Биткойн – същност и бъдеще

Терминологичен речник:

Криптовалута – Разновидност на цифрова валута, чието създаване и контрол се основават на криптографски методи.

Биткойн – Децентрализирана платежна система използваща едноименната единица за отчитане на операцията и едноименният протокол за предаване на данни. За осигуряване на функционирането и защитата на системата се използват криптографски методи. Цялата информация за транзакциите между системните адреси е налична в открит вид.

Майнер – От английски език miner – миньор, т.нар. копачи, които с помощта на програма решават определени математически задачи, за които им се отчислява възнаграждение във вид на няколко единици цифрова криптовалута (биткойни).

Майнинг – От английски език mining – разработване на мини, добив на природни ресурси. Фактически добив на „виртуално злато“ – биткойн. Програма, която печели пари за майнера, ползвайки ресурсите на видеокартата.

Блокчейн – Представлява метод за съхранение на информация в компютърната мрежа чрез непрекъснато растящ списък от записи. Построена по определени правила непрекъсната последователна верига от блокове (свързан списък) съдържащи информация. Инструмент, с помощта на който се съхранява база данни от транзакции.

Хеш – Хеш функцията се нарича математическо преобразуване на информацията в кратък и с определена дължина ред. Компактно представяне на входната последователност.

Блокчейн „вилица“ – като цяло е термин отнасящ се до действието на преминаване към нов проект, като се копира и модифицира кода, за създаването на нов блок.

Биткойн пул – Решение, което позволява на майнерите съвместно да добиват биткойн или друга криптовалута. В рамките на пула специален софтуер позволява на майнерите съвместно да обработват транзакции с криптовалути и да генерират записи за следващия блок. Възнаграждението за съвместния майнинг се разпределя между всички участници пропорционално на приноса на всеки от тях за крайния резултат.

Атака 51% – Дефакто това е злоумишленик, който си е наумил да получи контрол над блокчейните. На практика това означава, че атакуващият трябва да разполага с по-големи мощности, отколкото имат на разположение всички останали в мрежата. Нещо като „контролен пакет“ генериращ мощности, оттук и названието „атака 51%„. С какво ще се сдобие този т.нар. злоумишленик, ами с контрол над цялата мрежа. Вследствие на това ще получи възможност да осъществява всякакви транзакции по свое усмотрение, а това ще означава смърт на криптовалутите.

Хардфорк – Това е изменение на програмния код (алгоритъма), който променя структурата на блока или пък позволява използването на по-рано недопустими блокове, т.е. изменение на протокола Биткойн, внедряване на нови технологии, раздвояване на блокчейна и появата на нова криптовалута.

Пъмп – интензивен ръст на цените на криптовалутите.

Дъмп – Силно движение на цените на криптовалутите надолу.

Революцията на криптовалутите

Основните доходи от криптоажиотажа и нарастването на стойността на биткойните получават майнерите. Същевременно става все по-сложно да се добиват криптовалути в мрежата.

Биткойн

По-миналата седмица цената на биткойна достигна 11 хиляди долара, за една година тя се е увеличила над десет пъти (Бел.ред. В часа на публикуване на статията цената на биткойна е $16 538).

В момента главни бенефициенти на повишаването на стойността на криптовалутите са майнерите – хората, които осигуряват подтвърждението на всички транзакции в крипто екосистемата. През 2017 г. майнингът престана да бъде привлекателен само за блокчейн-ентусиастите и се превърна в доходен бизнес. Доскоро за стартирането на майнинг беше достатъчно притежанието на една видеокарта и персонален компютър. Но възможността за лесни и бързи печалби привличат все повече хора и скоро, според самите майнери, всички ще се занимават с майнинг. За да се включите в майнинга са нужни все по-големи инвестиции, взаимно сътрудничество и много електроенергия.

Заместител на златото

Терминът „майнинг“ се появява през 2009 г. едновременно с първата криптовалута – биткойн. Под майнинг се разбира подбор на математическо решение на задача за съдаване на нов блок информация в блокчейна.

Хората, които са си предоставили мощността на своя компютър за обработка на транзакциите получават възнаграждение под формата на единици (монети) от дадена криптовалута. Първите майнери получават за всеки нов добит блок 50 биткойна. Четири години по-късно, през 2013 г., възнаграждението се съкращава двойно – до 25 биткойна за всеки нов блок, в момента майнерите получават 12,5 биткойна. Въпреки това броят на тези, които искат да добиват биткойни расте, а причината за това е стремителният ръст на тяхната стойност.

Емисионният модел на биткойна функционира по следния начин: на всеки десет минути в блокчейна се формира нов блок, в който се записва информация за транзакциите. Майнерите генерират „ключ“ или хеш към всеки нов блок, за което всъщност получават възнаграждение.

Емисията биткойни е ограничена до 21 млн. единици, като последната ще бъде добита през 2040 г., а 99% от валутните единици ще бъдат емитирани до 2036 г.

Майнинг

– „На първо място, задачата на майнерите е операционното обслужване на мрежата на биткойни, т.е. потвърждение на транзакцията. Наградата на майнерите се състои от две части: нови монети, като награда за намерения блок и комисионна от транзакцията за намерения блок. Предполага се, че когато емисията биткойни приключи (т. е. възнаграждение за нови блокове повече няма да има), тази комисионна от транзакциите ще бъде достатъчна не само за покриване на разходите, но и ще остане печалба за майнерите” – пояснява Анатолий Каплан, създател на списание „ForkLog”.

В блокчейна биткойн транзакциите се потвърждават с помощта на специален алгоритъм proof-of-work (PoW ). Така е устроен, че всички майнери от блокчейна на биткойна изразходват много мощност за подбора на хеша за записване на следващия блок. Предимството е на страната на този, който притежава по-мощно оборудване.

Процесът на добиване на криптовалутата се осъществява чрез три основни алгоритъма: proof-of-work, proof-of-stake и proof-of-importance, но не се ограничава само с тях. Всеки алгоритъм предполага не само различни методи за избор на хешове за добив на блокове, но и различни начини за последващо разпределение на добитите монети между майнерите.

Блокчейнът с криптиране базирано на алгооритъма PoW притежава сериозен недостатък – твърде много електроенергия се изразходва напразно, само за да се докаже достоверността на транзакцията вътре в системата на криптовалутите. Ето защо учредителите на новите криптовалути се опитват да не използват алгоритъма PoW.

– „Първо алгоритъмът е остарял, второ вреди на екологията, макар че на никой не му пука. Въпреки всичко консумира много енергия, изисква специални температурни условия, подходящо помещение и инвестиции” – изброява Никита Шевченко, майнер и основател на Fund Platform.

В крайна сметка намаляването на потреблението на енергия не е грижа за екологичната обстановка, а просто намаляване на разходите на майнерите за електроенергия. По данни на интернет портала Digiconomist по потребление на енергия майнерите на биткойн плътно се приближават до потреблението на държавата Мароко, майнерите на етериум изпреварват потреблението на Уругвай. Същевременно общият разход на енергия на майнерите на двете валути надхвърля 40 теравата/часа тWh (колкото цял Хонконг).

Новите фермери

Устройството, което осъществява майнинга на криптовалутата е видеокарта за персонален компютър, която е подходяща за почти всички криптовалути, както и ASIC – адаптирана видеокарта за добив на биткойни и вилици. – „Една ASIC карта консумира около 1300 киловата на денонощие” – споделя Артьом Костенко, генерален директор на Russian Mining Solutions, компания занимаваща се с продажба, производство и оборудване за майнингови ферми. – „Това е много. Ако стойността на електричеството e 0,11-0,14 лв. за киловат на месец, тогава дейността на една видеокарта ASIC ще струва 112-140 лв. на месец”.

Криптовалута блокчейнОсвен за разходите за електроенергия, майнерите трябва да помислят за инсталирането на системи за охлаждане на техните устройства. При такава интензивна консумация на електроенергия устройствата се затоплят много и затоплят помещението, в което работят.

Една майнингова ферма включва дънна платка и четири видеокарти, свързани с нея. – „Ако поставите десет ферми в апартамент с площ от петдесет квадратни метра, дори и да отворите прозорците и включите вентилаторите, температурата на въздуха ще бъде постоянно тридесет и пет градуса. Това означава, че една ферма може да отоплява едностаен апартамент” – твърди Артьом Костенко.

За да започнете да майнвате криптовалута и да изградите собствена ферма, ще трябва да вземете предвид алгоритъма за работа с крипто шифроването на избраната валута, очакванията за промени в нейната цена, както и разходите за оборудване – мощност, енергийна ефективност и топлообмен. Но въпреки всички тези трудности и разходи, засега всички тези разноски се изплащат.

– „Имах шейсет видеокарти. На всяка видеокарта е инсталиран Windows, както и програма за майнинг, която произвежда крипто валута. Когато притежавах ферма, преди около шест месеца, тя носеше нелош доход – около един долар за една видеокарта на ден” – признава Никита Шевченко. Такъв обем от мощности докарва повече от сто хиляди рубли на месец (Бел.ред. 2 809 лв.). Въпреки това доходността би трябвало да се съпостави с разходите, които са доста големи.

Стартовите инвестиции за ферма за майнинг се разпределят за разходи за оборудване, охладителна система и разходи за наем за помещение. – „Една ферма с десет видеокарти струва около 8 450 $. Ако фермата има актив от 100 карти, тогава основните проблеми са безопасността и стойността на електричеството, както и да откриете място, което да разполага с безпроблемно снабдяване с такова количество електричество. Това е така, защото в Русия нормата е средно 5 киловата на апартамент. Това е достатъчно за две ферми и край, после и електрическа кана няма да може да включите” – пояснява Артьом Костенко.

В допълнение към очевидните трудности с осгуряването на нужните условия за една ферма, индивидуалните майнери или, както още се наричат соло майнери, не могат да издържат конкуренцията с огромните промишлени ферми. Поради тази причина се принуждават да се обединяват в пулове. Всички участници в пуловете майнват със свое собствено оборудване, но с един акаунт, а доходът се разпределя по равно на всяка видеокарта.

Пазете се от мишки

Фактически големите мащаби на производство увеличават шансовете за намиране на блок от криптовалута и увеличават рентабилността на майнинга. – „Същността на пуловете е да обединят мощностите на отделните майнери с цел получаване на по-голяма облага за всеки отделен майнер. Например, ако с производителността на една условна видеокарта може да получите $1 на денонощие, то със същата видеокарта в пул може вече да получите $1,2 долара на денонощие” – разказва Виктор Лобас, съосновател на руската мрежа от пулове BaikalMine.ru.

Организаторите на пула получават печалба от комисионните установени за майнинга. Собствениците на огромни ферми и пулове не се обвързват само с биткойни: принципно майнват наведнъж по няколко криптовалути или преминават от майнинг на една криптовалута към майнинг на друга, в случай че доходността на първата криптовалута започне да намалява или нейната сложност започне да се увеличава.

Майнинг ферма в Китай

Майнинг ферма в Китай

Такова обединение на ползвателите вече замени единичните майнери с домашните ферми. Събеседникът ни Никита Шевченко е успял да спечели от фермата си и да си възвърне разходите инвестирани в нея само, защото е продал фермата си два пъти по-скъпо, отколкото я е купил:

– „Да, успях да излезна на печалба, но сега, за съжаление, малките ферми не са атрактивни за инвестиция. 60 видеокарти са нищожно малко в сравнение с огромните ферми. Считам, че ако искате да се занимавате с майнинг си заслужава само в промишлен мащаб, ако изградите огромна ферма и добивате различни криптовалути с различни алгоритми” – споделя своя опит Никита Шевченко. По думите му доходността на фермата започва да пада, когато се появят много майнери. Фактически с увеличаването на количеството майнери се повишава сложността на мрежата.

Сложността е още един параметър за избора на криптовалута за майнинг. – „На борсите, където хората печелят от къси избухвания (пъпм) са популярни нестабилните валути. А сред майнерите са популярни тези валути, които са с ниска сложност на мрежата” – разяснява Виктор Лобас. При съвпадение на всички параметри: прогресивно нарастване на курса на валутата, ниска сложност на мрежата и майнинг с мощна видеокарта може да се печели до $40 на денонощие.

– „Инвестирането в майнинг е като всяка друга инвестиция – в крайна сметка може да загубите. Върху хардуера може да се разлее чаша чай, кабелите могат да бъдат изгризани от домашен любимец, може да възникне късо съединение. Но практиката показва, че в почти 100% от случаите човек си възвръща инвестицията за 8-12 месеца в зависимост от избраното оборудване, стойността на комуналните услуги, избраната стратегия и, разбира се, късмета. Ако подходите към този бизнес смислено и проучите тази сфера цялостно е малко вероятно да загубите” – убеден е Виктор Лобас.

Кога ще приключи майнинга

В Китай се намират 70% от майнинговите ферми и пулове. В последно време в местата, където са концентрирани голямо количество ферми са регистрирани случаи на прекъсване на електрозахранването. Китайските бизнесмени във всеки един момент очакват майнинга да бъде забранен законодателно – просто основната част от електроенергията в страната се доставя от ТЕЦ-ове на въглища, а дефицитът се внася от Русия. Във връзка с това те разглеждат Русия като евентуална площадка за прехвърляне на ферми или строителството на нови.

Според Международната агенция пo енергетика, Русия влиза в топ пет на страните с най-голямо производство на електроенергия. При това цената на един киловат варира в зависимост от региона, като средната цена е 0,09 стотинки за киловатчас. Цената на електроенергията в Китай е 0,14-0,22 стотинки за киловатчас за домакинствата. В Украйна и Казахстан цената на един киловат е средно 0,06 стотинки.

Изграждането на ферма си струва на територия, където може да бъде осигурена надеждна и стабилна доставка на електроенергия на преференциални условия – примерно в технопаркове. Неотдавна подобни планове оповести хонконгската компания Genesis Engineering. В компанията считат, че пилотният проект по установяването на майнингова ферма може да бъде реализиран на остров Руский в Далечния изток.

Новите криптовалути все по-често се отказват от майнинга или правят майнинга свръхлек, без да са нужни толкова мощни процесори. Възможната слабост на майнинга се крие в неговата сила – минусите от ръководната роля на майнерите могат да надделеят над ползите от тях.

Например съществува т.нар. заплаха „атака 51%„, която беше почти реализирана при хардфорка на биткойна и появата на новата криптовалута Bitcoin Gold. При разделянето новото разклонение от блокчейна на биткойна премина на нов протокол SegWit, но пулът Suprnova, който в този момент контролираше повече от 90% от майнинговите мощности не подкрепи нововъведението и продължи да удостоверява блоковете в своята верига.

Източник – www.expert.ru

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.