Батальонът „Туран“

Илкер Акгюнгьор – вестник „Ватан“, Турция;

Войници от батальона „Туран“, състоящ се от представители на тюркските народи от Централна Азия, са били забелязани в Сирия. Наемниците от батальона „Туран“ са сравнявани с компанията „Блакуотър“ (Blackwater), от чиито услуги се възползва САЩ в Афганистан и Ирак.

Батальонът Туран

Членовете на батальона „Туран“, в чиито редици, както се говори, влизат специално обучени войници изпратени от Русия в Сирия, са били забелязани в град Дейр ез-Зор в северната част на страната. Батальонът, за който се знае малко и дори в руските медии го наричат „тайнствен“, в по-голямата си част се състои от казахи, якути, киргизи, узбеки, таджики, азери, туркмени. Носят се слухове, че този батальон от наемници е изпратен в Сирия за борба с Ислямска държава. Освен това се говори, че прилагат нетрадиционни методи при провеждането на военни операции.

Бивши членове на спецназ

Батальон Туран в Сирия

Числеността на подразделението „Туран“, в чиито редици се намират и бивши руски „спецназовци“, се оценява на 800-1200 души. Освен това батальонът се попълва с бивши кадрови военнослужещи, които в продължение на осем месеца преминават през интензивно обучение за методите за водене на „партизанска война“. Членовете на батальон „Туран“, който както се говори е съставен от бивши военни-мюсюлмани на възраст от 30 до 50 години, периодично публикуват в социалните мрежи информация за своите успехи във войната срещу ИДИЛ. Руските медии отбелязват високия принос на това звено за успеха в борбата срещу терористите.

Натовско въоръжение

Предполага се, че първоначално батальонът е стоварен в района на град Хама в състав от 400 човека. Впоследствие е забелязан в Хомс, Палмира и други райони на Сирия, като е оказвал активна поддръжка на силите на сирийския режим. В Сирия споделят, че военната част, която използва не само руски оръжия като автомат „Калашников“, но и натовски оръжия, е частна военна компания. Сред бойците от батальон „Туран“ са забелязани автомати американско производство М-4 и М-16.

Батальон Туран

Експертите оприличават батальона с охранителната компания „Блакуотър“ (Blackwater), които наемат бивши военнослужещи и които са използвани от САЩ в различни точки по света, предимно в Афганистан и Ирак. Някои руски вестници пишат за неприемливостта на методите прилагани от батальон „Туран“, които всъщност не се различават от тези на Ислямска държава.

Кумирът им е Тамерлан

На сините и червено-черни нашивки на ръкавите на бойците от този военизиран батальон се вижда надписа „Туран“, фигура на автомат и три точки. Над изображението на автомата се четат приписваните на Тамерлан (Бел.ред. Тимур) думи – „силата е в справедливостта“, а трите точки, както се предполага символизират флага на Тимуридската империя съществуваща от 1370 до 1507 г.

Емблема Туран

Заплащането

Две компании подобни на „Блакуотър“ (Blackwater) привличат вниманието в Русия. Една от тях е „Вагнер„, която е създадена от родения в Украйна подполковник Дмитрий Уткин, втората е батальон „Туран“. Говори се, че във „Вагнер“ работят около пет хиляди наемници, сред които има и мюсюлмани- чеченци, а числеността на батальона „Туран“ достига 1,2 хиляди души. Руският вестник „Московский комсомолец“ разговаря с бивш наемник, който доскоро е служил в една от тези компании. Вестникът пише, че наемниците в Сирия получават 150 000 рубли месечно (около 2 600 долара). Като заплатата на командирския състав е повече от четири хиляди долара на месец.

Армията с най-съмнителна репутация

Една от най-големите частни охранителни компании в света „Блакуотър“ (Blackwater), получаваща договори на стойност стотици милиона долари от Държавния департамент, Пентагона и ЦРУ, осигурява поддръжката на военните операции на американската армия преди всичко в Афганистан и Ирак. Основаната през 1997 г. компания, в която работят хиляди наемници, от 2006 г. осигурява услуги и по охраната на американските дипломати.

През 2007 г. в Багдад в резултат на безпорядъчна стрелба открита от група сътрудници на „Блакуотър“ (Blackwater), които сметнали, че са попаднали в засада загиват 17 мирни жители. Освен това произшествие известно, като инцидента на площад „Нисури“ по отношение на сътрудниците на тази компания се оповестяват множество критики и обвинения в изтезаване, жестоко отношение, убийства. Предполага се, че чрез тази компания се осъществява предоставянето на оръжие американско производство за Работническата партия на Кюрдистан. С цел изчистване на лошата си слава през 2009 г. компанията променя името си на „Зи Сървисис“ (Xe Services), а през 2011 г. на „Академи“ (Akademi).

Източник – www.inosmi.ru

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.