Батальонът „Туран“- руският еквивалент на „Блекуотър“

Илкер Акгюнгьор- вестник „Ватан“, Турция

Войници от батальона „Туран“, състоящ се от представители на тюркските народи, обитаващи Централна Азия, са били забелязани в Сирия. Наемниците от батальона „Туран“ са сравнявани с компанията „Блакуотър“ (Blackwater), от чиито услуги се възползва САЩ в Афганистан и Ирак.

Членовете на батальона „Туран“, в чиито редици, както се говори, влизат специално обучени войници, изпратени от Русия в Сирия, са били забелязани в град Дейр ез-Зор в северната част на страната. Батальонът, за който се знае малко и дори в руските медии го наричат „тайнствен“, в по-голямата си част се състои от казахи, якути, киргизи, узбеки, таджики, азери, туркмени. Носят се слухове, че този батальон от наемници е изпратен в Сирия за борба с Ислямска държава прилагайки нетрадиционни методи за провеждане на военни операции.

Бивши членове на спецназ

Батальон Туран в Сирия

Числеността на подразделението „Туран“, в чиито редици се намират и бивши руски „спецназовци“, се оценява на 800-1200 души. Освен това, батальонът се попълва с бивши кадрови военнослужещи, които в продължение на осем месеца преминават през интензивно обучение за методите за водене на „партизанска война“. Членовете на батальон „Туран“, който както се говори е съставен от бивши военни-мюсюлмани на възраст от 30 до 50 години, периодично публикуват в социалните мрежи информация за своите успехи във войната срещу ИДИЛ. Руските медии отбелязват високия принос на това звено за успеха в борбата срещу терористите.

Притежават и натовско оръжие

Предполага се, че първоначално батальонът е стоварен в района на град Хама в състав от 400 човека. Впоследствие е забелязан в Хомс, Палмира и други райони на Сирия, като е оказвал активна поддръжка на силите на сирийския режим. В Сирия споделят, че военната част, която използва не само руски оръжия, като автомат „Калашников“, но и натовски оръжия, е частна военна компания. Сред бойците от батальон „Туран“ са забелязани автомати американско производство М-4 и М-16.

Експертите оприличават батальона с охранителната компания „Блакуотър“ (Blackwater), които наемат бивши военнослужещи и, които са използвани от САЩ в различни точки по света, предимно в Афганистан и Ирак. Някои руски вестници пишат за неприемливостта на методите прилагани от батальон „Туран“, които всъщност не се различават от тези на Ислямска държава.

Техният идол е Тамерлан

На сините и червено-черни нашивки на ръкавите на бойците от този военизиран батальон се вижда надписа „Туран“, фигура на автомат и три точки. Над изображението на автомата се четат приписваните на Тамерлан (бел.ред. Тимур) думи- „силата е в справедливостта“, а трите точки, както се предполага, символизират флага на Тимуридската империя, съществуваща от 1370 до 1507 г.

Получават 150 хиляди рубли (бел.ред. Понастоящем 4237 лв.) месечно

Две компании подобни на „Блакуотър“ (Blackwater) привличат вниманието в Русия. Една от тях е „Вагнер“, която е създадена от родения в Украйна подполковник Дмитрий Уткин, втората е батальон „Туран“. Говори се, че във „Вагнер“ работят около пет хиляди наемници, сред които в Сирия има и мюсюлмани- чеченци, а числеността на батальона „Туран“ достига 1,2 хиляди души. Руският вестник „Московский комсомолец“ разговаря с бивш наемник, който доскоро е служил в една от тези компании. Вестникът пише, че наемниците в Сирия получават 150 000 рубли месечно (около 2 600 долара). Като заплатата на командирския състав е повече от четири хиляди долара на месец.

Армията с най-съмнителна репутация

Една от най-големите частни охранителни компании в света „Блакуотър“ (Blackwater), получаваща договори на стойност стотици милиона долари от Държавния департамент, Пентагона и ЦРУ, осигурява поддръжката на военните операции на американската армия преди всичко в Афганистан и Ирак. Основаната през 1997 г. компания, в която работят хиляди наемници, от 2006 г. осигурява услуги и по охраната на американските дипломати.

През 2007 г. в Багдад в резултат на безпорядъчна стрелба открита от група сътрудници на „Блакуотър“ (Blackwater), които сметнали, че са попаднали в засада, загиват 17 мирни жители. Освен това произшествие, известно като инцидента на площад „Нисури“, по отношение на сътрудниците на тази компания са известни множество критики и обвинения в изтезаване, жестоко отношение, убийства. Предполага се, че чрез тази компания се осъществява предоставянето на оръжие американско производство за Работническата партия на Кюрдистан. С цел избавяне от лошата си слава през 2009 г. компанията променя името си на „Зи Сървисис“ (Xe Services), а през 2011 г. на „Академи“ (Akademi).

Източник- inosmi.ru

No Responses

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.