрудничащия си с Кремъл Всеруски център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), една от водещите социологически агенции в Русия. – Днес руснаците насочват вниманието си от външните към вътрешните въпроси, към икономическите и социалните проблеми.

Според ВЦИОМ, от гледна точка на важността за руснаците проблемите със сигурността и въоръжените сили значително изостават от такива проблеми като здравеопазването, бедността и образованието. Независимо от това не е трудно да се възпламени отново чувството за патриотизъм и гордост сред населението. Когато експертите от ВЦИОМ задават въпроса какво им е направило най-голямо впечатление в речта на Путин, голяма част от респондентите посочват частта от речта, в която президентът обявява новите образци оръжия.

Мнозина руснаци потвърждават наличието на подобни противоречиви чувства. Според тях те са уморени от постоянната мобилизация срещу Запада, но смятат, че Русия трябва да поддържа бдителността си по отношение на опитите да се отслаби нацията. – Дъщеря ми има приятели, които живеят в Обединеното кралство и в Америка. Ние знаем, че те са добри хора. – признава Валентина. – Но когато ни заплашват, сме длъжни да реагираме.

One Response

  1. Анонимен март 16, 2018 Отговор

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.