Абсурдните закони в Сидни

Ако сте смятали, че законите свързани с ограничаването на консумацията на алкохол след определен час на нощта – известни като „локаут“, са абсурдни, запознайте се с още драконови закони приети в Сидни, които местните също определят като нелепи.

(бел. ред. Локаут закони- Приети са от правителството през 2014 г. във връзка със зачестилите сбивания по питейните заведения. Законът повелява след 1:30 часа да не се допускат клиенти, последното питие трябва да се поръча преди 3:00 часа. Нощните заведения е нужно да имат специален лиценз за дейност след 3:00 часа- поради тази причина и повечето клубове затварят след 3:00 часа. В щата Нови Южен Уелс- столица Сидни- е забранена продажбата на алкохол по магазините след 22 часа).

– „Живея от 61 години в този град и никога не съм виждал правила и регулации като тези, които се налагат днес. Като общество, това е нещо, което е изцяло в наш контрол, но тази страна- и особено Сидни- го съсипа в голяма степен“- споделя безсилно жител на Сидни.

Антонио Руджерино

Антонио Руджерино. Снимка- News Corp Australia

Един пример: Антонио Руджерино е един от най-работливите австралийци, които някога ще срещнете. Той е собственик и готвач в ресторант „Верде“ в Източен Сидни. Всеки ден той си скъсва задника от работа, същевременно се грижи и за управлението на бизнеса. Антонио е самото определение за трудолюбив човек.

Вбесен от всички глупости, с които Общинският съвет на Сидни го тормози, във връзка с някои дребни нарушения, той ще ни направи част от някои от най-безумните правила, с които е задължен да се съобразява.

Ето някои от тях:

Настаняване на клиенти на прилежащите маси извън ресторанта

Маси, които са поставени навън 10 минути преди разрешеното време довежда до глоба от 4500 долара, та това са по 450 долара на минута! Колко печалба си докарва едно кафене за седмица? Със сигурност, повечето заведения ще са на минус, ако трябва да платят подобна глоба.

Лиценз за алкохол

7000 долара глоба за това, че лицензът за алкохол не е бил правилно комуникиран в заведението. Абсурдното е, че глобата не е за липса на разрешително за алкохол, а за това, че не е поставено на точното място. А къде беше поставено, ще попитате вие? Беше закачено в офиса, на няколко крачки от мястото, където местните власти го искат.

Сигурност

След 23:00 часа има задължително изискване да бъде разположена охрана на входа на заведението. Но ако познавате нашия бизнес, ще знаете, че ресторантите работят с едни от най-ниските надценки. Така че това, което наричате сигурност, аз наричам допълнителна заплата. Определено би било добре да има охранител, но не винаги е възможно. И още нещо, сигурността в едно заведение би трябвало да е изцяло отговорност на посетителя – не на собствениците на заведението.

Видеонаблюдение

От Антонио се очаква да инсталира 10 камери за видеонаблюдение в ресторанта, които съхраняват записите най-малко 28 дни. Преди няколко месеца му казват, че няма подходящата записваща техника и от него се изисква да закупи оборудване последен писък на техниката за 2 200 долара, за да коригира нещата. И не само, че се налага да направи допълнителен разход за скъпо оборудване, но сега ще се наложи да проверява всяка камера поне по веднъж дневно, за да е сигурен, че работи правилно, иначе рискува да плати поредната глоба.

„Локаут“ законите

Откакто законите за локаута влязоха в сила, кипящият от живот Източен Сидни вече не привлича младите хора с уютните си места за хапване преди да се запътят по пъбовете или в някой клуб. Защо? Защото просто вече няма такива места! Щатското правителство се погрижи за това.

Булевард Дарлингхърст

Булевард Дарлингхърст преди приемането на „локаут“ законите

Булевард Дарлингхърст след приемането на "локаут" законите

Булевард Дарлингхърст след приемането на „локаут“ законите

 

 

 

 

 

 

 

Докато слушаш Антонио да говори осъзнаваш, че тези които коват законите не са единственият проблем. Общинските и щатските чиновници, които реално правят проверките и връчват глобите, допринасят за тежката ситуация. Това, което често се чува е, че глобите се пишат твърде лесно и понякога с нескрито задоволство. Тези хора са неправомерно стимулирани да „удрят“ по бизнеса, където най-много боли.

Сидни се проваля там, където други градове просперират.

За сравнение Мелбърн и дори градове като Аделаида обръщат сериозно внимание на малкия бизнес и нощният живот е нещото, което ги кара да са в пъти по-оживени и добри за живот и бизнес.

Град Брисбейн също се обърна към Мелбърн, за да почерпи опит и да създаде условия за новите малки заведения да работят по-лесно и да привличат нови редовни посетители в града, което е добре за бизнеса и за клиентите.

Връзката между бизнеса и хората, които са в управата на града е прекъсната. Ако Сидни иска да се развива като град, тези закони трябва да се променят и то бързо.

От общината заявяват, че регулациите и глобите се определят от щатското правителство на Нови Южен Уелс, както и че служителите на местната власт не се стимулират да издават глоби. Според тях представителите на местната власт не издават глоби просто така.

Според говорителя на общината: – „Глобите са с възпитателен характер, стартираме с предупредителни писма и след това преминаваме към по-сериозни принудителни действия, ако конкретната ситуация го налага. Все пак ние носим отговорността за поддържане здравето и сигурността на бизнеса, клиентите и гражданите. Общината е длъжна да разследва всички жалби, които получава от гражданите, същевременно ще предостави на бизнеса всяка възможност, за да се справи със съответните условия, преди да предприеме принудителни действия“.

Източник- www.news.com.au

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.